icon

Existujú dobré deti?

4. máj 2022

Väčšinou tu čítam o nevyspati, deťoch čo si trieskaju hlavu, nechcú jesť.Su tu maminy, ktoré majú dobré deti a materskú si užívajú?môj syn má rok okrem toho, že sa v noci budí na kojenie je strašné dobrucky.Rodila som v 34 r je môj prvý.Cez deň si s ním pospim, chodíme veľa von, zatiaľ netrucuje, hneď ráno si navarim.Uz teraz mi je ľúto, že budem musieť ísť raz do práce🙂keď sedím na káve na terase a drobec si zuzle prsty tak si hovorím ako som mohla byť celé dni v praci.Chytá ma až úzkosť, že raz sa musím vratit, viac detí neplánujeme ..veľmi ma vždy mrzí, keď tu čítam emotívne príspevky ako sú ženy frustrované, zničené vždy som sa toho bála, keď som to čítala.Tak len chcem povzbudiť, že sú aj dobre deti a byť doma s dieťaťom doma je krasne.

Strana
z2
anjelicek26
4. máj 2022

Nemyslim, ze su len problematicke ci high need deti... je velmi vela kludnych, pokojnych, dobrych... ja mam take 3/4... co spali celu noc strasne skoro napriek kojeniu, co nikdy nezaplakali, pocuvali na slovo, jedli vsetko do radu...

Ono ber to, ze konik je ako kazdy iny web - ludia sa malokedy chvalia (lebo je to vnimane negativne - ako chvalenkarcenie a vystatovanie sa a boh vie co este), ale ked je problem - kricia za troch,s tazuju sa, potrebuju sa s toho vypisat... co je ok samozrejme...len to budi ten nespravny dojem celkovo o detoch...

Ja si spomeniem, ze 1.syn prvy krat zaplakal ako 14 mesacny - ano realne az vtedy, lebo bol tak opatrnny na seba, ze dovtedy ani nikde nepadol... a mladsi prereval kazdy bozi den snad tretinu dna... nuz kazde dieta ine proste...

kacena4
4. máj 2022

co sa tyka rodicaku myslim si ze nie je to o "dobrom" dietati ale o nastaveni matky, jej prioritach a potrebach. ja som si deti vychutnavala a mala som ich po roku, ano boli aj krusne chvile ale to je pri detoch normalne. mala som narocneho syn (mam, je autista) ale nikdy som nepovedala ze mam zle dieta.

martinka13
4. máj 2022

Ja som preplakala týždne v práci, keď šiel syn do škôlky. Vždy som sa tešila na všetky prázdniny a nechápala som ženy, ktorým odľahlo, keď skončili. Je to tak doteraz. Máme 2 deti a som rada, keď je voľno a nejdu do školy. Maju aj svoje horšie dní, ale lepších he viac 😀

veronikazuko
4. máj 2022

Ja si myslím,že ešte musíš veľa prežiť so svojím dieťaťom aby si mohla zhodnotiť,že ano,moje dieťa bolo/je dobré. Jeden rok je podľa mňa strašne málo na takéto závery 🤷

sense
4. máj 2022

Síce som nebola na rodičaku a moje dieťa malo kolíky reflux, prerevalo kvôli tomu prakticky prvé mesiace a v noci bola nonstop hore a do prace som si chodila doslova oddýchnuť, tak musím povedať že mám dobre dieťa... Teraz už drzé ale stále dobre..

lucinka1988
4. máj 2022

@kacena4 presne tak, je to o nastavení matky- ja bez ohľadu na náročného staršieho syna a nie príliš kľudného mladšieho si maximálne užívam už 4. rok MD/RD- mám na to super dokonalý recept, toto obdobie považujem za najkrajšie v živote a to som mala vždy super život:
-deti sme si naplánovali, prišli v správnom čase, keď sme si dostatočne užili život, cestovali, mali peniaze, bývanie, prácu, vzdelanie a boli zobratí
-narodili sa do stabilného a šťastného manželstva, kde manžel chápe pojem otec a tiež sa podieľa sa na výchove detí a chode domácnosti
-vyriešená finančná otázka, žiadny nedostatok financií a pod
-som pracujúca matka z domu, budujem si kariéru aj popri deťoch= dostatočná sebarealizácia, dostatok financií, čas pre "svoj svet" a psychická pohoda
-na základe vyššie uvedeného si užívam každý deň, žiadny stereotyp u nás nie je a nikdy nebol, každý deň úplne iný, vezmem auto a chodím s deťmi kade tade, nestihnem navarit, najeme sa vonku, proste si užívam život a vediem k tomu aj moje deti..Vyzerajú byť veľmi spokojné a šťastné, tak snáď to robim dobre🤷‍♀️☺️

amelie2017
4. máj 2022

Moj syn prvych 5 mesiacov papal, kakal, spal a bol spokojny. Potom prisiel kolotoc chorob, ktory tvra dalsich 5 mesiacov, viac nespime ako spime, lebo sa v noci dusi hlienmi, do toho spankove regresie, separacna uzkost jak svina,....atd. ale moje dieta je dobre. Ziadne babatko nie je zle. Ale chapem ta, ako si to myslela.
A teda, uz pracujem. Som s detmi menej a o to viac si vazim cas s nimi a ked placu, o to viac ich bozkavam a objimam.

marzuz89
4. máj 2022

@lucinka1988
@kacena4 asi ste povedali uplne vsetko dievcata. Je to iba v hlave a v tom, ako ma kto nastavenu vychovu, pravidla, hranice, organizaciu dna atd. Vychova deti a starostlivost o ne je narocna, ale treba v prvom rade k nim mat spravny pristup a ide to hned inak. Ale lahsie je oznacit dieta za zle a ruky prec, nesnazit sa nic zmenit, a "nenazila si, nevies".
@veronikazuko takze nasilu ideme tlacit autorke, ze nenazila, nevie, zisti? Co ak ma spravny sposob vychovy, a jej dieta "zle" nebude? Co ak si bude materstvo aj nadalej uzivat? Toto naozaj nemam rada. Ja hned ako napisem, ze som sa v materstve nasla, a bavi ma cas so synom, uz aj citam, ako by som inak hovorila, keby som mala ine dieta, a podobne. Nikto nevie ake dieta mam, cim sme presli, co riesime... Ale.. Brat dieta take ake je, spravne k nemu pristupovat, uzivat si to...to je na upalenie na hranici. Lebo len vystresovana uvrieskana maminka sa tu pocita 🙈

kris_tin257
4. máj 2022

Fuuu my sme do jedného roka nevedeli že máme dieťa, bol úžasný vôbec neplakal stále usmiaty kľudný, ako začal chodiť začalo sa to meniť. V dvoch rokoch sme ho dali do škôlky a ja si chodím do práce doslova oddýchnuť 😊 je to s ním teraz náročné len sa modlíme a čakáme kedy skončí obdobie vzdoru

veronikazuko
4. máj 2022

@marzuz89 ja toto delenie na dobre a zle deti absolútne neuznávam. Len mi to prišlo čudné,že prečo niekto sa nad tým vôbec zamýšľa vo veku 1 roka svojho dieťaťa 🤷

marzuz89
4. máj 2022

@veronikazuko ja tiez nie, deti su take, ako ich vychovame, plus povaha, a na tu treba zas len spravny sposob vedenia, nemusi byt nic take cierne, ako sa zda. Rozumiem tvojmu pohladu, za rok sa neda zhodnotit, ale s najvacsou oravdepodobnostou autorka bude spokojna aj o rok ci o 5, lebo vidi pozitiva, ved precitaj si diskusie, kolko "zlych hroznych otrasnych" deti je tu a to maju mesiac, pol roka, rok. Tie privlastky som citovala

marzuz89
4. máj 2022

@kris_tin257 ono toto je velmi caste riesenie. Nehovorim, ze nespravne. Len mozno existuje aj ine vhodnejsie riesenie ako modlit sa a cakat a na ten cas cakania dat dieta do jasliciek, nech "je pokoj". Vidim to tu ale velmi velmi casto, dokonca v zmysle neboj, ved pojde do skolky a tam ho zrovnaju.. Alebo aj motiv mamiciek samotnych je casto dat dieta do skolky, jasliciek, nech je klud

veronikazuko
4. máj 2022

@marzuz89 ja nečítam veľmi diskusie o malých deťoch,keďže už sa ma to veľmi netýka,takže prisahám,že som tu ešte nečítala nič o Tom ake sú zle deti. Táto diskusia ma netradičné zaujala 🤷 nikdy som sa pri svojich deťom nad tým nezamýšľala,že či sú dobré alebo zlé 🙂

marzuz89
4. máj 2022

@veronikazuko ano, je ich tu vela, naozaj. Tiez nenalepkujem dobry/zly, ak nam nieco v spravani nejde, hladam pricinu. Lebo vzdy nieco niekde je zle, ked to nefunguje 🤗

andrejka1974
4. máj 2022

Samozrejme že existujú dobre deti však všetky sú ja mám 5 deti a vermi každé bolo iné najstarší pohodak,prostredný syn hyperaktívny od roka sme ho volali Simi sem Simi tam,najmladší syn úplný kludas,všetko zvláda svojou prefikanostou staršia dcéra ťažká povaha najuplakanejsiae dieťa ktoré spať nemuselo ako novorodenec spala 20 minút dvakrát za deň ,najmladšia tá je autistka ,živel všetko prevezie rýchla ale všetky deti sú dobré a hlavne šťastné

meluela
4. máj 2022

Gratulujem k nenarocnemu dietatu 🙂 Ono kazdy ma geneticky inu tu nervovu sustavu, vela spravi aj aktualna rodinna situacia atd., tak ako su dospeli rozni su rozne aj deticky. nie je to o tom ci dobre alebo zle. Ja som take lahkoudrzbove poznala z blizkej rodiny a trosku mi to nastavilo ocakavania inym smerom, moje deti boli extremne narocne, druhe este viac ako prve. Vekom sa to vsak lepsi a uz su to vacsinou zlaticka a vsetci chvalia ze ako dobre vychovane. tak snad ta namaha stala za to 😀

kristina2412
4. máj 2022

Podľa opisov by moje deti rozhodne neboli definované ako"dobre" ale napriek tomu boli tie najlepšie pre mňa😄Žiadna oáza kľudu na terase sa nekonala. Moje dcery boli aktívne ,živelné , emocionálne , malo spiace. Boli také ako sme my, rodičia🙈. Chodili veľmi skoro( behali), boli zvedavé , nikdy neboli fixované na svoj rezim , nútili nás vyhľadávať nové podnety, zážitky. Mali rady zmenu , nerobilo im problém cestovať kamkoľvek a čímkoľvek, stretávať nových ľudí. Ja ani neviem či som bola na nejakom ihrisku viac ako trikrát ... Neustále som bola pri nich " naštartovaná" , donútili ma prekonať moje vlastné hranice pohodlnosti a musím povedať že na to obdobie veľmi rada spomínam.

miadi
4. máj 2022

Tak vacsinou sem zeny pisu ked maju problem a staznosti nie ked je vsetko super duper to by Nebolo o čom. Tak isto ako sem nepisu zeny ktore maju stastne manzelstvo o tom ako to maju s muzom super zorganizovane. Ved Jasne ze si aj nenarocne babatka deti. A nie je to vychovou lebo v roku este moc nevychovavas. Moja dcera od 14m rebel a od zaciatku narocnejsie babo. Ale dobre dieta a uzila som si ju. Syn kludas do 9m ani jedna slza. Maximalne zamrncal no hnet bol ok. Az okolo 2r sa naucil aj hnevat - to je prirodzena ludska emocia s ktorou sa ucime bojovat. Neviem si predstavit na male dieta povedat ze je zle aj Keby cele noci nespalo a cele dni prerevalo. Oni na to vzdy maju svoj dovod. Koliky reflux boli brusko zuby atd . Dietatko ktoremu nic nie je v pohode. No a kazde dieta je ine . Maly jemu staci raz povedat a chape zapamata si akceptuje posluchne dcere poviem tisic x a ona si furt ide po svojom . Ale dobre deti su obaja .

danulicek
4. máj 2022

Čo sú dobré deti? Take, ako chceme my? Take, ktoré nerobia veľa starosti, roboty rodičom? Alebo vlastne čo je meradlom dobrého dieťaťa? Nad tymto sa viem vždy tak zamyslieť… pri prvom synovi som za prvý rok spala dokopy “par dni”. Káva na terase bola úplne nesplneny sen. Bol extrémne náročné dieťa a čím viac bol náročný, tým viac som bola nervozna a naopak. Druhý syn bol do roka najtichšie a najpokojnejšie babatko, ake som kedy poznala. Pohodak, čo miloval spanok a materská s ním nebola vobec narocna. Napriek tomu, že obaja majú rovnakú výchovu, je každý z iného cesta. Teraz majú 6 a 9 (zrovna dnes) a vymenili si to tak, že ten mladsi je náročný až až a starsi je síce akčne, ale úplne zlaticko 😁 Ale obaja sú skvelí a nelutujem ani jednu náročnú chvíľu, hoci v tom momente som bola veľakrát zúfalá. Sú deti, ktoré sú ako babatka náročné a sú deti, ktoré nie. Ale rodič je cely život, nielen pocas materskej a môže sa to raz dva vymeniť. Preto je úplne oslobodzujúce prestat sa držať nejakej šablóny, čo je dobre dieťa a pracovať s tým, čo mame nadelené. Malé deti vedia byt veľkou školou pre rodiča vyjsť zo svojej komfortnej zóny a prekonať svoje hranice a zaužívané stereotypy zo svojho detstva 🙂

dagmarovita
4. máj 2022

ako to myslíš, že dobré? Ked má rok, je to iné ako ďalej, ked sa uz bude menit kazdým dnom..nieco nové..kazde babatko je dobré ako aj deti sú zvacsa dobré vseobecne. Problem su dospelí, co robia..robime z detí.

euka210
4. máj 2022

no co na to povedat...vsetky deti su dobré...len kazde ma iny temperament a potreby. Aj moj prvy bol pre druhych zlate dieta, okolo toho roku...ze aj 10 mozme mat 🙂 Preto sme chceli dalsie, lebo po roku to uz bol "klud". Ale stacilo ze boli 2-3r, mladsi brat a truc a hnev pravidelne. Ten vek od 1,5r do 3r ja povazujem za najkrajsie obdobie u deti.

lolita555
4. máj 2022

Ja môžem porovnať že som mala celkom dobrú materskú ,prvý syn mi dáva zabrať až teraz ako 7rocny a mladší tej je úplne že anjel to by som aj 10 takých naraz odchovala

miadi
4. máj 2022

A tiez si Myslim ze je to o type zeny nie kazda si to vie uzivat byt doma. Niektore to Proste nenaplna. Nebavi nemaju radi to babatko obdobie. A deti si uzivaju az ked su vacsie. A robotu potrebuju ku stastiu a pocitu naplnenia. A deti daju do jasli hnet ako sa da. Co je uplne ok vzdy lepsie ako byt doma “nasilu “ a potom tu pisat ake je to peklo.

mimi_lali
4. máj 2022

Fu to veľmi závidím ja už chcem ísť radšej do práce my mame veľmi náročné dieťa od narodenia. Mala mi nespavala už v pôrodnici do toho silne koliky do 5 mesiaca takže týždeň v kuse som nespala. Potom ju zduvalo v noci zase nespavala, potom zase proste nechcela len spávať zaspala o 2-3 ráno. Od 9 mesiaca jej idú strašne pomaly zuby takže už 3m nespime, po novom sa s nôu nedá cez deň vydržať musí chodiť svokra lebo 24/7 len reve reve ja by som ani na wc nemohla ísť taká je reálne. Odmieta všetko jesť takže už mesiac je čisto len na mlieku, jak vidí lyžičku ju napína nič do nej nedám😓 teraz ma zase teplotu a nespí len plače takže hurá ďalšia nočná. Ja sa cítim doma ako vo väzení ako keby som robila 24/7 v kuse som doma a nemôžem ísť na po….. wc, nenavidim materstvo materskú reálne nenavidim. Chcem ísť radšej do práce a nepočuť malú aspoň 8h samozrejme že mi nikto nepomôže, svokra ma ešte svoje deti moja mama by sa zbláznila a môj priateľ chytá nervy. Takže všetko je na mne, priateľ ma nechá vyspať pól hodinku a už ma budí že on vstáva do práce takže z celých noci spím pól hodinu wau úplne veľa. Vidíš aj takéto býva materstvo

whatever1
4. máj 2022

Je to presne tak ako píše
@kacena4 - je to o nadstaveni matky. Deti nie sú zle, to len my máme privysoké nároky. Samozrejme niektore deti sú narocnejsie, niektoré menej, ale ak je matka náročná tak bude nespokojná aj s najkľudnejšim dieťaťom.

alanko20
4. máj 2022

Ja som si rd neuzivala, ale mam dobre dieta. Vela obmedzeni, nemohla som nikam chodit, dieta urevane v kociku, prechadzky s babom len okolo domu a po zobudeni s vreskotom sprintovat domov. Po prvych narodeninach prisli prebdene noci, ledva som zila. Mala som uplne ine plany. Milujem chodit, tesila som sa na dlhe prechadzky po meste a realita bola taka, se som sa ledva pohla 500m od domu. Tazko som to znasala.

beata_k
5. máj 2022

Opras prosim diskusiu ked bude mat 2,5 roka a vsetko bude "nie" 😄

ikonica
5. máj 2022

@beata_k presne to som isla napisat, nech pocka ked bude mat maly cca 2 r. Moja bola tiez bez problemov, stihla som si pospat pri nej dosytosti, upratat i konickom sa venovat, no cim je starsia, tym je to narocnejsie.... Menej spi, neskutocne vymysla s jedlom, niekedy mi ani dychat neda, co je vkuse za mojim zadkom a nemozem ani riady poumyvat... Napriek tomu sa do prace neponahlam a uzivam si aj jej trucovanie a priam hystericke spravanie (uz len cakam kedy toto obdobie prejde 😁), kedy behom 2 minut povie, ze nieco nechce jest a v zapati si to pyta... kedy 300x za minutu povie dokolecka tu istu vetu a pod... Uzivam si to tak, ze sme sa rozhodli mat este dalsie dieta... Uz je na svete a je to teda riadny zahul 😁 aj ked malicka je zatial tak bezproblemova ako jej starsia sestra v jej veku . .

hederamonstera
5. máj 2022

@ikonica mozem sa opytat? To je nejaky druh masochizmu, uzivat si take narocne dieta ? A este si spravit druhe?😂 nic v zlom, fakt sa to snazim pochopit a mozno by to pomohlo aj mne sa na to nejako inak divat.

Vela zien pise, ze si aj napriek tazkemu obdobiu dietata, uziva to obdobie, lebo nebude trvat vecne.
Ja mam celkom dobre babo ale nedokazem si to uzivat, uz nech je to vacsie, samostatnejsie dieta a ja mam aj cas na seba, svoje zaluby. Tak ako pise @miadi.
Nechapem ako to, ze si to zeny dokazu uzivat, tu unavu. Aj na mna sa usmieva ale moje zombie obdobie to nezmaze.

alanko20
5. máj 2022

@hederamonstera moja rec. Dakujem. Ja velmi ani neviem, ako si to mam uzivat. Co to znamena, ze si to uzivam. Ja 2.5 roka nespim.

Strana
z2