icon

Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví

lolofa
11. júl 2022

Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …

berry266
11. júl 2022

@soldi úprimne? obdivujem ta, že si to zvládla, fakt 💪

mamula20
Odpoveď bola odstránená
sandra163
11. júl 2022

@mamula20 tak už sa len modliť, aby ti piate v plnej sile neukázalo, čo je to náročné dieťa.. Myslím, že autorka nechce čítať o "dokonalých" deťoch a ak si chcela vyzdvihnúť matky, ktoré,majú náročné deti, dalo sa to napísaním len poslednej vety z tvojho príspevku 😉

dadis
11. júl 2022

@queen_mary To si len myslis 😂. Moj prvy syn, okrem prvych 2-3tyzdnov bol ukazkove dieta. Spal na minutu presne 45minut po prebudeni 1,5hodinu presne, v presne urceny cas som ho polozila a zaspal. Od 6m spal sam v izbe, celu nov prespal. Pohral sa sam, najedol sa, zaspal..ked som cakala druhe, hovorim si, viem sko na deti, deti potrebuju pokoj a rezim a to bude hracka. No narodila sa mi moja najmilovsnejsis dcera, ktorej zivot prve tyzdne visel na vlasku na jis a dalsie mesiace visela doslovne na mne 😂❤️. Dcerku som nemohla na sekundu polozit. Nastastie cez den dost spala, tak nenosila som ju na rukach 16h, ale len cely bdely cas a v noci mi buntosila hadam do 4rokov, takze som chodila ako matoha. Teraz ked ma 13rokov, som vdacna za kazdu jednu sekundu, co som ju mala na rukach, prsniku, posteli, v satke. Viem, ze bola narocna, ale teraz mi to milionkrat vracia naspat, je velmi sikovna, inteligenta, moje krasne zlaticko, ktore by som nevymenila za ziadne kludne dieta 😂. Doteraz je vo vela veciach neista, potrebuje podporit, blizkost, zaujem. A kludny syn je taky dodnes, neskutocne upratany, uvedomely, zmyslanim autonomny...moju pritomnost vobec pri nom nevnimam nevyhnutne. Uz ako babatka sme kazdy osobnost, sme rozdielni, treva tuto rozdielnost akceptovat a nebojovat. Treba si to dietatko k sebe privinut, ucicikat do spanku, nie preto ze je zle vychovane, ale preto, ze to potrebuje. Ak place, treba si ho vziat a utesovat ho. Vsetko ostatne je v tu chvilu nepodstatne, ani sa nenazdas, bude mat 13 a bude za tebou s rovnakou doverou chodit so svojimi strachmi, podobne ako ked mala 8m.

yoxinka
11. júl 2022

@lolofa
Nikde si nespravila chybu. Mimochodom do bodky si opísala moje prvé dieťa. Dnes má 10 rokov a keď mu rozprávam zážitky s ním, keď bol bábo, len hovorí “maaaaami, prestaň, to nemohlo byť až takeeeee”. No …. bolo! Začalo to už v pôrodnici, kde len reval, vkuse! Sestrička mi hovorí, sú dva typy detí, prvý - tichučké spinkajúce, druhý - furt kričiace. Vy máte zjavne druhý typ. Ten chlapec preručal prvých 6meisacov života. Ja som nemohla s ním ani von, lebo sme sa vždy vracali s vreskom domov. Ja som len kukala z okna na kočíkujúce mamy a plakala, že kde robím chybu 🤷‍♀️. Spal LEN na mne, čo som sa ja s ním nachodila v nosiči … v noci vkuse hore, ja som raz cez deň zaspala na dlážke doma v obývačke! Ale kto toto nezažil, nepochopí. Čisté peklo! A keby mi tu niekto chce mudrovať, že ako som si naučila blablabla, tak nech si dá pohov, lebo mám ďalšie dve deti a takto sa rozhodne nesprávali. Viem, že sa tomu ťažko verí, ale oni vyrastú … S deťmi sú dni nekonečné, ale roky letia príliš rýchlo.

kittykat22
11. júl 2022

@mamula20 to mas fest super 🙂 ja ti to zelam, uplne. Ja mat take deti ako ty, tak mam urcite aspon tri 😍 Dufam, ze aj to 5.te bude take skvele ❤️

eviann
11. júl 2022

@lolofa Nas syn bol v noci hore 6 az 12 krat do dvoch rokov, dokedy som kojila. Do styroch rokov ho muz nosil na rukach dva razy denne, aby preboha zaspal. Chodil z roboty ho uspavat! Bolo obdobie, ked maly za celu noc kazdych 45 minut bol hore. Sme nanho sami dvaja. Moj ocko sa len modlil, aby som to vydrzala. Cez den som sa ledva najedla, aj na wc ma cical. Vytuzeny, vymodleny. Teraz chodi do skoly pre mimoriadne nadane deti, chytrejsi nez my dvaja s muzom dokopy.
Ale... nikdy viac.
Vydrzat!

aaadkaaa
11. júl 2022

Akoby som o mojej dcere citala...do 2 rokov bola taka, potom sa to zacalo pomaly postupne zlepsovat a od tych 4 rokov sme doslova ako najlepsie kamosky...ja vzdy hovorim, ze co som si prve roky "odtrpela" to mi teraz 100 nasobne vracia 🙂 je to len obdobie, je to len obdobie...aj ked narocne, vycerpavajuce, ubijajuce, ale len obdobie...je zdrava a to je zaklad. Ostatne sa podda. Ale aby si aj ty ostala zdrava, psychicky aj fyzicky, nejaka pomoc by sa veru zisla....zaangazuj miza, babky, kamosky aspon obcas na kocikovanie a ty rob, co mas rada....alebo len proste spi...ja viem, teraz sa ti zda, ze uz nic nebude ako predtym, ze taketo zle to bude naveky...ale nebude, neboj sa 🙂

andreatytler
12. júl 2022

@lolofa Ja neviem. Podla mna to nie je tak ze musis vydrzat. Nemusis. Nie si jej otrok. Ty si jej mama, clovek na ktorom zalezi zo vsetkeho najviac. Preto daj seba na prve miesto. Kludne, bez vycitiek ju nechaj 15 minut rano plakat, alebo inak nervacit aby si si mohla vypit kavu, zjest ranajky, zacvicit si, alebo nieco ine pre seba urobit. Davaj ju muzovi, babkam, dedkom, studentkam na strazenie. Pockaj kym ma rok a daj ju do jasli na 4 hodinny denne a chod do prace si od nej oddychnut. Aby si sa aspn trochu vyspala, poziadaj muza o pomoc, aby ste sa striedali kto bude k nej vstavat alebo cez vykendy. Proste zmen co robis teraz, lebo ty ju uz nelubis. Citam tu podobne prispevky skoro kazdy tyzden ale ta mamicka v tom prispevku vzdy povie ze lubi svoje dieta s celeho srdca, ale... a potom ide vylev. Tvoj je jedinny v ktorom je ta laska prec.

zorana999
12. júl 2022

@evaachesa z celého srdca ďakujem 🙏

jaskolka
12. júl 2022

@lolofa nič si neurobila zle. A myslím, že máš úplne normálne dieťa, takych je 90% detí. Áno, sú detičky, čo skutočne sú tichulinke,dobrucke, ale tých je ozaj veľmi málo.
8 mesačne dieťa sa nedokáže dlho hrať samo, ono skutočne potrebuje pri sebe stále niekoho vidieť, vnímať cítiť. Nemusíš jej robiť animátora, (ono ani nieje schopné čakať to, a už vôbec ti nerobí napriek, len je ešte bábätko)
Lež vedľa nej a trebárs jej hrkaj na hracej deke s tými vecičkami, zapni pesničky a mrnkaj jej, pripadne nosič, keď nespi, daj slúchadlá a potom si s nou sadni a relaxuj pri nejakom podcaste.
Ono na dieťa sa nedá pripraviť vždy to bude"sokova cesta "najmä prvé bábätko. Voľakedy sa to tak nepreživalo, aj asi preto, že boli bežné generačné bývania, tak o bábätko sa bez problémov starala babka, teta, možno pár starších súrodencov, dokonca aj susedky.Dieťa plynule si zvyklalo a akceptovalo, že je s ním viac osob, nevyzadovalo "len mamu"
Tetaz je matka sama obvykle od rána o do večera, čiže skutočne je jediná, akú dieťa vidí a upne sa len na ňu.
Neviem ako máš možnosť, ale skus trebárs dat ju niejedy na chvíľu postrazit mame, babke, sestre a ty oddychuj.

travelllerka
12. júl 2022

Áno, aj ja som bola takto v šoku, proste také sú deti a je ich takých dosť 🙂 moja ma už 5r a perfektne z toho vyrástla, aj keď vie si ľútostivo poplakala stále. Ale už sa ma to až tak nedotýka. Teda väčšinou. Držím palce, určite to odporúčam nevzdavat, aj keď sa nepohra samé, čo je v tomto veku úplne normálne, proste nepolavit, stále skúšať dávať jej tu možnosť, nech sa sama pohra. Ono to raz príde 🙂

elizabet173
12. júl 2022

@lolofa nečítala som diskusiu, ale máš skrátka náročné dieťa. Veľa s tým teraz nenarobíš, ešte je malička, ale časom to bude lepšie. Ty si zo starostlivosti o ňu veľmi vyčerpaná a svoju nervozitu a frustráciu prenášaš na ňu a ste v začarovanom kruhu. Nutne potrebuješ minimálne hodinu, dve byť bez nej. Manželovi do kočíka, susedke, opatrovateľke, lebo sa zrútiš. Potrebuješ vypnúť. Možno ťa poteší to, že prevažná väčšina takýchto detí býva veľmi šikovná. Bratranec má takú dcéru, druhé ani nechceli, odhodlali sa až po ôsmych rokoch. Vyzerali obaja ako chodiace mŕtvoly, striedavo ju chceli dať do hniezda záchrany a na adopciu. Vekom sa to zlepšovalo, ešte v prvej triede boli občas také záchvevy, ale výborná žiačka so samými jednotkami, až po maturitu, VŠ, doktorát. Držím palce.

jane1987
12. júl 2022

@lolofa nikde si nespravila chybu, iba to zbytocne prezivas....hold, aj ja mam dieta, ktore si vyzaduje mna celu a cely den a noc. Nema sa mi kto on postarat, priatel je v praci, rodicov nemame. A na druhu stranu 8 mesacne dieta inak asi ani nevie, potesim ta, po roku to bude postupne lepsie. Ale je to aj o tvojom nastaveni ako matky, podla toho co pises, si si skor neuvedomila, ze je to dieta a nie maly samostatny dospely 🙂💪

lubka261
Autor odpoveď zmazal
poopsie
12. júl 2022

Aj moja malá patrila do kategórie náročné dieťa, ale ja som jej animátorku nerobila, posadila som ju do košíka na prádlo pred telku pustila fihu alebospievankovo a ja som zatiaľ uvarila obed... Jej som ani nevarila, nemalo to význam, všetko končilo v koši, tak dostala kapsičku z dm... Bojujeme s ňou doteraz 😅minule revala pol hodinu, že som jej hneď nepustila pesničku, raňajjkuje guláš... A tak... 🤣

vikes
12. júl 2022

@lolofa Welcome to motherhood. Byť mamou je super, len občas si človek na ten pocit musí počkať, kým dieťa nemá 2, 3 roky a mama sa konečne vyspí.

78787878
12. júl 2022

@lolofa Ty asi pises o mne a mojej dcere... Uz je velka, ale takto sme zacinali. Ja som na nu este navyse bola sama. Vydrzat, vydrzat, je to na dobu urcitu...

zuzuliennka1
12. júl 2022

moje dieta bolo uplny opak, ako za odmenu, dokonaly spac, zjedol vzdy vsetko, sam sa hral aj hodiny, ja som si citala, hackovala, plietla, doucovala,…. a tato samostatnost a “uzavretost” vyvrcholila v podstate az do diagnozy autizmu.
nic nie je cierne a biele, u nas sa to po 2 rokoch zlomilo opacne, vsetky matky, vratane teba, maju do 2 rokov zhruba, co pises a potom dieta zrazu partak, na pokecy, vylety,… u nas naopak.. nic nie je cierne a biele a ake mas predstavy, ako by to malo byt - netusis, ci to nahodou niekto presne tak nema a je to konieckoncov este narocnejsie, ako tvoj pripad… neporovnavaj, nebojuj….
zvladnes to, vyhladaj pomoc v rodine, najdi si kazdy den niekde cas na seba, nacerpaj sil, som presvedcena, ze s 8m dietatom je to urcite lahsie, ako ked sa tieto chvilky pre seba pokusam najst si ja, pricom dieta je uz davno samostatne, chodi, beha, treba mat oci aj na chrbte, 8m ti nevylezie na linku, ani k oknu, ani na skrinu,…
neviem ako to mate s kocikom/nosicom, vela sa prechadzaj vonku, dychaj, nacerpaj sil
a presne ako pise @spuntikmathiasko - nebojuj s nou, ze ti to nepasuje do tvojich predstav, proste cas na oddych si musis v hlave prenastavit inak, nie je to o sedeni na gauci pri telke, ty si sprav oddych z aktivnej prechadzky vonku - napr. pocas denneho spanku, ona do nosica/kocika, ty sluchatka do usi s knihou, hudbou a oddych.

nika1971
12. júl 2022

Presne takeho som mala prvorodeneho syna....upravilo sa to az ked mal 6...potom som mala druheho syna a ten bol pravy opak...dnes maju 24 a 17 a uz na to spominam s usmevom...su zlati chlapci....no vtedy som si myslela, ze to neprezijem 😀

timi247
12. júl 2022

@lolofa ved ale to je opis úplne bežného normálneho dietata, nečakaj ze v 8 mesiacoch ti bude ukážkovo späť, jest a hrať sa..

elizabet173
12. júl 2022

@timi247 nie, nie je to opis bežného dieťaťa, nemusí spať ukážkovo, ale sú deti, ktoré zaspia samé alebo len s prihováraním, alebo hladením po pár minútach, ležiac v postieľke, v kočíku prespia hodiny a prebavia sa na deke s kadejakou somarinou aj pol hodiny. Toto je opis náročného dieťaťa

jana_eyre_2
12. júl 2022

Aj ja som mala náročné dieťa, tretie v poradí.. každé moje dieťa nebolo dokonale a malo čosi čo komplikovalo život, ale tretí to vyhral.. úprimne naozaj to bolo ťažké, slovo zahul by sa hodilo..

ale je to len obdobie, síce trvá, ale bude sa meniť, zlepšovať.. nieco ostane, niečo sa zlepší ale určite aj vy budete mať lepší život.. ten spánok chýba najviac, z jeho deficitu sa potom odvíja celodenná nervozita.. keď sa mi podarilo občas viac sa vyspať, bolo mi omnoho lepšie..

Takže čo okrem čakania treba robiť - hlavne jesť zdravo a pridať megadavky magnézia.. aspoň pár krát keď muž môže nech malú zoberie von na dlhšie a ty vtedy spi.. žiadne že upratuj dom, ale spi, užívaj si ticho.. ja som neskôr si užívala aj to, že som nechala deti mužovi vždy v sobotu ráno a šla do obchodu.. celý týždeň som sa tešila na svoju hodinu nakupovania.. proste treba nájsť nejaký systém ktorý ti dá aspoň nejaký čas pre teba bez dieťaťa a aspoň troška spánku navyše..

to, že bývajú takéto deti nie je chyba matky.. proste také sú.. (ja si občas myslím že syn bol taký pretože som v tehotenstve zažila veľký stres, ale to je len môj dojem) tak ako nie je zásluha matky ak má super kľudne deti.. to je proste tak a treba len prečkať..

aaadkaaa
12. júl 2022

@timi247 veru to nie je opis bezneho dietata, naraz som mala dieta so 4 kamoskami a ani jedna toto nezazivala a teraz mam dalsie 4 na materskej a tiez ani jedna toto nezaziva...inak k tomu, ze nemusi bezat na kazde zaplakanie (to si nepisala ty, ale nechce sa mi hladat nick) tak niekedy bohuzial aj to zena musi, ja ak som nezareagovala okamzite, tak mala sa zachadzala od placu az sa zacala dusit a zvracat...takze ano, niekedy musi zena bezat aj na kazde zaplakanie...aaaale...prejde to😀😀😀😀 o 3 tyzdne rodim (po 10 rokoch som sa odhodlala, to je asi dost vystizne😃) a som zvedava, co ma caka😃 mozno nejaku podobnu diskusiu zalozim aj ja, len tak, na vyplakanie 😀 niekedy aj to pomoze, postazovat sa, ulavit si, ked clovek nema komu povedat, co ho trapi

andrejka1974
12. júl 2022

Jaj toto poznám najstarší syn od narodenia vymenený režim cez deň spal v noci hore ešte som to ako tak dala ďalší syn hyperaktívny od prvého roku všetko preliezol všade vyliezol ani päť minút nebol v kľude tretí syn úplný opak kľudne spokojné dieťa ani som nevedela čo mám doma a potom to prišlo staršia dcéra už ako novorodenec spávala cez deň dvakrát 20 minút dlhšie nepovažovala za dôležité a k tomu od štvrtej poobedia do druhej ráno vrestala ani neviem prečo takto bola do dvoch rokov kedy mi dokázala prespať cez deň aspoň hodinku v kuse nechápem ako som to s ňou dala doma traja malý školáci muž v práci do 18.30 a teraz chalani sú už dospelí a dcéra úplne v pohode má skoro 14 treba len vydržať

eva233
12. júl 2022

Nikde si neurobila chybu. Väčšina detí je jednoducho takých. Sú to deti. Nepoznajú chuť jedla a kým im niečo zachuti potrebujú to skúsiť minimálne 10x. Takže treba len skúšať niekedy zje lyžičku niekedy dve ale treba mu dávať chutnat. Chce cítit veľa tvojej prítomnosti a dotyky lebo ty/vy ste s mužom pre neho celý vesmír. Potrebuje ťa. Nebaví ho nič viac ako pár minút lebo jeho mozog je tak nastavený. Ešte nedokáže udržať pozornosť a preto sa nedokáže s niečím dlhšie hrať. ... Áno sú deti, ktoré dáš pod hrazdu a je tam hodinu kým mama vysáva ale ver tomu je ich minimum.... U nás sa na fit lopte uspavalo do roka v kočíku skoro do dvoch... Hlavne co sa týka denných spankov.... My sme prechádzali na iný typ spánku postupne a vždy to trvalo 2 týždne až 2 mesiace. Kľudne napíš správu a napíšem ti priebeh ako prejsť na spanie v postieľke. Každopádne chce to trpezlivosť veeela trpezlivosti.... Všetko chce trpezlivosť pri dieťati..... Ono neviem kde a kedy vyrástla generácia, ktorá si myslí, že deti sú pokojne milé, všetky sa pekne usmievajú a hrajú v piesku a "jediné čo treba" je kocikovat ich. To nemyslím v zlom voči tebe ale v poslednom čas vnímam strašne veľa mladých ľudí, ktorí povedia, že nečakali, že rodičovstvo bude také náročné... Popravde si myslím, že to má niečo s fb, ig a inými soc sieťami. Keďže väčšinou ľudia prezentujú dokonale dovolenky, dokonale deti, ako krásne s deťmi upiekli koláč, upratali a pod..... Ale to čo všetko je za tým to už na fotke nie je a to je niekedy chyba....
Takže jedna vec je trpezlivosť a všetko pri dieťati opakovať a skúšať aspoň 20x.
Ďalej uvedomiť si to, že plač ci rev je pri dieťati len spôsob vyjadrenia emócií a niekedy ich potrebuje dať von. Ty si zanadavas, buchne do vankúša... Dieťa si poreve... Ked bude plakať skus mu povedať áno viem, nedá sa ti zaspať a je to naprd, že aj by som si chcela pospať. Skúsme to spolu.... A ono potom zase začne revat a keďže už je hore 8x povieš si.....
A preto treba psychohygienu. Neviem ako často sa stará o dyna niekto druhý. Ale jednoducho aj matka potrebuje vypnúť. Aspoň raz do mesiaca si sprav out day... Chod na masáž do knižnice, na pedikúru proste nechaj celú domácnosť aj dieta na chlapa... Ak bude proti povedz mu, že veľmi rada sa vrátis do roboty, on nech je doma s malým a veľmi rýchlo zmení názor..... A teda aspoň raz do týždňa na 2 hodiny skus vypnúť proste ser na neupratanu kuchyňu, neoprate prádlo.... A urob to co chceš ty.... Áno je to ťažké ale aj toto potrebuješ.... Dieťa je ako špongia ono vnnima aj teba a keď si ty z neho nervózna, bude nervózne aj dieta....
Držím palce a prajem veľa síl..... Miluješ ho, len si unavená a to je pri 8m úplne normálne.....uz ti začína spankovy deficit a preto si aj nervoznejsia.... Bud vďačná za neho aj za jeho zdravie. To je najviac ❤️💪

jarnajar
12. júl 2022

Tiež som to zažila, nereálne predstavy a šok, dieťa ako opisuješ. Do 16 m som ju uspávala na rukách, bežne hodinu. Bolo to hrozné, ale prešlo to. Okolo roka už mala noci dobré a menej aj mrnčala. Prispelo k tomu, že som s ňou prestala bojovať, proste som prijala, že bude spať s nami, že ju dám do nosiča, atď. Aj som si to odrazu užívala, aj keď idylka to nebola. Najviac nakoniec pomohlo, keď začala viac komunikovať slovne, nie plačom.
@andreatytler chápem, čo tým myslíš, len to s tým plačom si neviem predstaviť. Žiadna žena si v kľude nevypije kávu, keď má pri sebe červené plačúce dieťa so slzami ako hrachy. A sú deti, ktoré naozaj mrnčia celý bdelý čas a keď to chvíľku ignoruješ, prepuknú do totálneho náreku. Pri tom kávu ani cvičenie nedá.

timi247
12. júl 2022

@elizabet173 aha tak to som nevedela, ja mam 4 deti a všetky boli také ako opísala autorka

timi247
12. júl 2022

@aaadkaaa no už som písala, ja mam 4 deti, všetky podobné náročné, nepoznám ze položím do postieľky a spi. Do roka celé dni na rukách, sam sa zabaviť neexistuje, spali minimálne, ale nejak sme zvládli. Ja neviem co je to mat dieťa, ktoré spi. Ale keď sú väčší tak mi to vynahradzaju, všetci sú zlatí a šikovní. Ešte vydržať s týmto najmladším 8m krpcom a bude fajn

selest
12. júl 2022

Ako velmi chapem...takmer ako moj prvy syn. Presne take pocity som mala a vlastne to stale trva. Pri mensom je to uplne ine. Sice tiez si poplace alebo ma horsie chvile, hadze sa o zem, budi sa v noci atd ale je to take ine take vyrovnane, dobijaju ma tie pekne chvile. Pri starsom to bolo len nervy. Ked spal bala som sa ze sa zobudi co zas bude... pri malom sa neviem dockat kedy vstane. Je to smutne tak napisat ale tak to je. Prajem ti vela sil nech tvoje dietatko z toho vyrastie🍀❤