icon

Aké je to mať jedináčika?

blavacka321
26. mar 2021

Ahojte,mam 2r dieta a pocit ze uz nehcem dalsie.najprv sme to nechavali otvorene s manzelom,aj som otehotnela ale pravdepodobne tobolo len biochemicke. Aj ked som uz nan bola naladena,po tejto udalosti som.sa utvrdila ze chcwm len 1 dieta.zijeme mimo rodiny,nema mi kto ani strazit,cele je to komplikovane.maminky jedinacikov,nelutovali ste? Nie som prototyp maminky co bude mat 2 3 deti,ja by to tazko dala,stale ukricana vystresovana.dakujem

lylyjana
26. mar 2021

@blavacka321 ja som osobne jedinacik a nikdy mi surodenec nechybal. Je kopa ludi, co ma surodencov a su pohadani na zivot a na smrt.

tanyan
26. mar 2021

@asia83 Som najstaršia z troch detí, moja mama má sestru, môj otec brata aj sestru. Súrodenecké vzťahy mojich rodičov sú extrémne kritické a o láske alebo vzájomnej podpore sa tam hovoriť nedá. Mojich súrodencov mám rada, ale nemáme žiaden úzky vzťah. Väčšinou to bolo celé o mojej zodpovednosti a aj teraz sa na mňa "s láskou" obracajú hlavne v prípade, že potrebujú pomoc. Nemáme spoločné témy ani záujmy.
Najkrajší darček, ktorý môže dať rodič (nielen matka) svojmu dieťaťu je harmonické rodinné zázemie, podpora a pochopenie.
Lásku, rešpekt a ostatné môžu (a musia) primárne vštepiť dieťaťu rodičia. Na základe harmonického príkladu reálne žitého vzťahu rodičov môže dieťa budovať aj svoje emocionálne vzťahy. Nepotrebuje na to súrodenca.

mikadooo
26. mar 2021

@blavacka321 to sa nedá zovšeobecňovať... Niekde sa súrodenci mlátia a neznášajú, inde sa z nich stanú najlepší priatelia... Známa má napríklad jedináčika a aj keď v podstate na začiatku bola nastavená, že bude aj druhé, jednak sa jej už rovnako do toho nechcelo (všetky tie prkotiny okolo malého bábätka riešiť) a druhak, malý je strašný žiarlivec, takže ani to nevedela ako by to vyzeralo s tým druhým, keby sa narodil. Samozrejme - možno by bolo všetko ideálne, kto vie... Podľa mňa toto diskusiou nevyriešiš, to je také to čo by bolo keby a dostaneš 1000 názorov. Ak má napríklad jedináčik dobrého kamaráta trebárs v tom istom vchode, ktorý s ním vyrastá, maminky spolu chodia von atď., tak dieťaťu súrodenec vôbec nemusí chýbať.

lienka192
26. mar 2021

@blavacka321 neviem síce, koľko máš rokov, ale podľa mňa máš ešte malé dieťa, ktoré ťa ešte veľmi potrebuje. možno, keď ešte trošku podrastie, svoj názor zmeníš. ak nie, budeš mať jedno, je to na rozhodnutí teba a tvojho manžela. môj syn, keď mal 2 roky tiež som si absolútne nevedela predstaviť druhé dieťatko popri ňom (sme na neho prevažne sami, búrlivé obdobie vzdoru atď.... teraz má syn 5 rokov a ja nad druhým dieťaťom uvažujem stále viac a viac. proste súrodenec do života, to dieťaťu podľa mňa nič nenahradí ... uvidíš časom, či tá túžba u teba príde alebo nie ...

hopsadobrandejsa
26. mar 2021

V tomto budes mat tak ako v inych situaciach vzdy dva tabory a obe strany maju svoje plusy a minusy.

Byt jedinacikom ma svoje klady a zapory a takisto aj pre dalsieho surodenca-ov plati to iste.

Musis sa sama rozhodnut ci dalsie dieta chces alebo nie. Druhe dieta nie je ziadnou zarukou nadstandardnych surodeneckych vztahov. Toto je presne ta loteria, bud budu spolu skvelo vychadzat alebo moze nastat situacia, ze si nebudu vediet prist ani na meno.

Poznam viacero nepeknych pripadov zo svojho okolia aj v ramci vlastnej rodiny a poviem ti, ze velakrat bol cudzi clovek ( kamarat-ka ) viac napomocny v situacii nez vlastna rodina.

Pokrvne puto v dnesnej dobe pre vela ludi neznamena absolutne nic. To plati dvojnasobne ked sa jedna o peniaze, majetky, dedicstva atd.

Otec ma 4 surodencov a hoci maju dobre vztahy, stretavaju sa malo. Mama zasa 6-tich a tam su tie vztahy tak trocha vselijake a pritom mne s bratom cely zivot rozpravala aby sme spolu vychadzali dobre pretoze mame len jeden druheho, ale sama sa tym tiez neriadi uplne do bodky.

Mam velku rodinu v podstate, ale ak mam povedat pravdu necitim to tak. Mam skor pocit, ze mam okolo seba vela ludi, ale nevidim velky zaujem zo strany pribuznych stretavat sa, pestovat si tie vztahy atd.

Vsetci sme zaneprazdneni, samozrejme, ale ja mam skor dojem, ze dovod na spolocne stretnutie byva mozno pohreb a akesi jubileum. Spontanne stretnutia velmi nefrcia.

Co tym chcem povedat je, ze svojmu dietatu mozes dat aj 5-tich surodencov a vsetko to moze vypalit tak, ze jeho dobri kamarati mu budu blizsi nez jeho vlastna krv, ale moze to byt aj uplny opak.

Tak ako kazdy iny clovek, aj ja poznam rodiny kde maju surodenci vyborne vztahy.

andrejka1974
26. mar 2021

No neviem je to na Vas ja mam 5 a nelutujem surodencivychadzaju spolu

zozo4
26. mar 2021

Je to také ake to cítiš.Ak sa na to necítis tak to nerob len preto aby dieťa nevyrastalo samé.Ak bytostne cítiš že ešte chces tak choď do toho.Myslim že vždy je to rozhodnutie iba na nás.A čo sa týka toho keď sa opýtas jedinacka ktorý to nepoznal mať súrodenca väčšinou aj počuješ odpoveď na 90%ze by prijal súrodenca.Vzdy chceme to čo nemáme a naopak.Ale samozrejme je to všetko uhol pohľadu😉každopádne nech sa rozhodneš hocijaký nech je to tvoje rozhodnutie..a nie s pocitom viny

ckatka
26. mar 2021

Otec mal dvoch súrodencov...A zostal sám. Ani na pohreb mu neboli.
Mama ma dvoch súrodencov a dali by za seba ruku do ohňa...
Jedna rodina, dva vzory...
Všetko je ako ma byt. Ak máš mat jedináčika...maj. Ak máš mat druhé dieťa...maj.
My sme mali 4roky adoptovaneho jedináčika a potom keď začal domrzat s bracekom.....náhodou k nemu pribudol braček 💙 ľúbi ho ako koňa, lebo si myslí že to on si ho vypýtal a dostal...ktovie či to tak bude aj neskor....😂😂😂
Ja mam tiež dvoch súrodencov a s jedným sa vidím tak raz do roka a s druhým tak 5x do roka...nemyslím že by sme mali nejaký extra vzťah..

chrumka120
26. mar 2021

@blavacka321 prvé deti sú aj tak v priemere podľa nejakych štúdii a názorov najinteligentnejšie:D

luccija
26. mar 2021

@simca06022011 a teraz si predstav, že máš 2 deti s mužovou povahou 😂ale súhlasím jedinacikovia sú podľa mňa náročnejší na pozornosť to, čo by sa pohrali spolu vyžaduje od rodiča a niekedy si mama, otec, súrodenec, starí rodičia v jednom.Ale zase môžeš mu dať celú pozornosť, krúžky, finančne všetko má svoje pre a proti.Mojej dcére v škole spolužiaci závidia ty sa máš, že máš izbu sama pre seba, teba neotravuje brat ..nikto nevie čo je správne a ako spraviť, aby dobre bolo

miirka123
26. mar 2021

@blavacka321 ja chcem tiež len jedno a som jedináčik. Neľutujem že som jedináčik 🙂

blanche32
26. mar 2021

My máme tiež len jedného synčeka. Bude mať teraz 7 rokov. Najskôr som chcela mať určite ešte jedno dieťa. Nechcela som, aby bol jedináčik. Sama som zo štyroch detí. Ale nedarí sa nám mať druhé a stále viac a viac sa utvrdzujem v tom, že zostaneme len pri jednom. Mám pocit, že u mňa vek robí svoje. Fyzicky by som ho zvládla, ale psychicky už ťažko.

linkapaulinka
26. mar 2021

Mne moja zenska povedala... ked som sa jej pytala na druhe v mojom stave -mam zdravotne problemy a neodporucaju mi uz dieta,ale to je teraz jedno. No... ona mi povedala ze odporuca mat dieta az po 4 rokoch po porode. Do vtedy sa mamicke obnovi zdravie a telo sa spamata po porode , dietatko ostane ako tak samostatne a nebude taka dvojita zataz na mamicku a hlavne uz sama uvidi ci chce ci nie uz babo dalsie. Ze akonto zvlada celkovo. Tymto chcem povedat ze uvidis casom co ti povie telo a hlava a srdce. Nepotrebujes 200rad a komentarov. Sama sa casom rozhidnes. Mat jedno dieta nieje nic zle. Mat dve,tri tiez. Kazdy na co sa citi ....

d_anica
26. mar 2021

@sissy27 Hovoríš mi z duše, konečne niekto 😁

vevapeto
26. mar 2021

@blavacka321 mala som jedinacika 8 rokov, pre rodiča je to pohodlnosť , pre dieťa to už take super nie je. Keď nám raz večer plakala, že je raky samotár , tak sme si s mužom uvedomili, že toto sme posrali. Teraz sa všetci tešíme z ďalšej dcérky 🥰🥰🥰

marlent
26. mar 2021

Ja som bola jedinacik maly je jedinacik a tak to aj ostane a podla mna byt jedinacik z vlastnej skusenosti je super

simca06022011
26. mar 2021

@luccija tak sa pohlusia medzi sebou a mne dajú pokoj 😁 ja nemám potreby dávať deťom všetko, čo kurzkovo alebo finančne. Samozrejme to je môj názor, môj chlap vidí napr len bitky o majetok a somariny, pritom to nevidel a nezažil 😂 ani u neho v rodine kde bolo bežné mat aj 4-5 deti ani u nás, len "počul". Nič iné proti nenašiel 😂tak teraz mam 6izbovy prázdny dom 😂 úžas... A aj tie hádky deti niečo učia, proste je to iné.. Tiež sme sa šli v puberte so sestrou postrielat, lebo mi kradla veci a teda aj tak som názoru, že súrodenec je dobra vec 😁 a k závisti, dcéra má kamošku ktorá na 2 súrodencov, izby pridelené majú, súkromie ako ta tiež, zle si robia aj si pomáhajú atď, lebo rodičia ihc k tomu viedli. A jedine co teda nechápala keď bola u nas, ako môže by t moja taka drzá, a aké to máš super ze keď jej dačo treba nemusí čakať, lebo mam čas a nie ďalších 2 ľudí, a ktorými dačo iné mam robiť. Ani izba, ani nič.. Avacsina jej spolužiakov teda nezávisí, súrodencov majú a dokonca som si vypočula pred Vianocami aká som hrozna matka, lebo ona nemá ani sestru ani nič. Iba psa. No... A vyznaj sa v tých detoch 🤦🏻‍♀️

d_anica
26. mar 2021

@blavacka321 Ahoj, máme jedináčika syna, má 9 a pol roka. Sme spokojní, už to tak asi zostane. Kým bol malý tak som druhé nechcela ani náhodou, nie som taký ten odovzdaný, obetavý typ matky. Aj keď synovi som sa vždy venovala naplno, stačil mi jeden. Keď mal asi 6 tak sme si povedali, že skúsime druhé. 2x som potratila v priebehu necelého roka, neskutočne ma to vyčerpalo fyzicky aj psychicky. Trvalo ďalší rok a pol než som sa dala dokopy a túžba po ďalšom dieťati ma prešla. Vždy budem myslieť na tie detičky o ktoré som prišla, ale sme šťastní ako 3 členná rodina ☺️

bibistec
26. mar 2021

Ja som jedináčik. Nikdy som neuvažovala aké by to bolo mať súrodencov. Brala som to ako hotovú vec. Bolo mi fajn. Mala som kopec kamarátov, a koľkokrát som videla ako sa pobili a niektorí majú aj v dospelosti veľmi zlé vzťahy...vždy som si v duchu povedala ako mi je len dobre. Mám jednu dcéru má 11 rokov a nikdy som neplánovala viac detí. Som spokojná. Ale zas nemusí to každému takto vyhovovať. Ja som uvedená v tom že mne aj našej rodine to takto maximálne vyhovuje. Dcera nikdy súrodenca nechcela. Práve naopak čiže možno aj v tomto je to jednoduchšie. Sama si musíš ujasniť čo chces aby si potom neľutoval a možno neskôr po rokoch.

leskovael
Autor odpoveď zmazal
lyci
26. mar 2021

@blavacka321 praveze ked je 1 sa mi to zda casovo narocnejsie pre rodica. furt sa nudi, chce sa hrat, rozpravat, blaznit, nieco robit. furt fnuka, ze sa nudi, aj ked prave pol dna behala s inymi detmi. nonstop kazdy den od rana do vecera. vysavac energie. to trva roky. minimalna do 7, co vidim. teda pokial si dieta nenaucis na tablet, mobil, youtube... 2 deti sa neuveritelne prebavia, zrazu ma clovek viac casu

domak2
26. mar 2021

Toto je velmi individualne.Ja budem mať druhé po 9 rokoch. Takže viac menej dvaja jedináčikovia. Keď mala 2 a bola hodená o zem každých 15 minut na druhé som ani nepomyslela 😳 teraz je uz rozumne zlaticko, na brata sa strašne teší a ja sa teším s ňou ako sa vsetci tešíme. 😅Aj keď zlenivena som, to sa priznám, ťažko sa mi bude v noci vstavat 😴

hederamonstera
26. mar 2021

Boze ja som da sa povedat, ze jedinacik, kedze medzi mnou a predposlednym surodencom je 17 rokov, takze s nami nezili, ked som vyrastala a ze by som nejako trpela😂😂 neviem ako moze niekto trpiet sam s rodicmi🙄🙄 a kedze teda mam surodencov, mame sa radi ale ze by som bez nich nevedela zit, to nemozem povedat. Surodenci sa zbytocne precenuju - nikdy neviete ake vztahy budu mat a vsetko ma svoje plus a minus. Ale stale riesit tuto otazku dookola mi pride uz divne
A dieta chcem len jedno, kedze mu chcem zabezpecit vsetko tip top, ak sa podari surodenec tak bude, ale nejako to nebudem riesit. Jedno dieta je na psychiku aj tak dost😂

luccija
26. mar 2021

@simca06022011 no veď toto...všade je niečo.Mne zase povedia kamarátky, že len ráno pokým odvezú deti do školy už v aute sa súrodenci pohádajú a plač a celé dni riešia ponosy a nervuju sa s deťmi, ktoré majú medzi sebou nejaký problém a to sú uz 10+.Tvoja dcéra skôr vydiera rovnako a možno viac by bola protivna a drzá aj, keby bol súrodenec to sú len také reči...a nedaj Boh by bolo to druhe dieťa submisivne citlivé.Ved sa mala na otca obrátiť s požiadavkou o súrodenca.

solemami
26. mar 2021

ja ti to poviem z pohladu suseda - my mame 4 deti a susedia jedno. stale ich dcera je - ci sa moje deti budu s nou hrat. ak sa hraju tak ona sa nehra ale rozkazuje. no taku by som doma nechcela mat

macka9
26. mar 2021

@blavacka321 , ja mam jedinačika a nesmierne to lutujem , po prečitani rád vidim ,ze je to uhol pohladu .Ten kto ma zly surodenecky vztah poradi skor nie, jedinačik nepozna ,ake to zas je mat surodenca! Preto tiez tvrdi ,ze mu je dobre.Potom vela zaleži aj povaha dietata, moj syn si vždy vyžadoval pozornost nerad je sám ,preto mu surodenec chyba .Sestrin syn je zas samotar ,vystači si sam .Ešte sa nato necitis lebo 2roc dieta je este male, ale za par rokov bude samostatne a mozno zmenis nazor .Ja som dlho čakala a už sa nepodarilo tak snad tvoje rozhodnutie bude akekolvek prajem ti aby si to nelutovala ako ja.

fergiea
26. mar 2021

Ahojte. Mame jedinacika, bude mať v júni 5 rokov a nemyslím si, ze by trpel, ze je sam. Ma okolo seba vela detičiek ci uz v skolke alebo vo volnom case a rodinu. Pre nás je to super, mozno sebecké, ale sme takto spokojni. Užívame si Patka každým jednym dnom, s mužom sme boli od začiatku nastavení na 1 dieta a časom sme sa v tom len viac a viac utvrdzovali. Muz je mimochodom jedináčik a on bol vzdy spokojny 😀 ja mam brata, mat surodenca je úžasná vec aj do života, ale my sme nastavený takto. Ked vidim v okolí mamičky s väčšími detmi a ze maju male babo, tak veru po tom vobec netúžim. Vidim to v okolí, ze su baby vystresovane, unavene, musia to prve dieta odsuvat na úkor druhého. Samozrejme, je to každého osobná vec a ja si rada pomojkam male babatinko na 10 minut 😀 skor nas sa stale kazdy pyta, ze kedy bude druhe a nedokážu pochopiť, ze sme takto spokojni 🤷‍♀️

fergiea
26. mar 2021

@solemami moj jedinacik je zvyknutý na deti, ma deticky rad a deticky maju radi jeho. Je to o výchove, nie o tom ci dieta je jedináčik 🥴 vsetko je o výchove a o tom, co dieta doma vidi. Nerozkazuje, nie je rozmaznany a na všetkom sa vieme dohodnúť. Pre druhe deticky, by dal prve posledne 🙃

luccija
26. mar 2021

@fergiea ani nie o výchove, ale povahe dieťaťa to je gro všetkého aj to či si mama rodičovskú a materstvo užíva, alebo bojuje s dieťaťom.

vevesh
26. mar 2021

Ja mam surodenca- ale vdaka vychove akoby som ho nemala. Vobec sa spolu nerozpravane 365 dni v roku- nie sme pohadani, v pohode spolu vychadzame, ale nie je tam ziadny vztah. Lebo ked som bola mala, vyrastala som ako jedinacik. Vtedy to bolo super- vsetko pre seba, volnost- podelit som sa musela, len ak bol surodenec doma. Sesternice a bratrancov mam dokopy 3, ale to tiez sa s nimi nerozpravam (lebo rodicom neboli rodinne kontakty po voli).....Ale teraz na starobu to vnimam a velmi. Som sama a zostanem sama. Nemam sa s kym porozpravat, nema kto vypocut, o pomoci ani nehovorim. Rodinne stretnutia neexistuju. Naproti tomu Mm je z 8 deti, takisto bratranci a sesternice su do poctu 25 ks. Je to uplne nebo a zem. Aj ked sa pohadaju, stale sa niekto z tej masy najde, kto ti poda pomocnu ruku (ak nie vsetci). Preto som sa aj rozhodla mat viac deti, lebo tie surodenecke vztahy su na nezaplatenie, i ked nie su vzdy idealne....

fergiea
26. mar 2021

@lyci znova pisem, je to asi o výchove. Moje dieta sa vie prehrať, samozrejme ze vela veci robíme spolu, bude mat 5 rokov, je rozumný. Vela sme v prírode, doma sa aj prehra, aj pomôže, ma rad kreatívne veci a kolkokrat o nom teda fakt ani neviem, ze ja potom doliezam za nim 😄 ale ze by mi chodil, ze sa nudi, to neviem. Jasne ,ze su aj dni kedy mi je stale za "ritou", ale prečo aj nie? Ved je to moje jedine dieťa. Na co dve, snad za to, aby som od nich mala pokoj a aby sa vkuse venovali sebe navzájom? Ja som v detstve celkom tymto trpela, ze som o 6 rokov mladšieho brata mala nonstop na krku. Stale. Pomaly som bola ako jeho rodic. Ale aj napriek tomu mame celkom fajn vzťah, teda mali sme, trosku sa to v poslednej dobe pokazilo.