icon

Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví

lolofa
11. júl 2022

Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …

elizabet173
12. júl 2022

@timi247 tak to ta obdivujem, ja by som nesla ani do tretieho, stvrte ani nahodou. Mne dieta zaspavalo v postielke od prveho dna. Sice som bola pri nom, ale ziadne natriasanie, iba hladkanie a od 4 tyzdnov spalo celu noc. Sice mi to vynshradilo cez den, od 9 mesiacov behalo same, vyliezlo vsade, kde sa vyliezt dalo, ale s tym som pocitala.

trilliardr
12. júl 2022

@lolofa šetri energiu, oddychuj, kedy to len ide. Ty si pre istotu doplň magnézium (dostupné bez predpisu a kvalitné je magnerot) a iné vitamíny. Dieťa má možno problém s trávením, možno preto nechce jesť a nespí. Dojčíš? Dojčila si? Na deti taktiež veľmi dobre funguje homeopatia, ktorá tieto problémy môže napraviť. Na svk existuje homeopatická komora a tam nájdeš veľa kontaktov, ak sa pre to rozhodneš. Na úpravu mikrobiomu, ak dojčíš, pre teba je fajn kyslá kapustová šťava (kaufland, predávajú ju vo fľaškach) a taktiež pre teba zelené doplnky stravy ako zelený jačmeň (určite len Green way), cez mlieko by to mohlo ovplyvniť aj zažívanie dieťaťa. Ak nedojcis, potom zaradiť do jedla dieťaťu, pomaličky, potraviny bohaté na tieto baktérie prospešné tráveniu. Existujú aj nejaké doplnky stravy pre deti, určite probioticke aj prebioticke. Tieto veci sa nedeju len tak a väčšinou doktori im nevenujú dostatočnú pozornosť.
Ďalšia vec je to, že deti naozaj potrebujú mať pocit, že sú prijímané také aké sú. Maj s nou súcit. Ona nevie inak vyjadriť svoje pocity a emócie. Zrejme je sama niečím vnútorne znepokojená. Existuje veľa možností. Začni skúmať, čo za tým stojí. Neviem ako iné matky, ale dieťa za normálnych okolností by nemalo mať strach zo zaspávania alebo problém so spaním. Vždy, naozaj vždy, je tam nejaká nezistená skrytá príčina.
Pokým ju zistiš, pripadne, pokým sa to nevyrieši, vyskúšaj dcérku pred spaním jemne masírovať,hladkat...aj levanduľovy olej od doterry môžeš vyskúšať, treba ho však nariediť základným olejom,ponatierat odspodu chodidlá dcérke...

veronicka88
12. júl 2022

Pribrzdi....dieťa je len na toľko nervózne(hlavne v tomto veku)nakoľko je nervózna matka....všetko skončí....čítala som príspevok a v polovici som si pripadala ako na tobogane🤭a len mi napadlo haloook brzdimeee....píše ti mamka dvoch odkolikovanych nespacov.....hlavne sa ukľudní ty....všetko pôjde ľahšie....

kamagma
12. júl 2022

A to mas iba jedno..

kassandra25
12. júl 2022

@lolofa presne si opisala jedno z mojich detí. Ano, existuju take...... este zijem.

janickacrazy
12. júl 2022

@veronicka88 prepáč, tieto reči som fakt neznášala, maj trochu súcit k tej mamičke, mne to tiež x ľudí povedalo, že nemám byť nervózna, lebo potom je aj dieťa nervózne, ozaj väčšiu hlúposť som nepočula, ja som ozaj kludná povaha a malý syn číslo dva bol urevaný od narodenia a mohla som byť pokojná koľko som len chcela, reval furt, zaujímavé je, že dieťa číslo jedna a tri boli od narodenia pokojné a spavé a furt sa len usmievali na svet

veronicka88
12. júl 2022

@janickacrazy súcitu mám až až neboj sa...mala som toto doma dvakrat

sharka174
12. júl 2022

@katulienkax a ako inak upokojiť mamu, ktorej končia sily z 1 bábätka?.. Mam doma 3 deti a hej, sú to len obdobia.. Sú lepšie, sú horšie.. Tiež sú chvíle kedy mám chuť buchnut dverami 🤷‍♀️.. Ktorá mama to má od narodenia až po dospelosť iba ľahké?.. A ktorá to má iba ťažké?..

mimixxxx
12. júl 2022

Mozno high need baby.
Tam pomoze len vydrzat a neporovnavat.
Ked sa osamostani po cca 1 roku chodzou a rozumenim reci, tak sa zacne pomaly ukludnovat.
Potrebuje hlavne vela lasky a svoju matku neustale.
Vraj 2 percent deti sa rodi ako high need baby.

kamagma
12. júl 2022

Nasa bola od narodenia velmi narocna, tiez nespala, mala koliky celodenne, reflux no vsetko dokopy. 8mesiacov revala od rana do vecera a potom to preslo, aj teraz je dost narocna, vsade chce ist behat a nevie este sama takze nonstop som jej v patach. Prikrmy su stresy , jednoducho neriesim kolko zje tolko zje. A to mame este starsiu 5rocnu ktorej sa treba venovat. Neboj skonci to raz ,viem, ze je to tazke tiez som ju chvilami chcela nechat pri bedni alebo odniest do hniezda zachrany😃

stanislavicenka
12. júl 2022

@lolofa ach, mne je velmi luto tvojho postoja. Ona nie je zla, je to babatko, ma 8 mesiacov. Prekaza ti uspavanie na rukach? Nebude to trvat vecne. Musis to prijat, inak sa ti neulavi. Mam 2 deti, pri prvej som zazilae tazku poporodnu depresiu, obe deti dojcene na poziadanie, obe zle spali, nespali, syn, mladsieho som nosila cele noci na rukach, unavena cely jeho prvy rok. Nemozes chciet od 8mesacneho babatka, aby si same vyplnalo cas. Prave sa u neho zacina separacna uzkost. Proste bude chodit za tebou aj na zachod. Je to tak. Moje deti maju6 a 4, a chodia za mnou na zachod. A ked sme doma, 4 rocny syn zaspava na mne. Jednoducho je to tak. Musis zmenit pohlad. To babatko ti to nerobi naschval

anonymous87
12. júl 2022

Necitala som komentare. Ale za seba: mam doma uz druhy taky pokazeny kus 😂 prvemu som sa do dvoch rokov vyhrazala, ze ho vratim do porodnice, ze je este v zaruke. A po 7 rokoch som do toho isla znovu. Ved prve na starost, druhe na radost 😂😂😂 ech, prdlajs. Prvy syn bol oproti tomuto certovi len slaby odvar a akasi light predpriprava 🤷‍♀️
V noci prestal pit mlieko len teraz pred tyzdnom (ma 2 roky), ale aj tak sa v jednom kuse prehadzuje mrvi mrnci, no des. Prisanvacku, dva roky som nespala viac ako 2h v kuse. Zaspava jedine pri capkani po zadku, zje asi 4 jedla, ma problem s kakanim 🤷‍♀️
No na maslu niekedy. Ale milujem ho najviac na tomto svete. Takze, ehm, radu pre teba nemam sice, ale nie si vtom sama, ver mi. 8m je este babatko malinke a potrebuje ta. Ono sa to utrasie (touto vetou sa utesujem uz 2 roky😂), casom. Uvidis. Skus niekoho poprosit ci by ti ju na 2-3h aspon raz tyzdenne nepostrazil. A ty si urob cas pre seba. Drzme si prsty nech to prezijeme ✊💪

janage
12. júl 2022

@kassandra25 mna ešte do vývrtky privádzali tie poučenia okolia, že koľko má dieťa spať, podložené tabuľkami, inak sa mu poškodzuje mozog.
No len môjmu dieťaťu to akosi nik nevysvetlil.
Prežili sme tiež a po cca 16 rokoch konštatujem, že vplyv na mozog to má. Na môj resp. matky, ktorá sa o také dieťa stará😉
Mozog dieťaťa je zjavne bez ujmy.

anonymous87
12. júl 2022

@janage jezis ano, to do mna hucala segra, ktora ma rovnako staru dceru ako moj maly. Ale on musi spat, musi, musi, nevyvija sa mu potom mozog😅
Tak jej vravim, no to povedz jemu nie mne 😂
Ale ona hltala vsetky tie webinare o vychove, spani, noseni, rozvoji. Casom som sa tvarila ze ju pocuvam a vypla odposluch 🤣
Nastastie, uz je zasa normalna. Bola to len prechodna faza

zuzana76
12. júl 2022

@zorana999 myslim na Vas, nech vsetko dobre dopadne a nech sa vylucia vsetky hrozne diagnozy, Vojtovku sme cvicili aj my, deti obe mali sice hypotonou, ale su ako tak ok, myslim na vas

kubkovamama
12. júl 2022

@lolofa ahoj.Uplne normálny režim.Ibaze to zle znášas,pretože si na dieťa a mať rodinu a deti nebola nikdy nastavená.Zena,ktorá túži od 18tky po deťoch a splní sa jej to,väčšinou znáša tieto starosti a radosti oveľa lepšie.Plus povaha,zvyky,zázemie atď.Ja mám 4 deti,občas 5,aj nevlastné a je to fakt zabijak,najmenšia je ako tvoja a mám pred 40tkou..zároveň pracujem z domu,vieš čo, keby si k nám prišla tak sa otočis na päte a ujdeš.Ale,od 20tky som chcela dieťa,mala som problém otehotnieť,donosit,stále boli nejaké komplikácie,takže robiť od 6tej animatorku,kuchárku,kojičku,5 nočných hodín nosičku...nejak mi to až tak neva.Mam veľkú oporu v chlapovi.Aj keď nie je doma,nonstop pracuje,nevie upratať,nevie veci proste ako to vieme my ženy,stačí mi sms,že neboj,si super a bla bla bla,to ma tak naštartuje na ďalší náročný deň.A tých pár minút denne len pre seba si musíš nájsť.Aj ja si síce do kupelky musím malú doniesť ak sa chcem osprchovať,s nikým iným nevydrží..ale poobede mám svoju chvíľu,sadnem s kávou a nevidím,nepočujem,môžu behať aj po strope,proste oddýchnuť si musíš.Nech vreští,jeduje sa,liepa sa po tebe,sadni si a sed a s kľudom jej povedz,mama teraz oddychuje.Az to takto budeš robiť ako verklik,ver tomu,že do týždňa to pochopí a bude z toho zvyk

janage
12. júl 2022

@anonymous87 u nás fakt nepomáhalo nič. A mne by ani nevadilo, že nespí, mne vadil ten neustály rev o sile zbíjacky na betón🤭

elizabet173
12. júl 2022

@anonymous87 sestra ti nepovedala, ako sa da dieta donutit spat? Ja mam z mojho okolia opacne skusenosti, ti nespavci boli sikovnejsi, povedz sestre 😁

jaond19
12. júl 2022

@lolofa asi to najhorsie co clovek moze spravit je mat ocakavania a potom pride tvrda realita a vsetko sa zruti... ja som takuto frustraciu zazivala az od dcerinych 2 rokov lebo sa zmenila na neznesitelnu potvoru (ze to tak musim napisat,ale kto zazil ten pochopí), u ktorej som zacala pochybovat ci ju mam este vobec rada.... viem, mozno si pomyslite co som za krkavca, ale to dieta vrieskalo, odporovalo od rana to vecera,absolutne nic sa s nou nedalo.. ale iba mne a pri mne bola taka. Citila som sa ako vyvrhel, ja, co som pre nu tolko obetovala a natrapila sa a ona sa ku mne takto chova.... vpodstate doteraz nemame bohvieaky vztah (bude mat 11r), neviem co a kedy sa to stalo :( radu pre teba nemám, iba povzbudenie, zakial je to dieta zdravé, tak mas vpodstate stastie, aj ked si na pokraji zrútenia... ver, ze sme tu mnohe ktore sme to zazili/zazívame....

anonymous87
12. júl 2022

@elizabet173 nepovedala 😀 teda, resp.tych rad bolo tolko, ze som vsetky zabudla 🤷‍♀️ U nas nepomahalo nic. A teda nepomaha. Dodnes ho uspavam capkanim po zadku 😂

A ano, starsi tiez nespal a je velmi velmi inteligentny a sikovny😁

mam1na
12. júl 2022

@lolofa ahooj, poviem ti to takto, pre svoje dietko si všetko na svete, bude ťa milovať uplakany, unavenú, neupravenú, vystresovanú a nezvládnu, pre svoje dietko si práve ty všetko všetucko a o teba sa opiera, keď si nevie poradiť a keď čosi bolka a nevie to vysvetliť atď... 💙💙💜

A svoje pocity bezradnosti máš nárok a nevnímaj supermamky, čo dávajú iné a inak.
Prehrmí to, hlávku hore, mne keď je najhoršie, poviem si, že to všetko je iba dočasné a prejde to, zopakujem si to aj cez slzičky, dokonca si postupne modelujem v myšlienkach situácie, kt. by som chcela v dobrom prežiť a vyslovene konkrétne veci. Napríklad, keď som v nemocnici a nemôžem byť s mojím chlapčeka mi, pre kt. som všetkým. Atď... Predstavuj si, že máš krásny deň a dieťatko spolupracuje, že ste jeden tím.a jeden celok, len to dobré si vybavujú, vedz, mamička, že to je naozaj iba prechod neľahkého obdobia a isté odíde. Skús to aj ty, verím, že to zafunguje. 🍀🍀🍀🙏
Premietni si to tak, ako je tvoje dieťatko na tebe závislé. Že sa upokojíš ty, postupne sa to prenesie na dieťa. U mňa to zaberalo, keďže to bolo náročné. Nemysli na to, že je to ťažké a nevládzeš. Teš sa na niečo, čo by ste spolu zažili. Že sa skutočne tešíš na ďalší deň. Si to najlepšie a jedinečné pre svoje dieťa. Si preň celým svetom. 🍀💙🍀😘
Bude dobre. Ver...... Držím palce. 💕

elizabet173
12. júl 2022

@anonymous87 tak zase ja by som dvojrocne ani neuspavala, ani mu nerobila v noci mlieko. U babatka tolerujem cokolvek, ale u dvojrocneho uz davno nie. Kazda sme ina

pink_lady
12. júl 2022

Moj takmer 13r syn ako babätko spal od 6tt cele noci, dokázal sa hrat s hrazdičkou či kolieskami neskor např otvíráním dveří hodiny, nechcel sa nosit...teraz sa mu usta nezastavia, neustale nieco melie, vyzaduje 100% pozornost...vysokofunkcny autista s tazkym ADHD
Druhy mal teraz 1.7.rok ..je mojkacik (ano je to občas na nervy), s jedením a spaním je to tiez bieda, ale je zdravý, šikovný (sám chodí od 9.m, ukazuje, ...).
Chápeš? Občas si to musím pripomenut aj ja...

jankak055
12. júl 2022

Kolko ma? 8 mesiacov? Ved ty ako matka si pre nu cely svet. 1 rok byva velmi tazky a postupne sa to zlepsuje. Mam syna a dceru obidvaja boli a aj su uuuplne ini. Jeden zaspala sam v poho s druhou to bolo horsie. Ma LEN 8 mesiacov. Prijmi ju taka aka je. Mozno aj ty si bola taka ked si bola mala. Drzim palce 👍

seva22
12. júl 2022

Uplne ta chapem…aj ja som takto fungovala asi do roka…a konecne som sa vyspala ked som ju uplne odstavila v 21 mesiacoch…ano,je to na prasky a presne si to vystihla s tou “usmiatou animatorkou”…ja som tiez stale vyplakavala,ze co je toto za zivot, ked sa clovek nemoze s prepacenim ani v klude vysr*t a nažr*t:D ale take su male deti, nevysvetlis im,ze uz si si neumyla zuby 3 dni a ze musia 2 minutu pockat! Nepochopia! Male deti su od prirody egocentricke,nemaju ziadny sucit s nami matkami;) len vydrz! A ano,lahko sa minto hovori,ked uz mam tuto fazu za sebou…ale da sa to prezit,ver mi;)

1975renca
12. júl 2022

@lolofa mam pocit ze píšete o mojej dcérke🙆 každopádne vela sil a energie,z niečoho to možno pramení

jakubrianka
12. júl 2022

Ja nerozumiem keď má niekto predstavu, že bábätko zaspáva samé. Zaspàva pri dojčení, hojdaní, kočíkovaní- proste pri všetkom čím sa ukľudňuje.

mikadooo
12. júl 2022

@lolofa ak ťa to povzbudí, od cca 3 rokov posledného dieťaťa som začala mať konečne pocit, že si trošku viem oddýchnuť. Ak na ňu nemáš nervy, treba jej zapnúť nejakú lala tv občas a polhodinku si oddýchnuť. Ale nepamätám si, od akého veku deti začali sledovať tv. (Respektíve ja som mojim len tak bežne nepúšťala, takže keď videli neskôr v nejakom kútiku tv a rozprávky, tak boli okamžite ako zhypnotizované a mohli okolo aj čokoládové torty lietať). Vydrž... Bude lepšie (v istých veciach🤭). Posledné dieťa som rodila v 36.

dada0902
12. júl 2022

Viem si predstaviť syn non stop bol hore ale nehorázne 20x minimálne za noc trvalo to do 1,5roka kým sa ten počet skrátil o polovicu
Tiež prikrmy ani za nič často x ani neokostoval co vôbec ide jest ani vodu nechcel piť všade kde sme išli iba hulakal tiež ma plač krik ze nám idú uši odopadnúť vo všetkom je tvrdohlavý a to trvá do dnes dat si poradiť ani za nič ešte do toho mával aj nočný des ktorý trval dobre 2mesiace potom asik 3x mal obdobia co kričal keď sa išiel kúpať ja som si tiež materstvo predstavovala inak pri nom som toľko x plakala ze to není možné aby furt len bol taky zlý postupne sa to lepší ešte je to s nim fest ťažké ale je to iné ako tie začiatky kým mal 2 musíš vydržať

evkamotka
12. júl 2022

Nebudem opakovať obsirne po ostatnych, ze aj ja mam takeho prveho syna a je to normalne (akurat ze v tom veku som s nim na rozdiel od teba este aj obehavala 6 roznych doktorov, nosil kranialnu ortezu, 4x denne vojtovku a hrst liekov).

Len ty si mala ocakavania omotane ruzovymi oblacikmi 🙂, to je ta chyba

A pridam radu, zacni s nou chodit na baby plavanie. Je to nielen zdrave ale voda vyborne unavuje, deti lepsie spia aj jedia