icon

Som zlá, keď synčekovi púšťam rozprávky?

vasjar
22. okt 2022

Ráno keď vstane me, naranajkujeme sa a asi o hodinku mu pustím rozprávky, muž je z toho zlý lebo nechcem aby tak skoro pozeral TV (16 mes). Ale ja mam vtedy možnosť niečo v dome porobiť - trochu po pratat, uvariť obed.
On to však nevie pochopiť...
Kedy ste vy púšťali deťom rozprávky?

marzuz89
22. okt 2022

@vasjar nie, nepustala. Az po 2 narodeninach a vynimocne. Upratat a porobit sa predsa da aj popri dietati. Ked si ho (a hlavne seba) naucis sediet pred telkou aby si nieco urobila, nikdy si nenajdes system na to porobit bez odkladania dietata k telke. Ja som vzdy vsetko robila so synom, a to je teda extra zivy. A islo to len pre to, ze mobil aj telku pre takto male deti jednoducho odmietam, pre mna taka moznost neexistuje. Ani v restauracii, ani u lekara, ani na nakupe. Radsej som syna viedla k samostatnej hre. Alebo sme robili spolu. Od roka mal uciacu vezu a ja som si mohla krajat tu zmienovane surove maso a on si robil svoje. Pri mne. Ked som robila nieco, v com mohol pomahat, robil to so mnou. Jedine zehlenie som nemohla s nim, a umyvat podlahy, inak asi vsetko. Navyse, deti, ktore od takehoto skoreho casu sleduju telku, sa nevedia dobre hrat aktivne, kreativne, zvacsa nic ich pomaly nic nebavi, lebo su zvyknute na podnety pasivne bez pohnutia prstu, ozvucene, farebne. A take pasivne kocky su pre na taaaaaaak nudne.
Mladsi ma 10m a telku nevidel, ani dalsi rok neuvidi.
Muzovi rozumiem, ale nerozumiem, ked je doma, preco sa s nim teda nehra on, aby ho zabavil a ty mozes upratovat.

thoughtfulweirdo
22. okt 2022

Pre mňa je predstava 16 mesačného dieťaťa, ktoré zabaví telka úplne sci fi, úprimne tomu nerozumiem, moje také neboli 😅 každopádne je úplne jedno, čo si o tom myslia iní ľudia. Pre vás s manželom je to príležitosť trénovať to, čo budete pri výchove dieťaťa ešte veľakrát potrebovať- kompromis. Ako bude dieťa rásť, bude viac a viac situácii, v ktorých budete mať rozdielne názory a nie je únosné sa v každej jednej "zrážať" a dokazovať si, že jeden má väčšiu pravdu ako druhý. Treba si sadnúť, každý povedať, s čím je ochotný sa zmieriť a hľadať spoločný bod, ktorý bude pre oboch prijateľný.

zuzanockamt
22. okt 2022

@marzuz89 Mám už puberťáka, čiže trošku čo - to z výchovy za sebou 😊 Telka u nás išla vždy a dieťa sa vedelo aktívne a kreatívne hrať aj samé - plastelína, farby, lego, kocky atď. Nuž neviem 🤷🤭

nikasmile
22. okt 2022

@vasjar u nás sa tiež púšťaju rozprávky. Vieš koľko sa starši z nich naučil? Má 3r a a angličtina mu ide a to iné ani nehovorím. Nie sú všetky deti rovnaké a ty poznáš situáciu u vás či ti to pomôže a ty vieš niečo porobiť.

nevenka
22. okt 2022

@heln hej, toto "robenie veci spolu" je take na fotky na IG alebo FB a realita je vies aka 😅🤣. To je ako pecenie medovnickov na Vianoce. Kus sa dieta pobabre, odfotime sa a potom ho muz berie odo mna prec, aby neprislo o zivot a ja som stihla tie varky nachystat, vybrat z rury, potriet vajcom, dat vychladnut plech a dalsie vykrajovat. A take, ze vylozim si decko na linku a uciace veze, mne vlasy dupkom stoja z tohto. Bola som na prasky, ked mal najmladsi 1,5 rocny maniu vsade vyliezt, sam od seba, na stoly, dobre ze na lustri nevisel a ja by som mala kupovat uciacu vezu. Na kieho certa??? 🤣. Fakt ma presne toto napadlo, ked aj dnes som potrebovala zemiaky nakrajat, nech sa rychlo daju piect, lebo mi o 12 zahlasia, ze su hladniiiii. Tak podaval mi po jednom zemiak, potom mu ruky umyt, vsak mame take echt zo zeme, nie tie prane z obchodu, potom som uz zapla tie pesnicky, nech to chytro nakrajam. A hej, to surove maso, ked krajas takym ostrym nozom, to je sranda a on chce podat to a hento alebo na ruky...no nepomozes si? A take, ze nechystat si vecer. Tak vecer napriklad varim vyzivu, kedze mame vela jablk, sijem nakrcniky, ciapky, podhynam a platam gate a kolkokrat nejdem spat pred polnocou, lebo vsak aj serial si chcem pozriet, aj muzovi sa venovat, aj sa osprchovat konecne a aspon aku taku "pedikuru" si spravit. Kazdy den nieco. Uspavanie tak do 21:30...no co uz. Kazdy to musi nejak vykryvat po svojom, aby sa nezblaznil. Navyse ako tehotnej mi to uz dlhsie vsetko trva a musim si aj oddychnut a tak...
Autorke by som poradila, zapriahnut muza, nech dieta zabavi aspon cez vikend alebo nech dvihne rit a chyti vysavac, handru a mop a nech uprace. Mne v nedelu aj maso nakrajal, nachystal. Teraz zase chodi hravat do kostola, so starsimi detmi do zboru, tak toto nestiha. U nas toto fungovalo, ze muz so starsimi upratoval, no len v sobotu je cely den na dome, robi tam, co treba, rekonstruujeme, takze s upratovanim je to horsie teraz...

marzuz89
22. okt 2022

@zuzanockamt ja som sa stretla zoci voci s pravym opakom 🤭 a aj nie malo vyskumov to potvrdzuje, uplne inak sa ten mozog formuje detom, ktori su od babatka konzumenti.
Od akeho veku tvoji pubertiaci aktivne pozerali? Vies aj moja mamina ma ten nazor, ze ved aj ty si pozerala, a nic ti nie je. Ano, pozeravala. Ale 10min vecernicky asi od 5 rokov a potom asi od 8, mozno 10, ranne vikendove Kakao, to bola moja zavislost. Az potom realne rozpravky na Cartoon network, cely vikend 😁 to som bola asi tak o 9 rokov starsia, ako je dietatko autorky.

Ozaj telku pozeralo tvoje 6 mesacne dieta ako vyssie v komentari? Alebo 1,5r batola?

Ja napriklad vidim same pozitiva a nic sa synovi nestalo, ked zacal pozerat az ako starsi. Aj to minimalne. Radsej travime cas inak a ja som stastna, ze sa naucil fungovat popri mojich povinnostiach samostatne. Nebudem to menit ani pri mladsom 🤗

gertrudaosem
22. okt 2022

@zooeynka ako to fakt neviete niektoré popri dieťati niečo spraviť? Potrebujete na to tv? Ale tak v dnešnej dobe sa to asi inak nedá, že? V akomkoľvek veku dieťaťu strčiť tv, tablet, telefón a vybavené ... Ja by som ešte počkala s tou tv. Nie je pre mňa smrrrt ako to tu niekto spomenul, ale ešte je čas...

marzuz89
22. okt 2022

@nevenka ak uspavas dieta do 21,30, niekde sa da lepsie nastavit denny rezim, spankove rutiny, spankova hygiena. Starsi denne chodil spat po 19, teraz je starsi, tak do 20 je v posteli. A nie, nie je to nahoda, je to rezim. Mladsi do 19 spi, resp je v postielke.

zuzanockamt
22. okt 2022

@marzuz89 Puberťáka mám len jedného, od samého malička u nás telka vždy išla ako kulisa. Čiže od príchodu z pôrodnice.

hilda08
22. okt 2022

@marzuz89 plne sa stotožňujem, konecne aspon niekto s takýmto prístupom…moje dieta so mnou robi vsetko cez varenie, pečenie, upratovanie, umývanie okien…vsetko sa da… len z toho netreba robit vedu..

simona20201309
22. okt 2022

Keď čítam niektoré reakcie matiek, stále sa v duchu upokojujem , že je to len mizivé percento žien z populácie 🙏
Nemáte poňatie, čo všetko sa dostáva do podvedomia dieťaťa, keď ide telka celý deň ,, v pozadi".
Keby ste vedeli, v živote by ste to neurobili.

@vasjar Všetko s mierou. Zbaviť sa dieťaťa tým, že ho poradím pred TV.... tak toto je naozaj nezodpovedné. Najjednoduchšie co môže rodič urobiť. Len potom sa z toho stane zvyk a zavislost. Manžel má pravdu.
Si na materskej a priorita je dieta, nie vypratany byť a napecene.... Predpokladám, že dieťa v tom veku ti nezje dvojchodovy obed a polievku máš s prehľadom za 20min, kým malý trochu preskúma kocky, duplo, hrnce, .........
Domáce práce sa dajú stiahnuť cez spánok dieťaťa.
My sme púšťali v tom veku len tie najjednoduchšie slovenské pesničky, alebo úplne primitívne kratke rozprávky pár krát v týždni. Nikdy to nebolo za účelom, že si potrebujem niečo urobiť ale išli sme sa zabaviť spolu - tancovať, spievať, pripadne ak išiel požiarnikov Sam, komentovali sme všetko, čo sa tam deje (aj to 2+)
Ale pod 2r to boli len detske piesne.

(Nechvalila by som sa s tým, že nejaké pesničky, slovnu zásobu naučila moje dieťa TV.....)

zuzanockamt
22. okt 2022

@simona20201309 A keď má dieťa 30-minútové spánky - maximum?

simona20201309
22. okt 2022

@zuzanockamt no a??? To ako vážne si nevieš predstaviť fungovať počas dňa pri dietati bez TV???? Na zamyslenie....

orini
22. okt 2022

@vasjar kym nesedia pred telkou cele dni, tak urcite ta chvila, kym popraces a das varit nevadi..

simona20201309
22. okt 2022

Mne by proste ani nenapadlo zapnut TV, aby som si stihla niečo porobiť.

zuzanockamt
22. okt 2022

@simona20201309 Ja som nikde nenapísala, že si to neviem predstaviť. Pýtam sa, ako sa dá upratať, resp. urobiť domáce práce pri max. 30-minútovom spánku dieťaťa. Odpoveď som nedostala.

simona20201309
22. okt 2022

@zuzanockamt odpísala som : ,,na zamyslenie..." asi si nepochopila, nevadí. Tak žeby pri dietati??? 🤦‍♀️

zuzanockamt
22. okt 2022

@simona20201309 Koľko rokov majú tvoje deti?

simona20201309
22. okt 2022

@zuzanockamt ak máš podlahy, existujú take penové podložky pod dieta, hrkálky, loptičky, hrazdicky, ...pre staršie deti sa dajú kúpiť takw drevené kocky, existuje niečo ako ,,uciacá veža" , kde dieta ktoré už chodí vieš na to postaviť a pozera sa na teba ako varis. Dáš mu misky, varesky, príbor, a vari s tebou (akoze). Potom sú kadejaké hracky pre každú vekovú kategóriu. Väčšinou ich vieš kúpiť v hrackarstve. . .
Popri varení niektoré ženy zvládajú aj spievať, deti to majú radi, zatancuju si pri tom...
Prepac za štipku irónie, len naozaj sa toto pýtaš?
Mimochodom, mala som naozaj veľmi náročné dieta. Do nejakého roka som s nou varila na rukách. Do nosica ani za svet. Sedela na mne, alebo na linke... bolo to náročné obdobie, ale v necelých 3r už vie s detskou skrabkou očistiť mrkvu, vajicko, namastit chlieb, dokonca z hlavy už pozná recept na muffiny....
Naozaj mi nikdy nenapadlo vyriešiť to TV....

simona20201309
22. okt 2022

@zuzanockamt 9/6 a 2,5

zuzanockamt
22. okt 2022

@simona20201309 ďakujem, ale takéto rady mi už fakt netreba 😂

simona20201309
22. okt 2022

@zuzanockamt ja si myslím, že je to len o prioritách. Sú ženy ktoré neznesú doma neporiadok, ktoré musia mať doma napecene. Ja som zas v tomto trochu ,,lajdak" .... skratka si hovorím, že je to len obdobie. Proste najneskôr o 9:30 sme von, o 11 sme doma, obetujeme a o 12 sa spi.
Môžem zvysoka kašľať na to, aby na úkor pobytu vonku, alebo času ktorý trávime spolu hraním sa , som upratovala, alebo varila zložité jedla. Tie robím cez víkendy, alebo večer keď je doma muž.

mikadooo
22. okt 2022

@vasjar prvej od troch rokov, občas naozaj výnimočne jednu dve pesničky Pri druhej som to zubami nechtami vydržala do dvoch. Tretí pozerá od narodenia - so sestrami...🤷🤷🤷. A keď sme cvičili vojtovku, tiež som mu púšťala, trošku menej potom plakal, telka ho zaujala, tak potom až tak nevnímal, čo ja s ním robím.

zuzanockamt
22. okt 2022

@simona20201309 Ja som pedant, neznesiem neporiadok, okrem toho na RD som bola krátko. Obe deti veľmi- veľmi náročné, extrémne nespavé. Z jedného sa vykľul nadpriemerne inteligentný chalan, verbálne a vedomosťami presahujúci rovesníkov (má už 12 rokov, takže sme si už odkrútili dosť), druhé batoľa tiež rozumovo zdatné v MŠ chválené. Takže TV, ktorú ja popri činnostiach doma počúvam neberiem ako zlobu. Každý nech si urobí ako chce.

julish
22. okt 2022

Výskum hovorí jasne - nepúšťať, je to škoda, lebo dieťa sa v takomto veku strašne veľa učí a potrebuje sa učiť iné ako pasívne sledovať tv.

mandzula
22. okt 2022

Dcere som rozpravky pustala v case, ked sme boli samy a bolo treba robit. Je ziva, cela, zdrava, ma 16 a telku nepozera takmer vobec.

aurora33
22. okt 2022

@zuzanockamt mne tak moje deti spali, jednoducho som dala dieťa do šatky a upratovala tak.

zuzanockamt
22. okt 2022

@aurora33 Áno, so starším som to takto bola nútená praktizovať.

stanzi
22. okt 2022

Dcera ma 14 mesiacov, ani by ma nenapadlo pustit jej TV v takomto veku (a ani dlho potom) 🙄 Ked potrebujem doma porobit veci, je proste vedla mna (ano, trva to potom dlhsie, ale da sa to). Ked citam niektore komentare, tak sa ani necudujem, ze nam tu vyrasta generacia deti zavislych na elektronike…

marzuz89
22. okt 2022

@hilda08 urcite, a hlavne tie deti sa chcu pridavat, chcu pomahat, zaujima ich to, vela sa pri tom naucia, aj motoriku rozvijaju. My sme cez to naucili aj samostatnost, trpezlivost. A hlavne system. S dvomi, ked je mensi male batola, je to narocnejsie, ale stale sa to da. Aj ten sa naucil samostatnej "hre", ked je treba. Ziadne odkladanie k telke, mobilom.

Inak vidis, ale take okna pred detmi nikdy neumyvam. Mam z toho paniku, nechcem, aby ma starsi videl, ako v pohodicke stojim v okne otvorenom dokoran. Nech nema potom taky ten pocit, ze to je ok a aj on by si to raz chcel vyskusat 🙈