icon

Ako naučiť 11 mesačné dieťa zaspať same v postieľke?

mama4444
23. feb 2022
beronsche
23. feb 2022

@anjelicek26 a velmi sa mylis, ze tu ide o emociu rodica, ta je z dlhodobeho hladiska nepodstatna... Tu ide primarne o to, ako to preziva dieta. Kazde je ine, na to zabudas..

@nykkushka ja predsa nikoho nesudim. Ja len nesuhlasim s posuvanim tejto metody dalej, nesuhlasim s bagatelizovanim moznych nasledkov (moznych, nie nevyhnutnych..).
Ak dieta prezivalo stres z odlucenia, do podvedomia sa to zapise. To, ako sa to prejavi v dospelosti a ci vobec, zalezi od x dalsich vplyvov. Dieta prirodzene zaziva mnozstvo stresujucich momentov, suvisi to aj s jeho nezrelou nervovou sustavou a je to uplne prirodzene a do urcitej miery ziaduce, ale preco mu este pridavat aplikovanim metody kontrolovaneho placu, ci jej jemnejsim variantom odopierania blizkosti (spominane pospevovanie pri dverach..)?
A ano, casto to robia rodicia, lebo chcu mat vecer pokoj..

zuzahajdulka
23. feb 2022

@beronsche , absolutne s tebou suhlasim. @nykkushka, spankove terapeutky by mali byt normalne, oficialne postavene mimo zakon. Propaguju psychicke tyranie babetiek, cize trestny cin. Inak sa divim, ako vela sucasnych mamiciek si necha vymyt mozgy metodami ako spankovy trening, vyplakavanie, spanie osamote v postielke (niektore mamicky dokonca od narodenia zatvaraju babatko do osobitnej izby), kojenie podla casoveho harmonogramu, oducanie od plienok vysmievanim sa a podobne. Kde sa stratil materinsky instinkt?

nykkushka
23. feb 2022

@zuzahajdulka tak ale toto všetko čo píšeš, je uz extrém. Ako som písala, netreba hneď súdiť matky, ktoré sa na toto dajú. Môže aj nemusíš to mať v budúcnosti následky. To my nevieme teraz posúdiť.
Takže nič nie je iba čierne a biele. Niekomu to tak môže vyhovovať inému nie, dôsledky sa dozvieme za pár rokov, tak akp sa dnes už vie, že bitka u dieťaťa nič nevyrieši, ale roky dozadu to bolo normálne 🤷‍♀️

anjelicek26
23. feb 2022

@zuzahajdulka ja sa obcas skor divim, ze kde sa stratila tolerancia k tomu, ze kazdy svoje dieta vychovava a uci veci inak... hovorit o vymytych mozgoch len preto, ze niekto mal inu metodu a sposob a fungoval dobre pre neho a jeho dieta?

Otocme si to - co je s psychickymi traumami dospelych, ktori v detstve zazivali tzv. opicu lasku? Nikdy sa nedotkli zeme lebo nosic, lebo mama v naruci, lebo s mamou v posteli? Ktori sa az chorobne upinaju na svoje polovicky a nedaju im dychat? Nevedia sa adaptovat a akceptovat zmeny, nevedia sa podriadit autoritam ci v skolstve ci v zamestnani? O detoch - ktore trpia v kolektive ci v skolke ci skole este placu na skolskom dvore kazdy bozi den... a ze aj tych je dost...

beronsche
23. feb 2022

@anjelicek26 cize obhajujes nespravne az skodlive metody (reagujes na spankovy trening metodou placu), opacnym extremom?
A co tak zlata stredna cesta, plna respektu dietata a jeho prirodzenych potrieb, cesta pevnych ale respektujuco nastavenych hranic?

anjelicek26
23. feb 2022

@beronsche len ti nastavujem zrkadlo. Ides s extremu do extremu. Spankovy "trening" ako ja popisujem je uplne normalny dlhsi proces zmeny pre dieta bez PLACU a bez STRESU. Ano zlatu strednu cestu treba hladat. A prihliadat na potreby vsetkych. A to mas v kazdej rodine uplne ine.

beronsche
23. feb 2022

@nykkushka nie, u nas je to zial stale normalne... Par na zadok je predsa bezny vychovny pristup mnohych rodicov, najma u malych deti..
Zaujimavo o tom hovori psycholog martin zikmund v podcaste 13 hriechov rodicovstva...

beronsche
23. feb 2022

@anjelicek26 nic nenastavujes.. Opakovane oponujes inym extremom z protipolu.. To nema nic spolocne s nastavovanim zrkadla.
A ja ti pisem, ze to ide aj inak.. 🙂

midori123
23. feb 2022

Autorka, mam 8 ročnú a dodnes ju uspávam a spíme spolu v manželskej posteli.
A vieš čo? Vôbec, ale že vôbec s tým nemám ani len najmenší problém🙂
Môj muž príliš chrápe, takže spí sám, keďže s ním sa to inak ani nedá a nikto sa pri ňom nevyspí.
Staršia somnou spávala ešte ako 16 ročná, hoci vtedy som ju už samozrejme uspávať nemusela🙂
A pre tie, ktoré by teraz začali mudrovať, aká bude nesamostatná a neviem ešte čo, tak BLBOSŤ AKO TRAKY!
Staršia sa už dávno krásne osamostatnila.
Ono vychovať dieťa k samostatnosti vôbec nie je o večernom uspávaní, ale o niečom úplne inom

anjelicek26
23. feb 2022

@midori123 hovorime o niektorych nesamostatnych uplakanych jedincoch vzhladom na takuto vychovu - nie vsetkych a to plati pre obe argumentacie... Nie kazde dieta, co spavalo od malicka same ma nejake separacne uzkosti...co je vhodne pre jedno dieta - nemusi byt pre druhe, co je vhodne pre jednu rodinu - nemusi byt vhodne pre druhu, mne by sa zrenicky pretocili, keby moja 15 rocna dojde, ze mami spim s tebou 😂 Mne cas straveny detmi kym su hore a pri vedomi uplne staci. Autorka asi s tym problem ma, inak by tu temu nezakladala... to "vydrz" a "ved je to krasne" v urcitych situaciach ako - absolutna vycerpanost, nestihanie - cloveku moc nepridava...

zuzahajdulka
23. feb 2022

@nykkushka , Co konkretne z vymenovaneho ti pride extremne? A ake nasledky to podla teba napriklad moze sposobit. To su totiz zasady vztahoveho rodicovstva/ kontaktneho rodicovstva/ vnimaveho rodicovstva, alebo jednoducho povedane - zdraveho materinskeho instinktu. Vychadza to z desattisicov rokov, ked ludske mladata zili urcitym sposobm, ktory vychadzal z ich instinktivnych potrieb, z uplne bazalnych veci. Je to v DNA, to sa neda preprogramovat za par rokov "moderneho studeneho odchovu".

zuzahajdulka
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
23. feb 2022

@zuzahajdulka a naopak

ankare
23. feb 2022

Tvoje dieťatko je ešte malé a chce cítiť maminku a byť pri maminke. Tak si to užívaj čo najdlhšie, rýchlo rastú a o pár rokov Ta už nebude vôbec potrebovať. Spievaj mu, kolisaj ho, drž ho v náručí a ono bude spokojné a šťastné. Držím palce!

midori123
23. feb 2022

@anjelicek26 prepac, ale mne sa teda vobec ziadne panenky nepretocili ked prisla moja starsia za mnou a spali sme spolu v jednej posteli;)
Vies kolko krat sme klabosili len tak? O blbostiach co boli pre nu podstatne? Ako sa mi v tme a tichu dokazala zdoverit a porozpravat veci, o ktorych mi je jasne, ze by mi ich len tak za bieleho dna nepovedala? Vtedy nas totizto nikto a nic nerusilo. Ziadne vonkajsie vzruchy okolo nas neboli a ver ci nie, ta dcera bude mat o chvilku 26 rokov a nie raz mi povedala, ako spomina na nase ,,nočné kecanie” a ze by sa rada do tych chvil vratila?
S mladsou praktizujem presne toto iste. Vecer sme len my dve. Kazdy vecer sa spolu pomodlime, podakujeme za vsetko a poprosime kazda o to svoje. Potom este chvilku pokecame a mala ide spat. Ja si vtedy vacsinou citam na mobile. Ak chce aby som ju trosku poskrabkala po chrbatiku, urobim to. Ak nechce, staci jej ze sa ma dotyka aspon spickou nohy a za chvilku vytuhne.
Je to nas cas a ja si ho uzivam a jej ho chcem dopriat🙂
Mozno aj pri nej sa raz dozijem, ked mi ako dospela povie, ze by sa chcela vratit do ,,našej postele” a ,,riesit nase veci”

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
beronsche
23. feb 2022

@zuzahajdulka aj tu to krasne vidno, ako ti, co o respektujucej a vztahovej vychove nevedia nic, si ju automaticky zamienaju bud s chorou opicou laskou alebo s totalnou benevolenciou az anarchiou... A to je skoda.

dididudu
23. feb 2022

Moja dcéra má 7 mesiacov od narodenia spáva pekne v postieľke len ju tam položím a do 5 min zaspi bez toho aby som ju hľadkala stala pri postielke alebo podobne blbosti. . Dokonca od 6 mesiaca uz je so starším (5) bratom sama v deckej izbe krásne spinka max ju 2x v noci idem nakojit.

anjelicek26
23. feb 2022

@midori123 myslíš, že bez spoločného spania sa matky a dcéry nerozprávajú a nemajú normálny vztah😂

midori123
23. feb 2022

@anjelicek26 na tuto tvoju reakciu, sa neoplati ani nic napisat.
Zjavne som ta precenila👎🤦‍♀️

anjelicek26
23. feb 2022

@midori123 nie nema, pretoze je to uplne smiesna argumentacia, ako keby si ten aktivny mojkaci cas a cas na rozpravanie musite najst az v posteli a az uplne vecer a nemoze byt v tej dobe dieta vo svojej posteli? Pretoze zo vsetkeho, co pises vychadza, ze vsetky matky, ktorych deti vedia od malicka zaspavat same su nejake hyeny. Spanok je cas, kedy maju vsetci oddychovat, niekto si evidentne oddychne cely okopany (nechapem - nemusim), niekto radsej spi prituleny k manzelovi. Kazdeho volba, kazdeho cesta. Aj tak to ja aj ty robime s presvedcenia, ze je to spravne a vyhovuje nam to a ziadna "argumentacia" na nete to dodatocne nezmeni. Takze lepsie vyuzit cas inak.

zuziiiii
23. feb 2022

@zuzahajdulka nesúhlasím s týmto prepáč,... Ja som dcerku dávala už od narodenia spat samu do postieľky a lepsie som spraviť nemohla. Naucila sa pekne a prespí tam celú noc len raz sa zobudi, zohrejem jej mliečko vypije a spi ďalej....
Pred 11rokmi som si svoje prvé dieťa-syna naučila spat so mnou.... 2 roky som sa nevyspala co ma kopal, budil.... A ďalšie 2 roky co som ho už nevedela odnaučiť.....

zuziiiii
23. feb 2022

@nykkushka presne ja som pri prvom synovi sa nevyspala 2roky poriadne len sa mrvil kopal.... Bolo to hrozne,ale žiaľ tak som si ho ja naučila, rozmaznala.....chvalabohu už má 11r. 😉
Teraz mam zachviľu ročnú dcérku a od narodenia spí sama... Tu som si zas tak naučila, už som bola poučena z minulosti....
🙏

zuziiiii
23. feb 2022

Autorke-No ale keďže už má 11mesiacov skus ju uspať tak ako ti radia bud pri nej, čítaj jej knižku, alebo si lahni s nou uspi ju a potom ju skus opatrne presunúť do jej postieľky..... Držím palce

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
midori123
23. feb 2022

@ptmt1011 klepla som si po prstoch, inak by som bola uz asi dost neprijemna…
Vysvetlovat jej uz nic nebudem, toto nema vyznam. Ona to asi nikdy nezazila a tym padom nie je schopna tomu porozumiet. Beriem…

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
zuzahajdulka
23. feb 2022

@zuziiiii , tvoj koment krasne ukazal podstatu. Islo ti o TVOJE spanie a oddych, potreby dietata mas v rebricku az za svojimi. Smutne.

beronsche
23. feb 2022

@ptmt1011 moje deti su trochu starsie ako tvoje, ale este stale maju radi, ked si k nim lahneme... 🙂 Dokonca to starsie dietko zvykne v noci obcas prist k nam do postele, ked sa prebudi a nevie zaspat.
Sme na to zvyknuti, deti spali pri nas od babatiek, az kym sami nechceli vlastne postele. (Ale tu chapem matky s lahkym spankom, ze to nemusi byt pre ne idealne, spat na jednej hromadke.. 🙂)

Klamala by som, keby tvrdim, ze to uspavanie nebolo obcas mega otravne, ale ked sa chce, zvycajne sa to da zariadit. Deti si tu blizkost predsa nevyzaduju z dlhej chvile, ci preto, aby rodicom strpcovali zivot....
A tie moje teraz uz v pohode akceptuju, ked si odmietnem k nim lahnut, lebo mam iny program..

Pre mna je to normalne, mali sme to takto nastavene doma, ked som bola mala.. ja som k rodicom chodievala este hadam na 2.stupni ZS.. A jedine, cim ma to poznacilo je vyborny vztah s rodicmi a pekne spomienky, ze tam boli pre mna.. .. 🙂
(pre tie s doslovnym vykladom pisaneho textu - ano, viem, ze dobry vztah nestoji a nepada len na spolocnom spani, viem, ze je to len jedna premenna z x dalsich.. 🙂 )

zuziiiii
23. feb 2022

@zuzahajdulka no samozrejme aj ja sa chcem vyspať,.... Unavená mama bez nálady tiež vplýva na dieťa.... Matkin únava, nálada....
Dcérke som nijako tým neublížila ze sa naučila spat sama v postieľke.... Ona nerevala pri tom, pekne zaspala, hladkala som ju hojdala a dala do postieľky a už buvala.