Mám zobrať na pohreb 2,5 ročné dieťa?
Zomrela mi babka, zajtra ma pohreb, idem tam s malym stvormesacnym, ale neviem ci brat aj 2 a polrocneho syna? Prababku poznal, ale ci ho mam vystavovat takym negativnym emociam. Pohreb, kar, plac...no poradte
Ahoj, určite by som ho nebrala, také malé detičky ešte nechápu všetky okolnosti spojené s pohrebom....na ten deň ho nechaj u niekoho radšej doma.
isto neber 🙂
Smrť patrí k životu. Keď som bola dieťa, nosili ma na všetky pohreby ktoré sa týkali blízkej rodiny. Nemám traumy ani nič podobné. Aj moje deti chodia na pohreby blízkym príbuzným, vedia ako sa tam treba správať a vedia čo sa tam deje. Rozumejú čo znamená slovo SMRŤ. Vysvetlila som to primerane veku. K truhle ich nevodím ani sa nepozerajú na mŕtve telo, ale vedia že sme tam prišli preto, aby sme sa rozlúčili s človekom, ktorý odišiel do neba.
ja by so take male nebrala ale ak ho nemas kde nechat tak ho zober ale urcite nie ku truhle
no ci brat alebo nebrat dieta na pohreb ma pre mna dva pohlady:
1. ty si mama dietata a tak ho poznas - poznas ci zvladne pocas obradu vydrzat alebo nie. A naopak ci mas niekoho komu ho mozes zverit a ci vydrzi pri tom cloveku.
2. nesuhlasim s nazorom, ze deti na pohreby nepatria - pride mi to hrozne zjednoduseny pohlad. Tak ako sa dieta od malicka uci vyrovnavat sa s pocitmi radosti, hnevu tak sa uci spracovavat aj smutok. Smrt patri k zivotu. Skor ci neskor sa s nou stretne kazdy clovek velmi na blizko. Povazujem osobne za dobre, aby sa dieta ucilo aj o emociach ktore smrt sposobuje.
Prepacte ale pripada mi, ze dnes deti vidia kopec "smrti" v telke, v hrach a podobne avsak vsetko to je bez emocionalneho zakladu.
Mozno aj preto sa deti na ihrisku bez problemu strielaju papekmi a hovoria si : Zabijem ta....
Nehovorim, ze treba vymetat pohreby, ani ze s detmi treba ist priamo k otvorenej truhle - to by som nerobila, ale urcite by som netvrdila, ze dieta nesmie vidiet dospelaka plakat.
Tym, ze im do puberty neukazeme pohreb ich neochranime. Ked sa raz so smrtou stretnu, bude to pre nich o to vacsi sok... tot moj nazor, netvrdim ,ze je jediny a spravny....
Moja vlastná skúsenosť ☹ . Určite nie. Nemyslím, že by vyrušoval, neviem, ani či by to chápal. Moje deti, na pohrebe mojej mamy, neboli. Boli v blízkom parku s mojou svokrou. Potom išli zaniesť k hrobu kvety a neskor boli na kare. Boli tam aj iné malé deti, ale obrad bol dlhý a museli ísť von. Ja ako 5-ročná som bola na pohrebe dedka, doteraz mám z toho zlý pocit. Práve preto som tomu nechcela svoje deti vystaviť.
Urcite nie. My sme mali rovnaku situaciu v januari. Dcerka zostala s manzelom doma, potom prisli na kar. Na pohreb to podla mna nie je vhodne. Dieta tomu nebude rozumiet.
ja som nebrala 7 rocneho na pohreb svokra lebo viem ze by za dedom velmi plakal ale 12 rocna chcela ist velmi a preplakala to tam tak myslm ze ani ju som tam nemala brat radsej a to sme sedeli hned v predu a ked zomrela moja teta moja mala len 3 mesiace a len kojena takze to siel len manzel a ja som potom bola len sviecku zapalit a tiez si myslim ze deti nepatria na pohreb
Do 4 r by som nebrala

Ja by som nebrala...ani svoju sedemrocnu slecnu som nebrala na pohreb...deti nepatria na pohreby, podla mna...az potom na kar nam ju doviezol svagor, dovtedy bola s nim doma...Dcera vedela, ze co sa stalo, ze ideme na pohreb, lebo prababka zomrela, ale pohrebu som ju vystavovat nechcela..