icon

Zúfalá a vytočená mama

cibiother
13. nov 2015

Baby poradte. Mam dve deti. 3,5r. syna a 4m. dcerku. Nemozem si za cely den ukrojit ani pol hodinku iba pre seba. Aj keby som mohla. Syn ktory spaval bezne cez den tak 1-1,5hod. zrazu po 10-15min. hore, ze tam nechce byt sam. Je mi jasne, ze je to aj koli malej, bol zvyknuty, ze sa venujem len jemu, ale vzdy som ho uspala, isla prec a spal. Teraz uz ani to neplati. Nechcela som ho dat do skolky, aby nenosil k babatku skolkarske virusy a necitil sa odstrceny, lebo prave v sept. by mal nastupit mala sa narodila koncom jula...Uz sa to opakuje niekolko dni, ze ani cez den nemam chvilku a ja som proste ten typ, co potrebuje byt aj trosku sam so sebou.Jedna kava, trosku telky, popri tom si popremyslam o vselicom. Robit sa popri nom da vsetko, rad pomaha, ale do kelu potrebujem surne denne aspon pol hodku, lebo ma slahne. Ci to uz bude teraz takto?Teraz som uz na neho taka vytocena, ze sa s mrcanim stale zobudi po 10min., ze by som ho hned odniesla do tej skolky 😒 Inak je to zlaty chlapcek. Ale odkedy je mala, je strasne narocny v tomto. Mrnci, nemozem ist ani cez cestu k susede bez neho atd. Prejde to, ci nie?Dnesny scenar: Uspala som malu, dala mu polievku a isla ho uspat. Pridem dole, mala sa zobudila. Tak sup chytro ju este uspat. Dala som si polievku, zase sa prebrala(po ockovani)tak este chytro uspat, ved nic nepospala. Sadla som si k pc, maly hore. Tak to bol moj cas pre seba. Do vecera uz neni sanca, aby som mala klud. Tak co, mam sa zmierit, alebo cakat, alebo ako? ☹ Asi ani tak nepotrebujem navod, ako povzbudenie.

cibiother
autor
13. nov 2015

@siska53 a to si vravim,ze uz sa tesim do roboty😄ze tam budem trosku sama.Alebo medzi dospelakmi😊tak asi nech som rada,ze som este doma😊

slnecnica174
13. nov 2015

@jonas17 Je to pravda. Nepoznam mamicku, ktora ma maly vekovy rozdiel medzi detmi a nebola by zufala. Hlavne, ked obe deti ma doma a nema pri sebe rodinu, ktora by jej pomahala.

lulistek
13. nov 2015

@mamulienka30 najprv mi prislo blbe ze citam ze maleho do izby a budika ale ked som si precitala lepsie, ze je to vlastne namiesto spanku je to super napad 🙂

siska53
13. nov 2015

@belllinka narocny zivot moze byt aj s jednyl dietatom a pohodovy aj s tromi. Nikto vopred nevie,ake byde mat deti.
A aj matka ma pra o byt unavena.
To akoze ked ma niekto narocnu pracu,je tam dlho,lebo nadcasy,lebo neviem co. Tak naco si do takej prace liezla?
Okrem toho nie kazdy stretne praveho zrovna v 20tke a spravi si jedinacikov s 10-15r.rozdielom. Mam kolegynu,co ma rozdiel 14r. A takisto je vycerpana. Vobec to nezavisi od vekoveho rozdielu. Nikdy ani nevies,ako dieta zareaguje na surodenca.

A aj ta najlepsia praca ta vycerpa,ak tam nemas hygienicke prestavky. Prosto par minut oddychu. V praci mas na to narok,pri detoch nie.
Akoby si deti nemala. Inak by si taku otazku nepolozila.

belllinka
13. nov 2015

@ollski Ano, podla mna je pod 5-6 rokov maly vekovy rozdiel.

s_mt
13. nov 2015

@belllinka veru,idealny rozdiel by bol 20 rokov 🙂

siska53
13. nov 2015

@cibiother ako ono je to zzs super,lebo hovori tam.zvacsa na mna len 1clovek.🙂 len sa mi skratil cas..mam o cxa 9hodin menej na vsetko co som robila predtym-deti,domacnost. Som rada,ze pracujem,ale je to pri detom a je jedno,kolko ich je,narocne. Zas dvz sa vedia i zahrat,ale az ked su starsi. V skolkarskol veku si chcu este tak viac uzit mamu. Boli zvyknuti,ze sa hravame spolu,kreslime,strihame,tancujeme a kadeco..plus aj upratujeme..
Ale fakt,som rada,ze robim (zas fajn najst si pracu po 5r.,kedze z byvalej mi dali pa-pa,ale nelutujem.ze sa tak stalo), no je to omnoho omnoho narocnejsie.
U vas bude lepsie,len maly musi prijat surodenca. A babo trosku sa dostat do rezimu. Vtedy sa vsetko upravi.
No. Ak nemas inu pomoc,tak musis zapojit muza,dohodnut sa s nim. In s detmi a ty sup relaxovat nejak.
Z mojej strany-vies,ako si teraz,ked robim,oddychnem pri hre s detmi? Je mi to take vzacne teraz.

mircalla
13. nov 2015

@slnecnica174 tak to verim...s 2 malymi detmi....preto to starsie aspon na pol dna skolka, idealne na cely...3,5 je uz na skolku akurat, dieta ozaj potrebuje kolektiv
napadlo ma, ze mozno maly aj nema tolko aktivit, ako mal - mamicka nestiha a nema sa ako unavit.

tajka1986
13. nov 2015

@cibiother dobre,mam len jedno dieta...ale vyjadrit sa mozem ze...preco chces od maleho aby v 3apol roku spal? Moze aj nemusi. Neni to povinnost uz si myslim. A preto ho treba hned supnut do skolky lebo nemas cas si cez tyzden vylozit nohy a zapnut pc... tak si urob cas pre seba vecer ked obaja spia alebo cez vikend ked tvoj muz povaruje chvilu..nemusis ho hned pchat do skolky. Ak je to tak ze ziarli bude to este horsie. Ale vela zdaru ti prajem

siska53
13. nov 2015

@belllinka a zabudla som..nasa suseda mala dve deti s rocnym rozdielom. Tie deti boli uolne v pohode,stihla aj domacnost. S 5r.rozdielom s aim narodilo 3,dieta. Maly divoch,prvi dvaja kludasi. Pri nom mala 100krat horsiu matersku ako s nimi dvoma. Ten bol za 5deti. Asi tolko.

siska53
13. nov 2015

@slnecnica174 fuu.tak my tu mame potom cele sidliski zufalych mamiciek,lebo bacsina z nas ma 2-2,5r.vekovy rozdiel a zopar si truflo,asi chcu byt este zufalejsie,aj na tretie.
A to je tu vacsina mamiciek z inych miest,cize bez starych rodicov nablizku.

No akosi mi az take zufale nepripadaju..asi tak,ako ked sa obcas rozpravame s inymi ludmi,ked je vela roboty. Ze obcas to ide na mozog.

s_mt
13. nov 2015

@tajka1986 hm,tak pri 1 dietati je to pohoda,kto nema aspon dve,tak netusi o com to je.. A vecer si ma urobit pohodu,ked obaja spia? Mozno uspava toho starsieho s malou na rukach,potom uspava malu,ktora jej mozno vstava 3x v noci. Sorry,ale nevyjadrovala by som sa k teme,ked si ani neviem predstavit,co autorka zaziva,to je tvoj pripad...

dendy1
13. nov 2015

@s_mt áno ten 20 r. rozdiel je ideálny - mám doma 😀

slnecnica174
13. nov 2015

@dendy1 😀 😀 😀 😉

nikuska744
13. nov 2015

neboj sa príde obdobie, keď ti povedia deti: "Mama daj nám už pokoj!" alebo "Čau odchádzam!" Tak si ich užívaj!

tajka1986
13. nov 2015

@s_mt ale uznaj sama ze je odveci maleho pichnut do skolky len preto aby mohla v klude vypit kavu s vylozenymi nohami. Ma deti dve. Tak bolo treba s tym asi ratat ze to nebude uplne bez problemov. Trosku sebazaprenia by to chcelo. Ja som cele dni ani poriadne nejedla,nespala len aby mi mala nemrncala,venovala som jej kazdu volnu minutu len aby bola spokojna. A robila som to s laskou a urobila by som to znova 🙂

slnecnica174
13. nov 2015

@tajka1986 Vidis to som robila aj ja😉 ale tu ide aj o to, ze to dieta potrebuje kolektiv😉

tajka1986
13. nov 2015

@slnecnica174 ano ale asi by som sa bala a by mi mensie nenakazila. Kedze imunitu este nema ziadnu take malinke. Nech robi ako je jej najlepsie

s_mt
13. nov 2015

@tajka1986 ano,ja som to tiez robila pri prvom 🙂 Ale naozaj to druhe dieta je vacsia zataz /aj radost samozrejme 🙂 A este ked je na nich sama,tak ju uuuuuplne chapem :D Je ine,ked pride poobede alebo vecer muz a aspon trochu pomoze. Ine je,ked je na nich den aj noc sama. 😖

eliska13
13. nov 2015

@cibiother nedala by som ho do skolky.Citil by sa odstrceny a na 99% TI prinesie vsetky streptokoky, kasl e a pod...ked zacne dcera sediet, lozit budu viac partaci a zahraju sa spolu teraz je to len leziace babatko.Ak bol syn zvyknuty lezat s tebou nemozes mu to mat za zle, ze si Ta teraz vyzaduje🙂 skus ich obidvoch zobrat doobeda von a ulozit ich spolu cez obedny spanok.A viac povzbudenia nemam, lebo tak to je pri 2 detoch a to je jedno ci ma 3 roky ci 5,7 aj tak Ta obe deti budu chciet mat pre seba🙂)
Tvoj cas je vecer, ked je muz doma ci deti spia.Skus synovi dat nieco na vystrihovanire, tvorenie, dovol mu varit nejake cestoviny v hrncoch, hrat sa na obchod, na lekara len mu prosim nedaj nikdy pocitit, ze sa musis venovat dcere a preto bude odlozeny do skolky.Sama si ho poznas, ak je taky typ, ze potrebuje deti, je "do sveta" daj ho, ak je citlivy chlapec rad sa mota pri tebe, pomaha Ti tuli sa nechaj ho doma

bbbarunka
13. nov 2015

@cibiother Chapem ta, mam presne taky isty vekovy rozdiel a starsi syn tiez prestal kratko po prichode druheho dietatka poobede spat. Ale mam pre teba dobru spravu: oni sa coskoro zacnu hrat spolu v izbe a ty tam nebudes musiet byt🙂))) prave pred par dnami som si nielenze mohla dat kavu, ale precitala som si jeden a pol kapitoly, to bol raj:D Pevne verim, ze u vas to pride onedlho. A je mi jasne, ze ich lubis a vsetko, ved aj ja tych svojich dvoch, ale matka je len clovek a ta polhodina len pre seba je to najmenej, co si zasluzis.

evening_star
13. nov 2015

Každý človek má v živote obdobie, kedy mu všetko padá na hlavu a potrebuje vypnúť alebo povzbudiť. Tým viac mama dvoch malých detí. Ono tie malé problémy, ktoré denne s deťmi doma zažívame - že nechcú spať, že sa nevedia samy zahrať, že neustále mrnčia, že každú chvíľu niekto spadne a udrie sa, že minimálne 5x denne je jedlo rozotreté po celej kuchyni a treba ju dať do pvodného stavu, že sa deti bijú, trhajú si hračku z rúk, že hystericky plačú často ani sami nevedia prečo, atď atď.... Tieto "malé" problémiky sa pomaly nabaľujú a nabaľujú, lebo sa dejú denno denne, a je prirodzené, že žena to ťažko znáša, lebo veľakrát je s tými deťmi sama a jediný dospelý človek s ktorým sa cez ten deň rozpráva, je manžel, ktorý príde večer z práce. (okrem pár viet prehodených na ihrisku s inými mamičkami). Je úplne normálne, že žena potrebuje povzbudenie: ty to dokážeš! Ty to dáš! Si tá najlepšia mama! To, čo prežívaš, je normálne, lebo to prežívame všetky! A bude lepšie, tvoja maličká má len pár mesiacov, deti rastú rýchlo, a ešte ti bude za týmto obdobím smutno.
Týmto som vlastne chcela povedať len to, že ma už niekedy aj unavuje čítať tieto diskusie na fóre, lebo večne sa tu chytá za slovíčka, večne niekto nájde na niekom nejaký problém, večne sa niekomu niečo vyčíta. Podľa mňa poznámka: načo si si tie deti takto po sebe robila, je totálne, ale totálne nemiestna. Táto žena, ktorá sa potrebovala možno len vyrozprávať, počuť povzbudenie, dostala od teba facku cez internet. Aj mne dobre padne, keď po celom takomto uponáhľanom dni, keď od únavy padám na hubu, večer príde manžel domov, ja mu všetko vyrozprávam, aké to dnes bolo ťažké, a on ma objíme a povie, že to bude dobré, a som tá najlepšia mamina na svete, tak hneď mi je lepšie, a ráno vstanem s úsmevom do nového dňa a s novou energiou. Vlastne ten deň ani nebol taký hrozný, ale každej žene sa asi uľaví, keď sa vyrozpráva. Keby mi manžel na to povedal, že vidíš, načo si chcela deti po sebe, tak ti treba, tak by asi bola pol roka tichá domácnosť. Ale na tomto fóre sú vždy nejakí trollovia, ktorí si musia zabrdnúť, že @belllinka?

eliska13
13. nov 2015

@evening_star a hlavne uzivajte si deti, pokym su male.Ako tam hore niekto pisal, ked nastupis do roboty uz nebudes mat vobec ziadny cas a Bohuzial ani sa pohrat s detmi budes robit veceru, robit ulohy s detmi, chystat si veci do roboty.Teraz vstavate kedy chcete potom budes deti nasilu z postele tahat, ked budik zazvoni, rano pred odchodom budete hladat capicu, strateny zosit.S odstupom par rokov si hovorim na materskej bolo krasne prechadzky, zivot je gombicka rozmyslat iba nad tym co uvarim na obed a ci idem do materskeho centra🙂)

sovica
13. nov 2015

Hmmm, chápem vás. Tiež patrím medzi ženy, ktoré potrebujú denne minimálne polhodinu pre seba. Proste len tak vypnúť - vypiť v kľude kávu, pozrieť poštu, niečo prečítať alebo len tak vyložiť nohy a relaxovať. Ináč by som sa asi zbláznila. Nie sme stroje, ale ľudské bytosti a aspoň krátky relax potrebujeme.
Medzi mojimi deťmi je 4 ročný rozdiel, takže to už sa celkom s nimi dalo, aj keď na začiatku to bolo fakt ťažké zosúladiť. Treba si nájsť a spraviť ako-taký režim. Postupne na to prídete. Malá sa vám o chvíľu prehrá 15-20 min aj sama napr. pod hrazdičkou. Syn je už dosť veľký, aby sa prehral aspoň polhodinku aj sám. Treba mu vysvetliť, že aj maminka potrebuje oddych, ináč sa o neho a sestričku nebude vládať postarať. Ja som to robila tak, že som sa synovi určitý čas venovala, napr. sme hrali hry, niečo stavali (v tom škvôlkárskom veku boli top drevený vláčik - dráhu sme postavili spolu, čo trvalo aj polhodinu, lebo sme stále vymýšľali niečo nové, s vláčikom sa potom hral už sám, duplo bolo tiež super, neskôr lego, drevené kocky rôznych tvarov - to vymýšľal a staval celé mestá, čítala som mu, čo si vybral, dovolila som mu pozrieť aj rozprávky atď.) a potom som mu vysvetlila, že potrebujem čas aj pre seba. V pohode to akceptoval, keďže cítil, že ho ľúbim a že sa mu každý deň určitý čas venujem. To som vždy dodržiavala. Keď malá spala, aby som sa proste aspoň hodinu venovala len jemu - bez vyrušovania. Deti to naozaj ocenia. Keď sa dalo, chodili sme na ihrisko (to väčšinou malá spala v kočíku). Čerstvý vzduch je super nielen pre deti, ale aj pre nás 🙂.
A určite odporúčam škôlku. My ju máme otvorenú síce len do 14.00 hod., ale aj to bola pomoc. Malý sa tam veľa naučí, nájde si nových kamarátov, bude viac unavený, takže večer aj rýchlo zaspí a vy budete mať predsa len viac času pre seba a malú. Tiež som sa bála, aby zo škôlky nenanosil všelijaké choroby, ale ak bolo napr. ráno na dverách vyvesené, že je šarlach, osýpky, alebo iné infekčné choroby, tak sme sa obrátili a do škôlky som ho nedala. Nádchu, chrípku a také klasické choroby som neriešila. Ak malý ochorel, tak som sa snažila, aby nebol blízko malej resp. malá blízko neho, aby na ňu nekašlal a nekýchal, často som vetrala. A vtedy nespali asi spolu v detskej izbe. S čistým svedomím musím povedať, že malá od neho nikdy nič nechytila. Tú škôlku si naozaj nechajte prejsť hlavou - bude to dobré pre neho aj pre vás 🙂.
Nebojte, časom prídete na to, ako si pri 2 deťoch nájsť čas aj pre seba. Držím palce 🙂

mirkazbirka
13. nov 2015

My máme rovnako staré deti, malá má 3,5 a druhá malá má 4 mesiace. Aj naša staršie si vyžaduje teraz veľa pozornosti, odkedy je sestrička na svete. Ja som zasa brala škôlku ako spásu, a lepšie sa ani nemohlo stať. Dovtedy malá nemohla ani spávať cez deň, keď staršia stále vykrikovala, odkedy je v škôlke, mám na maličkú viac času, má svoj režim už fixne zabehnutý a ja mám času nazvyš. Niekedy sa až nudím. O tretej vždy ideme na prechádzku pre malú do škôlky. I keď už bola chorá, aj viac krát, čo je v škôlke a raz to chytila aj mladšia, myslím, že aj týmto si musia prejsť. A za tých 2,5 mesiaca mi tam neuveriteľne dospela, naučila sa kopec básničiek, pesničiek, ja môžem len odporúčiť dať syna do škôlky.

siska53
13. nov 2015

@tajka1986 tak vidis,to zas ja by som ti mohla povedat,ako to,ze si sa nevedela normalne najest a pospat si v noci? Mne mala - druhe dieta,4,5m.revala. Napriek vsetkemu som bola vacsinou vyspata,najedena - pravidelna.strava,ziadne narazove zalezitosti,aj hygienu som si zabezpecila. Prosto potrebujemnist na wc,tak idem,som hladna,sa najem. Jasne,dojcenie malo prednost pred mojim jedenim,ale nasledne som sa sla najest ja.

A ta skolka-no pre jej maleho by to asi nebolo fakt dobre kvoli ziarlivosti,no neskor,ak ma tu moznost,preco nie. Nas sa uz vonku nudil v takom veku. Kamosi po skolkach a nas nezobrali. V zime to bolo tazke. Na jesen a jar sa dalo,lebo sme stretli este deti,co ich nevzali tiez,no v zime sme nejak nemali na seba stastie.
Este doma sa dalo,tam sme sa vzdy nejak dohodli,ze co,na striedacku s malou,ta sa skor vedela zahrat aj sama ako maly.
Obcas bol den blbec ako to byva,ale vzdy som si povedala,ze horsie bude,ked budu mat zly den vtedy,ked aj ja budem unavena z prace. A tak aj je. Ono sa niekedy staci len vypisat a zistit,ze v tom nie je sam. Nastastie nam ked koliky ustupili,tak som si to skor uzila. Oboch. Daju sa uzit aj dve deti naraz,nie ako tu niekto pisal,ze sa to neda.

ciriklora
13. nov 2015

pekny vecer🙂...trosku neucelene napisem..veci, co ma napadli: vela mamiciek mame pocit pretazenosti, lebo sme viac same ako za komunizmu, manzelia v praci, babky za horami dolami, sestry tiez...zas na druhej strane oproti nasim starym mamam mame priestor na deti, nemusime este dojit kravu, robit maslo, prat rucne atd. Ja mam prveho chlapca, potom o ani nie 2 roky dievcatko. Tiez som nedala do skolky v 3 rokoch. Je to individualne, ked je zrely byt s cudzimi ludmi...vyhody ma aj skolka, aj zblizenie sa so surodencom a naucit sa komunikovat, tolerovat atd aj v rodinnom kolektive. Podla mna sa neda direktivne mamicke urcit, kedy. Mozno by mu bolo v skolke super, 3 a pol je pekny vek, tych chorob by som sa az tak nebala ...virusy nepoznaju hranice. My sme mali prve mesiace dcerky dost stresujuce a tiez sa starsi musel naucit na ine zaspavanie....je normalne, ze Vas starsi sa podvedome budi, je nesvoj, ze tam nie ste...a skusa...ale ked potrebuje poobedny spanok, tak sa sposob najde...skuste si predstavit moznosti, ako by to bolo naj a skusit trvat na takom zaspavani. aj v skolke by musel zaspavat. este ma napadlo, ze sme cely den nespokojne a cakame na chvilu bez deti..co tak zit trosku pritomne...byt aj duchom s detmi...aj oni sa uspokoja, naplnia. ja som bola dost vyhorena=unavena, ked sa mala narodila a teraz by som to zazivanie okolo obidvoch malych krpcov vratila...lenze sa to uz neda..uz su velki skolkari.

zabina27
14. nov 2015

@jonas17 ja si zase myslim, ze vacsi vekovy rozdiel je lepsi akurat tak pre rodicov, v klude sa vypiple jedno, potom v klude druhe... na kazde je cas, skoro ziadne stresy... len ked je ten rozdiel vacsi, uz si deti casto nemaju co povedat, ked su vacsie, nevedia sa spolu hrat, kazde ma ine zaujmy...
my budeme mat rozdiel 2 roky, viem, ze to bude o hubu, ale mne by sa velmi inak nedalo - ja si neviem predstavit, ze ak by bol maly uz samostatnejsi, tak by som do celeho kolotoca plienok, papania, spania isla odznova, uz by sa mi nechcelo 😀 urcite si velakrat poviem, ze sme mali este pockat, ale zase ani 20 uz nemam, aby som cakala donevidim (niekedy je to aj vo veku rodicov, ze nechcu mat v 40tke). proste sa budem tesit na obdobie, kedy sa zacnu spolu hrat a ked bude najhorsie, budem zit touto myslienkou, ze raz to pride 😀 😀
a podla mna aj pre male dieta je lepsie, ak kym este nie je take premudrele, si hned zvykne, ze svet sa netoci len okolo neho, ze sa musi vediet podelit (o hocico), prisposobit. niekedy je to horsie, ak je uz dietatko individualita zvyknuta na to svoje

jonas17
14. nov 2015

@zabina27 hm, lenže ja som nechcela deti piplať, ale sa im venovať..proste nie len netrpezlivo čakať, kedy vyrastú, začnú sa spolu hrať a neužívať si to..spokojne sme chodievali na dovolenky, lyžovačky...stále je jednoduchšie učiť jedno dieťa plávať, či lyžovať, ako dve 😉 a vzťahy medzi deťmi? tak rovesníci sa dokážu riadne tlcť, poznám kopu surodencov, ktorí nevedia spolu absolútne vyjsť a to sú skoro v rovnakom veku..moji sú dvaja dospelí, vyjdú v pohode, každý je v inej krajine a sestru milujú..stále tu budú jeden pre druhého. a na hranie mali stále kamarátov. 😉 moj pohľad a skúsenosť 🙂

siska53
14. nov 2015

@jonas17 venovat sa da aj dvom naraz. A da sa v pohode.
Moj drahy chcel.rozdiel 5r.,ale ja som mu povedala,ze v 40tke uz nemusim otehotniet a teraz si vsetko pamatam,moj dr.este rodi,mame takmer vsetko nakupene,nemusim predavat a nasledne nove kupovat.
Nas prijal sestricku uzasne,skor mam obavy,ako by prijali surodenca teraz,ked maju 3,5 a5,5r.,ale dalsie uz neprichadza do uvahy.
Niekedy je to tazsie,ale zas ja mam o 4,5r.mladsiu sestru,vychadzame dobre,bo ako deti sme sa vedeli aj poriadne povadit i pobit,hoci sme sa lubili jak kone.
Muzova sestra je starsia o 11r.,sice nefrflala a maju stale dobry vztah,no mala ho velmi casto na starosti,co pre malu pubertacku nemusi byt vzdy radostou.
A moj otec stale svojhi brata akoby povazoval za stale prilis maleho,hoci uz maju otec 67 a krstny 59r.
Svokor zas ma tiez o hadam 13r.mladsieho brata,no nemaju nejaky vrucny vztah. Navstevuju sa,komunikuju,no nie je to nejake uzasne.
Takze nezalezi na vekovom rozdiele,skor je to o povahe dietata/cloveka.
A viem,ze ja som musela.byt ta rozumnejsia,ta,co ma ustupit. Tak to mojich teda nerobim. Ked mladsia robi zle,nevinim.maleho ako to dost casto byva.