icon

Názory okolia na počet detí v rodine

happy8051
18. apr 2012

Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....

Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".

Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"

Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?

kamilka22
19. apr 2012

jaaaaj, reci okolia, ze to bude tazke - to som milovala...mala som sto chuti ich poslat do kambodze lekvar kosit. Vedela som, ze to bude tazke, ale ze az tak, tak to som nevedela 😎 Neboj, nejdem strasit Vsetko sa da zvladnut, ked sa chce. Moj druhorodeny bol strasne uplakany, preplakal kvoli kolikam prvych 6 mesiacov. Dcerka mala 2 roky a 4 mes. ked sa narodil. Bolo mi jej luto, lebo som sa jej kvoli vecne uplakanemu dietatku nemohla tolko venovat. Ale vydrzali sme a teraz uz mame najtazsie - ale obavam sa, ze hadam aj najkrajsie babatkovske obdobie za sebou. Na reci okolia sa vykasli, problemy boli a budu a ked budu, tak ich budes riesit. Ani nevies, ako nas.eries okolie, ked budes na ich otrasne poznamky reagovat uplne vysmiata.
@happy8051

kvetinka211
19. apr 2012

@happy8051 dufam ze si ma zle nepochopila 😉 len som pisala co je slovenska norma a spolocnost rada tlaci jednotlivcov k dodrziavaniu noriem ... ci uz tvrdsou formou alebo takouto mäkkou v podobe doternych otazok ... ale to si ti ludia ani neuvedomuju ked to hovoria ... casto to povedia len preto aby rec nestala ...
Ja vacsinou neviem o com mam z cudzimi ludmi ako napr. susedia debatovat, takze ma taketo otazky ani velmi nerozculia, aspon nemusim hovorit o pocasi ...
My sme zasa otehotneli velmi kratko po svadbe, takze sa mi stalo ze po tom co sa ludia dozvedeli novinku, hned ratali na prstoch tyzdne od svadby, jedna pani si dokonca aj vytiahla kalendar 😉 No bolo to dost divne, hlavne ked som nechcela takto verejne na ulici riesit kedy bola svadobna noc a kedy som mala ovulaciu 😀

xenia55
19. apr 2012

@happy8051 Joooj, ze to vobec riesis. Ja to vzdy odbyjem nejakou poznamkou. My mame totiz 4 deti, najstarsie ma 8,5 roka.
A moja najoblubenejsia odpoved na otazku: "To ako? Sa pritrafilo?" apod ...je: No, idem si tak po ulici a zrazu! tehotná. 😉 😀 A majte ma radi.
Kolko razy vselijake take poznamky, ale v podstate ti ludia zavidia. Oni by sa na to neodhodlali, a zavidia, ze budete mat dietatko.
Ale musim povedat, ze ma velmi milo prekvapila jedna pani:
Isli sme si tak s detmi od auta po parkovisku. A zrazu za sebou pocujem zvolanie: "Pane Boze". Vedela som, ze je to na nas, kedze tam nik iny nebol. A uz som rozmyslala, akou poznamkou to zas odbijem. Ked tu zrazu ta pani nas trosku dobehla a dopovedala: "Pane Boze, kolke to pozehnanie take deti." Normálne ma zaskočila. 🙂

xenia55
19. apr 2012

Ja som chcela druhe dieta, co najrychlejsie po prvom. A je medzi nimi rozdiel 13 mesiacov. 🙂

happy8051
autor
19. apr 2012

@kvetinka211 pochopila som ta dobre, vsetko ok 🙂 ja ako psycholof dobre poznam slovenske normy, co je "normalne" a co nie 🙂 len sa smejem, ze som zase mimo 🙂))

boska79
19. apr 2012

to uz ak sa niekto spyta, ci sa pritrafilo....tak to uplny hlupak 😠 😅 😝

happy8051
autor
19. apr 2012

@boska79 jooooooooj vies ake kvanta takych hlupakov su??? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

ilona3
19. apr 2012

asi kazda sme sa s tym stretli, presne ako baby pisete: mas deti zavcasu tak to vsetci komentuju, mas ich neskor tiez to komentuju, mas jedno, dve, tri.... komentar. ja to beriem tak ze ked ludia (aj mili pribuzni) nemaju co ine povedat tak riesia aspon toto 😀 a pritom je ich do toho velky prd!!!!! 😀
my to mame presne "tak ako sa to patri" najskor chlapec potom dievca krasny parik, vekovy rozdiel 2 roky a 8 mesiacov. 😀
len potom nam este pribudlo jedno chlapcisko takze teraz by to chcelo este jedno dievcatko aby sme mali pariky dva a navyse dcera "potrebuje sestru lebo je nespravodlive ze bratov ma dvoch a sestru ziadnu" 😀 a ja by som sa aj dala este ukecat ale ocka by sme uz asi nepresvedcili a keby to bol chlapec tak nasa Cica by to asi uz nepredychala lebo aj bratrancov ma 4 a sesternicu ziadnu a nikto sa s nou nechce hrat a chalani jej robia stale zle.....
takze u nas riesia ci sme tretie chceli alebo sa " pritrafilo" a potom vacsinou nasleduje: "a co strvte? " 🙂

boska79
19. apr 2012

@happy8051 my mame tri deti...a tiez som si vypocula ked som bola treti krat tehu... a aj teraz mam pocit, ze na nas tak divne pozeraju. tak ale kazdy nech sa stara o seba...

a ze co stvrte- tak to s tym sa stretavam teraz casto... obycajne od takych, co maju jedno...

xenia55
19. apr 2012

Aj moja rodina riadne rype. Ale nie tak v zlom, skor podpichuju. Z mojej strany mavaju tak dve deti. To z manzelovej viac. A pacilo sa mi, ako razne pred rodinou moj manzel vyhlasil: "No neplanujeme piate, ale keby sme cakali, tak budeme mat." Znelo to tak inak, ako ked to povie zena. No a uz sa nikto nepyta. Snad je to kazdemu jasne.

boska79
19. apr 2012

tak isto otazky od uplne cudzich ludi...kojis???? to ma vzdy mrakoty oblievali a v duchu som si opakovala... ovladaj sa...ovladaj sa....

happy8051
autor
19. apr 2012

@boska79 mna sa zase pytali: preboha naco kojis rocne dieta??, to uz nepotrebuje materske mlieko...
a teraz ked niekomu poviem, ze sa chcem po porode pokusit o tandem kojenie, uz na mna pozeraju, akoze som na priepustke z ustavu 😀 😀 😀 😀 😀

mobilo
19. apr 2012

To ja ni nerieším..ľudia akoby sa tešili z toho, keď sa niekto v okolí má zle ☹ ☹ a keď vidia, že je šťastný, spokojný začnú rozprávať a deptať a keď im s úsmevom na tvári dá človek pocítiť, že mu to je ukradnuté a je spokojný tak má kľud.
Ja mám dvoch synov tiež po sebe . A prvý bol aj je veľmi náročné dieťa nesapával v noci ako kto také dieťa má vie o čom píšem. Ale aj napriek tomu sme chceli druhé- bolo nám jedno čo to bude 🙂 len aby bolo zdravučke 😉 a tiež sa ľudia tvárili niekt. , že či sme to po prvom takom aký bol chceli hneď druhé a bla, bla. a my že áno obaja boli plánovaný a druhý bol tiež náročný neposed ale sú naši je to strašne náročné ale zase aj najkrajšie 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 a teraz ešte túžim po jednom ale možno za 5 rokov 😅 😅 😅 😅 akurát sme sa zhodli , že kočík uý kupovať nebudeme 😀 😀 😀 😀 lebo aj pri prvých dvoch sme ho mali v podstate zbytočne lepšie im bolo zaveseným na nás.....
takže s úsmevom na tvári takéto reakcie prijať vyrovnaného človeka to nevytočí 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

boska79
19. apr 2012

@happy8051 alebo ako tehotnej mi hovorili..paneboze, ale mas velku rit..ale Ta je...si ako tank... to uz rodis? v 7mesiaci.... najskor som bola ticho.. .a potom som hovorila: ja som tehotna, ja to zhodim, ale vy nie.... to mi totiz hovorili tetule, co presli ledva cez dvere... niektory ludia nevedia co je takt a slusnost...tak som sa otriasla a splechla im vzdy podla nalady... ze cakam dvojicky, ze uz rodim a tak... nech maju o com rozmyslat na malej dedine 😀

mobilo
19. apr 2012

@happy8051 ja som oboch kojila rok a pol teda mladšieho ešte kojím neviem odstaviť robím to pre jeho zdravie a to mi je prednejšie ako niekoho názor 🙂

boska79
19. apr 2012

a ze po troch chlapcoch ci neskusime dievca- tak to kazdy druhy den pocujem

xenia55
19. apr 2012

@boska79 A fakt neskusite? 😝 😀 😀 😀

mobilo
19. apr 2012

@boska79 mne zase pár tetuľ povedalo, že som veľmi chudá a mám sa tešiť aké strie sa mi porobia 😅 😅 😅 😅 😅 😅 a nevyšlo im to 😀 😀 😀 ani pri jednom ani pri druhom sa mi neurobili 🙂 🙂 🙂 🙂

mobilo
19. apr 2012

inak aj ja rozmýšľam nad 4 deťmi 😀 😀 😀 dve mám teraz a potom o 5 rokov by som ďalší párik chcela 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 len či aj mm

boska79
19. apr 2012

@xenia55 za par rokov nevylucujem..ale jasne, ze ak by sa pritrafilo, tak ci tri alebo styri deti fakt jedno. ale teda... pokusame sa planovat.

xenia55
19. apr 2012

@boska79 ked hovoris o tych velkych ritiach: Moj syn bol taky trosku baculatejsi, nie moc. A jedna tetka na dedine mu povedala "ty grudžoku" (akože tučko) A moj 4-rocny syn sa ohradil: "Ja nie som grudžok, ja som Jakubko. To ty si grudžok!" 😀 A mal pravdu, tá tetka bola skoro taká široká ako vysoká. 🙂

maminuska
19. apr 2012

@boska79 ja mám tri deti s dvoma mužmi , pričom s aktuálnym manželom mám jedno a chce druhé , teda ja by som mala 4 deti.
U mňa je problém práve najbližšia rodina, ked som sa lenzmienila o tom že uvažujem že by som mala štvrté , tak mi mama normálne povedala že jedna vysokoškolsky vzdelaná žena by sa nemala chovat ako cigánka z slumov.
A to nielen mama ale aj babka a tak .
Takže ked sa rozhodneme s manželom pre štvrté prestanem asi chodit po rodine kým neporodím .
😒 . Ešteže moje susedky maju každá po štyroch detoch .

xenia55
19. apr 2012

@mobilo Ja som tiez chcela 2 a potom o 5 rokov dve. Len tych 5 rokov sa akosi skratilo na 3. 😀

ilona3
19. apr 2012

este milujem otazku: "boze ako to zvladas s tromi detmi?"
nezvladam! mame doma bordel, podla hesla "bordel v byte spokojene dite" ale chodime von, chodime cvicit,... robim len to co musime: varit, prat...

xenia55
19. apr 2012

@boska79 Ja som Ta podpichovala. Ze ak nahodou sa Ta to dnes nikto nespytal. Aby Ti to nechybalo. 🙂

mobilo
19. apr 2012

@xenia55 no ja budem asi potrebovať tých 5 rokov nech trošku zabudnem na tieto bezsenné noci a 24 hodín venovania 😅 😅 😅 😅 ale tak čo človek do dieťaťa dá to sa mu vráti ..uvidíme možno aj ja budem mať za 3 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 a to máš dvojičky?

tetapetra
19. apr 2012

@happy8051 my cakame prve a uz padaju hlasky, ze kedy druhe. 😀 Vytacali ma otazky typu kedy sa vydam, kedy dieta a teraz kedy druhe. Cakam este jednu otazku: truhlu mas? 😝 Ludia si divni, staraju sa a staraju len nie o seba

xenia55
19. apr 2012

@maminuska Vies, co, moja mama ma tiez dlho lutovala. Tiez mam VS. A bolo mi to blbe, fakt kazdu chvilu mi pripominala, ze ako som (zle) dopadla a ako ja zakrpatiem a budem stale doma a unavena ...
No a chvalabohu jej predpovede sa nepotvrdili a raz mi dokonca povedala, ze az teraz na stare kolena vidi, ake je to dobre mat viac deti . ze u nas je stale veselo.

mobilo
19. apr 2012

@ilona3 tak ja mám len dve mm mi veľmi pomáha bordel ..no ja koľko krát rozmýšľam ako to robia a kedy druhý.... lenže my sme tiež vkuse vonku- doma by sme sa zbláznili 😅 😅 😅 😅 proste príroda, les , lúka a keď naobed spia tak to ani mucha lietať nemože lebo mladší je hneď hore a keď on tak hneď aj druhý aby mi ľúto nebolo..ale ešte sa naupratujem..ja keď s nimi niečo chcem urobiť tak je doma len veľa kriku , hádok a podobne.....

xenia55
19. apr 2012

@mobilo Nie, nie. Len som to nejak moc neprizerala, aby to bolo az 5 rokov. Deti maju: 8,5 - 7,5 - 4,5 a 2,5 roka.