icon

Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví

lolofa
11. júl 2022

Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …

timi247
12. júl 2022

@aaadkaaa a ešte doplním ze vždy som bežala na každé zaplakanie, aby sa nerozplakali ešte viac

aaadkaaa
12. júl 2022

@timi247 uff ze 4, tak to ozaj klobuk dole, mne po prvej stacilo ozaj na dlllho😀 no praveze ja nepoznam nikoho, kto ma take dieta, nevravim, ze nemali koliky alebo ze kazde prespi celu noc, ale chodit spavat o 4 rano a cely den na rukach aj celu noc prakticky, take som poznala len svoje😀

janage
12. júl 2022

@lolofa ahoj citala som len úvodný príspevok, v ktorom si dokonale opísala moje prvé dieťa 😁
Susedia si museli kúpiť štuple do uší ak chceli spať, či sa učiť a podobne. Deň som mala rozdelený na 4x6 hodín a cieľ bol prežiť tých aktuálnych 6. Nechcelo jesť, spať, zato rev nás sprevádzal všade.
K veci: chyba nie je v Tebe. Nenarobíš s tým nič. Musíš si zohnať pomoc a aspoň raz za týždeň sa vyspať, ideálne denne aspoň 3 hodiny v kuse, 5 hodín za deň (aj keď to je asi nerealizovateľné)
Dieťa bude spánok dobiehať vo veľkom v puberte😉. Bude úžasné, výnimočné, inteligentné, šikovné, stále povahovo náročnejšie, tvrdohlavé, vyberavé v jedení, poriadok bude považovať za stratu času a niečo pre tých, čo nemajú vyššie životné ciele😁😁😁
A z týchto dní budú veselé historky.
Zožeň si pomoc, nič iné bohužiaľ nemôžeš urobiť.
A nie, nie sú to bežné deti. Sú to extrémisti a pochopí to len ten, kto to zažije a dlhodobo, nie ako 2,3 mesačné obdobie.
Mala som aj "klasický typ" a to sa nedá ani porovnať

martinka13
12. júl 2022

Neanaž sa byt 100%-tná. Decku sa nič nestane, keď si poplače. Aj dlhšie, aj veľmi dlho. Keď budeš vytrvalá, ona postupne bude akceptovať, že ju nebudeš hegať na rukách hodinu pred spaním, že sa s ňou nebudeš hrať vždy, keď to ona vyžaduje. Chce to čas a obrovskú trpezlivosť. A hlavne nepovoliť vo svojich hraniciach. Pomoc by bola pre Teba tiež veľa úľava.

maryetta
12. júl 2022

Nooo asi si bola dlho zvyknuta na iny “rezim” a ono sa iba hovori ze spim ako babatko. Moje deti do roka viac nespali ako spali. Cez den iba na rukach. Jedno dieta vedelo pospat 40 minut cisteho casu takmer na sekundu presne.
Prvy mal koliky. Urevany bol minimalne pol roka.
Druha dcerka prvy rok vkuse nespokojna. Ci bolo dobre ci zle. Furt bolo zle.
Teraz treti je ako tak okej. Uz ma 1r8m.
Ber to tak ze ty si ta najdolezitejsia osoba v jej zivote. A kym bude sama to bude chciet vzdy tvoju pozornost.
Je to tazke. Ale vsetko je len obdobie.
Neviem ako ti pisali vyssie ze dalsie babo nie. Za mna prave naopak. Treba dalsie. Mozno nie hned ale… takto jej budes robit animatorku stale.
Mam v okoli deti co uz maju 7-8 rokov. Jedinacikovia. A vkuse s rodicmi. Vkuse pozornost kazdu minutu dna.
Ja som rada ze som tym obdobim presla a teraz sa deti vedia medzi sebou vyhrat. Ucia sa medzi sebou.

Toto obdobi ktore mas je ozaj najtazsie. Teraz este ked pojdu zubky. Ked zacne chodit. Ked bude v skolke a vzdy nejaka chorobka ☹
Skus najst aj nejaku psychohygienu kde nacerpas silu. S tym suhlasim popros niekoho z rodiny. Kamaratku. Alebo ak nie tak aj zaplat niekoho kto sa dietatu bude tiez venovat 😉

janinad
12. júl 2022

Hovori z teba unava. Ked si tak unavena, vsetko sa ti zda strasne narocne. Treba sa par dni vyspat, nestaci jeden. Ak ma kto pomoct, nech pomoze a ty spi. Ak nema kto pomoct, tak je to zle. Ale matka vydrzi vsetko. Proste musi. Staci jeden zamilovany usmev, prve mami lubim ta... Mna iba toto drzi 🙂 Drz sa, viem, ze to das, lebo ju lubis celym svojim srdieckom

lienka.7
12. júl 2022

@lolofa len sa obrnit trpezlivosťou.... zial nic ine.
Mysli na to, ako ta malinka lubi a ty ju ❤🤗
Ja síce problemove deti nemam, dokonca mozem povedat ze druha je este pohodovejsia ako prvá....ale tiež mi to občas prerastá cez hlavu... hlavne teraz keď nám idú zuby🙈 do 2:30 som ju pestovala, pozreli sme opakovanie wimbledonu a tour de France, aby na 4 hod.zaspala a uz 6:30 sa na mňa usmievala z postielky☹ ja oci jak angorak, dala som si kolu na raňajky (kávu nepijem). Druha mi už tu beha a pýta sa von 🙈
Obdivujem každu jednu z Vas ako to davate👍👍👍
Moc ti držím palce, všetko sa zlepší, prejde... neboj🍀

janickacrazy
12. júl 2022

@timi247 preboha žena 4 takéto deti? to teda máš moj obdiv, ja som mala prvé dobručké a spavé, druhé náročné a ked som čakala tretie, kamošky si klopali na čelo, že či som normálna, že či sa nebojím, že sa mi narodí dalšie také náročné, našťastie to tak nebolo a tretie bolo za odmenu

diamond007
12. júl 2022

@lolofa nikde nerobis chybu, je to klasické bábo ktoré žilo dlhšie v tvojom brušku ako je na svete...
Po roku ako začne chodiť sa to zlepší, prvý rok života dieťatka nie je jednoduchý.
A nespí pretože potrebuje tvoju blizkost.

maryetta
12. júl 2022

@timi247 haha skoro ako ja. Len mam o jeden kusok menej. Dcerka mala rok a este som ju na fit lopte uspavala na rukach. Ratam s tym ze keby pride este stvrte tak to bude o tom istom 😅😅
Dr mi hovoril ze noooo musite mat aj normalne tehu-bez grcania-nie nebolo ani jedno pohodove.
Musite mat aspon jeden porod normalny-ten treti sa da povazovat za ok.
Najlepsia sranda bola pri utz. Za kazdym sa ma dr pytal ci som sportovkyna lebo ze deti su extremne pohyblive ze take zive budu aj potom-ze je to dost mozne. Veru. Je to mozne 😂😂😂
Ale som rada ze su relativne zdrave a pri kazdej i tej najmensej chorobe si opakujem nech su zdrave. Pojasene. Uvrestane ako chore ☹

timi247
12. júl 2022

@janickacrazy
@maryetta dievčatá ja som medzi deťmi mala väčší vekový rozdiel, staršia mala 7 keď som sa dala na druhé, pri treťom aj štvrtom som si vravela že už bude dobre, že budú za odmenu a zásluhy 😀no omyl 😂😂😂a po mne určite také akčné nie sú, ja si rada čítam, prekladám a mam rada ticho a kľud 😀 no môžem zabudnúť zatiaľ. A dovolenka pri mori ako práca v bani, celu noc každú chvíľu mlieko, dudel a ráno čerstvý o 6. Teraz už vidím ze meliem z posledného keď som si ráno miesto kávy takmer zaliala nutrilon 🙂ale vydržať..

janickacrazy
12. júl 2022

@timi247 ty si zlatá, že nutrilon namiesto kávy 😀

mareka49
12. júl 2022

Spi s tebou v posteli?
Podľa mňa na seba moc tlacis a asi más aj toho zbytočne veľa nacitaneho.
Véd ju nechaj dýchať a seba tiež.
Uvoľní sa troska a ano, pri deťoch platí asi do x rokov, to je len obdobie.
Určite platená pomoc a troska menej nasilu.
Netlac na seba, na ňu.

mareka49
12. júl 2022

Nikde si nespravila chybu, máš zvedavé a časom asi inteligentné dieťa, ktoré chce byť s tebou.
Kúp si ergonomický nosič a užívaj si život s nou.
Držím ti palce

alex5896
12. júl 2022

@zorana999 vela sil zelam a hlavne vela vela zdravicka pre babo nech je v poriadku ❤️❤️❤️🙏🙏🙏

akvi
12. júl 2022

@lolofa akoby si o mne písala. Prvé dva roky boli peklo, doslova. Najprv psychické, ešte umocnené zbytočnými otázkami k samej sebe, že či som fakt taká neschopná matka a hlúpymi poznámkami ľudí, ktorí nechápali rozsah toho, aké je to náročné. Potom fyzické, keď som skončila s nesmiernymi bolesťami na neurologii, kde dr.skonstatovala, že ak si neoddychnem, tak to skončí zle. Až vtedy si okolie uvedomilo, že moje decko proste nie je normálne a že ja som ozaj na dne. Po 2 roku sa to zlepšilo, ale ani potom to nebolo jednoduché. Do cca 8 rokov. Ja keď počujem debilnu frázu, že male deti malé problémy, veľké deti veľké problémy, tak sa začnem akurát tak smiať. U nás presne naopak. A preto sme sa nikdy neodhodlali mať druhé. Lebo ak by bolo také isté, tak si asi hodím mašľu. A ak ta to trochu poteší, nášmu bolo diagnostikovane vysoko nadpriemerné IQ a to náročné detstvo je jeden z priznakov.

sharka174
12. júl 2022

@lolofa ❤️ aj ja som mala iné predstavy o živote s babatkom.. Ale je to len obdobie.. Neskôr to bude ľahšie (minimálne väčšinu noci prespis a ráno naozaj budeš vysmiata animatorka 😂) držím palce ❤️

karhu
12. júl 2022

ved opisujes normalne sa spravajuce dieta, problemom su tvoje ocakavania
chodte viac do prirody, len tak prejst sa, posediet si, obom vam to prospeje, tebe na nervy a mala bude lepsie spat

sojorez
12. júl 2022

@lolofa Vies, je tam toho viac, preco sa citis vypluta. Najprv vek - ak si prvorodicka v 36, mas uz zabehnuty zivot, pocit slobody, volnosti, nikto Ti neobmedzuje zivot, nikomu sa nemusis 24 h denne prisposobovat. Uz len fakt narodenia dietata Ta vyhodi z tohto kludu. Pripis k tomu naivne predstavy stylu "dieta sa naje, prebali a prespi vacsinu casu". Realita prepleskla i mna. A do tretice narocne dieta. Aj ked to, co popisujes, je take normalne dieta (niektore mamy este navyse bojuju s refluxom, diagnozami). Ma 8 mesiacov, cize tam fakt nemozes cakat, ze ho odlozis a ono sa prebavi samo. Mam troch nespavcov, cez den som to riesila satkou, kde zaspali. Alebo dlhymi prechadzkami v kociari - akonahle som zastala, boli hore. V noci spali so mnou, skor sa utisili a nebudili sa tak casto. Cas pre seba je v tomto veku dietata nerealna predstava, ak nepomoze partner - nakrmit, supnut do kociara, vyslat na prechadzku.

vani190493
12. júl 2022

@lolofa skúste jasličky, aspoň doobeda, po vyzdvihnuti ju dajte spať a užívajte kým sa nezobudi. Garantujem, že unavená bude. 😉

tykat
12. júl 2022

@lolofa ako moj syn, a este si predstav ze pre nim som mala dceru - uplne dokonale babatko 😁 ja som mala pocit ze mi pri nom raz preskoci. Nikto z rodiny ho nechcel povarovat lebo to bol des. Hucal ako cirkularka 24/7, vecne nespokojny, otravil kazdeho okolo svojim negativizmom. Keby bol prvy tak je zarucene jedinacik, este teraz ma strasie ked vidim decko v kociku 😁
Teraz ma 16 a od cca 6 rokov je akoby ho niekto vymenil, uplne pohodovy mily chalan. Dockas sa len vydrzat 🍀

akvi
12. júl 2022

@karhu takéto komentáre nepomôžu, ver, že normálne spravajuce sa dieťa sa správa inak. Tiež mi málokto veril a snažil sa to zľahčovať a cítila som sa ešte horšie, väčšina takto komentujucich ľudí netuší, čo to je náročné decko.

borka33
12. júl 2022

A manžel sa nezapája do starostlivosti keď tak veľmi chcel dieťa? Myslím že robíš všetko ako najlepšie vieš, a až moc toho riešiš sama. Veď je to vaše spoločné dieťa, nemôže ju občas aj manžel zabaviť, vstať k nej aj on v noci? Neviem si predstaviť ako sa dá celý deň nonstop fungovať keď si v noci nemôžeš pospať ani 2 hodiny v kuse. Veď mamy nie sú stroje, aj ony potrebujú oddych a psychickú pohodu. Ja by som pri takomto každodennom fungovaní bola zrelá na psychiatriu 😃

basska_b
12. júl 2022

8 mesacne sa zahra samo?! Ja neviem, vsetko, co si napisala, robili aj moje deti... okrem toho 10x za noc hore, boli v tom veku len 4x... a som tu, ani som to nevnimala ako nejake peklo 🙂 obdobie 7-12 mesiacov je najhorsie. Po prvych narodeninach sa vsetko dost zmenilo. Vie chodit, po hracky si dojde, jedalnicek je sirsi, spanok lepsi, dlhsie sa sustredi, rezim s jednym poobednym spankom je super... ako hovori moja svokra: vyderžaj, pioner!

sim_icek
12. júl 2022

@lolofa je úplne v poriadku sa takto cítiť. Všetko je to následok únavy, vyčerpania. Človek sa cíti bezradný. Ja mám 15 mesačného syna. Mne veľmi pomáhalo a aj pomáha v ťažkých chvílach s ním povedať si, že je to len obdobie. Je to len obdobie a bude ich veľa rôznych no všetky prejdú. 8 mesiacov to je akurát taký vek zubov. Bude ešte dlho nonstop nervózna uplakaná a bez chuti do jedla, treba to vydržať. Zvládneš to. Môj syn má doteraz stavy, ze ho heglujem na rukách a zaspí na štvrté položenie😄 ani sa nezahrá extra sám ešte, chce vždy spoločnosť. Držím ti palce, je to len obdobie a raz budete skvelé parťáčky

katkami123
12. júl 2022

Priznám sa, ze keď som prečítala nadpis, trochu ma zamrazilo a hovorím si, že asi dalsia tazka téma matky, ktorá ma nevyliečiteľne choré dieťa a tu asi nie je co radiť. Ale ako čítam, bábätko je naštastie zdravé, len náročné. Ja som mala takú prvú dcerku, ale za veľa veci som si mohla aj sama, hlavne v škôlke sa to ukázalo neskôr, ze iné deti sa dokázali hrať samé, dcérka vyžadovala pozornost a možno jej povaha. Dieťa do roka sa ti samé nezahrá, to čakaj tak od 1,5-2r + dieťaťa. Ty si momentálne jeho jediná istota, pretože sa samo neprebalí, nenakrmi, atď. Co sa týka spánku, skús na fb je stránka - lepší spánok bábätiek, tam mamičkám individuálne radia aj keď je to už za €, ale veľa mamičiek bolo spokojných, keď zmenilo rutinu, alebo práve naopak, našlo ju. Ja mám teraz dvojičky a u mna je základ - mat systém a režim. Nie striktný, ale aj keď vidím, ze spat sa im ešte nechce, je čas, kedy bezne chodia spávať a nakoniec mi zaspia, mám odsledované časy jedenia, takze už viem, ze keď mi mrncia sú nervózne, lebo budú hladne. Mám 3 deti, žiadne babky, bez režimu by mi to nefungovalo. Taktiež zstiahni aj muza viac do starostlivosti. Ja som mu dala dcerku každý deň po praci kočíkovať aspoň na tu hodinu. Pripadne popros niekoho z rodiny, susedu, aj ty potrebuješ vypnúť. A hlavne neboj, nebude to trvať na veky, čím bude staršie, tým bude samostatnejšie. Len do toho roku je to zaberak. Máš s kým úst von, máš s kým kočíkovať? Lebo možno ti chyba aj socializácia, u mna bol to hlavný problém.

katulienkax
12. júl 2022

@mamula20 preto stale hovorim 2 a dost, lebo nikto nevie co by nedelilo dalsie dieta 🙂

katulienkax
12. júl 2022

@sharka174 no obdobie, nase obdobie ma 10 rokov, pomaly s nou zacina slahat, puberta, papulnata je a dost hasteriva. Ale je pravda ze s babatkom moc nepohnes ked place, starsie dieta mozes patricne vytrestat za to jej "obdobie"😉 A ta fraza vydrzat, dokedy do 18 ? Sak niektore deti vyparatia hlupost aj v dospelosti ze rodicov slak ide trafit (mame v rodine)

jarkagrm
12. júl 2022

@lolofa ahoj drz sa sama som to prežívala presne ako píšeš nie ze plakala alé vrieskali od rána do noci a v noci plakala tiež do 2,5 roka som uspavala ba rukách aj v noci ako 2,5 ročná sa budila aj 3-4 x, ako babo do 9 mes. Uspavana na fit lopte keď mi detská dok. Oznámila ze z toho plaču bude mať operovany pruh som bola nešťastná a robila som všetko pre to aby som ju tišila. Muž nepomáhal nie ze by nechcel ale práce na rod dome s veľkou záhradou nie je vždy možné a keď by aj mal čas tak ona s nim plakala ešte viac co mňa ako matku ubijalo. Neboj zlepší sa to chce to čas a pevne nervi teraz ma už 7r a dopriali sme si ešte jedno dieťa a to ma 3r. Tiež to nebolo na ruziach ustlane.... Ale prežili sme to. 😀Neboj zvládneš to ten malý človiečik ta potrebuje a on ti to neskôr svojou láskou vráti 😀

rebekarebekova
12. júl 2022

Ahoj,
Tlieskam ti za odvahu a uprimnu spoved.
Nie kazdy si dokaze tieto veci priznat ale mnohe ta chapeme a vsetko doverne pozname.

Ja som nedavno objavila knizku S laskou o detskom spanku a Batola. Poznas?