icon

Na ihrisku si robili deti srandu z mojej štvorročnej dcérky. Ako som mala reagovať?

10. máj 2022

Ahojte mamicky, neviem ci tu este ste, ale ja premyslam a musim napisat. Dnes sme boli vonku a moja 4r dcera sa pri hrani zacala rozpravat s 2 detmi v priblizne rovnakom veku, ako je ona.
Potom z nicoho nic pristupili k nej tvarou blizko a zacali sa pytat "ako sa volas?"... odpovedala menom a priezviskom... chlapcek "nepocujem". Tak zopakovala....a on opat, ze nepocuje... tak to bolo hadam aj 30x a moja mala poslusne opakovala, no neskor jej uz bolo smutno z toho, ze ju nepocuju. Kazdopadne chlapec mal z toho bohovsku zabavu, aku si z nej robo srandu a ked som uz z dialky pozrela na jeho mamu, tak zakrocila, ze uz ma prestat a ze uz meno povedala. Kazdopadne mala prisla ku mne smutna, ze ju nie je pocut.... viem, ze nrozprava uplne cisto, ale je jej rozumiet uplne bez problemov, aj mama dotycneho meno vedela zopakovat. Tak sa ma spytala, preco ju nepoculi... a dostala ma 😔 nechcela som jej povedat, ze si z nej robili zarty, tak som jej pragmaticky odpovedala, ze chlapcek ma asi horsi sluch, ze dobre nepocuje, ze existuju aj nepocujuc deti a ze sa na lahsie pripady nosi taky strojcek... nechcela som jej ukazat, ze si toto k niekomu moze dovolit, aby ju to nenapadlo robit. Zaroven ma trapi, ze sok z neho urobila "postihnuteho"...chapete ako to myslim. Ach...ako by ste to vysvetlili vy?? Nviem vobec co bolo a nebolo spravne

Strana
z3
pribinak
10. máj 2022

Ty si ju nechala 30x zopakovat meno a priezvisko? Môj ty kvet …..

dzulli1980
10. máj 2022

Ja som dosť priama povaha ... v okamihu, ako by som videla, že si z nej robí srandu, by som zakročila ... aj voči decku, aj voči materi ... deti kopírujú to, čo vidia doma ... strašná doba toto.

karhu
10. máj 2022

stacilo od teba jedno hlasne EE EEEE! a skaredy pohlad smerom k chlapcovi a hned by sa stopol...
na buduce zakroc hned!

tosomja
10. máj 2022

A ty si stala a pozerala na divadlo. Potom ti to prišlo ľúto. Mne by bolo ľúto hneď a zakročila by som.
Ty si zaklamala, lebo si ju nechcela raniť a pritom si sa na to prizerala hodnú chvíľu.

h2
10. máj 2022

Zakročila by som oveľa skôr, nenechala by som trápiť svoje dieťa. Vlastne jediné, čo si urobila, bolo, že si sa pozrela na mamičku toho chlapca a pasívne čakala, či niečo urobí.

ninusa221
10. máj 2022

Normalny ludia by tu za taketo sprostosti nepisali asi tak by som reagovala

autor
10. máj 2022

@pribinak
Ano, pretoze som dojcila maleho syna na lavicke opodial, kym som vstala, dala ho do kocika a prisla tam, ona to 30x zopakovala. Hadam som sa nemala v tom momente postavit a zacat na nu kricat, nech ide od nich alebo....neviem? Co by bola spravna reakcia? Bolo to pred lavickou matiek tych 2 deti, ktore sa na to prizerali

autor
10. máj 2022

@h2 bola som na druhej strane a este kusok vedla, pozrela som sa na nich, v tom ho uz oslovila jeho mama. Kym som prisla k nim, uz to neopakovali. Nie som z tych, co by zjapali na park s prsom von a bezali tam. Keby som bola pri tom samozrejme zakrocim okamzite

autor
10. máj 2022

@ninusa221
Skvela rada, dakujem ninusa

pribinak
10. máj 2022

Vstala by som aj s dieťaťom na prsníku a šla tam. Alebo zavolala na dcéru nech príde k tebe. Alebo zakričala na chlapca aby ju nechali tak. Alebo čokoľvek ….
Proste niečo by som urobila. Nepozerala by som sa nemohúco ako nejaké decko depta moju dcéru

autor
10. máj 2022

@pribinak
Aha, vau, tak to by som teda necakala, ze by sa niekto polonahy dvihol, vystavil sa verejnosti a zacal tam vrieskat. Opakujem, kym som tam prisla, uz to nerobili + v prvom momente by si si urcite neuvedomila, ze deptaju tvoje dieta. Meno je uplne bezna vec a je uplne normalne, ze niekto nepocuje, nerozumie. Som s tym ok. Lenze ked to.zacali opakovat a smiat sa, doslo mi. To som sa tam mala s 2 mesacnym na cecku vadit?

Kazdopadne moja otazka bola ina - ako som jej to mala vysvetlit? I keby to zopakovala len 10x. Mala som jej ukazat, ze si z nej takto strielaju? (Co by videla napr aj v tom, ze by som isla razne zakrocit). Co ak bude toto ona robit inym? Lebo samu by ju to asi ani nenapadlo, nakolko to ani nepochopila. Chapem, ze takto sa hrdinsky pise, lebo uz je PO, ale netusila som, co sa bude diat

autor
10. máj 2022

@dzulli1980
Aj ja som priama. Nemam s tym ziaden problem. Lenze moja mala dnes spokojne spi s tym, ze proste mali slabsi sluch...kdezto na druhej strane by videla, ze bol k nej niekto takymto sposobom zly. Podla mna som ju od toho tentokrat uchranila, ale....neviem. nemam problem zakrocit, keby som bola hned tam, okamzite sa ozvem, ale dovolili si to zrejme aj preto, ze som sedela dalej

pribinak
10. máj 2022

Prečo polonahý? Prečo vrieskat?

Tiež som dojcila dieťa c parku, ale nikdy som nebola polonahá
Aj som upozornila iné deti, alebo nikdy sim nevrieskala
Prečo sa chceš s deckom na cecku vadiť? Kto ti to káže?
Však nirmalne poviem: Mirka pod sem. Alebo chlapec nechaj ju a chod sa hrať inam

Neciem čo teraz dramatizujes, to si mala byt akčná vtedy

Dobrú noc

patka06
10. máj 2022

Medzi takéto detské spory som sa nikdy nemiešala. dcéru som pred nástupom do škôlky /3 r./ naučila, že ak sa jej " hra" alebo otázky iného dieťaťa nepáči, má zmeniť tému.
V tomto prípade napr. protiotázkou ... a ty sa ako voláš?, poďme sa hrať a pod. a ak si nevie poradiť, má prísť za mnou /v škôlke za pani učiteľkou
Ako to vysvetliť? Jednoducho, že chlapec si myslel, že je to zábavná hra ...a keď sa jej nepáčila, nemusela odpovedať

pribinak
10. máj 2022

Úplne narovinu by som dcére povedala, že niektoré deti sú hlúpe a nevedia sa slušne správať

Dcéra pochopila že si z nej robia srandu, tak načo ju klamať

basska_b
10. máj 2022

Uff, vitaj v realite protivnych deciek. Je teplo, vychadza TO na ihriska, doteraz TO bolo pri telke. Vidno, ze matky ich nenaucili chovat, sedeli pri nich a nezakrocili. Oni sa vedia tak nechutne povysovat, napr. ked dieta nerozprava cisto a JEDNO PISMENO povie inak, tak uz ze ČOOO, NEROZUMIEM... zazila som... chrstnem im, ze ty Einstein... ty si ako rozpraval, ked si mal 3 roky...
Dietatu to vysvetli, ze bud teda boli nahluchli, slebo su to zle a protivne decka a ze ma odist a nevsimat si ich...
Za mna, ja by som tam aj s holym ceckom dobehla, taky jed by do mna strelil. Raz mi jeden idiot na 2rocnu mieril gulickovou pistolou do tvare asi z 1 metra...

autor
10. máj 2022

@pribinak
Prepac, ale pises o tom, na co sa nepytam. Prec som ju vzala, moja otazka bola o inom, unikla ti pointa. Garantujem ti, ze by si sa v tomto momente ani nestihla s babatkom postavit a tvoje neurcite vety som pouzila 🙂 ale to nie je riesenim situacie ani odpovedou na otazku opakujem - aj keby sa to spytal len 5x

dzulli1980
10. máj 2022

Nie, nie si priama ... inak by si urobila poriadok ... deti v tomto veku sú veľmi naivné ... dcéru tiež učím, ako reagovať v tej ktorej situácii ... nie som nejaká útlocitná matka, no odtiaľ, potiaľ ... zopakujem ... deti sú naivné, "hlúpučké" ... na drzo by som prišla k tomu chlapcovi a opýtala sa ho, či má problém so sluchom ... ak by sa správal takto sprosto aj voči mne, spýtala by som jeho matere ... to čo dnes vyrastá z mnohých detí? Hajzlíci? Delikventi? Vrahovia?

0silvia0
10. máj 2022

dobre, stalo sa, skus sa z toho poucit, kedze zmenit sa to neda. Nabuduce sa neokunaj, bud smela a chran si dieta. Mohla si dcere len povedat, ze chlapec je trochu cudny a s cudnymi detmi sa nemusi nabuduce rozpravat a hrat. Ked sa nabuduce bude k nej niekto cudne spravat alebo sa vypytovat hluposti, moze od toho dietata odist.

autor
10. máj 2022

@dzulli1980
Nasa sa s niecim takym nestretla. Nevie, ze to je "zart" a ani som nechcela, aby si to s takymto vtipikom spajala, pretoze to potom ona moze pouzivat dalej. Ked som tam prisla a spytala sa ma preco, povedala som nahlas, ze chlapcek je asi hluchy. A odisli sme. Cestou prec som jej opisala hluchych ludi...no co som uz mala urobit.

kayyaa
10. máj 2022

Podla mna to prilis prezivas. Je to nepekne, ako sa k dcerke zachoval cudzi chlapec. Ale tak stalo sa, a este sa tak velakrat stane. Bude chodit do skolky, skoly... neuchranis ju pred vsetkym zlom sveta. Normalne jej povedz, ze su aj protivne deti a nabuduce nech sa s takym nerozprava, nehra. Ze to nie je kamarat a stava sa to. Hotovo.

deedol
10. máj 2022

skusim nie k situacii na ihrisku, kedze sa pytas na to, ako o tom potom komunikovat s dcerou. mam syna 4r a keby sa mu take stalo (co aj cakam, ze sa stane, lebo takyto "humor" nema odkial chapat), povedala by som mu pravdu. teda keby som si bola ista, ze si z neho utahovali, tak by som mu povedala, ze sa im to zdalo smiesne, ale ze mne sa to nepaci, mne take veci smiesne nepridu, ze sa mi zdalo, ze ani jemu sa to nepacilo a teda ze nemusel odpovedat tolkokrat, mohol ist prec alebo za mnou alebo... keby som si nebola ista, povedala by som, ze neviem, co to malo byt - bud moznost a (akoze sranda) alebo b, ze naozaj nepocul, pripadne nerozumel, kedze bol mladsi.

pribinak
10. máj 2022

Čítaj príspevok nižšie, ty pointa

patka06
10. máj 2022

Dcéra sa asi doteraz menej stretávala s deťmi, nechodí do škôlky? Toto robia deti často, aj keď neviem prečo, stávalo sa aj, že takto prišlo dieťa ta inými mamičkami a 100x sa spýtalo ako sa volajú?

deedol
10. máj 2022

este dodam, ze sa snazim nepouzivat hodnotiace slova na samotne deti - nehovorim, ze su zle, protivne, nevychovane atd., skor sa snazim opisovat situaciu, jeho a pripadne moje pocity atd. a neriesit az tolko to druhe cudzie dieta.

autor
10. máj 2022

@0silvia0
Nie sme miestni a mala je v tychto veciach nesmela, s cudzimi detmi sa nechce velmi hrat, radsej si pobeha sama. Teraz som bola rada, ze sa pridala. Prislo mi, ze - konecne... k.nejakym detom sa priblizila a pustila si ich k sebe... no a dopadlo to takto. Prve deti po.dlhom case a ja by som jej hovorila, ze jej novi kamosi su cudni (a zase by nasledovalo - preco su cudni? Preco, preco, precooo)

autor
10. máj 2022

@deedol takto nejak som to chcela odkomunikovat aj ja, akurat ze som v navale zlosti povedala, ze chlapec je asi hluchy a uz som sa toho drzala. No a hlavne som sa bala, ze taketo srandy sa jek zafixuju v hlave a ona to skusi tiez na ine deti

0silvia0
10. máj 2022

No tak nie je ostrielana medzi detmi, lebo si radsej pobeha sama. Tak nevie reagovat. A ty ju tymto ucis, ze hocijake cudne decko je dobre, hlavne ze nejake decko sa jej prihovori. Takto ju sebahodnote nenaucis. Uc ju, ze jej pocity su dolezite, nie ze musi ustupovat, len aby sa s nou niekto vobec hral.

1gramofon
10. máj 2022

Ja by som povedala pravdu. So setrinym synom som často chodila na ihrisko a keď ma tie deti stavali vstúpila som im do hry, povedala som aby sa spolu kamarátili nech sa normálne zabavia, či by im to a tamto bolo tiež príjemné... Keď nepomáhalo zavolala som si synovca a povedala mu, že takéto správanie je škaredé, sú aj také deti, niekedy sa spravaju zle... vtedy je lepšie ísť sa hrať inde, s inými deťmi alebo sa zahráme my spolu. Bolo mu to tiež veľmi ľúto, ale ja si myslím ze to dieťa potrebuje aby sa pripravovalo na tie zlé situácie aj v škôlke kde nemal ani mamku a ani mňa

kikk
10. máj 2022

Mila autorka, tvoje dieta je slusne vychovane, citit, ze je zrejme nesmelsia, ale v interakcii v kolektive sa nauci aj miernej drzosti🙂a tvoja odpoved bola.podla mojho nazoru spravna. Dufam, ze mamicka "nepocujuceho" chlapceka pocula, ako vysvetlujea dcerke situaciu a vezme si z toho tiez ponaucenie, ze taketo situacie ma stopnut v zarodku, kedze jej syn je zrejme pekny sibal.

Strana
z3