icon

Som zlá, keď synčekovi púšťam rozprávky?

vasjar
22. okt 2022

Ráno keď vstane me, naranajkujeme sa a asi o hodinku mu pustím rozprávky, muž je z toho zlý lebo nechcem aby tak skoro pozeral TV (16 mes). Ale ja mam vtedy možnosť niečo v dome porobiť - trochu po pratat, uvariť obed.
On to však nevie pochopiť...
Kedy ste vy púšťali deťom rozprávky?

vreckovka2
22. okt 2022

@marzuz89 ja neriesim, co ini rodicia. Mam o tom dost nastudovane a viem, preco nemame tv a preco drobcovi nic nepustam. Taketo diskusie su len na to, aby sa rodicia uistili v niecom, co v kutiku duse vedia, ze nie je ok, ale robi to kopec inych ludi, tak to musi byt ok. A my bio matky sme tie blbe. Najviac sa mi paci, ak niekto napise ako sa dobre z tv dieta uci. Co ma nastudovane taky clovek o tom ako funguje ucenie u deti? No vela nie. Ale ak niekomu toto vyhovuje, nech tak robi. Neodsudzujem, len nemam rada tvrdenia, ze je to ok, lebo medved.

basska_b
22. okt 2022

Ja som citala v knihe Krotitelia displejov, ze vzdy ked pustame detom TV, tablet, mobil, videa, mame sa seba samych opytat, preco to robime. Aby sa dieta nieco naucilo, zabavilo? Alebo aby sme mali pokoj?aby nerozpravalo, nebehalo?

Ja som z tych matiek, co sebatryznia seba tak, ze dietatu mobil nepustaju - ani doma, ani vo vlaku, buse, ani v restike, ani v aute. Prave z vyssie uvedeneho dovodu. Plus ma desi, ked vidim tu zavislost, absenciu akejkolvek miery, agresivitu, ked to vypnem.

ankare
22. okt 2022

@vasjar samozrejme,že mu to neublizi. Čo by som ja dala za to, keby aspoň chvíľu sami posedia pri rozprávkach.
Ak muž frfle, nech zabaví syna on.

aurora33
22. okt 2022

@hilda08 no ja tomuto nerozumiem, mňa telka ako pozadie nenormálne vyrušuje. Aj keď ideme niekde na návštevu a je tam pustená telka ja som normalne nervózna z toho :D

hilda08
22. okt 2022

@aurora33 no a nemam horšieho ked sa so mnou niekto rozpráva a hľadí na telku..my sme ani pred detmi nemali tv, vnímame to ako strašnú stratu času

aurora33
22. okt 2022

@hilda08 presne. Raz som ležala pár dni a noci v nemocnici, ako tehotná a spolu so mnou na izbe boli ďalšie dve ženy. A boli strašne natešene že mame na izbe TV. Ta bola pustená celý deň a aj večer, v noci pri nej normalne zaspali. Ešte mi aj hovorili obe ze majú TV v spálni že bez nezaspia. V živote som sa tak netešila domov do ticha. No bola som úplne ohučana z toho.

bluka2
22. okt 2022

@maciatko79 Ani už neviem. Na VŠ som už nepozerala, resp. odvtedy nemám telku, čo je tak 12 rokov dozadu a predtým tiež som tomu neholdovala. Skôr tak nejaký film kedysi predtým raz za čas. A to zvyčajne tak, že som sa učila španielčinu a chcela som sa obklopit tým jazykom; na film kvôli filmu to muselo byť niečo ako Harry Potter keď ten prvý film vyšiel - a to radšej hneď do kina ako nejaká špeciálna udalosť 😁

bluka2
22. okt 2022

A u detí, to bol pre mňa eye opener, keď sme boli v Afrike (na tých rozbitých cestách aj kratšia cesta môže trvať aj 5, aj 12 hodín ) a tie deti odtial v autobusoch vždy pokojne sedeli. Žiadne cumle, žiadne mobily - takže to je možné. Tak som vyskúšala aj ja a fakt sa to dá 😉

marzuz89
22. okt 2022

@maciatko79 to nie je ze prikladom. Prikladom mozem byt 10rocnemu dietatu, nie batolatu, tam nastavujem ja ako rodic hranice 😉 My sme ani pred detmi telku nemali (=stanice s programami), nikdy sme s manzelom nevysedavali a nepozerali, vzdy sme tak nejak travili cas inak. Ale pozeravali sme viac filmov, ako teraz. Vecer sme si niekolko krat do mesiaca pozreli nejaky konkretny film. Alebo ak nas nieco zaujalo, isli sme do kina. Teraz ked su deti, tie vecery ked spinkaju travime inak.

Ale nikdy sme nepozerali pocas dna, takze sme vlastne nic nemenili a vzdy, este pred 1.tehotenstvom, sme toto mali jasne, ako to u nas bude.

marzuz89
22. okt 2022

@bluka2 ku tomuto sa tiez hlasim ❤️ presne, da sa to. Ale ak je dieta zvyknute od babatka kratit cas mobilom a telkou, tak sa rodic naozaj moze na usi postavit a dlhu cestu autom bez toho nezvladnu 😉 treba len rozmyslat vopred. Musel to byt inak zazitok, zazit Afriku "ako domaci".

hipuska
22. okt 2022

Aj ja púšťam. Ale nie vtedy, keď potrebujem porobiť (robím so synom úplne všetko) ale vtedy, keď si chcem v kľude vypiť kávu 😆

svetlonos
22. okt 2022

@heln
Ahoj, dam maleho (2,5) do tej jeho uciacej veze. V idealnom pripade ma uz uvarenu zelebinu zo vcera a dam mu ju krajat. Na svoje mini hrnce. Akebo mu tam zrovna nalejem polievku nech miesa a kludne aj ochutnava 😂 Ked ho to prestane bavit, dam mu plastelunu alebo ide do svojek kuchynky „varit dam“ 😁 On ma zabavku pri mne a ja nuekedy aj to mäso nakrajam. Aj ked ro radsej ked on spi 😁. Da sa to, len nie dve hodiny v kuse.

lulaby1982
22. okt 2022

Ste dobrou matkou a hlavne vynaliezava, to sa cení, pokračujte vo Vašej.praci ako maminy.Neviem či Vam pomôže ,že Vám tu odsuhlasime ako ste to báječné poriesila,keď Vás muž nie je spokojný. Čo na Tom vidí zle,že malý pozerá TV,.Nech Vám dá grif, prípadne zoberte si voľno a nech o synčeka postará otec s tým,že urobí to čo robíte Vy. Doprajte mu zážitok,on tomu nerozumie .Ak malému čítate rozprávky aj a zaoberáte malým ,tak je to ok. Ste typickou mamou na materskej dovolenke,alebo nech Vám zaplatí upratovačku a pani kt bude robiť okolo domu a Vy budete so synčekom.

Ženy sú multifunkčné ,ale ešte ani jedna kt. bola mamou nebola automaticky mnohoruka,mnohonoha ,že to nejako nenarastlo.

petra735
23. okt 2022

Podľa mňa je to úplne v pohode. Teda ak mi nepúšťala rozprávky typu Simpsonovci 🤣
Čo myslím že nie, lebo ja osobne som to mala zakázané do 13. Prípadne môžeš púšťať rozprávky na počúvanie, na YouTube nájdeš veľa pekných, aj starších ako napríklad: Snehová Kráľovná, Šípková Ruženka... Ale podľa mňa tie rozprávky na telke sú v pohode, samozrejme ak na tom dieťa nieje od svitu do mrku... Pre dieťa si musíš najsť aj čas, ale samozrejme keď vysávaš, vymyvas alebo varíš by to bola len obtiaž....

stanislavicenka
23. okt 2022

@vreckovka2 presne tak. Ale ako vidis, kopa rodicov si mysli, ze je to ok. S dvomi detmi som toto nikde nepraktizovala. A to teda vela sme videli, ze deti, male deti cumia do mobilu pri cakani u lekara. A to sme niekedy cakali aj 2 hodiny. My sme si nosili knihy, alebo sa deti zahrali s tym, co je v cakarni. Ked cakaren nebola tak usposobena, tak knihy, a jednu vlastnu hracku. V aute sa rozpravame, a ci pocuvame audiorozpravky, alebo oesnicky. Doma som vzdy stihla navarit, nutne upratat.
Takze ano, je to ako so vsetkym, niekto hlada len vyhovorky, a odpovedou je "lebo medved"

medeliska
23. okt 2022

@marzuz89 Hej, hej to bolo myslene ironicky.... tak žere tu telku až sa nevie od tej rozpravky odtrhnúť keď sa jej chce cikať. Inak sa nepocikava 😉 Preto jej pustim rozpravku raz za deň, dva. Moju dcerku telka, tablet, telefon dosť ovplyvňuju, nič ine ju potom nezaujíma, nebaví.

medeliska
23. okt 2022

@vreckovka2 Súhlasim s tebou a nie som bio mama 😉

mooonika1975
23. okt 2022

Ja som nepušťala. Ale to som ja. Chceš porobiť, obed uvariť, to ani neviem, či dáš za tu hodinku, čo ráno pozerá.

zooeynka
23. okt 2022

@gertrudaosem asi si to nechcela adresovat mne. Moje dieta do 3 rokov nevedelo co je tv.

janulik2008
23. okt 2022

Ono deťom TV nepúšťa človek a príde dieťa do škôlky a hop pani učiteľky im zapnú rozprabky

hilda08
23. okt 2022

@janulik2008 veru, aj u nas v skolke ked vonku prší, zapnú projektor a detičky maju program na doobedie labkovu patrolu

maciatko79
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
23. okt 2022

@maciatko79 u nás ide telka ako kulisa ale napr vrátane keď bol malý tak bežne celé dni pozeral YT na notebooku

mandzula
24. okt 2022

Ako som uz pisala, moja dcera telku pozerala, neviem presne, od kolkych mesiacov. Muz robil na zmeny, niekedy po nocnej spal, potom rovno bezal do prace, takze ked som potrebovala navarit, upratat, ist v pokoji na wc a, ano, v pokoji si vypit kavu, mat proste na seba 10 minut (ako sa tu, mimochodom, vycerpanym mamam odporuca), pustila som jej rozpravku. Vedela, ze ma stanoveny cas, proti vypnutiu ani raz neprotestovala. Ma 16, o telku ani nezakopne, a k tomu rozvoju schopnosti - bez akejkolvek pripravy zvladla v 8. triede talentovky na bilingvalny gympel, napriklad zo slovenciny bola na prvom mieste, takze ta telka jej rozvoju evidentne nijako neuskodila. Nie je totiz podstatna ta polhodina telky, pocas ktorej som ako vystavena mama mala moznost vypnut, ale to, co som dietatu dali ten zvysny cas dna.

heln
24. okt 2022

@vasjar ahoj, vratim sa k tvojej prvej otazke, rob tak ako to vyhovuje hlavne tebe, muz ked mudruje, nech navrhne ine riesenie, alebo nech ti pomoze, ked nemas dieta pred telkou non stop tak nevidim na tom nic zle, niekedy sa fakt neda.

k ostatnym, tie co pisete o vyskumoch, ved dajte link, rada si precitam a prehodnotim...
k uciacej vezi, neskusala som, zdalo sa mi vela dat za nejaku rarohu minimalne 60 eur, ktora mi zaberie pol kuchyne, uz teraz mame v panelakovej kuchyni ledva natrepany stol a stolicky a stolicku na krmenie.
no a gratulujem vsetkym dokonalym matkam co to zvladaju bez "tv" a robia vsetko spolu s detmi.
ja som napriklad typ cloveka, ktoremu telka absolutne k zivotu nechyba, keby som bola sama doma, tak by som ju nezapla ani mesiac.....
dcera ked bola mala, tak bola so mnou absolutne vsade, ale chcela som ist aspon v klude na zachod, alebo sa osprchovat pocas menstruacie bez jej asistencie, tak jej muz zacal pustat rozpravky.... dcera sa vedela zabavit aj sama, takze tam som to nejak velmi nevnimala.
syn, uz ked bol babatko a lezal na deke v obyvacke a bola som s nim sama doma, nemohla som odist ani na zachod, hned do vedlajsich dveri, kde ma videl, spustil taky rev, tak sme mu zacali pustat na tv detsky kanal lala, tam idu pesnicky a ked sa zapozeral, tak som odbehla aspon na zachod. ked bol babatko, tak som naozaj varila a upratovala ked spal, alebo v noci alebo az ked muz s dcerou boli doma.
vysavat spolu? ako? vysavaca sa boji, ruci ako keby ho isli zabit. zametat? ako? zacnem zametat, zacne sa so mnou natahovat o metlu a skonci to rozmetanymi smetami po celej izbe a som tam kde som bola. umyvat okna? fakt? s rocnym - dvojrocnym dietatom? ako? sama o sebe mam problem vyliezt na rebrik a nie este strazit pri tom dieta, ktore v momente vylezie na najvyssi schodik.... vedro s vodou? nosit ho v satke alebo v nosici ked bol babatko? nechcel byt v nosici ani minutu..... takze ano, ked varim, tak mu pustim na mobile pesnicky na youtube, pri mne v kuchyni a mam ho pod dozorom, on sa medzitym aj hra s autickami, alebo mi podava zemiaky, ale mam ho pod dozorom a nemusim sa bat, ze mi odide z kuchyne a bude vyliezat na gauc, z ktoreho moze spadnut, alebo robit ine nebezpecne veci, ktore robi najlepsie v tedy, ked sa mama nepozera..... ma dva roky, vie sa aj zahrat sam s hrackami, vie pomenovat vela aut nazvami od bagra po smetiarov, vie napocitat do desat, vymenovat farby a vsetko sa naucil sam z tej zlej telky a dokonca sam zacal skladat puzzle, miluje vonku ked moze chodit do piesku alebo sa hrabat v zemi.

maciatko79
Odpoveď bola odstránená
stanislavicenka
24. okt 2022

@heln k tebe iba tak, ze niekto hlada riesenia, a niekto vyhovorky. Ty si ten druhy pripad,samozrejme.
Nie, muz nemudruje, ale asi vidi, a vie, ze telka k tak malemu dietatu nepatri. A vyskumy? Je ich kopa, staci mozno kniha Krotitelia displejov. Ale obrovske mnozstvo psychologov sa vyjadruje proti digitalnym technologiam u malych deti, do toho spada aj televizia. Ja napr. Nechapem, detom pustat detske programy, doma som nasla kanal lala, Ved to je totalne vymyvanie mozgu🤦. Ja si s detmi pozriem rozpravku, pozriem si s nimi dokument o prirode, zvieratach, vede, sport.

marzuz89
24. okt 2022

@heln jedna otazka, odpoved naozaj uprimne prosim. Preco mamy, ktore zvladnu venovat sa detom a su ochotne naozaj intentivne venovat cas detom na to, aby ich naucili, vysvetlili, opakovali 30x jednu vec.. A nehladaju ku vsetkemu vyhovorky, nazyvas posmesne DOKONALE MATKY? Dakujem za odpoved 🙂

Tolko vyhovoriek som necitala teda v jednom poste, ani nepamatam kedy. Uciaca veza? Jasne, je to draha vec a zabera miesto. Ale rovnaku funkciu plni obycajna stolicka. Prisunut k linke, zavolat dieta, dat mu pracu odpovedajucu veku a schopnostiam. Ale rozumiem, zapnut telku ci dat mobip do ruky 1,5r dietatu je rychlejsie, jednoduchsie, ako chystat veci k vareniu a popri tom davat pozor na dieta, usmernovat ho, ukazovat mu veci, nechat ho skusat, babrat sa s kuskom cesta.. A co este len ten neporiadok, ze? Rozumiem, ze dieta ktore sa neodlepi od obrazovky nic neuspini, nehybe sa, netreba na neho rozpravat, venovat sa mu.

Sama na zachod? Ani jedno dieta so mnou na zachod nechodilo, lebo som povedala jasne NONO, sedeli "na prahu" ci na chodbe popri mojich otvorenych dverach, rehotali sa, "odpovedali mi". Neviem no, umyvam aj upratujem WC samozrejme, ale aj tak sa mi nezda hygienicke, aby sa tam promenadovalo batola po styroch a potom davalo ruky do ust. Potom ich to nebavilo a robili si svoje. Ale vzdy som detom povedala, kam idem. Nieco vziat so spalne, nieco zaniest do kupelne, vycikat sa, alebo, prepac, vykakat. Pocas toho ako som bola na wc som rozpravala na deti, ci zacala spievat a kym som dospievala, dieta sa spokojne hralo v obyvacke a poculo moj hlas. Nikdy som od deti neodbehla ani len za roh bez toho, aby som im povedala, kam idem. Vzdy ma videli odchadzat.a zvykli si. Ked dietatu od babatka pustas telku, aby si mohla odist vedla, je to smutne. Ako sa ma naucit, ze odides a prides(!) ? Ved on ani netusi ze si odisla. Ako ho to chces naucit? Ked ho bavis telkou?

Pustas mi telku, aby bez teba v miestnosti nevyliezol na gauc a nespadol? Tak velkemu dietatu? Len toto je dovod? Ja som napriklad ako prve naucila dieta ako sa bezpecne zlieza z gauca. Ako prve, este ani poriadne vyliezt nevedel. Ale uz vedel bezpecne zliezt. To vzdy ked nieco potrebujes, pustas telku, aby dieta nedychalo, nehybalo sa?

Pri zametani sa natahujete o metlu? To si mu nikdy nedovolila zametat? Ved "pozameta" dieta, potom ja, alebo radaej naopak, treba ho naucit trpezlivosti a dovere v to, ze ked mama povie, ze teraz pozameta ona a hned potom dieta, tak to mysli vazne a naozaj mu tu metlu pozicia, ze staci len chvilku pockat. Ale rozumiem, lahsie sa vsetko robi, ked sa nemusis zaoberat dietatom. Niekto to holt nema v sebe, chciet dieta nieco naucit, nieco mu odovzdat. Hanbila by som sa, keby moje 2r dieta vedelo farby, pocitat, a kde co, z telky a nie odomna.

Inak muz bol doma, a miesto toho, aby sa s detmi zahral, aby si si ty dala 15minutovu sprchu, im radsej pustil telku? Co take dolezite robil on?

Jasne, ono kazdy si robi tak ako mu vyhovuje a viem, ze by som nemala sudit inych. Ale toto je vec, kde sudim. Pretoze aby BABATKA pozerali telku, lebo rodicom sa nechce systematicky ich ucit trpezlivosti, tomu, ze je normalne ze rodic potrebuje cikat, odbehnut vedla do miestnosti, mechce sa im ucit ich farby, pocitanie, lebo ved na co, ked ho to nauci telka. Bolo to spravne pomenovane ako vymyvanie mozgov, videla som tie vyucne programy pre batolata, a teda...

Necudujem sa, ze vela dnesnych deti nedokaze hrat sa aktivne, cakat v cakarni, dokonca ani len zvladnut taku trivialnu vec ako polhodinovy nakup. Alebo 20minut v aute. Lebo od babatka maju obrazovky, na vsetko. Ja ked toto vidim, je mi tazko. Rocne dieta v kociku ma mobil v ruke a pozera fihu, miesto toho, aby sledovalo okolie, vnimalo veci okolo a nedajboze by mu rodic pomenovaval veci, ktore vidi. Ved na co, pridu domov a pusti mu naucne video.

Ach ako som sa rozohnila, prepacte 😅🙈🤭

vreckovka2
24. okt 2022

@heln preco titulujes matky, ktore nedavaju dietatu pozerat tv ako dokonale? Ja rozhodne nie som, ani nebudem. Linky ti neposlem, lebo neviem. Citaj knihy, byvaju v nich odkazy na rozne studie. Nas drobec ma vlastnu metlicku a zameta tou. Pripadne si ich vymiename a ano, velakrat je to vsade. Potom zbiera omrvinky rukami a jemna motorika krochka blahom 🤣. Aj nas 16mesacny vymenuje niekolko druhov vozidiel(auto, bager, autobus, traktor, kurier, sanitka a hasici maju jedno pomenovanie, bicykel), pozna casti tela aj take ako koleno a prsty, niektore aj pomenuje, vie zapnut a pauznut pracku, susicku. Robi uplne bezne veci ako pomaha vykladat umyvacku (podava mi taniere a misky, hadze pribor do suflika) , pracku, susicku, umyva sporak a vie ktorym vypinacom zapne a vypne svetlo na chodbe a schodisku - su vedla seba, krmi sliepky, vie, ze znasaju vajicka. V lete pomahal polievat zahradu. Nic ho specialne neucim.vsetko len sleduje, vnima, opakuje, skusa. Po mne a manzelovi. Na co by mu bol televizor teraz?

stanislavicenka
24. okt 2022

@heln este jeden dotaz tak telka to male dieta nic nenauci, a je to pravda. Je to opakovanim tvojim. Vravim, same vyhovorky.
Proste, v tejto dobe informacii ze aj hriechom, aby sa niekto upal k niecomu, co uz davno je prekonane. Je to ako so zdravou stravou, o ktorej ucinkoch na imunitu cloveka sa vie, ale vacsina sa vyhovara na rozne smery, alebo typickym alibistickym, ze treba jest(aj deti) vsetko. No netreba 🤦. A potom sa ludia stazuju na topke zdravotne problemy, alergie. Scasti to vedia ovplyvnit tou stravou, a zmenou zivotneho stylus, ale je jednoduchsie si dat tabletku🤷