icon

Som zlá matka, keď dávam dieťa na víkend k starým rodičom?

michala11111
27. júl 2014

Ahojte rada by som sa zverila s mojimi pocitmi. Ide o to, že odkedy má moja dcérka 8 a pol mesiaca (teraz má 10mes.) stále ju dávam k mojej mame na víkend, zvyčajne v sobotu a prídeme pre ňu v nedelu poobede. S mužom si vždy urobíme vlastný program, ideme sa kúpať, večer von, alebo tak. Proste nám to vyhovuje byť bez nej sme len my dvaja všetko je jednoduchšie ideme kam chceme, prídeme kedy chceme...... Ale na druhej strane mám výčitky, že ju neustále takto odkladáme, totiž aj teraz pôjdeme na 5 dní na dovolenku bez nej a všetky mamičky s ktorými sa bavím ma nechápu idú s deťmi k moru, na dovolenky, ich deti nikdy neprespali u starých rodičov a tú sú aj o rok staršie ako naša. Pritom malú sme chceli s mužom sme boli spolu predtým 8 rokov, ja mám 27 on 33 čiže nie je to nečakané dieťa sme sa na ňu tešili, len nejak nás to s ňou moc nebaví....... Som hrozná.................

celasapremenim
28. júl 2014

@dejnas ja to tiez takto vnimam ako ty 🙂 a myslim si, ze robime dobre
mam radostne, usmiate, usvitorene, aktivne, kreativne deti 🙂 a take som to presne chcela
pred chvilou sme boli spolu vonku a mali mi co povedat obe naraz a nahlas a bolo to super
co je pre mna velmi dolezite tiez, okrem toho co pises, ze vedia, ze sa o nich zaujimame a ja verim, ze keby mali problem hocijaky, pridu za nami, nebudu sa bat ho s nami rozobrat, lebo su s nami, prezivame zivot spolocne a vidia, ze sme ich chceli a ze za nami prist mozu
a dufam, ze sa mi neodstahuju niekam do tramtarie :D:D:D, ale aj to sa dnes da uz prezit
a kedy im uz len bude lepsie, ako teraz s nami? 🙂 nikto nevieme, aky zivot budu zit s partnermi, tak nech je im dobre prave teraz

mima4
28. júl 2014

@koniarova ja jej neviem v tomto smere poradit, kedze nie som matka, preto by bolo podla mna fajn, keby jej prave skusenejsie zeny ukazali, ako vzit sa s tym, ze zrazu musi riesit mrncanie,nepohodu, proste zlu naladu dietatka,ktore nepatri jej sestre, kamaratke, znamej... Myslim si, zeby jej rozumne a citlive rady skor pomohli. A to "podanie", no dala ho take od srdca, proste je to taky typ cloveka... čo neriesi nejaky "filter" a "upravu", kym to hodi na sklo...

kikina84
28. júl 2014

@dejnas presne to iste..mna nasi tiez davali kade tade,aby mali viac casu na seba..a vzdy som zavidela deckam ked jazdili s rodicmi po dovolenkach a po vyletoch a ked sa objimali a tesili sa z toho ze mozu travit cas jeden z druhym..ja som toto poznala velmi malo a preto mam aj teraz s mojimi rodicmi tak naštrbene vztahy,lebo som citila cely zivot ze som im len na obtiaz,..
Teraz sa snazime vsetko nasej malej vynahradzat..aj s mojim muzom..to co sme mi nemali davame vsetko jej aby sa co najviac rozvijala,vnimala ked bola malicka a teraz uz ma aj kopec zazitkov ked je vacsia,uplne sa tesi zo zivota..jej pohlad a radost z niecoho je premna tým najkrajším darom na svete a vidím v jej očiach ten pohľad spokojnosti,ktorý som ja nikdy nemala,lebo mi chýbali rodičia a ich záujem o mňa.

kinna
Odpoveď bola odstránená
babulka82
28. júl 2014

ono sa tie vztahy a ten straveny čas s detmi prejavi hlavne v dospelosti aspon čo viem podla seba .Mame jednu susedku a ma už takmer dospele deti chlapca a dievča ,ked boli deti mala pri nich operku lebo velmi dobre zarobila a mala dobre miesto v praci......no časom ju prepustili a vztahy s detmi dnes uplne nulove na bode mrazu ☹ velmi ju to mrzi a vela krat spomenie ako by vratila čas ale to už nejde a tie vztahy sa budu niest takto cely život.Proste deti si ju z destva nepamataju.

luci66
28. júl 2014

@michala11111 ani sa mi na to najprv nechcelo reagovat, ale len kratko.Cisto moj osobny nazor, vycitky mas pravom, dla mna je to sebecke v takom malom veku ju odkladat, osobne by mi srdce roztrhalo keby som ju mala odlozit, nie ist este na dovolenku...

jamabe
28. júl 2014

A o pár desiatok rokov môžeš založiť tému: Moja dcéra na mňa kašle, šupla ma do domova dôchodcov a ani pozrieť ma nepríde, lebo vraj ju to so mnou nebaví! 😝

guinevre
28. júl 2014

@jamabe Ahhah, akoze, vy zeny naozaj idete do extremu...

babulka82
28. júl 2014

@jamabe presne toto ma vždy napadne pri takejto staroslitvosti. Mne stale jedna znama hovori že mam chlapcov že sa v starobe nebude mat kto o mna postarat .Nikdy som ten pocit nemala a viem že robim pre moje deti maximum a na taketo veci ani nemyslim. Lenže ona sa o svoje deti tolko nestarala,teraz na to doplaca a tak rozmyšla prave takto.Takže podla seba sudim teba asi tak 😨

oktoberka
28. júl 2014

@mima4 nooo,tak riesit,ze slovenske zeny su na istej mentalnej urovni,
potom riesit,dokonca tvrdit ze zeny na Slovensku su nevyrovnane,ze sa same pasuju do ulohy tej,kt.uz ma kulturne nieco dane,ze,ze,ze
a este skoncit pri kmenoch 😒
tak som teraz sklamana,dost sklamana
ja neviem,v akom spolocesntve zien ty zijes
normalne rozmyslam,ze ty musis mat "uzasne"skusenosti so zenami,ked mas na slovenske zeny takyto nazor

ale ok,beriem

ja som tiez bola v zahranici a nemyslim si,ze az tak sme klesli.
dokonca si ani nemyslim,ze by sme sa mali citit menejcenne
skor naopak,mame cosi,co ine zeny nemaju 😉 (tak ako je to pre kazdu mentalitu specificke-nejaka ta vynimocnost v niecom)

jasne,su zeny,kt.IBA jednoducho otehotneli a je im lahsie sa vzdy vyhovorit,ze bohuzial nic nemozu,leeeebo deti
su zeny,kt.maju deti,lebo jednoducho sa to nejako patri a uz si od zivota zobrali vsetko a uz len to dieta im chyba
a su zeny,kt.nieco dosiahli,maju dieta-plne sa mu venuju par rokov a idu si po svojej ceste dalej

ano,su rozne typy zien

ja som mala dieta dost neskoro,kym som "hladala"otca 😉 riesila som karieru a som celkom spokojna,co sa mi podarilo
ked som sa vydala,otehotnela,zacala som inak pozerat na svet okolo
ano,mam rada svoju pracu,chcem sa do nej aj aktivne vratit,ale teraz nie
uvedomila som si,ze ako zamestnanec mam pracu-mam nejake ulohy,k.musim splnit,aby bol spokojny zamestnavatel,aby som bola spokojna ja,atd
ale ked som sa stala matkou,uz mam ine POSLANIE
moju pracu v zamestnani nahradi ktokolvek(kazdy je najhraditelny),ale moje poslanie RODIC nenahradi nikto
jednoducho nenahradi
a teraz sa chcem venovat dietatu,uzit si jeho tulenie,prve slova a zaroven si vybudovat vztah,vztah,na kt,raz neskor,chcem postavit zaklady dovery
nechcem byt matkou,kt.svoje dieta bude nezdravo chranit pred vsetkym a nedovolit mu nikdy spadut a urobit si bolacku
ale byt matkou,kt.ho "nauci"padat v zivote a ukazat mu,ze som tu pre neho,nech uz mu zivot ustedri cokolvek
ale moje dieta za mnou asi nepride,pokial si vztah,doveru nevybudujeme
a ano,momentalne si ho uzivam
a preco?
lebo do prace sa vratim,mozno sa budem potrebovat opat najst(co urcite budem,lebo zivot ide dalej aj bezo mna)
ale tie prve roky mi nikto nikdy nevrati a ani ja ich nevratim
praca a kariera maju pre mna uz iny vyznam..a zmenila sa hierachia hodnot
chcem byt v prom rade dobry rodic a az potom super zamestnanec
nezabudla som na seba,nezabudla som nai na partnera,nezabudla som sa ani starat o svoj zovnajsok
ale uz mi nezalezi na mnohych veciach tak ako doteraz
a je to momentalny stav-sny su a sny si este v zivote splnim(myslim profesne a osobne)
a myslim,ze takych zien-mamiciek je na MK velmi vela
a nemyslim si,ze sme sa nikde zabudli
skor sme mozno iba dozreli z dievcat na matky

mamulienka30
28. júl 2014

@guinevre - preco do extremu? Co to dieta bude vediet o tom, co je rodina, co je sudrznost v dobrom a zlom? Pochopi, ze pri problemoch ju odsunu. Male dieta to vnima este viac, ako si myslime, lebo viac-menej este nechape slova, ale chape mimiku, gesta, city rodicov pre nu.... a tie su odmietave.

kikina84
28. júl 2014

@jamabe 😀 😀 ano dobry postreh..heh

koniarova
28. júl 2014

@mima4 To sa nedá "ukázať". Buď ten cit máš, alebo nie.

babulka82
28. júl 2014

@guinevre toto neni extrem to je realita ☹ dieta potrebuje mamu a nič ine. Ja si vždy spomeniem ako som mala maleho choreho a nebol až taky maličky ,bola som pri nom a ked som chcela odist len vedla do izby tak sa prebral a len hovori :Mami bud tu prosim pri mne ! a to nemal žiadne potreby ,proste len chcel aby som bola pri nom blizko.

Deti potrebuju byt hlavne ľubene,hladkane,bozkavane mamičkou to ich robi najštastnejšimi 🙂 Ked budu mat 15 rokov vam to bude luto .

pea87
28. júl 2014

vam to tu niektorym ozaj pekne hrabe (slusne povedane) 😀 😀 😀

jamabe
28. júl 2014

@guinevre No je to jedna z možností... ale zakladateľkin postoj ide tiež tak trochu do extrému, nie? Dieťa ma "baví" len keď nemrnčí... A o niektorých príspevkoch ani nehovorím - tie idú tiež do extrémov: ak sa nejaká matka vyjadrí, že si nevie predstaviť dieťa takto často odkladať, tak hneď tu už o nej píšu, že je to nejaká upotená, strapatá chudera v ogrckaných teplákoch... 😠

kinna
Odpoveď bola odstránená
kikina84
28. júl 2014

@kikina84 vyfintiť ju..navliecť do nextu..urobiť milion fotiek ,.šak nech je čo dávať na FB a potom na víkend odložiť 😀 ..to už je nepotrebná ..teda na takú úroveň mi to príde celé 😖 ..smutné noo

babulka82
28. júl 2014

mne raz moj muž povedal že ked su deti male nech ich vychovavam ja a ked budu v puberte tak bude on 😀 😀 😀 Som mu povedala moj zlaty deti sa vychovavaju od prveho dna života v puberte už mi možeš vyliezt vieš kde ked maju nejake vzory ,navyky atd.

guinevre
28. júl 2014

@jamabe Necitala som celu diskusiu iba uvodny prispevok. Svagor so zenou maju dve deti, jedno ma 3 mesiace, dost su zatazeny, stavaju dom, praca, zatial su v dvojizbovom byte, a toho maleho dvojrocneho pravidelne davaju k babke na noc, nie preto ze ich nebavi, ale proste si oddychnu a mozu sa tym detom lepsie venovat ked su spolu, nie ze su nerozny... niekedy aj dva krat do tyzdna, maly ma svokru velmi rada aj ona jeho, a svagrovi a jeho zene to dost pomoze teraz. Neviem, no, mne sa to zda byt celkom normalne, ale kazdy ma iny nazor a skusenost.

koniarova
28. júl 2014

@guinevre Tak prečítaj celé a pochopíš, o čo sa tu doťahujeme.

macamac
28. júl 2014

@silacka1988 máš veľmi zvláštny pohľad na materstvo, ale rešpektujem
len sa divím, aké matky to ty stretávaš...kadiaľ chodíš? to kde žiješ?
ja žiadne ušmudlané znervačené matky s nastajlovanými deťmi v kočíkoch nestretávam 😕
ty máš dosť negativistický pohľad na materstvo a všetko okolo, zrejme z nejakých osobných skúseností, ...neviem
ale ubezpečujem ťa, že sú aj spokojné matky, dokonca matky, ktoré sú 15 rokov na MD s 5 - timi deťmi a sú v pohode
sú matky, ktoré sú profesionálnymi rodičmi + majú k tomu aj svoje deti. a napĺňa ich to, nie sú ušmudlané, vystresované, nevyspaté, strapaté,....nie sú zombie 😉
asi by si mala pochopiť, že niekto si materstvo aj užíva, niekto to má ako poslanie - stará sa aj o deti v pestúnskej starostlivosti a pod., niekto chce mať dobrovoľne veľa detí a sú šťastní, vysmiati,..... a niekto nechce deti vôbec
toto všetko je v poriadku a ja nikoho neodsudzujem a neriešim
poznám aj dievča, ktoré jednoducho povedalo, že deti nechce, lebo nemá k nim vzťah...má radšej psov a stará sa o nich...v poriadku, ja to beriem, každý to cítime a máme v živote určené inak

tak by bolo dobré, keby si aj ty občas si možno všimla aj pokojné maminy s ich deťmi, upravené, čisté, nevystresované...lebo aj také sú 😉
ale ak cielene hľadáš len tie negatíva, tak ich aj nájdeš a to pekné ...iné okolo prehliadneš

ja osobne som mala deti ako bábiky, neviem o zuboch, neviem o kolikách, prespali trištvrte detstva 😀 😉 jednoducho taká pohoda až nuda, akú teraz už nezažívam 😀 😀 😉

zakladateľka podľa mňa nie je vyzretá, pripravená na dieťa, resp. patrí zrejme k ženám, čo deti ani nemali mať
len zdiagnostikovala sa v tomto neskoro....neskoro pre ňu...a veľká škoda pre dieťa 😒

domak2
28. júl 2014

@mima4 Ja nerozumiem ci sme nejaky spolok matiek a mame si ukazovat ako spravne citit a reagovat? 😀

Tu fakt nejde o oddych a babku, ale o vyhybanie sa zodpovednosti . Mna niekedy nebavi ist do prace, tak co mam poslat mamu? Tolko veci ma nebavi 😅 My sme neboli urevane otravne deti? Cas bezi tak rychlo az ma to niekedy desi , uz teraz s laskou spominam na tie prve neprespate noci s novym babatkom. Ja svoju dceru neberiem len ako moje dieta, ale aj ako maleho cloveka, ktory je na mna zatial odkazany. Narodilo sa mne, nie susede ani mojej mame a pokial mam tu moznost byt s nou tak ju vyuzijem. Je ine ak sa fakt inak neda. Clovek nikdy nevie co sa stane, zajtra tu byt nemusim a preto si uzivam kazdu chvilu aj tu urevanu. 😉 Treba brat materstvo aj trochu s nadhladom 🙂
Dieta place tak ju nebavi. A to dieta bavi plakat?

sashabb
28. júl 2014

@michala11111 napíšem, len tak v krátkosti. Mne príde, že aj keď bola malá plánovaná, nebola si ešte moc pripravená stať sa matkou. Ale samozrejme, je to vaša vec.
A ešte budem reagovať na vetu, že keď bude mať 2 roky bude to lepšie. Na to by som sa moc nespoliehala. S 2-3r. dieťaťom je viac roboty ako s miminom v kočíku 😉

sissmiss
28. júl 2014

@michala11111 podla mna nie je problem v tom ze si chces/chcete s manzelom spolocne oddychnut, ze chcete mat svoj cas. Problem vidim v tom, ze odkladate malu ked ju nezvladate, ked je problematicka. Ako si pisala, chceli ste sa ist kupat s malou, ale mrncala, nemala naladu, tak ste ju nechali u babky a sli ste sami. Proste ste presunuli zodpovednost a tarchu na ineho. Ak by mala bola usmiate bezproblemove dieta a babka stastna ze moze strazit, ok, ziadna ujma. Ale vy odkladate to co sa vam zvladat nachce. Tam sa mi zda byt zadrhel. A to ti pisem ako matka, ktora odisla prvy krat od 7tyzdnoveho dojceneho na pretek, zaplatila som si specialnu zelenu kartu aby som nikde necakala a mohla si svoje poriesit a za 4hodky letiet za malym. A potom som sa snazila pri kazdej moznej prilezitosti si to zopakovat, ako rocny uz vydrzal 8hodin bezomna, tak som nemusela riesit len pretek a domov, ale som mohla aj pokecat, odreagovat sa. Povazujem za uplne zdrave a samozrejme ak ma zena aj svoj osobny zivot a nezostava uz len matkou a hlavne so silnou tuzbou OBETOVAT SA, to sa matkam ktore nemaju na vyber casto stava. Su tak pribrate po porode alebo tak neschopne najst naplnenie aj v inom ako materstvo- do casu, kym dieta nekladie odpor- ze vsetku podobnu cinnost u inych odsudzuju. Kym sme byvalj v meste, mala som opatrovatelku tak 3x do mesiaca, raz kadernicka, raz koncert aj s muzom, raz len kava a nakupy...hlavne teda na kulturu a sport som to vyuzivala. Ale opatrovatelku zboznoval, je to take slniecko, spokojni boli vsetci zucastneni... Takze pisem ti ako mama ktora ma svoj osobny zivot, svoju slobodu, ale casti som sa vzdala pre dieta. Ten pomer sa stale meni, tyzdnove potrebuje velmi vela a zostava pre mamu malo, rocne je uplne ine, 5rocne tiez.... Problem u vas vidim v tom, ze spolocne s muzom sa jej venujete malo, ak to tak mpzem povedat. Cez tyzden je to tvoja aktivita, ty a dieta ale vikend si ty a manzel. Osobne obdivujem tie mamy ktore dokazu brat deti vsade so sebou, ze maju tolko energie, chuti, ja teda tolko nevladzem. Nezda sa ti ze mas o sebe inu predstavu? Ze o sebe neuvazujes ako o matke ale viac ako o manzelke? Alebo este viac, ako o mladej zene? Ze proste si sa s rolou matky nestotoznila? Toto mi rezonuje...nie ze mas vikend pre seba a manzela ale ze ty s tou malou byt nechces, nie zeby si chcela ale mas aj svoje tuzby, plany, ale ze hlavny je plan nebyt s nou a ten cas si uz nejako vyplnis. Ak to povazujes za problem, skus porozmyslat o svojom detstve ako si zila ty, aky mas vztab k svojej matke, ake si ty bola dieta? Uplne mozno od veci, ale davas umrncane nespokojne a narocne dieta svojej mame...nemozes jej tym chciet nieco vratit? Nejaky nezaujem o teba alebo podobne. Alebo dalsia moznost, ze si proste este uplne nedospela, aj ked vek na to mas. Netreba mat dieta na jedinom mieste vo svojom zivote, ale ty si zan zodpovedna, nikto iny ho na prvsom mieste ako ty nema mat preco, je to tvoje dieta, ty si ta ktora ho ma mat na prvom, opakujem, nie jedinom. Ale ty si ta ktorej je to dieta zverene

janina218
28. júl 2014

Ja by som Ta povazovala za zlu matku skorej kvoli tomu CO a AKO si napisala. Ze Ta dieta nebavi, ze ked je zle, tak mate s muzom nervy... Ako neviem. Aj ja davam maleho (1,5roka) varovat vzdy jeden den cez vikend od rana do vecera k svokrovcom, ale nie preto, ze by ma nebavil. Svokra si ho jednoducho pyta, lebo ho lubi a maly ju ma tiez velmi rad a po druhe, staviame dom a niektore veci sa naozaj nedaju vybavit s malym. Lae v noci spina len doma. A ked je umrncany, uplakany, (ano, deti aj placu a nie vzdy su len usmiate) tak vtedy skor s nim chcem byt, lebo viem, ze moja pritomnost ho ukludni. Pride mi to, ze ty si nebola vobec na dieta pripravena a ze ste ho zrejme neplanovali. Ale spravit si dieta len preto, aby som ho mala... Treba na to zodpovednost. Jedna zienka to tu pisala, ty si tomu dievcatku skorej ako sestra, nie mama...

epana31
28. júl 2014

Nehnevaj sa oslovenie matka je v tvojom pripade smiesne,nebolo by keby si dieta sem tam dala na starost starym rodicom lebo je to pochopitelne ze aj maminy potrebuju vypnut ale to ako sa ty pravidelne zbavujes dietata jenepochopitelne a najviá nepochopitelne je to ze ti vlastne dieta lezie nanervy. Nepochopim tzv. Matky ktore dokazu vobec od takeho cervika odist na chvilu a nie tno na dovolenku vy s tvojim muzom Mozte kandidovat na titul rodicia roku -naco ste dieta vobec chceli vam djvom by stacila babilka chou choju tu by ste mohli odkladat bez problemov- MAMICKA

namarie
28. júl 2014

Fuh... tak toto je silná káva... každá matka potrebuje vypnúť, ale zbavovať sa vlastného dieťaťa pravidelne a každý víkend to už nie je psychohygiena, to už je úbohosť podľa mňa... Vravíš, že ste ju chceli a plánovali... a to ste ako kde mali hlavy? Ste mysleli, že sa vám narodí bábika bez citov a potrieb že si ju môžete niekam strčiť kedy vás napadne? Kriste ľudia načo sa množíte keď sa potom o tie deti neviete starať ☹

mimikas
28. júl 2014

Nejdem ta sudit, ale ako ta to nemoze bavit s vlastnym dietatom? Ved je to tvoje dieta, ty si ho chcela, porodila a si za neho zodpovedna. Podla mna je OK ked dieta ide raz za cas k babke na postrazenie a vy si s drahym uzijete, ale kazdy vikend? Zaujima ma len jedno a to kedy a aky cas ma moznost travit otec s dcerou ked cez vikend je mala prec? Kam vsade ju bravate ak vobec? Ono je normalne si chciet od deti sem tam oddychnut, kazda z nas je len clovek a sem tam sme unavene, vynervovane a aj deti sa niekedy hadzu o zem, zavijaju a pod. Ale zodpovednost za dieta beries ty, ty ho mas tisit ked place, mojkat ked ma horucku, ukazovat mu co je spravne a co nie a pod. a teba ma obimat bozkavat a tesit sa ked ta uvidi. Pride mi to ako by ta vlastne dieta obmedzovalo az do takeho stavu ze ho radsej das prec len aby tam nebolo a mohla si zit ako slobodna. Skuste ist niekde na vikend ako rodina a ano mala bude mozno sem tam aj mrzuta ale snazte sa byt spolu vsetci traja a uvidis ake to je super a ze uzivat sa da aj s detmi. Inak ja ako dieta som nebola bez rodicov nikde, nasi nas vlacili vsade mozne a nemozne po vyletoch, lyzovackach kupaliskach a pod. Teraz ako dospela si to velmi vazim lebo sama vidim ake to pre nich muselo byt vycerpavajuce nie len fyzicky ale aj financne. Ale mozem ti povedat mala som pekne detstvo a chcem take urobit aj mojmu synovi. Porozmyslaj nad tym co ty sama v zivote chces a co chces dat svojej dcere

mimikas
28. júl 2014

@michala11111 este som sa ta chcela opytat, pises ze vas to s nou nebavi, myslis tym skor seba alebo tvojho draheho?