Nechávate dieťa same vo vani?
Moja starsia bude mat v maji tri a nebojim sa ju nechat samu aj hodinu vo vani. Len ju chodim kontrolovat. No moja mladsia ma desat mesiacov a bojim sa ju nechat samu len ak zabudnem uterak no sprintujem nazad. Uz si nepametam kedy som starsiu po prvy krat nechala samu vo vani no uz je to davno. Preto neviem ako to bude s touto. Ako ste na tom vy?
@sisaka kde sa komu vysmievam? Nepotrebujem si nič gúgliť. To mi pripadá, ako keby niektorí ľudia už žili len podľa gúgla, či ako? Píšem, že každá mama si dieťa pozná. Ak uváži, že je potrebné byt stále veľmi opatrná, tak ok. Niektoré trojročné deti sú ale už rozumné, preto som napísala, že nemusí byť matka nezodpovedná, lebo nie je s dieťaťom v tomto veku non stop v kúpeľni, ale niekde poblízku. Reagovala som na vyhlásenia tu jednej pani, že koľká nezodpovednosť nechať trojročné čo aj na sekundu vo vani samé. Niektoré ženy sú ako s prepáčením drbnuté, keď čítam túto tému, tak sa v tom len uisťujem.
@petatrubicka ak ti 6 ročná chodí sama nakupovať (čo by som ja napr. nedovolila), nebojíš sa, že ju zrazí auto, alebo že ju niekto unesie? Keď teda už sa riešia riziká v tejto téme...Lebo toto mne osobne príde ako väčšie riziko, než keby sa sama kúpala vo vani, kde si ty nablízku.
@denisa098 hanba je napisat slovo hanba s m "hamba". Tuto maminku sice nepoznam osobne poznam ju iba z pisania ale nepride mi nezodpovedna skor vystresovana a vytazena. Nema trosicku casu sama na seba. Robi pre svoje deticky vsetko ako najlepsie vie nieco sa opyta a uz sa kazdy na nu osopuje co je za matku. Su ludia co zabudnu svoje dieta ci vo vani ci v skolke ci v aute nie je to o nezodpovednosti skratka clovek potrebuje aj vypnut a ked ma toho dost tak dakedy si uz neuvedomuje co sa robi. Ja soom to nezazila este aby som malu dakde zabudla ale neodsudzujem za to hned ked sa to stane niekomu inemu. A k teme tak trojrocnu dcerku nechavam kupat samu a nepovazujem to za nezodpovedne. Vo vani ju nenechavam dlho a nema vel vody davam jej tak formicky sitka ona si prelieva vodu a v klude sedi hraje sa zapnem jej hudbu clupka sa a ked chce vyjst tak ma sama zavola. Zavisi aj od dietata ake je. Dvojrocne by som este same nenechala ale trojrocne ma uz mat kus rozumu.
A k tym noznickam co mala nasla - neuvedomujeme si kolko nebezpecnych veci maju deti nadosah kym na nich nedociahnu. Napr moja nasla lak na nechty ale dobre ze nevladala ho otvorit. Ale viem ze ho mam davat inde. Nie je to o nezodpovednosti teraz sa neda vsetky veci dat do vysky dvoch metrov lebo v domacnosti je dieta. A zas nema zmysel chranit dieta ako v bavlnke nechaj toto lebo sa porezes popalis udries a podobne. Nehovorim zasa ze nechavat pod rukami noziky zapalky a tak. Ale dieta pokial.nevyskusa tak nepochopi. Napr malej som hovorila nech nechyta radiator ze je horuci chodila okolo neho omylom sa ho dotkla zastipala ju rucka a viac mi tto neurobila naucila sa z vlastnej skusenosti ze je to horuce ze to nema chytat. Detom nestaci niekedy vysvetlit nesmies nemozes tam nechod ked nevedia preco.
moju skoro 4 rocnu necham obcas samu par minut dvere ma otvorene,vo vani ma protismykovu podlozku... 10 mesacne by som sa bala...
Niekedy sa cudujem co matky chcu od svojich deti. Aby nemali plienku od narodenia, aby rychlo zacali sediet, potom chodit, kupat sa same..v 10 rokoch navarit komplet obed a v 14 sa odviezt do skoly.. ach.
@majkaska co je zle na tom ked desat rocne vie navarit a cestovat zo a do skoly ... to je hadam normalne ... 😉
@alaguema asi viem ako sa mi dieta sprava na ceste ked ideme spolu ine deti idu aj 10 m dopredu od rodicov behaju ako z retazi otrhnute,do obchodu chcela ist sama a ja so nemohla ist prave som prisla domov s 2 kg predcasniatkom bala som sa iste ,hned po 10 min som volala mame do obchodu ci tam dosla a prave otvorila dvere o nas sa mama nebala?neboli mobili chodili sme sa von hrat,behali po dedine a dnes?rodicia vyvazaju deti az pred dvere skoly,kedy mna ridicia viezli do skoly?ked mama uz na 6 bola v obchode a oco tak isto bol na ceste do prace ,nastavili mi budik a sla som do skoly?a teraz mate problem ist po ceste ku skole kde auto za autom ,neviem ci stvrtina deti zo skoly chodi pesi ...nech kazdy svoje dieta vychovava ako si uzna za vhodne,neter mam o par mesiacov starsiu od mojej a ta ked som sa s nimi hrala mi povedala moja mamina sa so mnou nikdy tak nehra az mi slzy vysli,...tak ako tu uz pisala ...dieta je dar tak si to vazme sme ho dostali...viem o com hovorim ja som ten dar dostala az po 10 rokoch
@loginexistuje myslela som ironicky odviest same autom. Poznam pripad ked same dieta varilo, 11 rocne a popalilo sa.
@majkaska a teraz co ako raz sa nejake 11 rocne popalilo tak nebudu varit az od 12 .. samozrejme dieta treba k tomu viest od mala aby sa vedelo obracat ...
ja mam cerstvu 14 nastku ... niekolko rokov cestuje sama domov poobede z BA zo skoly (MHD, vlak, bus) rano chodime autom spolu, po prichode domov si navari, resp. navari pre nas vsetkych .. my sa vraciame neskor ... a nemam pocit ze je v tomto nejako vynimocna .. kedy sa to tie deti maju naucit ...
V telke som minule pozerala relaciu kde jeden zlomeny otec rozpraval ako sa mu 5 rocny syn utopil vo vani. Moj starsi ide mat 3 ale nikdy by som ho sameho nenechala. Jedine ak nieco zabudne do kupelne zobrat tak ho sekundu necham ale to su sprinty naspat.
Fuha, vy ste niektore dost hnusne. Ten priklad o tom, ako sa niekto zabil v sprche- ako keby sa to bezne stavalo. Mne minule nejaka divna tetka vo fitku hororila, ze mam davat na dieta pozor (hrala sa pri mne s loptou, nikoho nerusila) ze si ani neviem predstavit, co sa moze s loptou stat. Ze minule zomrel nejaky chlapec pri hre s tenisovou loptickou s otcom 😵 ... Som jej povedala, ze to sa dufam dnes nestane a ludia sa iba smiali, proste absurdne.
A nie je dieta ako dieta. Videla som deti, co su neopatrne, 2x za 15 min si tresknu hlavu do stola. Potom su take opatrne, ako moja 2,5 r., co nikdy ziadny uraz nemala, lebo nevylieza, skusa vsetko mega opatrne. To je potom o inom.
Akože nič proti, ale v telke vraveli lekári zo záchranky, že pri dieťati do 5 rokov treba byť stále pri kúpaní a može sa utopiť v malom množstve vody, aj ked nám sa to zdá možno jednoduché, že sa z tej vody vynoríme, takéto deti to proste nevedia, zľaknú sa a proste sa nevynoria. Nie je to sranda a ako ja hovorím, zlé sa rýchlo stane. Radšej tam budem sedieť aj do 6 rokov.
@mathias23072014 Zivot bez telky a bulvaru je o dost lepsi 🙂 Iba moj nazor
@janickacrazy Ja myslim, ze ked to vydrzis do 6tich rokov, to uz radsej aj do 7, 8, 12... Pre istotu... Lebo to by bola fakt smola, keby si 365x6 dni bola pri vani na 2cm a na 2500. krat by sa nieco stalo. Ako vidis, posmyknut sa a zomriet moze aj dospely - tak radsej ani sama do sprchy uz 😉
@bluka2 to je pravda ale ked to nie je v tv tak v novinach ved na nestasti ludi sa zivia tak sa tomu nevyhnes. A niektore veci ked vidis citas ti ako matke zostanu navzdy v hlave aj ked nechces.
@mathias23072014 Ja si aj v novinach na 95% vyberam co citam... Uz aj samotne noviny sa daju vybrat tak, aby vacsina informacii v nich bola skor k osohu. Nejaky Novy cas max. zahliadnem titulnu stranu v obchode a zriedkakedy mi to ostane v mysli viac nez 2s.
@loginexistuje keď hovoríš o tom cestovaní, tak mi to pripomenulo moju sestru, je veľmi samostatná a už v 10 išla sama autobusom z prahy do ženevy, v jedenástich lietadlom a chodí do teraz, má teraz 13 rokov.. niektoré.deti ale.majú strach a nesli by.. pre niektorých je to normálne a pre niektorých nie, ja by som nikam hentak ako moja sestra nesla..
@bluka2 tak to mas stastie ze to vies tak z hlavy lahko vypustat.
Môj brat mal vyše 7rokov keď sa kúpal sám.mama na neho kričala nech už ide von a on nič.vletela do kúpeľne a on ležal vo vani s hlavou pod vodou.nastastie ležal na chrbáte a nos mu trčal von.proste zaspal v tej teplej vode našťastie jej mal tolko aby sa neutopil a to bola otázka pár minút že ho nebola pozerať že veď už je veľký.tak určite by som nenechala take malé deti samé môže sa posmyknut ale hoci co
@mathias23072014 To je iba trening - stoji to za to to skusit. Vyhybat sa tomu a potom to ide uz automaticky. Fakt, ze je tak zivot omnoho lepsi, ak sa clovek obklopuje a ma na mysli pozitivne veci
@lexilaracroft Nepamätám, od kedy som deti nechávala samé, ale teda 10 mesačné určite neboli. Tuším okolo tých 2 rokov som už staršiu nechávala aj samú. Teraz majú skoro 6 a 4 a kúpu sa vo vani spolu. Chodím ich kontrolovať, a vždy mám "uši na stopkách" a akonáhle počujem buchot, alebo niektorá stíchne a pod. tak sa idem pozrieť.
@miku1 dakujem niektore to tu nepochopili. Ja ju nechcem nechavat samu lrn mi ptide zvlastne ze sa u nu tak bojim. Ci je to tym ze je najmladsia alebo tym ze je oplasena
@bluka2 ja praveze verim v pozitivne myslenie a casto to aj praktizujem, napriklad ked som isla do prace na dvanastku, tak kym som sa rano chystala cely cas som si v hlave opakovala aky budem mat uzasny den. Viem ze clovek ma zivot taky aky si ho sam nastavi, ale ja som velmi empaticky clovek a ked som napr. videla pred cca 8 rokmi v spravach ako matka bezi k autonehode kde jej zachranari oznamili ze jej jediny syn je mrtvy a nase uzasne media to cely cas natacali tak na jej vyraz tvare nikdy nezabudnem, takisto ten otec ktoremu sa utopil syn to je ta beznadej a bolest v ociach, ktora sa neda len tak vymazat z hlavy.
Ale v beznom kazdodennom zivote som bezstarostna a taku vychovu dostavaju aj moji chlapci. Nech vsetko vyskusaju, povystrajaju, zaspinia sa, nech chyti radiator a zisti ze je horuci, ale vo vani by som sa ich bala nechat lebo to je zlomok sekundy. Ale kazdy ma svoje hranice nastavene inak.
@lexilaracroft Ja som sa tiež na začiatku bála, ale keďže mám len 2 ruky, a nedá sa naraz narábať s 2 deťmi (ja mám malú kúpeľňu), takže som vždy vybrala z vani mladšiu, v izbe ju rýchlo osušila, šupla pyžamo, župan a potom som šla po staršiu. Ale moje deti vo vani nevystrájajú. Pekne sedia a hrajú sa. Teraz už občas blbnú, ale z kúpeľni idú také debaty, smiech a podobne, že vždy viem, že sú OK. A keď sa mi niečo nezdá, alebo zrazu stíchnu, tak už kričím, čo robia a oni hneď odpovedajú, alebo mrknem dnu, či len tak občas skontrolujem cez kľúčovú dierku 🙂
@bluka2 No každý máme na to svoj názor, ale nemusíš sa vysmievať zato. Pri dvoch deťoch som už do tých 6 rokov vydržala predstav si a ešte pri jednom vydržím, mne to problém nerobí. Ty si rob ako vieš.
@janickacrazy Nebolo to v zlom. Nazurili ma tu zeny, co autorke nadavali. My nemame vanu, iba sprchac 😉 Ak mi bude niekedy chybat, spomeniem si na tuto diskusiu...
@mathias23072014 Media na SK proste nemaju hranice... Po kazdom tvojom prispevku mi z toho vychadza iba jedine - nepozerat...
Dakujem za prispevky niektore ma vazne znepokojuju lebo vobec nepochopili pointu. Pointa je to ze nechcem s tej mensej robit mamin cecok ked sa o nu tak bojim
moja ma 4 roky a nikdy ju nenechavam samu! Dieta moze spadnut, posmyknut sa, alebo sa napit vody! Nikdy nenechavaj takto male deti bez dozoru, aj ked chodis pozerat, niekedy na nestastie staci naozaj sekunda. Prepac, podla mna to je nezodpovedne nechat male deti same vo vani.

Ty si riade nezodpovedna mama,nechce sa ti byt pri detoch,aj podla prispevku z minula frozen,pozeranie televizie,a vies co si myslim,ze tvojej starsej dcerke vobec ziadny autizmus nepotvrdia,ale ked zavesis dieta od narodenia na denne pozeranie televizie podla tvojich prispevkov,tak sa ani necuduj ze nerozprava.A nechce sa ti byt v kupelni ked sa kupu?Vies co si myslim?Ze tvoja mala je plne v poriadku,len sa im nevenujes,lebo sa ti nechce... preto nerozprava,tak sa preber,si mama zacni sa tak spravat,sed v tej kuplni a rozpravaj sa so svojimi detmi uc ich. AKO HAMBI SA ZA SEBA.