Prečo niektoré mamičky ignorujú rady odborníkov?
Mozno som prilis uzkostliva mama,alebo chcem pre svoje dieta len to najlepsie?...vravi sa,ze kazda mamicka,chce pre svoje babo len to naj,no v realnom zivote sa stretavam s pravym opakom...Je to neinformovanostou mladych mamiciek alebo ich pohodlnostou???Nejde mi to totizto do hlavy a potom sa citim ako hlupana,ta co vsetko prehana,vela cita,vela "to" preziva...
Nechapem totizto,preco sa mamicky do vsetkeho tak straaasne hrnu...Viem,ze treba sa riadit aj instinktom,no nechapem:
Preco prestavaju dojcit kvoli "slabemu" mlieku...
Preco zavadzaju prikrmy predcasne,aj ked sa vsade pise,ze to pre dieta minimalne do 5.mesiaca nema ziadny vyznam...
Preco kupuju detom nepohodlne oblecenie ako rifle,mikiny s kapucnou atd,ked to male miminko potrebuje hlavne pohodlie,ked cely den lezi...
Preco akonahle dieta trosku prejavi zaujem o okolie,hned ho mamicky posadzuju,opieraju o vankuse,davaju do sportovych kocikov,dokonca stavaju na nozicky v 4.mesiaci...
Preco nechavaju deti sediet v lehatkach,autosedackach a detom popritom ochabuje svalstvo...
Uplne ma vytaca,ked ma kamosky totalne odpisu s tym,ze prehanam a pritom staci,keby si precitali nejaku knihu,ci len publikaciu,co davaju v porodnici,trochu sa nad tym zamysleli a uvedomili si,ze asi nieco na tom pravdy bude...
Co myslite...som prilis uzkostliva mama? 😒
Alebo maju patent na rozum vychovu a vsetko ostatne.... Ja nemam ;( preto nesudim....
@savanahhh no keď už si sa opýtala, tak podla mňa uzkostlivá si, ale je to tvoja vec... Tvoje dieťa a tvoje svedomie.. Ak ti je dobre v úlohe mamičky, ktorá má všetko naštudované a riadi sa iba názormi odborníkov, tak taká buď a nerieš, čo si o tebe myslia iný.. Najdôležitejšie je, aby si bola v pohode aj ty, aj dieťa.. Čo sa mňa osobne týka, tak nesúhlasím skoro s ničím, čo si napísala, ale to je zasa moja vec, moje svedomie, moja výchova.. Ludia by sa nemali odsudzovať za to, že to druhý robí inak.. Zbytočne sa nerozčuluj nad tým, ak dá tvoja kamarátka príkrm skôr, alebo oblečie bábätku rifle.. ak uvidíš niečo, čo sa ti páči, urob to tiež tak a ak ti to je proti srsti, tak to rob podla odborníkov.. Načo si komplikovať život porovnávaním a riešením druhých?? Aj tak si každý urobí ako chce..
Inak podla mňa je každá mamička pri prvom viac "uzkostliva" ako pri ďalších deťoch.. 🙂
@wieruska1 Pretoze ako mi nie je jedno, ked vidim, ze matka vyfliaska 2 rocne dieta v supermarkete, tak isto mi nie je jedno, ked sa mamicka na MK chvasce tym, ze dava 3mesacnemu babu cesnakovu polievku......snazim sa sice nezapajat do podobnych diskusii, kde si len rozne harpie ventiluju energiu, ale niektorym veciam sa prizerat nedokazem. A na druhej strane nie je vsetko katastrofa - ved kolko krat sa stane, ze tu niekto naozaj nevie a tapa atomu dobre mienena rada ci navod pomoze. Aj ja som tu iks krat hladala info...
pozri sa kazdy ide podla svojho instinktu , kazde babo je ine ja som mamou 6 deti a kazde bolo ine a kazde sa spravalo inac , ze najmensia chce radsej mliecko ako zeleninku neriesim , hoci niektore deti uz jedia aj ovocie a kase moja ma cez den raz zeleninku obcas ovocie ale uprednosdtnuje mliecko ja jej ho doprajem , ze su deti sikovnejsie ako ona nech su, zaklad je v tom nech je to moje najspokojnejsie a vsetko raz pride nechajme vsetkemu cas 🙂 🙂 🙂
@nef2702 Zuzlanie konara, ktory narastol v prirode je podla mna nic oproti zuzlaniu klucov od auta 😖 Ano aj take som videla - dieta cca 7-8 mesacne si pekne sedkalo v kociku tvarou k rodicom a ty sa dobre zabavali na tom, ako si mala cmulala, ten ostry klucik, ktory sa dava do mastneho zamku, do pusy...no poviem pravdu, az mna naplo 😝
@deniskap Velmi vystizne napisane, akoby mojimi slovami 🙂 Moj maly bude mat 20mesiacov a stravuje sa presne tak ako pises...a my s nim, pretoze chce vsetko co jeme my a takto sme vsetci spokojni 🙂 Ale cez vikend sme mali jeden zazitok. Po asi pol roku sme si s mm kupili v Mc Donalde nieco pod zub, kedze sme uz boli velmi hladni a nic lepsie sme v okoli nenasli. Ja som mala kuraciu rolku, mm mal hambac. Sedeli sme na lavicke a srotovali. Samozrejme nas maly v kociku a zobral od nas. Ja som len pokyvala hlavou a hovorim :"Nie nie, ty budes papat ine..." /mala som so sebou zeleninovu vyzivu/ Tak som mu vytiahla aspon kukuricne chrumky, nech si krati chvilu, ale nechcel ich a len mrncal, ze chce to nase. V tom si prisadla ku nam mamicka s par mesacnym babom, ktoremu davala flasu s mlieckom. Ale tak vycitavo na nas stale pozerala, ze som jej na ociach videla co si mysli...Bolo to nieco v style: "Boze, co su toto za rodicia, ze mu nedaju, ked si pyta..." 🙂 Ale ja som v tomto striktna a nepovolim, ani keby sa na hlavu postavil 🙂 A som si tak myslela...clovek bude za cudaka stale - das Mc Donald - co si to za matku?, nedas Mc Donald - co si to za matku, ze nedoprajes dietatu? 😀 Stale neviem pochopit, preco sa na mamicky, co sa snazia naucit deti na zdravu stravu pozera ako na dusevne chore... 😅
@iwesska Lebo bio sa chape ako nadavka, vysmech, traposina (jasne, ze aj medzi "bio" vecami je vela komercneho odpadu, ale kto chce, hlada a najde). Lebo zdrave jedlo rovna sa smutne detstvo ukratene o radosti a zabavu. Lebo si ludia myslia, ze neexistuju zdrave sladkosti a detom davame len surovu mrkvu a zemiaky.
Ako keby vsetko bolo cierno biele. Ako keby matky co davaju pribinaka by automaticky tyrali svoje deti, nechali ich same sediet hodiny pred TV a navyse cely den v jednej pokakanej plienke. a matky co davaju zdrave veci by drzali dieta v sterilnom prostredi, na pieskovisku by sa museli hrat v gumenych rukaviciach a za odmenu by chrumali fazulove boby....
Presne tak...aj ja sa pýtam?na čo to riešite?tak sa nudite alebo?každa sme dobra matka,pre každe dieťa je jeho matka ta naj...či už nosí rifle,či je kojene....dieťa potrebuje lásku a nie taketo kraviny,že rifle a tak...ja neviem,tiež mam v okoli veeela kamratok čo maju male bábätká,ale ani vo sne by ma nenapadlo toto riešiť....v prvom rade je to ich osobna vec....
a čo sa týka toho že či si uzkostliva?ano si.
No já nevím, ale znám dost lidí, co zase chorobně poslouchají všechny příručky, každé vybočení z tabulek je pro ně to nejhorší na světě a opravdu nemám dojem že by toto byla ta nejlepší cesta... Za jedno ve spoustě věcí si odborníci, příručky, publikace atp. dost protiřečí, za druhé striktní dodržování všeho co kdo doporučí je nadlidský výkon a opravdu to není vždy to nejlepší... Neříkám že dávat dítěti ve třech měsících svíčkovou s knedlíkem (i takové jsem zažila), je dobře, ale jsem toho názoru že více než kde jaké rady a příručky je zdravý rozum. Ano je dobré vědět co a jak, ale je důležité i u rad odborníků zapojit vlastní zdravý úsudek... Ono totiž ne vždy je nejlepší, dělat jen to nejlepší 😉 A každý člověk je originál, s potřebou individuálního přístupu.
No a věc druhá je ta, že je to opravdu (ať se to někomu líbí, nebo nelíbí) věc hlavně rodičů dítěte a pokud rodiče o rady nestojí, nemáme právo jim je proti jejich vůli vnucovat. Co je pro jednoho nemožné, může být pro druhého normální. Kde bereme tu jistotu, že zrovna ten náš názor je ten jediný správný? 😉 A ano jsem toho názoru, že většina matek/rodičů dělá to, co považuje za nejsprávnější a nejlepší pro jejich dítě a tak to má být, takže pokud není dítě vysloveně týráno, nenáleží mi starat se o to jak ho jeho rodiče chovají, vychovávají krmí atd. 🙂
zaujal ma nazov temy, pozrela som si par prispevkov a vobec som nepochopila, ze o co sa tu vlastne ma jedna/ resp. ma jednat. Preco niekto riesi problem, ze " preco niektore mamicky nepocuvaju rady odbornikov?" a najlepsie je, ze v niektorom prispevku som sa docitala, ze aj niektori pediatri nie su odbornici....tak kto je potom ten odbornik? Mamicka, ktora vela cita, surfuje? mamicka, ktorej radia ine mamicky? mamicka, ktora sa spolieha na vlastne instinkty? mamicka, ktora ma viacej deti a tym padom viacej skusenosti? normalne ma to vytaca...sorry, ale to je moj nazor, vopred sa ospravdelnujem zakladatelke temy...ale fakt to nechapem.
super tema a suhlasim len k tomu mlieku viem ze tu z obycajneho kojenia robite siedme nebo ale ja som to tak necitila od zaciatku to so mnou nic nerobilo tak som po 3 mesiacoch skoncila nadavajte mi odcudzujte ma ale konecne som to povedala nahlas 🙂 milujem svojho drobca ako vy vsetky...jednoducho kojenie nieje pre mna 😒
ja mam najradsej, ked sa maminy prevelice cuduju, preco prave to ich dieta nelozi.... a pritom dieta davali od 5. mes. sediet, strkali ho do pavuka, hralo sa na posteli, alebo sedelo vedla nich na gauci a hladelo na telku... a potom sa cuduju, preco moje dieta nevedelo same sediet, ked dovrsilo 6. mesiac, ako to, ze nemame pavuka, ci mu nedoprajeme a ako to, ze je taky sikovny, stvornozkuje ako drak od 7. mes., zakratko sa sam posadil, postava od 7,5 mesiaca a priblizne od 8. mes. chodi sam popri nabytku, gauci apod. 😅
a samozrejme, sladkosti - preco mu ich nedoprajem? napr. vanilkovy keksik, zmrzlinu apod... 😖
a prikrmy - su vraj bez chuti, rozumej bez soli... preco mu to davam jest. a pritom krpcovi to chuti, a mne bez chuti nepripadaju, tie kupovane ano, ale domace z cerstvej zeleninky rozhodne nie...
Sorry baby ale mam pocit ze niektore riesite take hovadiny... V duchu hesla kol vo vlastnom oku nevidim ale smietku v cudzom ano...
Zacnime vsetky hon na carodejnice😉
@iwesska ano, tiez mam podobnu skusenost. dieta znamych sa hralo so zvazkom klucov, sibrinkovalo s nimi okolo tvaricky, oci, chystalo sa dat do pusy. kamarat ho mal na rukach, tak hovorim, ze daj pozor, radsej mu zober tie kluce a jeho rodicia, ze no a co, ved co sa mu moze stat 😝
@dai koniec koncov nie je nahodou konar bio?🙂 nemam nic proti Bio strave, resp. zdravej strave aby to niekto tak nechapal, ale iba jest bio potraviny podla mna nestaci, som zastancom teorie, davat dietatu to, na co je geneticky vybavene a v com vyrastlo este v prenatalnom stadiu. Su vsak podstatne dolezitejsie veci ako bio strava. P.S. my sme zuzlatka vobec nepraktizovali...a preco vlastne niekomu vadil ten konar? jedinu vec, ktoru by som pochopila je, ze sa moze dostat trieska, ale my sme napriklad dneska piskali s malym na travovom steble, to je OK, ci nie?
@anjelicek26 dobry postrech 😉 malo by to byt v zaujme vsetkych aby nase deti mali zdravu zivotospravu..vsetky neduhy budeme platit vsetci z nasich dani hehe..okrem strava ovplyvnuje geny a to dokonca aj do dalsich generacii..takze to ovplyvnuje aj inych ludi..lebo tusim sa ludia paria, ak sa nemylim? 😉
@liz_lemon niekto ma deti v autosedacke, pretoze im v kociku byt nechcu 😉 tu tiez plati ze je to v pohode ako sa to casovo neprehana..to mi povedal ortoped, lebo som sa ho pytala na nosenie v satkach a nosicoch, kedze mala mi nechce byt v kociku,,vajicko som este neskusala, ale skusim a ked zaberie tiez ho sem tam vyuzijem. Radsej nesud ked nechce byt sudena 😉
@savanahhh Mna by len zaujimalo, ze kto urci, ze tento je odbornik ale tento uz nie? Ty? Co je to podla teba odbornik??? Ked ich posadis vedla seba 10, tak ti na jednu vec povedia desat nazorov. Zober si len take balenie na siroko... Ked sa mi narodil syn 2007, tak sa balilo, a nedaj boze ze by som ho v poradni nemala tak zabaleneho, tak by na mna asi zavolali socialku. Preslo par rockov, narodila sa mi dcera 2011 a aj hľa, uz sa nebali. No a teraz bud mudra. Mylili sa ti odbornici, co to predtym prikazovali, alebo sa mylia ti terajsi??? A tak je to s vela vecami.
Moje deti jedia relativne zdravo, snazim sa im davat vela ovocia a zeleniny, ale nemienim ich krmit nejakymi bio srac.ami. To ich mozem rovno poslat napast sa na luku, ale aj ta musi byt samozrejme bio. 😉
Preco niektore mamicky stale a znovu zakladaju temy, ktore sa jednoducho musia zvrhnut na klasicky boj v jednej z najpalcivejsich tem na MK? (dojcenie-nedojcenie, tabulkovost-netabulkovost, bio-nebio a pod.)
Tem o tychto veciach je tu uz milion, nemusite sa o svojej pravde uistovat v kazdej teme znovu a znovu.
A to pisem ako matka polrocnej dcery, ktora je plne dojcena, resp. s prikrmami sme zacali minuly tyzden pozvolna, rozhodne ju o nic neopieram, naco aj, ked uz v podstate lezie, lehatko, autosedacku a kocik neznasa, takze nehrozi, ze by tam bola dlho a do troch mesiacov bola prakticky len v bodynkach a overaloch.
Ale musim povedat, ze ton celej debaty ma mierne vytocil, aj keby som v mnohom so zakladatelkou zrejme suhlasila.
A co sa tyka tych odbornikov - aj odborna verejnost sa vyvija, trendy sa menia. A s novymi poznatkami cast pediatrov a inych doktorov ide a ini vsadzaju skor na dlhorocnu prax. A potom kazdy tvrdi nieco ine... takze je rozumne si najst nejaku zlatu strednu cestu a vybrat si odbornika ktoremu budete verit a podla jeho rad potom postupovat.

@wieruska1 možno napríklad preto, že im je ľúto tých detí....