Ostali ste po materskej doma?
Čaute maminy. Na jar by som sa mala po 6 - tich rokoch vrátiť do práce. Mám tri deti 6, 4 a pol a najmladšie bude mať na jar 3. V mojej bývalej práci nastali zmeny, väčšina bývalých kolegov odišla, moja pozícia sa zrušila a aj keby nie, ani neviem, či sa tam chcem vrátiť. Posledné roky som si všeličo preskákala, deti mali vela zdravotných problémov, ja tiež, cítim sa strašne unavená. Rozmýšlam, že by som ostala nejakú dobu doma. Nie preto, že by sme nepotrebovali peniaze, máme hypotéku, oblečenie z druhej ruky, ale na základné veci máme - ja mám pocit, že nemám silu, že sa musím dať fyzicky aj psychicky dokopy. Muž nemá nič proti, ale aj tak rozmýšlam, ako sa na to bude pozerať, keď to bude aktuálne. Či sa na mňa nebude pozerať, ako na "menejcennú" - predsa len , doteraz som mala aspoň "rodičák", ktorým som prispievala na chod domácnosti. Vy, čo ste ostali po skončení rodičovskej doma, ako to hodnotíte s odstupom času? Spravili by ste to zas, alebo by ste šli radšej do práce? Ďakujem za odpovede 🙂
Doma by som ostala len ak by muž zarábal nadštandard..
V opačnom prípade mi vôbec nepríde fér to, že on by sa dral ako kôň a ja by som kysla na gauči.
Ak trvas na tom, ze si chces oddychnut, tak by som hľadala brigádu, alebo niečo na čiastočný úväzok.
Ale príliš dlho by som to neodkladala.
Po toľkých rokoch doma bude pravdepodobne ťažké nájsť si uplatnenie.
Skús porozmýšľať nad prácou, ktorá by ťa bavila - napr. vypomoc v kvetinárstve, alebo pátraj po niečom v rámci tvojej kvalifikácie.
Urcite sa netrap tym, ze co si kto pomysli...ak potrebujes oddych a mozete si to dovolit, tak chod do toho na nejake obdobie. Este sa narobis do konca zivota dost
@ivca88 starostlivost o domacnost a deti teda kysnutie na gauci nie je.
tam toho veľa nevymyslíš....teda predpokladám že dieťa nebude mať kto varovať a volné miesto v škôlke na jar je tiež utópia....ja na tvojom mieste zvažim buď súkromná škôlka a teda návrat späť do starej práce, tým že máš dobu neurčitú, nebudeproblém ak bude dieťa choré ísť na OČR...druhá možnosť - Dohoda o skončení PP a následne pol roka maximálna podpora.....
@hederamonstera deti sú v škole/ škôlke... 🤷
Tak neviem aka výplň času by tam bola dlhodobo od 7-15 hod, pokial sa teda nechystá niečo murovat či rekonštruovať
keď ti to tak vyhovuje žiť od výplaty do výplaty
Po oboch rodicovskych som dala vypoved vzdy, u poslednej tak, aby mi vysla max. podpora ,az po 6 mesacnom docerpani som nastupila do prace. Toho polroka bolo tak akurat. aj mi to dobre padlo, syn mal velmi problemovy nastup v skolke. Tak som ho casto bravala na obed domov. pripadne chodil len 3-4x do tyzdna... ako sa podarilo. ak mas moznost ostat doma par mesiacov a citis ze to prospeje tak ostan. bez vycitiek.
@ivca88 tak mne upratovanie a varenie niekedy zaberie dost casu teda 🙂 a ona si potrebuje oddychnut, tak preco by musela nieco 8hod. denne vykonavat? to je nejaka dohoda, ked sa clovek narodi, ze musi neustale makat? nemoze si dat nejaky ten mesiac oddych, ktory potrebuje pre zdravie? Kolko poznam ludi, co isli na rok na PN len s bolavymi krizami a pod (nepodcenujem)...ale ked sa jedna o psychicke zdravie, tak to uz nie je dolezite a clovek je len "slaboch"....
tri deti nie su ziadna sranda, hlavne ked to mas 6 rokov denno-dennu rutinu...
Som doma rok (nastupovala som na materskú 6 týždňov pred termínom pôrodu) a už teraz "bijem na poplach", že potrebujem robiť. Zídu sa aj peniaze, ale vyžaduje si to najmä moja psychika. U nás sa dá aj home office, tak plánujem od nového roka aspoň na polovičný úväzok.. Malého milujem, ale cítim, že aj jemu by bolo lepšie, keby som riešila aj iné veci ako ten kolotoč domácnosť dieťa.. musím robiť aj niečo iné, cítiť sa užitočne aj ináč.
@hederamonstera komu variť ? Deti jedia v škole/škôlke. Muž môže v práci a ona tiež.
Upratovanie beriem, ale tak, tisíce žien si dokáže upratať aj napriek tomu že pracujú.
Ja som nikde nepísala že by mala makať, ja som písala že mne by to bolo blbé že muž musí makať. Ešte budú mať menej peňazí, keďže príde o rodicak. Veci majú z druhej ruky...
No na toho muža mi to príde dosť.
A v kľude sa to dá riešiť tým, že 3x v týždni príde na 4 hodiny napr. do spomínaného kvetinárstva, kde by pomáhala.. príde mi to ako milá, príjemná a nenáročná práca a malá by aspoň čo to peňazí, aby sa im žilo lepšie. Koľké maminy ešte popri materskej pečú, alebo niečo vyrábajú - ozdoby na stromček, vence, hračky...
Po toľkých rokoch ktorých je doma treba počítať s tým, že keď si už aj prácu bude hľadať, tak ju možno ani len nezavolaju na pohovor.
Mnohí ľudí je bez práce.
ak mas tu moznost a ak to potrebujes, tak pokojne ostan doma, ved sa hocikedy mozes rozhodnut znova si hladat pracu.. ak si chces aj oddychnut, aj prispievat financne, tak skus doma nieco tvorit, tym sa aj zresetujes, aj nieco zarobis ;)
@ivca88 myslim, ze ten mesiac s nastupom do prace hore dole uz preziju ;)
co je lepsie? ist do novej prace uplne znechutena, unavena, s tym, ze vies, co ta po tej praci este doma caka? (a zrazu tu mame aj vecne nasrateho a ukricaneho cloveka v rodine)....Alebo ako nateseny novacik, plny energie, ktory mozno v tej praci aj dlhsie ostane, lebo s lepsou psychikou clovek aj lahsie znasa tlaky?.....
Myslim, ze mozme povedat, ze zeny dost vela energie a casu daju detom na materskej - hlavne od zaciatku ide nonstop (mensina zien ma manzela a rodinu, ktora im ochotne pomoze s dietatom)...takze da sa povedat, ze aj zena to nejaku dobu tahala v rodine ovela narocnejsie ako jej muz...tak si myslim, ze jej muz zvladne nejaky ten pol roka tiez potiahnut viac, hlavne ked sa mu to vrati v spokojnej zene....(a jej manzel s tym dokonca suhlasil )
@hederamonstera Prečo by musela niečo 6 hodín vykonávať? To čo je za otázku. Preto, aby mali z čoho žiť a prispela aj ona do rozpočtu. Mne by teda bolo blbé, keby som sedela doma a muž by ma musel živiť.
@belllinka napisala som to vyssie....jej muz to odsuhlasil, financie maju...tiez by si hnala cloveka z rozbitou hlavou hned do prace? vsak lebo "by mi bolo blbe"..
Nie, radšej do práce...
Myslíte po rodičovskej? Nie, určite neplánujem ostať doma. Od veci síce, pýtali ste sa na iné, no tak ja odpovedám z pohľadu matky na rodičovskej.
Posúdila by som tieto veci:
1. Ak nenastupis do pôvodnej práce, ver mi, s 3 deťmi sa bude nová hľadať ťažšie, než nejaká, kde ťa musia vziať a kde môžeš potom ukázať, že to zvládaš. Taktiež čím dlhšia pauza, tým sa znižuje tvoja atraktivita na trhu práce. Ale zas záleží aj akú prácu hľadáš. V nejakých profesiách je to možno jedno, ale tie sú najhoršie platené.
2. Zdratovny stav by som brala vážne. Choď na komplet prehliadku. Začni si robiť čas iba pre seba (vždy sa dá), povedzme 10 minút. Trochu fyzického pohybu a relax. A potom znovu zvaz, zrejme sa budeš cítiť iba týmito malými zmenami o dosť lepšie. Inak v práci si možno skvelo oddýchneš. Aj psychicky oddych od detí je istá forma oddychu
Ja poviem za seba..aj ked som v praci spokojna, keby mozem.ostat doma, ostala by som este aspon rok s dcerou.. slanzondna na den do skolky.. a jej adaptacia trva vlastne doteraz, hoci je uz druhacka v skole.. skolku dost zle znasala.. rano..myslim.. nie a nie sa odtrhnut, aj ked potom.to uz bolo ok..ale celu jej skolku sme to takto zazivali a aj prvy rocnik.. teraz je to lepsie, ale to len vdaka korone, kde prosto rodic nesmie dnu.
Ale..fakt..keby mozem, este rok ostanem doma..bola by vyspelejsia..jej ta skolka az tak neprospela.. azked chodila 3.rok to bolo ine..mala aj kamosky.. prvy rok sice uz pootm neplakala, ale nehrala sa vlastne s nikym.. len pozerala. A prve mesiwce ani jest, ani pit.. 🙄
Neviem, či si za pol roka oddýchneš - čo bude vlastne iné ako doteraz? Každopádne čím dlhšie si mimo pracovných povinností, tým horšie. Mala som troch blízkych ľudí v rodine, ktorí si takto "išli oddýchnuť". Jedna to potiahla 30 rokov až do dôchodku a psychicky ju tá uzatvorenosť v domácnosti v kombinácii s hypochondriou vlastne zničila. Ďalší to potiahol tiež až do dôchodku (10 rokov) a manželka ho celý čas živila, s ich vzťahom to spravilo to, že ním doteraz svojím spôsobom pohŕda. A posledná je už 10. rok doma (má 2 deti, obe chodia do školy) a stále si "hľadá" prácu a nemôže nájsť (žije 15 km od Bratislavy). Ak si niekto myslí, že sa pri tomto spôsob bude aspoň lesknúť domácnosť, nie, nebude, tí ľudia proste zlenivejú a majú milión výhovoriek, prečo už do práce ísť nemôžu. Ak si navyše študovala a mala predtým solídnu kariéru, je to podľa mňa zahodenie svojej snahy a schopností do koša. A samozrejme závislosť na chlapovi, ktorý musí živiť 5 ľudí - je veľká pravdepodobnosť, že sa na Teba po čase bude pozerať ako na menejcennú.
@hederamonstera no veď jasné že to zvládne ,,nejaký ten pol rok utiahnuť,, ...
A čo iné mu ostáva ? 🤷
Ako jediný živiteľ to ťahá 7 rokov, tak čo tam po polroku ..
Chudák..
Je zaujímavé ako niekedy vnímate svojich partnerov.
Ja by som sa tak niekedy vymenila s mojím mužom, nech si on chvíľu oddyche a pohrá sa s malou. Teraz má 2,5 roka a úprimne poviem, že to nie je žiadna robota. Je to vlastne zábava.
Veľmi ma mrzí, že on nemá taký priestor na oddych, ako mám ja..
A ja som mu za jeho prácu neskutočne vďačná. Preto ako píšem vyssie, ja by som hľadala kompromis. Nenechala by som na svojom mužovi tú ťarchu
Doma by som ostala jedine v prípade, ak si to môžete dovoliť, respektíve ak viete žiť z mála a vyhovuje Vám to, tiež nie je o čom. Odkedy mám deti staviam na prvé miesto seba a svoju psychickú pohodu- tým pádom sú spokojne aj deti. Takže ak cítiš potrebu oddychu a tvoj muž je s tým ok, nie je o čom. Nepocuvaj druhých ani sa neriaďte tým, čo by sa malo a ako to vyzerá. Ty musíš vedieť, ako to vnútorne cítiš. Mojim jediným cieľom je byť šťastná a tým pádom neriešim, čo by sa malo alebo čo ako vyzerá pred okolím. Je to tvoj život.
Za seba len môžem povedať, že neviem byť mamickou na plny úväzok, preto pracujem od nástupu na MD z domu, zatiaľ mám síce len jedno dieťa a druhé na ceste, ale jednoducho v tom vidím veľmi veľa pozitív a nevedela by som byť 6 rokov doma bez kontaktu s prácou a vlastného príjmu. Aj keď priznávam, nie je to len tak, ale ja mám celkovo rada výzvy a chcela som od života viac- okolie na to reagovalo veľmi zvláštne, ale to ma absolútne nezaujímalo- presne tie mamičky, čo odsudzovali moj spôsob fungovania teraz vyplakávajú. Takže rob podľa seba, to je jediné, čo ti môžem poradiť!!
@ivca88 Suhlasim so vsetkym, co pises, vidim to rovnako. Ale ten muz nie je nesvojpravny a ak sa mu to zda nefer, snad by jej to normalne povedal. My sme napriklad doma riesili nieco trochu podobne, tiez sa jednalo o moj nastup do prace a muz mi povedal, ze sa mam rozhodnut tak, aby po prichode domov nasiel spokojnu usmiatu zenu a nie vystresovanu a smutnu. Peniaze by sa samozrejme zisli, ale hladovat nebudeme ani tak a toto mu je prednejsie. Tak hadam aj autorkin muz vie otvorit usta a vyjadrit svoj pohlad, aj by sa citil zneuzito a pretazene.
môj názor, práca šľachtí človeka. Poznám pár párov, kde muž pracuje a žena nie.
Muž sa automaticky akosi sprava povyšene k tej žene lebo je len v domácnosti a dáva jej to pocítiť.
@ivca88 to fakt takto podkopavas zeny-matky? ze vlastne len muz je chudak, ktory musi ist do prace, lebo zenska sa len doma flaka s detmi....vsak ok no, kazdy ma svoj nazor.
Hlavne nech to vyhovuje partnerom
No ak nutne nepotrebujete peniaze, tak prečo nie... akurát na to musí byť človek povaha, že si aktívne hladá činnosti, čo bude robiť, lebo niekomu z toho po čase začne prepínať.
A samozrejme, ak je žena v domácnosti a nechodí do zamestnania, je legitímne očakávanie muža, že nebude musieť doma robiť žiadne domáce práce okrem tých tak "mužských", ktoré žena sama nezvládne.
@hefo aké aktívne hľadanie činnosti?veď tá zena pokým zavezie dieťa do škôlky, školy a vráti sa domov posprace veci, navarí už treba ísť zase po deti potom učenie, krúžok, ist von, nákup, večera...3 deti je non stop kolotoč a tá žena určite nebude doobeda prepínať TV od nudy..Autorka, ak to nebude odtrhanie si od úst zostaň doma pokým sa deti zabehnu, ale daj si limit oddýchnem si pol roka, rok...medzitým si už niečo hladaj.Bola som doma dlhšie ako je zvykom a neľutujem jediný deň pre ten kľud, ktorý tu bol a hlavne som mala čas na syna, aktivity.....nástupom do práce síce zamestnás hlavu niečom iným, ale všetko Ta počká poobede a po víkendoch.Deti sú ešte malé teraz sa im venuj.Co žena to názor niekoho to nebaví už po roku doma urob ty, ako to cítiš.
@hederamonstera Financie majú?
"Nie preto, že by sme nepotrebovali peniaze, máme hypotéku, oblečenie z druhej ruky,"
Mne sa moc nezdá...

Po prvom som nenastupila do prace a dala som vypoved. Bola som doma. A potom som isla na druhu matersku. Ked mi skonci materska a rodicak tak minimalne pol roka budem musiet byt zas doma lebo do skolky beru u nas deti vzdy september. A potom uvidim co bude