icon

Oslovenie dieťaťa "tvrdšou" verziou mena bezdôvodne

lilitela
17. jan 2013

Vadi vam ked niektori ludia aj rodina oslovia vase male dieta bezdovodne tvrdsou formou mena? Napr. mate Zuzanku a povedia: Zuza pod sem? Ak vam to vadi poziadate ich ako ju maju oslovovat? Alebo vam to nevadi nech si zvyka? Pouzivate takuto tvrdsiu formu (ak to meno umoznuje) ked chcete dieta pokarhat?

olalka
17. jan 2013

ja mám Lujzu a aj ju tak voláme. áno, hovoríme jej aj Luli, Lujzi, Lujzinka, ale Lujza je jej meno, aj keď znie možno tvrdo. a keď sa jej niekto pýta, ako sa volá, ona vždy povie Lujza, nikdy nie zdrobnelinou.

@peta131 peta ja som mala celý život ten istý problém, neznášala som svoje meno 😀 oslovenie Olina nenávidím, ale meno Olga používam. ale kamaráti mi hovoria Oli

bodka13
17. jan 2013

@jaruska8 vidíš,tebe znie meno Nina mäkko a my keď sme čakali druhé a nevedeli sme,že či bude dievčatko alebo chlapček bolo vybraté meno Nina a môj brat povedal,že je to také "studené" 😕 😉

..inak teraz máme v rodine bábo -Jakub,vtedy ešte len budúca mamina nám dávala jasne najavo,že nikto ho nebude oslovovať Kubko-Kubík-Kubo,lebo to bude Jakub-Jakubko .....no a môžete raz hádať kto ho tak začal volať 😉 😀

iwesska
17. jan 2013

@ervenka Aj my mame Daniela a ked nepocuva, tak je Daniel a ked je velmi zly, tak Dano 🙂 Inak je takmer stale Dado a Danko. A zase nevadi mi ani ked mu niekto povie Dano, lebo v podstate je to len skratka mena, nijako ho nedehonestuje, ani nezosmiesnuje. Ale paci sa mi, ked Cesi hovoria Dan, skoda ze u nas to nie je tak zauzivane.

koniarova
17. jan 2013

Ja mám Michala a aj ho tak niekedy volám. Nepríde mi to nejaké "tvrdé". 😉 Druhého mám Paľka, ale toho Pavol nevolám, ani nikto iný. 😉

peta131
17. jan 2013

@olalka ja som tiez svoje meno neznasala 😀 na Olgu som si zvykla na zakladnej skole, ale Olinu doteraz neznasam, ked mi niekto povie Olina, sa mi az nozik vo vrecku otvara 😀 mna tiez volaju vacsinou Oli, Olinka, Olga...a teraz ma napadlo, este som nenavidela ked mi niekto povedal Ola 😝

dais
17. jan 2013

Ja myslím že Zuzana je špecifické meno, lebo Zuzana je krásne, Zuzka, Zuzička, Zuzi, Zuzu, Žužu, Zuzanka, Zuzuľa, sú tiež pekné tvary mena ale Zuza asi každý berie negatívne... Aj keď viem si predstaviť takú svojskú drzú a peknú sedemnástku ako jej všetci vravia Zuza a je to skoro ako umelecké meno 🙂

nanulik
17. jan 2013

no asi by mi to vadilo keby niekto bezdôvodne a ešte cudzí malého tvrdšou verziou oslovoval. mna ked hnevá tak ho volám Gabriel alebo Gabino. takže to asi až také tvrdé nie je.

nika251
17. jan 2013

Ahojte. My máme Damiána a Attilu. Celá rodina ich volá Dami a Atti. Damián a Attila im povieme iba ak ich chceme ,,umravnit,,. Ked chceme použiť zdrobnelinu tak Daminko a Attinko.

avanti
17. jan 2013

Ja sa zvyknem ludi slusne opytat, ked nie som si ista, ako oslovit ich, ci ich deti, ci uz ide o mena dlhe, zahranicne, zlozitejsie vyslovitelne, alebo aj jednoduche - ale nie som si ista, ktoru verziu preferuju. Ale tiez sa mi neumyselne v kolotoci inych cinnosti podarilo oslovit chlapceka Kvidko, az v 2. sekunde som si uvedomila, ze ho asi volaju len jednoducho Kvido 😉.
Podla mna je potrebne slusne cloveka upozornit a poziadat ho, aby nas, ci deti oslovoval tou verziou mena, ktora nam je najblizsia.
Ja som pri vybere mien pre deti tiez prihliadala na to, aby boli mena zapisane v ich rodnom liste pouzitelne aj v beznom zivote, nech ich uz oslovi hocikto - ci kamarati v skolke, susedia, ucitelky, nadriadeni v praci ( v buducnosti), ci niekto z rodiny. Od utleho detstva ich oslovujeme aj tymito 'uradnymi' variantami a to nielen preto, aby si zvykli aj na nezdrobnemu formu svojho mena, ale aj preto, ze sa nam tieto formy mena pacia, rezonuju a vzdy ma hreje pocit, ze sme vybrali spravne a krasne mena (teda aspon pre nas) 😀

ivett1
17. jan 2013

Dcérka sa volá Viktória a voláme ju Vikinka alebo Viki, keď ma "nepočuje", tak Viktória ...a keď ma veľmi nahnevá, tak aj Vikina .... toto oslovenie neznáša, takže hneď reaguje ... a ak ju tak zavolal niekto v MŠ, tak hneď sa ozvala, že ona nie je Vikina...a synček sa volá Štefan ... doma ho voláme Števko alebo Števi ... a niekedy, keď sa hrá na "nevidím-nepočujem-nehovorím" ...Štefan ... (Števo ho volá babka - svokra a vždy ju s hnevom opraví, že on je Števko...inak, ani mne sa príliš nedarí presvedčiť ju, aby ho volala Števko...alebo rovno Štefan) ... príliš sa mu nepáči, keď ho tak dospelácky oslovím, ale vysvetlila som mu, že je to jeho meno a keď bude veľký, tak ho tak budú volať ostatní ... takže, zobral to na vedomie ...ak ho niekto osloví Števo, tak to ho vie veľmi nahnevať...a toto využíva hlavne naša Viki, keď chce svojho mladšieho brata "naťahovať a priečiť" ...
inak, skoro som odpadla, keď som počula našu susedku, ktorá má tiež doma syna Štefana (6 ročného) a hovorí mu Štefánko 😀 to je už krôčik od Štefánik 😀 😀 😀

katecameron
17. jan 2013

musím uznat ze u chalana mi to vadí menej cize ked sa povie Miro Jano pripada mi to normalne kym u dievcat uz az tak nie mam dceru Adrianu a ked bola malicka cca 2roky tak som neznasala doslova nenavidela ked ju svokra volala Ada nie Aďa svojho oblubeneho vnucika volal Martinko dodnes ho tak vola ma 9rokov mimochodom raz ma tak dopalila s tou ADOU ze som je surovo povedala ze moja dcera sa nevola ADA ale v rodnom liste ma Adriana a ze si nezelam aby ju tak hnusne volala ze ani ja jej jej oblubeneho vnucika o ktoreho sa svokra starala ako o svojeho syna ba mozno az viac nevolam Martinisko 😀 kupodivu to zabralo od vtedy jej uz tak skadedo nepovedala v duchu som vsak mala ze ak s tym neprestane zacnem toho jej oblubenca volat Martinisko a nech sa pajedí 😠

ervenka
17. jan 2013

@iwesska v Nl je aj Daan, ale je to ine meno, nie skratka od Daniel, mne osobne Daan, Dan znie ako Dan=clovek z Danska. Nas drobec skor reaguje na ton hlasu, uz som mu povedala aj Danulo. Alebo mozno ho zastavuje moj (ked je treba) prisny pohlad.
@bodka13 a vies si predstavit, ako po 40. rocnom muzovi kricia- Jojo, pod na pivo! Namiesto Jozo, alebo Jozef? 😀 kedysi boli super velmi popularne Vecernicky- neviem ako teraz- No a ked bol novy vecernicek, tak sa tak aj deti volali. Napr. v jendej rozpravke bola hranda, ktora sa volala Sandra. Chudata dievcatka. Pocula som potom na sk. dvore- Sandraaaa handraaa, tazka- Nataska... Alebo mna sa casto "vtipne" pytali, ci mam zelene kolena, ked sa volam Elena. Mna volali Ela, Eli, rodicia Elenka. Prischlo mi Ell- podla ucitela angliny. Ale viem,ze deti ked chcu, tak si dokazu velmi ublizit vdaka menu. 😒

stanki
17. jan 2013

@lilitela Máme doma Miška a oslovujeme ho všetkými verziami (Miško, Mišulo, Mišo, Mišiak, Mišiatko, Mišacinka, Michal, Michalko) a je jedno o akú situáciu sa jedná. Viem povedať: Miško, to nesmieš... (keď ho karhám) a takisto naňho vonku veselo kričím Mišo, keď sa hráme, naháňame s tým, že to vôbec nepovažujem za škaredé oslovenie. Rovnako mi neprekáža, keď ho niekto iný tak osloví, prípadne aj deti - jeho kamaráti 🙂

liwka
17. jan 2013

krásna téma- my sme dcérke dali meno Mia- dodnes sa mi veľmi páči oficiálny tvar mena, doma ju voláme Miuška, Miušinka, niektorí Mijka- ale už som v škôlke počula, že ju jeden chlapček volá Miuša- to sa mi fakt nepáči, ale nemiešam sa do toho, malá si s tým sama poradí, keď sa jej to nebude páčiť...
ja len mám výhrady voči niektorým slovenským menám, keď neviem, ako mám dotyčného osloviť, aby to nevyznelo ako "nadávka"- vysvetlím - švagor je Ján- v tomto tvare- podľa mňa úplne nepoužiteľné v konverzácii, potom je tu podoba Jano- to mi fakt príde ako nadávka "ty hlúpy Jano", svokra ho volá Janino- to ešte ujde, ale keď mu tak poviem, tak sa mi muž smeje (oni sa so švagrom nemusia, bo svokra švagra vždy a okato uprednostňovala)...a Janko- sorry, ale to pre takmer 40ročného chlapa nie je:(

tamtamka26
17. jan 2013

no pridám sa ja ja. dcéru občas poviem aj tak, ako je v kalendári, nie len pekne, ale väčšinou, keď ma nahnevá. syn je Alex, iba Alex, žiadne Alexander, či Šaňo. a ja zduše neznášam, keď mu hovoria Alexík, Alexíno (to mm začal a svokra to odkukala 😠 ) a už vooooobec nie že Alinko!!! ja by som vtedy zabíjala!!! ja mu občas poviem že Alexo keď ma hnevá... no a výmysly mien od môjho svokra, tie nemajú konkurenciu. dcéra - keďže sa veľmi podobná na mňa, od malička bola "mamička" a syna teraz volá "tatíčko" ááááááááááááááááááááááá!!!!!!!!!!!! je mi na grcanie z toho!! aj som ich na to upozornila, ale nedá si povedať!!!! pritom aj ich dcéra má decká a nikdy im také chujovské mená nedávali!!!!!!!!!!!!!!!!! 😠 😠 😠 😠 no a je mi divné, keď kamoška hovorí svojmu už 12ročnému (podľa mňa veľkému) synovi stále Denisko. pripadá mi to akoby mal 5 rokov stále. a tak ho musíme aj my volať. neviem, či aj v 18tich mu tak budú hovoriť, ale nech. možno nejakú prezývku keby vymyslia - Deny, ale tak, ale to jej pripomína psie meno...

tamtamka26
17. jan 2013

a ešte chcem dodať - moje meno je Lenka a ja ho neznášam. hoci je to pekné meno, príde mi trápne sa takmer v 30ke predstavovať ako malé dievčatko..... ale ak ma niekto osloví Lena, pichne to pri srdci..... 🙂 a ja nevyžadujem, aby niekto moje deti pekne oslovoval, dala som im také mená aké majú, tak ma to nemôže teraz trápiť...

zuzi0911
17. jan 2013

ja mam sofiua sonu.v podstate im sa nejak tvrdo neda povedat.my ich volame sofi,sofnecka sofinka.soni sonicka.a ked hnevaju tak sofia, sona takze krstnym menom 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mamima3
17. jan 2013

ked zacal starsi syn chodit do skolky na 1. rodicku sa nas ucitelky pytali, ako oslovujeme svoje deti, aby ich tak mohli volat aj oni a vsetky deti v skolke. Doma ho volame Matko, takze predpoklada som, ze ho tak aj budu volat, ked sa uz pytali 🙂 ale problem nastal v tom, ze v triede boli dvaja s menom Matej, a ten druhy Matej bol v skolke uz dlhsie a volali ho Matko. Takze problem bol v tom, ze ked oslovili Matko, deti nevedeli o koho ide, tak nasho Matka zacali volat Matej al. Matejko - trosku ma to mrzelo, ale zvykla som si, ved sme mu dali take meno, co sa nam paci, nie? Nakoniec aj doma mu hovorime rozne - Matko, Matik, Matejko, Matej, Mato - tak rozne podla situacie... Uz ked sme davali meno, mysleli sme na to, ze ked bude starsi, tak nam vobec nebude vadit, ked ho budu volat Mato al. Matej, lebo sa nam to meno paci.
Druhy syn sa volá Michal - a to je podobne, ked bude dospely bude Michal al. Miso, ved aj to je pekne. A inak ho oslovuje presne ako ,,stanki"
A tiez si myslim, ze veľa závisí aj od intonacie ako sa mena vyslovuju.
A este kazdemu sa paci nieco ine, je to jeho vec ako si nazve svoje deti. Ja si myslim, ze sme detom dali pekne mena. Kamoska mi raz povedala, ked sme mali este len Mateja, ze je to hrozne meno - no brzda - pomyslela som si. Ved mne sa tiez nepacilo meno jej syna - Dominik, Domino - ale nepovedala som jej to. Ved proti gustu, ziaden disputat !!!

bodka13
17. jan 2013

@ervenka no tu v tom regióne odkiaľ pochádzam to nie je nič výnimočné 😉 Jozef je Jojo aj Dodo, Štefan je Števino-Ičko-Pipo-Pišta-Piťo a je jedno či má 5,15alebo 50 rokov 😉 ...."prischne" mu proste to meno akým ho volali od mala
Ja som si veľmi dlho nevedela zvyknúť keď môjho manžela ohlasovali jeho sestry Majo a on sa volá Marek ...ale ako to sledujem tak v NR (privydala som sa sem) je to úplne bežné 😒

bodka13
17. jan 2013

@liwka meno Ján je pekné-teda mne sa páči,ale pri predstave ako by som oslovovala dieťa sa nejako neviem zorientovať...ale brácho má kamaráta a toho od malinka volali Janík ,teraz má okolo 35 a stále je pre starých kamošov iba Janík 🙂
@tamtamka26 no a teraz si mi pripomenula,že my sme museli pri mladšom párkrát upozorniť učiteľky v škole,že syn nie je Dávid ale David, a jeho triedna ho niekedy osloví Davo - mne to trhá uši 😠 ,ale synovi to nevadí,tak to neriešim lebo deti z triedy ho volajú David 🙂
...a mám známu Soňu ,má do 25 rokov...predstavuje a podpisuje sa Sonka 😉 😅

radlinka
17. jan 2013

Mne sa zase nepaci, ked ma slovenske dieta zahranicne meno a rodicia to vyslovuju v slovenskym zdrobneninkach...to mi ide hrozne na nervy 🙄 . Podla mna tak ako si pomenuju, tak maju aj vyslovovat a nerobit z toho xy-verzii v nasom jazyku. 🙂

Ale suhlasim s tym, ze nie je pekne ked sa malemu dietatu povie tvrdo hlavne pri klasike Kata, Zuza, Mariena, Jozo, Duro, Kubo, Palo. I ked pri vychovnom momente to ma svoj 'efekt' a ked sa k tomu doda spravna intonacia, tak deti vedia kolka bije a hned naklusaju 😀

Ja poznam Sebastiana, je to dospely clovek a oslovuju ho Sebo, co je otrasne 😀 Kristian - Kiko.

radlinka
17. jan 2013

@sashabb absolutny suhlas 😉 presne si to napisala .

standu
17. jan 2013

moja Sandra je zvacsa tak na 90% Sandra. ked zlosti je aj Sandrica 😀 opica a sem tam Sandrita, Sandrika, Sandrina.. babky a ucitelky v skolke aj ocko niekedy- Sandricka...nemam to velmi rada ale neprotestujem nenapominam. ona sa predstavuje ako Sandra. tiez som radsej, ked dieta pouziva meno tak, ako ho ma v rodnom liste..teraz mame problem najst meno pre druhu dcerku aj aby z toho neboli kadejake komoleniny a zdrobneliny.. 🙂

ellie13
18. jan 2013

@lilitela u nás je to skôr naopak mala je Pia a myslela som si, ze sa na tom mene neda veľa "zhovadiť" je to krátke výstižné meno pri ktorom netreba žiadne skratky ani žiadne zdrobneniny, No všetci na Slovensku ju volajú Piuška a v Čechách Pinka juuuj aka som ja na to alergická ! 😠 Ale uz som akosi rezignovala a zmierujem sa s tým, ze jej to meno budú hovadiť aj naďalej ( aspon teda kým sa ona nebude môcť "brániť") 😒 našťastie sme na sk málo a tu nemajú nejake blbe zdrobneniny a podobne blbosti čo kazia meno pre nás je proste Pia 🙂

syslica
18. jan 2013

@lilitela Myslím, že veľa záleží aj od veku dieťaťa. Pri najstaršom som spočiatku vôbec nepoužívala "dospelú" formu, vždy to bol Jerguško, Jergušík (svokrovci idú ešte aj teraz do krajnosti a volajú ho Heďo, Heďulík, Heďuško...). Teraz je medzi kamarátmi bežne Jergi a medzi dospelými aj Jerguš... bez problémov.
Mladší Ondrík má problém, keď ho inštruktor či fyzioterapeut volajú ONDRO, takže sme to spoločne dotyčným vysvetlili. Pravdupovediac, neviem si stotožniť nášho usmievavého šibala s tvrdým menom Ondro. On je Ondrík, Ondrejko, Ondrejočko, až bude väčší, samozrejme Ondrej 😉 .
Tretí Bystrík má už sám o sebe "mäkké" meno, ktoré sa niektorým príbuzným zdá byť málo mužné 😠 . Teraz je Bysťulko, až bude školák, možno aj Bystro 😉
Inak - všetky sysle reagujú na meno SYSEĽ 😀 😀 😝

tamtamka26
18. jan 2013

@bodka13 to si mi pripomenula zase moju svokru, ktorá svojho syna (mm), ktorý je Mário občas nazve Marián!!!!!! jemine, čo jej šibe??? 😠 😠 😠 áno, kedysi to meno nebolo v kalendári, tak oslavoval na Mariána, ale ešte ho aj tak nazývať??? aj som mu to raz pripomenula, či mu to nevadí, a že tak ho nazve, keď je nahnevaná!! a keď mu chcela pekne povedať, tak bol aj Maťko, Maťo............. bože, tí ľudia asi nečítali kalendár...

lvka
18. jan 2013

@lilitela mne osobne by sa to nepacilo, je ine ked dieta nazves jeho menom - napr Zuzana, a ine ked povies Zuza. A i do ust mi to nejde, ja by som tak nenazvala ani dospelu zenu

vianne
18. jan 2013

ak samotne meno znie tvrdo, s tym asi nic neurobime, ale taktiez nemam rada, ak niekto oslovuje moje dieta (Timotej) napr. Timo, hlavne kym je maly. ked sa ma niekto spyta, ako sa vola, poviem Timko, tak ako ho volame my. co ale nepochopim, moja svokra ho stale vola Misko, strasne ma to vytaca, aj ked som ju upozornila, ze sa tak nevola...jej odpoved je, ze ona tak deti vola...asi ju zacnem aj ja nejak "nazyvat" :D

catrena
18. jan 2013

ja mam husiu kožu ked pocujem meno sofinka 😝