Mám zobrať na pohreb 2,5 ročné dieťa?
Zomrela mi babka, zajtra ma pohreb, idem tam s malym stvormesacnym, ale neviem ci brat aj 2 a polrocneho syna? Prababku poznal, ale ci ho mam vystavovat takym negativnym emociam. Pohreb, kar, plac...no poradte
Ja by som nebrala na pohreb ani jedno dieťa...Pred dvoma rokmi mi zomrel ujo, bola som vtedy v pôrodnici, dozvedela som sa to, keď som prišla v nedeľu z pôrodnice domov, v utorok bol pohreb, a teta mi sama povedala, že nech na pohreb nechodím...Ani som nebola. Ostala som s bábom doma a bola som aj rada. Už tak som mala problém sa s tým vyrovnať, neviem, ako by som to zvládla na tom pohrebe. Myslím, že deti tvoje deti sú ešte dosť maličké na to, aby sa už teraz zúčastňovali takýchto smutných vecí.
Ked mala moja dcerka necele 2 roky, zomrel mi ujo. Manzel ma viezol, mala musela ist s nami, ale ja so, nechcela aby bola na pohrebe, predsa som plakala, moja maminka tiez poriadne (bol to jej brat)...dcerka cakala v aute s tatinkom a potom sme isli spolocne na kar, tam uz nikto neplakal. 4 mesacne dieta to nevnima, moze to prespat ale to starsie to vnimat bude. Ked som mala 6 rokov, zomrela mi babicka. Dodnes si pamatam ako som stala nad jej truhlou, ako som plakala, ako mi cele brucho skakalo od placu. Na ten moment nikdy nezabudnem a aj vcera, ked som si nato spomenula, ked sa ma na moju babicku pytala dcerka, tak som sa neubranila slzam. Ale nelutujem, ze som sa s nou bola rozlucit. Ale tak male deti by som nebrala.
Zobrať ho môžeš, ale načo ? Budeš mať tam s ním len starosti - aby si ho ustrážila, aby ti stále niekam neutekal....nemyslím si, že by mu nejako uškodili negatívne emócie, dieťa to ešte nechápe. Skôr si myslím, že ťa bude zbytočne zamestnávať v momentoch, ktoré by si rada prežila v pokojnom spomínaní na svoju babičku. Príjmi moju úprimnú sústrasť.
dcera mala presne 2,5 , ked muzovi zomrela babka.predtym sme vysvetlili malej o co ide.isla s nami.nema traumu. my ju nosime vsade.je sucast nasho zivota.a
môj názor je, že netreba od toho deti akosi tutlať ako píše @ani , moja teraz už skoro 4 ročná dcérka na pohrebe už bola asi ako dva dva a pol ročná, vôbec nič to s nou neurobilo, akuratne tam ku koncu riadne vyrušovala - tak len z tohto dôvodu by som ju tam možno nebrala, ale na druhej strane, vdaka tomu chape čo je pohreb, ze ludia zomru a musia sa pochovat, nema z toho traumu dokonca chodime normalne na cintorin sviecky zapalovat, vzdy sa pyta, kto zomrel ked biju zvony, a mladsiu upozornuje na nebezpecenstvo - "Ema nechod sama do bazena, sa utopis a potom by si mohla zomriet" 🙂 Proste berie to ako sučast zivota, rozhodnut sa musis Ty sama, ak myslis, ze to nebude pre nu dobre, tak ju neber...
Nie nie len koli tomu dietatu a tebe ale ja neviem ako by som udrzala v dostatocnom klude a tichu 2,5r dieta a nakoniec by ste aj tak museli vyjst vonku s nim takze by som bud niekoho zabezpecila kto by sa mohol o dieta na ten cas postarat alebo ist jeden z vas ako reprezentacia celej rodiny
Ja osobne by som nebrala...podla mna deti nemaju co robit na cintorinoch a uz vobec nie na pohreboch....
nie
Tiež si myslím,že je to každého rozhodnutie...My máme tiež 2,5 roka,na pohrebe malá ešte nebola,asi by som ani nezobrala-kôli tomu,že aj tak nechápe čo sa tam deje...Na a sviečky zapalovať normálne chodíme...čo je na tom???Ved tak isto nechápe o čo tam ide.No páči sa jej,že tie sviečky horia 🙂
nie..pred mesiacom nam zomrel deduško a mojej 3 rocnej dcerke som len vysvetlila, že sa s nim idem rozlučit, že už tu nie je a už sa bude na nas pozerat len z nebička ☹. Nebrala som ju tam, bola so svokrou cely deň.
ja by som nebrala mne zomrela mamka a ja som nevzala ani moju malu ani 12 ročneho syna chcela som nech si babku pamäta taku aku ju poznal a videl ,a sestra tiež nebrala svojho syna deti na také niečo nepatria
@magdalenocka uprimnu sustrast..a neber..ja osobne som na pohreboch starych rodicov dost plakala,neviem si predstavit mat tam este dieta na starost..manzel s nimi bol..stali tak obdalec na cintorine,boli len na zadusnej omsi a na kare..pri rakve nie..aj ked zomreli z muzovej strany stari rodicia,tak som deti mala ja,tiez tak obdalec na cintorine..
Ja som vždy bravala, nemal ich kto strážiť, ja nemám rada potreby, som bola rada, že môžem deti vozit na cintoríne v kočíku a nemusím stať s ostatnými, deti to berú v pohode, doma odbavuju pohreb plysakom
Nie, určite som proti tomu, aby si brala tak malé dieťa na pohreb. Jednak preto, lebo je malinkâ a myslím, že keby si sa osprqvedlnila, že máš skrátka malé dieťa a nešla by si ani ty, bolo hy to úplne v pohode. A po druhé, malé dieťa nerozumie, že na pohrebe a aj na kare treba plakať, neusmievať sa a len ticho stáť a sedieť. Môj názor.
@magdalenocka vsetko zavisi od toho, ako velmi vnima, aj zosnulu, aj negativne emocie... My sme boli na pohrebe, krasulka mala 2roky a zvladli sme to absolutne super. Bol to moj milovany starky, nemohla som tam neist.... Boli sme s nou uz asi na troch pohreboch a neostala ani divna, ani dementna, ani nasledky ziadne nebadam... 2,5r. dieta si nepamata, nebude traumatizovane.. chodim s nou do kostola, na miesta, kde sa nesmie skakat a hulakat, vie, ze tam sa to proste nepatri... trosku slusneho spravania je fajn priucit 😉 ale mozeme ti tu vypisovat svoje nazory - suhlasne i nesuhlasne, sama sa musis zariadit podla vlastnej situacie a usudku 🙂 akokolvek sa rozhodnes, bude to dobre 🤐
Moja dcerka mala 4 roky, ked mi zomrela mama a ani nas nenapadlo vziat malicku na pohreb. Deti nemaju co hladat na takych negativnych miestach, su to deti, maju dost casu na to, aby sa stretli aj s takouto strankou zivota. Samozrejme sme jej vysvetlili, ze babina je v nebicku, ze uz ju sice neuvidi, ale vzdy ked na nu pomysli, bude v srdiecku pri nej a moze si pozerat fotky a spolocne videa atd, ked jej bude smutno. No nevidim dovod, preco ma male dieta hladiet na uplakanych ludi celych v ciernom, podla mna je to traumatizujuce. Radila som sa ohladne toho dokonca aj s lekarkou a ta sama povedala, ze deti do 10 r. by nemali na takom mieste co hladat. Teraz mame situaciu, ze aj druha starka zrejme v najblizsej dobe odide :( dcerka s nou bola v denno dennom kontakte, teraz je v nemocnici, ale na pohreb by som ju nevzala znova. A i bez toho sa stava, ze si na prvu babinu spomenie a sa rozplace, ze jej chyba a neviem si predstavit, ako by prezivala, keby ju videla este aj v truhle.
Asi sem dam iny pohlad na vec,ale mna ako dieta prave do 6 rokov bravali na pohreby velmi casto. Bola som decko s aspergerom,co sa vtedy nevedelo,ale vobec som netolerovala kolektiv deti,takze v skolke som bola minimalne.No a tak ma mali na starosti prave babicky a ich kamosky v tom veku okolo 60plus. Neviem co sa vtedy dialo,ale tych pohrebov bolo pomerne dost. Viem,ze aj tieto tetusky ovdoveli jedna po druhej a tak ma na cintorin (vtedy to bol pre nich sadit a zalievat kvetiny dedinsky sport) bravali. Ja som to brala ako nieco uplne normalne, ako nejak mi to vysvetlili s tym nebickom a pod. A vzdy mi dali malu kyticku do ruky,co som hadzala do hrobu. Nad tym sa rozplyvali vsetci, a tak som si na to zvykla. Ale az tak,ze sa mi tie rakvy zacali pacit (tie zlate ozdoby na nich a tie nariasene zaclonky,co z toho trcali) Tak sme raz isli s mamou okolo pohrebnictva (mala som asi 3 roky) a samozrejme tam mali nieco s tym zlatom omalovanym vystavene a ja spustila rev,ze chcem ist dovnutra. Mama netusila co robit,ja som sa pomaly o zem hadzala,ze tam chcem ist...no tak mi hovorila uz teraz dospelej,ze to bola show pre cele mesto 😀 Ja viem,trosku morbidne, mam kopec spomienok ako som behala po cintorine a zakazovali mi trhat tie kvetiny posadene a nejak som to neriesila...aspon teraz nemam traumu,ked musim na pohreb. Akurat je ten problem ze ja nejak iba kopirujem emocie doteraz,takze skor drzim dekorum a pride mi to divne cele. Ale traumu rozhodne nemam. Deti si vsimaju uplne ine veci ako my a nejak im staci povedat,ze ked ini placu,ze su smutni,ze niekto odisiel do nebicka. A deti to viac neriesia. Tiez nerieste,ked tam dieta vezmete a doma sa bude hrat akoze na pohreb,to len preto,ze ho cele to divadlo okolo toho zaujme...ja som sa na pohreb hravala sem tam...bolo mi fuk,ze tam ti ludia smutia, mna to teatro proste zaujalo... 😉
Ak sa dá, ja by som nebrala, ale nie kvôli negatívnym emóciám, ale skôr preto, že pre také malé dieťa je únavné v tejto horúvače stráviť 2 hodiny na pohrebe, pre mňa by to tak bolo ľahšie. Do troch rokov som nemala kam malú dávať, tak chodila somnou všade, vrátane pohrebov a gynekológa.
Pred 5 rokmi mi zomrel ocko. Sestrina dcerka mala vtedy presne 2 a pol. Nemala ju kde nechat, na pohrebe bola cela rodina a malá mala dedka rada, chcela ist. ked na pohrebe hrala hudba, postavila sa a vrtela do rytmu 🙂 Bola to taka vesela chvilka. Mala z toho nemala vobec ziadne stresy a doteraz nema. Vlastne si myslim, ze si to uz nepamata. Sestra jej normalne vysvetlila, ze ocko, teda jej dedko zomrel lebo bol chory a je v nebicku. To jej stacilo. Ked raz moja mamka plakala, prisla mala k nej a vravi jej "neplac babka, dedko je v chlebicku " 🙂 ona namiesto "je v nebicku" pocula, ze je v chlebicku 🙂
Ja osobne by som deti na pohreb nebrala. Moze sa zacat bat ze aj ty im odides, proste nechapu suvislost...
Ja by som určite nebrala,jednak to dietatko tomu nechape,všade okolo smutok a plač,ja by som tomu svoje dieta vystavovat nechcela,a za dalšie dieta v takom veku sa ma radovat ,mat starosti kto je na ihrisku ,sčim sa bude hrat 😀 a nie prečo okolo neho každy narieka ,tot moj nazor 🙂
podla mna - ak ma kto dieta postrazit, aby na pohreb nemuselo ist, nebrat ho, dieta sa tam nevie cely cas vhodne spravat, moze vyrusovat smutiacich a aj pre neho to moze byt zly zazitok, cela ta atmosfera a tak, ale ak ho proste nemate kde nechat, co uz - aj nas pripad to bol, dcerka mala iba 2 roky, tak sme tam isli s nou, ale pocas obradu sme zostali vonku a potom sme si ju vystriedali a sli bez nej kondolovat a vlastne aj sme tam boli, ako sa patri, aj sme sa vyhli neprijemnostiam
...uprimnu sustrast autorke temy....a neda mi nevyjadrit sa k teme....vo vseobecnosti>
nesuhlasim s nazorom,ze deti na pohreb nepatria.....mozno ma ukamenujete 😀 ale je to take alibisticke ospravedlnit to tym,ze nechcem,aby moje dieta bolo chranene pred smrtou,negativnymi emociami....
urcite nie malicke deticky,to nie....ale ak dieta zacina vnimat dianie okolo seba,rodicia by ho postupne mali pripravovat aj na smrt,aj na chorych ludi,aj by mali vidiet ako sa ich rodicia staraju o svojich rodicov,ako za nimi chodia do nemocnice,chodia na cintorin,atd....jednoducho deticky musime postupne a spravnym -idividualnym sposobom pripravovat na zivot.
...potom sa cudujeme,ze nase deti nemaju vztah k chorym,k starym,dokonca ani k bolesti vlastneho rodica
myslim,ze kazda mamicka pozna svoje dieta a vie ho na rozne situacie aj vhodne pripravit...
jednoznačne zobratm, moj maly mal necele dva roky ked svokor umrel, nechcela som aby išiel ale moj muž povedal že nech ide,že bol to jeho dedko,bol snim často.... tak reku dobre a nebanujem, vysvetlila som a odvtedy som nemusela nič vysvetlovat,otazky typu kde je dedo,kedy pride a pod. viac nepadli , ked sme došli babke nehladal ho nikdy, maximalne mi povedal že dedo je už v nebičku a doteraz mi sem tam povie a to je tomu už 3 roky, že deda lubi a že je v nebičku.
Pekne to pochopil,na to že bol taky maly.... spravila by som to znova tak isto....
nie..
Nie urcite,vlastna skusenost
Ja som presne toto riešila pred rokom. Staršia dcérka mala 3 roky, musela som poprosiť susedu či by mi ju pomerkovala. Manžel na služobke. Menšiu polročnú som mala so sebou. Pohreb v podstate prespala. Na kar som nechcela ísť, ale keďže to bol dedko, tak som na naliehanie ostatných prebehla aj pre strašiu dcérku a doviezla ju. Nijak to neriešila, zahrala sa tam s ostatnými. Ale tam už to bolo v pohode. Predsa sa tam už až toľko neplakalo, tak si to dcérka ani neuvedomila, že sa niečo stalo.
ked ho mas kam dat tak ja by som take male nebrala 😢
načo tam bude, myslíš že vydržať čušať tak dlho ? nebrala by som v žiadnom prípade, načo je to dobré ? ja by som iste nechcela aby moje dieťa malé videlo telo v truhle .. alebo ako tam revú .. oooch

urcite by som nebrala