Hororové kŕmenie
Dcérka má 4,5 mesiaca a od Nového roka neuveriteľne štrajkuje. Od malinka sa zle prisava (nepomohli ani 2 laktacne poradkyne, ani strihanie uzdiciek), kým som mala veľa mlieka, chcela sa dojčiť , aj keď vždy trpela kolikami a refluxom, veľmi veľa plače od narodenia. Zrazu začala odmietať prsník, odpije len trochu v noci, cez deň vôbec. Keďže nesprávne saje, nestimuluje prsia, mlieko sa stráca, odsávanie u mňa nezaberá, momentálne užívam senovku a benedikt 4x4 z každého (!!!) . Jeden raz dokazala ukážkovo sať, keď ju v nemocnici utlmili, aby jej napichli žilu. Najhoršie je, že fľašu nevezme vôbec, každý cumel vytláča jazykom a veľmi pri tom plače. Keď sa obávam dehydratacie, musím jej dat umelé mlieko striekačkou nasilu, s revom. Nejde o chuť mlieka, vyskúšali sme veľa, odmietla aj materské z fľaše. Uspavanie je horor takisto, strašne pri tom kričí, na prsník ju nedostanem a už keď ju pokladám do postele, spustí krik. Včera dokonca spustila, už len keď sme vošli do spálne. Z prikrmov zjedla najskôr pekne, posledné 3 dní je to katastrofa, všetko prska okolo seba a vypluva . Väčšina skončí mimo úst. Chápem, že je to typické náročné a predraždene dieťa, ale nemôžem ho predsa nechať o hlade a smäde. Som z toho zúfalá a vyčerpaná. Poradí niekto, ako ďalej? Fľašu inak nevezme ani v spánku v noci, jedine ten prsník,ale len trochu odpije. Samozrejme, plienky ma žalostne suché.
@sunshine007 joj este... mladší nema štrajk ale nema rad silny prud, keď zaspava uz tobôž nie.
@nanervy_2 hmmm, no keď sa nedarí dlhšie ju nadojcit, potom sú prsia naliatejsie a možno jej tečie rýchlejšie... Ale väčšinou sa nechce prisat asi za to, že jej netecie hneď a keď začne tiect, tak sa s plačom odtrhne
@sunshine007 nie,tento tvoj je oproti nasmu velikansky, ale ked ti ho zobrala,ja by som pokracovala a ponukala jej. Ale ked chces skus kupit tu co mam ja a uvidis,ci ju bude chciet.
@sunshine007 a v akej polohe dojcis ? aj gravitacia vela urobi..to s tym neurologom je cudne..sice detickam by to odzniet malo samo do 6 m podla mna cvicenie predvedene fizioterapeutkou by ste zvladli lavou zadnou (nemyslim vojtovku)robi sa aj uvolnujuca masaz..su to lahke cviky take skoro obycajne co sa s detickami cvicia napr aj pri prdikoch...to ze sa laka to by mal byt moorov reflex ten tiez odznieva do 6m...ja byt tebou tak by som sa asi netrapila s dojcenim s tym aby si si davala pozor aj ty na stravu..davaj to mliecko co jej vyhovuje striekackou...skus malu naucit na nieco s inym sosakom nieco viac poharovite...nam mala pila z MAM z tej prechodovej flasky...z ineho nevedela ..ale mala asi uz aj 10mesiacov ...
@sunshine007 poznám. tam pomôže stlacit prsnik (pri pomalom spustani) Teraz keď ti pisem malý uz pol hodinku dudle, raz za cas sa mu spustí mlieko tak vypije 3-4 glgy a pocka kým to neprejde a dudle dalej 🙂 aspoň mám výhovorku lezat a len citat ;)
Pri naliatych nepije ani mne, odstriekaj a das do prikrmu
Skus ist s malou ku naozaj kvalitnemu vojta bcc fyzioterapeutovi. Aky mala porod? Aku poziciu mala v brusku? S takymto podrazdenim vie fyzio casto pomoct
@lavieenrose najskôr sme sa dojčila len v priecnej polohe, teraz v štrajku ju na noc dávam do futbalovej, tak sa mi aspoň trochu darí ju dávať asymetricky a hlavne ma hlavičku vyvysenu ako keby na Kalinovo vankúši kvôli tomu refluxu. Cez deň len v ľahu, inak sa nedá. Ale malinká v ľahu to prisatie moc dobre nemá, síce spodnú Peru pekne vytŕča von, ale väčšiu časť dvorca pokrýva vrchnou perou a noštek zabori do prsníka, zle sa jej dýcha. O tom neurologickom vyšetrení si myslím svoje, o týždeň mame termín u fyzioterapeutky len tak nezáväzne, nech na malú mrknem, či náhodou netreba niečo pocvičiť, pomasirovat...
@nanervy_2 veru stlacam hlavne v noci, lebo malinká v polospanku potiahne len trochu a zadné mlieko ako keby ani nechcela, neviem... A koľko mesiacov ma tvoj chlapček? Od narodenia sa takto dojči "na etapy"?
@sunshine007 neboj sa, prejde to. Premýšľala si nad tým, že možno ani nestihne vyhladnut? Podľa toho, čo hovoríš, stále jej dávaš niečo jest alebo piť. Ona je už väčšia, už si dokáže aj za krátku chvíľu vypiť celkom dosť. Že má plné bruško by dokazovalo aj to, že grcka. Žiadne hladné dieťa negrcka. Plienky, najmä jednorazové sú dosť klamlivé, skús jej dať látkovú, aspoň tak na 2 možno 3 dni, keď je hore,,lepšie poznáš koľko cika. A netrap sa, že nepije dlho. To su len všetky tak predstavujeme, idylicky obraz matky, sediacej v kresle, dojči dieťa a s usmevom si pozerajú do očí. Mám teraz druhé bábätko. Dcéra si dudlala prso aj celú noc,,mlieko jej tieklo aj nosom. Malý naopak,,cucne, odpoji sa, popozera naokolo, cucne, zas pokuka. Urobí to zo 5x a je najedeny. Teraz v polroku váži čo dcéra v roku. A grcka furt, ,lebo je prejedeny 🙂 tiež som sa bala, že papa malo, lebo to už nepoznám na prsiach, ale očividne je to až dosť.
Zo spanie si tiež nerob ťažkú hlavu. Máte obdobie keď prechádza naozaj do režimu. Už je väčšia, viac ju všetko zaujíma, možno má problém to spracovať. Moje deti sú obe nespavci. Najlepšie spali vonku,,v kočíku alebo v nosiči. Vo vnútri spať malýnevie a dcéra sa tam naučila spať skoro v 2 rokoch.
Hlavičku ti drží pekne? Pasie ovečky? To je dôležité. Nie či sa priťahuje keď ju ťahás za rúčky. Nás malý sa nepritahuje ani teraz. A to ma pol roka a už sa plazi a skúša sa dať na kolienka.
Viem,,niekedy je to tazke, ale neboj sa, určite to robíš všetko správne, tak sa aa upokoj a dôveru si. Materstvo je veľke dobrodružstvo a nikdy nevieš, čo príde. Ale si mama a tvoje srdce ti nasepka. Len ho pocuvnI.
@juliet86 ved to, pôrod náročný - zlomená klucna kosť, stlačena hlavička, malo kyslíka. Takéto nespokojne detičky vyrába naše skvelé slovenské pôrodníctvo. Ja som nízka, mám úzke pôrodné cesty, dcérka bola na to dosť veľká, ale panvu mi pred pôrodom nikto nemeral... Ani mi ju neprilozili na brucho, hneď ju brali, že je "vyčerpaná"
@sunshine007 a inak uspávam na rukách v klbocku. Uložené na posteli nezaspali nikdy. Malý aj v noci občas vyžaduje zo spánku aby som ho zobrala na ruky. A zaspí okamžite, resp. Sa vráti do.hlbokého spánku. Skús malú možno pohojdat na fitlopte a tak uspať. Nás malinky sa na loptu strašne teší aj počas dňa sa tam rád hojda a smeje. A neboj, každá sme boli neista, s dcérou som sa toľko na plakala a pripadala si nemožná. S malým. Som už vedela, že to nejako zvladnem. A to sme si s ním preskakali všeličo.
@mucuinka preco tvrdis ze nieje dolezite aby sa pritahovalo dieta v teste ? preto je to test..lebo to ma byt reflex ze sa pritiahne a ked sa to nedeje nieco to znamena...
@sunshine007 bohuzial to nema nic spolocne s tvojou panvou. Rodit na chrbte hore kopcom a este pustat plodovu vodu umelo = o 30% mensi priestor pre dieta, v 80% sa pri zaseknuti dietata staci otocit na 4, do cupu a nic ine netreba robit.
Odniest dieta = zarobit na problemy v dojceni.
Starsi mal strajk od 3m do roka a daco, dokonca jeden cas aj chudol. To som zacala davat prikrmy, prikrm+moje mlieko 1:1. A to sa neprisaval prvych 8tyzdnov.. Tiez boli dni, kedy hadam pil len pocas dudlovania. On je hadam dokaz, ze predne/zadne mlieko nie je celkom pravda, lebo kym sa ucil prisavat, pil len to predne a priberal.
A obcas pil len v spanku a len v satke alebo len poleziacky.
Druhy neznasa plne prsia od narodenia, tiez mal zle prisatie, vlastne pil hlavne "zadne" mlieko (po starsom, kt vypil to preplnenie) a podla lekarky malo pribral. Akurat to ma po tatovi, ze je vyzla.
Dokonca ani neda ze 6 plienok, ale on cika na etapy, ked sa zobudi rano, tak precura aj 12h plienku co ju ma 4hodiny a kaka hadam pol litra 🙂 a potom malinko az zase niekedy poobede zase da riadnu davku.
Teraz ma 6m a stale pije podla nalady. Naj vypije ked zaspava a ked sa zobudi. Cez cas ked je hore, si len tak, cucne sem, cucne tam, niekedy kazdych 10min, niekedy raz za hodinu. Ked sa mi zda, ze pil malo a je hladny a nechce sa prisat, nastriekam do poharika a dam mu to vypit.
Starsi tak pil z poharikov od 5m, v roku uz pil aj z pollitraka v pohode 🙂
@lavieenrose nemyslela som v teste, myslela som, keď to robí mamička. Chcela som tým povedať presne to, čo je v tom článku, na ktorý sibposlala link, že to bábätko sa neposadi ani samo nepritiahne. Že tu hlavičku nezdvihne sama, ale že ho treba ťahať presným sposobom. Asi som to blbo napísala.
Jasné, že lekárska skúška je iné. Ale my mamičky to nemáme tak v oku, aby sme to správne vyhodnotili. A ako som pochopila, tak neurológ povedal, že je to ok. Tým som chcela maminku upokojiť, že doma sa jej to asi dariť nebude a nech sa tým netrapi.
@sunshine007 necitala som vsetky komenty, tak nvm, ci uz niekto radil, ale skus vyhladat nejaku maserku, ktora robi kojenecke masaze. My mame velmi dobru, mala bola tiez zo zaciatku takto narocna, silny reflux, neprospievala, vela plakala, tiez sme skoncili v nemocnici kvoli dehydratacii a potom, ako sme zacali chodit na tie masaze, z nej bolo uplne ine dieta. Pritom sa mi nezdalo, ze malo prdka a kaka, ale po masazi z nej vyslo naozaj vsetko. Maserka ma naucila efektivne odgrgavat, takze aj reflux sa jej trosku zlepsil. Vzdy po masazi prespala cely den a dalsie 3-4 nebola vobec placliva. Potom som ju musela uz kazdy den masirovat ja. Ale nie par minut pri prebalovani, niekedy to trvalo aj vyse pol hodiny, az kym sa naozaj poriadne nevykakala. Netvrdim, ze to pomoze kazdemu, ale za pokus to stoji.
@mucuinka bohuzial nie kazdy lekar je naozaj dobry lekar..autorka ide k fyzioterapeutke ta to zhodnoti tiez..niekedy treba mat viac nazorov...ani moja pediatricka to neriesila kym nemala mala 6 mesiacov potom sme boli v rehabilitacnom centre fyziterapeutka ukazala jednoduche cviky aby sa naucila spravne pohyby a potom uz bolo dobre..tam sa robia aj ine testy a ked dietatko nereguje tak ako ma cvici sa nieco ine..plavanie alebo vojtovka
@sunshine007 a není horšia teraz niekoľko dní?
vynechala si úplne všetko mlieko a mliečne aj stopové prvky v iných jedlách? to máš odsledované?načo jej dávaš tie lieky na nafukovanie, úplne zbytočné..takisto striekačka, cumel, flaša, lyžička, príkrmy, voda, čaj atd- ruší vaše dojčenie a dieťa je z toho nervozne..nepotrebuje nič, len kludnú mamku a prsník.. .akú má váhu?kolko pribrala doteraz?
@sunshine007 moja mala vtedy 3 mes ked to zacalo. zo dna na den som si vsinla ze sa tazko prisava az prislo den ked chyrala amok ked videla cicu. Nevedela som ju nijak utisit. Uspavala som ju v kociku a ked sa myhla hned som ju vzala a kojila v polospanlu ale tiez si len kusok cucla. My sme hocikedy boli vonku a utekala som do kabinky do obchodu ju kojit. Vecer ju uspaval len tatik. Pri mne nervacila. Fest som bola zufala. Dr.nam dala vahu a mala chudla.povedala ze musim aspon na lyzicke vodu alebo caj davat. Prisla som.si ako najhorsia mama. A dr.mi poradila ze jej mam skusit pred prisatim kvapnut detsky espumisan. Trvalo to 2 tyzdne. Ja som ani v noci nespala lebo furt jak sa pohla som ju kojila . A potom sme skusili nosic a neviem ci sa so mnou alebo s nim skamaratila ale po 3 dnoch akoby utalo a pekne sa prisala. No nebudem klamat potom ked sme zacali prikrmovat uz normalne so stravou bolo to to iste. V 8 mes.zacala odmietat aj mlieko aj stravu. Kojila som ju do 13 mes potom zacala zas vy.yslat ale uz som sa nesnazila rozbehnut kojenie no s papanim vymysla doteraz. Denne zje tak 5 lyziciek vareneho. Teraz ma 18mes.
Inak ja som potom brala vitaminy Mother plus. Bala som sa ze stratim mlieko a mals nevedela chytit ani cumel ani flasu a tie vutaminy mi udrzali laktaciu. Niekedy som mala pocit ze som si spomenula len na mlieko a uz sa lialo.
Urcite daj vediet dr.ako mala vymysla. A troska aj prehanaj. Niekedy treba. Aspon ju skontroluje a tiez poradi. A ak sa neprisaje daj UM .ved kojenie nema byt trapenie. Skusaj. Uvidis to prejde
@sunshine007 o to viac si myslim ze spravnou fyzioterapiou ak mate peniazky dietatku vedia pozitivnym smerom ovplyvnit vyvoj a najma tu nervovu predrazdenost
Vidim ako sa snazis a je mi uprimne luto, ze tak bojujete. Neporadim, moznosti je strasne vela, ale aspon vyvratim mytus o tom ze deti sa dojcia vkuse. Moja tak nepila nikdy a kojila sa niekolko rokov. Cucla, par krat potiahla, podudlovala, znova, medzitym sa obzrela, podriemala. Viac ako minutu dve asi vkuse nikdy nepila aj to boli tie maximalne casy. Aj ked sa to lahko hovori a tazko naplna, potrebujete sa obe upokojit. Pomaznajte sa chviku zahrajte, nenukaj hnedprsnik, nechaj ju na sebe lezat, mozno pomasiruj. Ak mas mlieko tokom, trochu odstrekni az nema silny prud, ak naopak sa dlho spusta, skus nastartovat najprv. Pravdaze prichadzaju do uvahy aj zdravotne tazkosti, tam ale neporadim vobec.
Ahoj, necitala som cele. Mne velmi pomohla na tvorbu mlieka Moringa, senovka a benedikt u mna bez efektu, skoncila som na Costi a pri tretom dietati som skusila Moringu a super.
Nemoze mat babika reflux? By mi to tak sedelo ze zacne papat a potom place, odtahuje sa, tie koliky... Su to neprijemne bolesti. My sme na to mali taky sirup- bol boj to do maleho dostat, ale pomohlo.
Je to na slucku ked nevies nakrmit vlastne dieta, pri prvom sme si tiez vselicim presli. Drzim velmi palce.
No mechcem strasit ale mam kamosku a takto skoncili v nemocnici a nakoniec krmili sondou rovno do zaludka. Inac podla popisu toto noe je normalne nejaka alergia alebo nieco tam bude
A uz aj odmieta mlieko lebo ju asi boli brucho z neho. Ja by som sla do bud ak kojis taknty aby sindodrziavala bezmliecnu stravu aj bez soje ak sa da odsteiekat mlieko ak noe tak total.nastiepenu bielkovinu neocate ale.to je na predpis pripadne alergy care ale mozno aj laktoza vadi a potom voliprev pri kazdom lrmeni. No v kazdom pripade ako je mozne ze alergiu na gastre neriesili pane boze. Drzim palce tiez sme.si vselicim presli a dnes uz viem.ze.sa.dalo poriesit. Mozno by som skusila davat mlieko ako kase alebo z poharika rovno ak nechce cumel
@mucuinka Ďakujem za krásny príspevok. Ak to vyznelo tak, že do nej stále niečo tlačím nasilu, tak sa ospravedlňujem, ale naozaj to tak nie je, Snažím sa jej ponúkať prsník pred spaním a keď vidím, že už má moc suché plienky, tak ponúknem vodu / čaj z fľaše a keď nechce z fľaše, tak ponúknem striekačkou (v čase bdenia). Umelé mlieko ako núdzu riešim až pred večerným spaním, keď za celý deň málo vyciká. Viem, že pocikané plienky sú veľmi subjektívna vec, pre mňa je zmysluplný údaj váha pocikanej plienky - odrátam váhu samotnej plienky a viem, koľko vycikala. Keď bola u nás laktačná a ukazovala som jej, že za celý deň mala dcérka iba tretiu, tak mi povedala, že to je brutálne málo, že má mať 6 ťažkých plienok. Ukázala som jej jednu ťažšiu, povedala, že presne takých. Tá plienka vážila 190g, čistá hmotnosť moču bola teda okolo 160g. To by podľa laktačnej poradkyne mala potom vycikať 1 celý liter? Podľa mňa holý nezmysel - dcérka mala vtedy 3,5 mesiaca a tuším 5,7 kg.
U dcérky je najväčší problém, že ona stále vyžaduje plné prsia, aby jej tieklo mlieko hneď, ale zas nie moc silno, lebo ju to dusí - veľmi ťažko medzi týmito požiadavkami surfovať. Určite by sme nemali takéto problémy, keby dcérka vedela dobre sať a stimulovať prsníky k tvorbe. Obávam sa, že tým zlým prisatím aj hlce vzduch a to problémy zhoršuje. Tú trakčnú skúšku som s ňou nikdy nerobila doma ani nenacvičovala, len som si to všimla u lekárov - že dcérka tu hlavičku vtedy nepodvihne. Ale pasie veľmi pekne, už sa aj vzpiera, neleží pasívne na lakťoch.
Uspávame sa aj my na rukách v klbku a vôbec mi to nevadí, len keby dcérka pri tom tak veľmi neplakala. Ona sa ako keby nedokázala uvoľniť - plače a napína sa, odvracia hlavu do záklonu, dlho jej trvá, kým sa uvoľní, schúli sa a pomaly sa upokojí. Najnovšie sa začala upokojovať aj palcom v pusinke, keďže cumlík odmieta. Neviem, či ju v tom nejako obmedzovať alebo jej ten palček ponechať ako jej spôsob trošku sa ukľudniť.
@nanervy_2 určite by nám pomohla šatka / nosič, ale dcérka ten tesný priestor nemá rada, ani celkovo dotyky, maznanie sa, od malička plakala, keď som si ju priložila na hruď, dokonca ani kontakt koža na kožu jej nevyhovuje. Na jednej strane mi je to ako matke ľúto, na druhej strane nútiť ju nemôžem. Baby pohárik skúšame aj my, ale dcérka je do všetkého hrrrrr, tak strašne veľa povylieva a len málinko takto vypije.
@lindusss2016 mohla by som ťa poprosiť o kontakt na tú masérku? Kľudne aj do IP, ak by to malo zmysel a pomohlo by to, nám by nevadilo vycestovať. Veľmi pekne ďakujem.

@pininka my máme od chicco takýto kaucukovy, ten jediný už asi zo 2 razy prijala a potiahla z neho. Myslíš, že je to ta istá veľkosť?