Som zlá matka, keď dávam dieťa na víkend k starým rodičom?
Ahojte rada by som sa zverila s mojimi pocitmi. Ide o to, že odkedy má moja dcérka 8 a pol mesiaca (teraz má 10mes.) stále ju dávam k mojej mame na víkend, zvyčajne v sobotu a prídeme pre ňu v nedelu poobede. S mužom si vždy urobíme vlastný program, ideme sa kúpať, večer von, alebo tak. Proste nám to vyhovuje byť bez nej sme len my dvaja všetko je jednoduchšie ideme kam chceme, prídeme kedy chceme...... Ale na druhej strane mám výčitky, že ju neustále takto odkladáme, totiž aj teraz pôjdeme na 5 dní na dovolenku bez nej a všetky mamičky s ktorými sa bavím ma nechápu idú s deťmi k moru, na dovolenky, ich deti nikdy neprespali u starých rodičov a tú sú aj o rok staršie ako naša. Pritom malú sme chceli s mužom sme boli spolu predtým 8 rokov, ja mám 27 on 33 čiže nie je to nečakané dieťa sme sa na ňu tešili, len nejak nás to s ňou moc nebaví....... Som hrozná.................
@terezka1947 velmi velmi trefne.....
@michala11111 Chces odpoved na otazku a ked sa ti odpovede nepacia, nechces citat? Chcela si odpoved, tak si ju dostala. Pokial si cakala reakcie typu, ze je vsetko v poriadku ako sa vyjadrujes, tak zial.....su aj take, ale ak raz polozis otazku, tak sa zmier aj s tym, ze odpovede sa ti nemusia pacit
Ja si za svojim nazorom, ako si podala vztah k malej - chladne a necitlivo - stojim
@michala11111 Úprimne ťa obdivujem, že si mala odvahu hodiť sa nám sem na roztrhanie, skutočne úprimne. Nepochybujem o tom, že je veľa mamičiek, ktoré fungujú ako ty. Chcela si názory, tak tu sú. To, že s tvojim počínaním nie sme viaceré stotožnené je normálne. 🙂 Nedovolím si tvrdiť, či si alebo nie si zlá matka. Si iná a bodka.
@mima4 je tu dost zien,kt.pomahaju a radia
a chlad sa da citit aj z pismeniek,bohuzial da
a opakujem sa
bud velmi nestatsne napisany prispevok alebo zena,kt.si nevazi,co ma
su na tom zeny-mamicky,kt.su ovela horsie
ak by napisala,ze je total na dne a zufala a nenasa svoje dieta,je to nieco uuuplne ine
napisala som svoj prispevok nejako urazlivo?nemyslim
napisala som iba svoj nazor
vies,ja tvoje prispevky velmi rada citam,dokonca s nimi skoro na 100%suhlasim,ale strasne ma irituje,ze riesis vzdy slovensku mamicku ako nieoc,co je zasle,zastarale,bez nejakeho zmyslu zivota(ineho ako dieta),bez ambicii,atd.
kazda mamicka si urobi ako chce,je to jej zivot
ale vsetky,co sa neboja povedat,ze chcu pre deti v istom okamihu zivota urobit vsetko a vyzaduju to tak isto aj od manzela------ze su outsiderky---------nooooo,tak to je silna kava,nie?
ja som bola velmi silny druh emancipovanej zeny
a myslim,ze este tam toho dost ostalo
ale materstvo zenu zmeni
ak uz materstvo nie,tak co ine
prepac,za prispevok
ale musela som to tak napisat
Necitala som celu diskusiu ale moj dojem je, ze sa tu riesia dve rozlicne veci.
Kazda zena si potrebuje oddychnut a ja fantasticke ked su moznosti kam vtedy s dietatkom aby bolo on dobre postarane. Proti tomu nic nemam, aj ked vek si rozhodne kazdy sam, pre mna je 8-9 mesacne dieta este prilis male aby bolo tak casto prec od rodicov.
Skor sa mi nepozdava Tvoj celkovy prejav a citenie @michala11111. Proste ked je dieta podla Tvojich predstav je vitane a ked Ti to nesedi sup co najskor prec. Neviem preco mam dojem, ze Tvoja mama asi este pracuje a preto ma vnucku na starosti len cez vikend, inak by si ju tam asi pichla castejsie aj cez tyzden. A co je uz uplne smutne je ked ju tam das spontanne lebo bola umrncana a nebavilo Ta to... Ako si pisala aj ste s nou chceli ist nieco podniknut spolu, ale potom sa nespravala ako mala tak skoncila u babky zase. Ako je ine si naplanovat program, mat stretnutie ci akciu kam sa dieta nehodi a priniest dieta babke a ine vzdavat to akonahle nie je aku si Ty prajes. Je to vnimave dievcatko - ak sa k nej budes takto spravat nadalej podla mna to zanecha stopy. Nejde podla mna o tvoj obcasny relax ale o to ze ju nezvlafas, uz Ta vidim ked pride obdobie vzdoru a podobne. Prides mi dost nezrela a sebecka.este ze s muzom ste sa nasli... Ale to je moj nazor.
@klincek hej moze byt...ale zase, uprimne, kolko takych deti ako opisujes ze mas ty si videla ? to zas tiez nieje bezne ani normalne aby tvoje deti nedokazali byt bez teba...a presne toto sa stava ked si mamka mysli ze sa svet zruti ked nebude ONA pri SAVOJICh detoch...potom tie decka tak aj vyzeraju a nevedia naozaj byt s nikym inym..je to zacarovany kruh..preto som pisala ze dieta ktoré prirodzene prichadza do kontaktu s iymi ludmi nema problem byt samostatne a mat sa dobre aj pri inych a nemyslim tym na rukach ked si na navsteve...dat 2 mesacne dieta napri. sestre, babke-najlepsie vsak opatrovatelke nieje nic hrozne...ale k tvojmu prispevku, skutocne ma mrzi ze si nemala okolo seba nikoho kto by ti s nimi pomohol..je to smola, chapem ze sa moze stat ze si matka nemoze dovolit dat dieta do jasiel, zaplatit opérku alebo nema rodicov...to ale neznamena ze si sa zmenila 🙂 len ze to tak muselo byt , lebo si nemala inu moznost.. a to je rozdiel ! ja osobne mam s priatelom dohodu ze ak bude on chciet aby sme mali dieta, nemam s tym problem, ale na materskej neostanem,takze bud emusiet vyriesit co s tym malym...bud pojde k babke alebo sa bude platit opatrovatelka...tak ako som ja bola platena od toho aby osm sa od malicka starala o dieta ...nie kazdy na to je, a planovane rodicovstvo znamena ze ked sa rozhodnes mat dieta a budes veidte ze to zvladnes a budes si zivot vediet zariadit tak aby to bolo ok tak bude dieta...a to klucove ZARIADIT SI znamena pre teba zmierit sa s tym ze sak inu moznost som nemala tak budem s nim ci sa mi to paci alebo nie.. v mojom pripade to znamena urobit podmienky pre vstekych pohodlne, to znamena nebudem obmedzovat seba a manzela, zapojim rodinu a tym ze bduem chodit do práce si bduem vediet zaplatit starostlivost o to dieta lebo uz teraz viem ze to bude nevyhnutne a bez toho aby som vedel ana isto ze budem mat moznosti ake mne vyhovuju a ja si prajem, si dieta robit nebudem...Ja niesom zena co uveri babam ze sa dieta pritrafilo a ze nechceli no ale ked uz to tu je tak sa prebojujem, a podobne. Som zodpovedna a dieta mam vtedy, ked mam podmienky. ak viem ze ja s nim dom aneostanem ale naokolo nemam nikoho kto by mi s nim pomohol, tak si ho neurobim, v opacnom pripade sa nestazujem ze to inak neslo...v dnesnej dobe si tukam na celo ked pocujem slovne spojenie pritrafilo sa mi dieta..ale to je ina tema..skratka, kazdy ma to , co si sam pripravy...ak ty sisi urobila dieta skor ako podmienky na to aby si zila tak ako si tuzila, teda ty s dietatom, nie ty pre dieta, neostavalo ti nic ine ako byt na to sama..a to ti nezavidim, ale ...chapes., jediny kto to ma v rukach si ty...od zaciatku az po koniec 🙂 🙂
@oktoberka
nie, nepisala si nic urazlive. Ja som taktiez vyjadrila len svoj nazor. Poviem ti uprimne, az ked som zila nejaky cas v zahranici a ked fungujem niekedy v zahranici, zacala som vnimat a vnimam, ze veci v zivote sa daju robit rozne a funguju (teraz pisem o vseobecnosti, nielen materstvo). A dovolim si tu ti napisat, ze slovenske zeny (teda vacsina z nich) zije mentalne na urovni zapadnych zien zpred 50-60 rokov, čo neodsudzujem, ale moznost byt "von" mi otvorilo oci, obzory... naucilo ma niečo noveho... Prve dni/tyzdne som frflala, porovnavala, ale neskor mi doslo, ze zivot dokaze byt neskutocne pestry a zaujimavy a je viacero moznosti fungovania a ide tu skor o vyber, volbu... Mne je vsak smutno, ze v nasej slovenskej mentalite je silne zakorenene posudzovanie, zdrbavanie, somranie... a dovolim si taktiez napisat, ze áno, v zahranici je vacsina zien podstatne vyrovnanejsia psychicky ako vacsina slovenskych zien, len na slovensku este stale sa tlacia zenam do hlavy blafy v style "zena musi vsetko vydrzat", "zena musi seba dat na x-te miesto", "zena sa musi obetovavat", "zena a kariera - no fuj"... Ja to berem, je to dane kulturne, preto to uz nejako neriesim. Je to proste ako ked prides do urciteho kmena niekde v pralese a zeny tam nosia obruce na krku a je to pre nich pocta, prejav zenskosti, niečo krasne a suprove... tiez nema vyznam ich menit. Pre nich zena bez obruce nie je zena, je outsiderka.... 🙂
Podla mna zena ktora nasilne vnucuje svoj styl zivota a ten kto ho nechce, tak ho ponizuje, sama nie je vyrovnana so svojim zivotom...
V tomto celom sa nevyjadrujem k autorke temy, pisem vseobecne 😉
@michala11111 zaujal ma tvoj prispevok a hoci uz som matkou, zaujal ma z pozicie toho dietata . Nebolo vikendu, sviatku, prazdnin kedy by sme ja aj moj brat neboli niekde "odlozeny" Ked si spomeniem na detstvo bolo krasne, starí rodicia sa nam venovali aj k moru a nie raz nas vzali ale predsa... nebola to mama ani otec. Oboch svojich rodicov milujem, ale......
@michala11111 K Tebe sa vyjadrovať nebudem, len mi je ľúto Vášho bábätká. Alebo, žeby mu bolo lepšie pri starých rodičoch? Neviem posúdiť. Mám tri deti. Keď som mala prvé dieťa, nevedela som ísť bez neho ani na nákup, pričom obchod máme cez cestu. Proste som sa bála, že bude plakať a ja pri ňom nebudem. Vedela som, že ma potrebuje a ja som preňho najbližší človek. Asi keď mal 15 mesiacov, tak som šla prvýkrát na pol hodiny od neho preč. A s mužom si udržiavame vzťah aj napriek tomu, že máme tri malé deti. Celé je to skôr o Tebe a Tvojich potrebách. Len ide o to, že na ktorom mieste v Tvojom živote sú potreby dieťatka? Vieš, aby to raz nedopadlo tak, že Ty budeš chcieť mať pri sebe svoje dieťa, ale jemu bude všade lepšie ako pri Tebe. V každom prípade Ti nerozumiem 😅
@silacka1988 lenze je ine ked das dieta starym rodicom ked potrebujes niekam ist alebo raz za cas a je ine ked das dieta inym osobam lebo ako pisala zakladatelka Lezie mi na nervy lebo mrnci...To je aky vztah?
@michala11111 naco si tu robis zo zien srandu?Naco si vobec zakladala tuto temu ked pises ze to mas v ....Co si vobec cakala?Ked niekto napise ze dieta mu lezie na nervy lebo mrnci a tak ho da inam,sorry,ale toto nie je OK
@michala11111 a citujem ta z inej temy: Tak táto otázka máta aj mňa každý deň...... mám 9 mesačné dieťa, moc ju lúbim ale lezie mi na nervy že s nou musím stále byť, že mrnčí, že je chorá, že ju bolia zuby, že neviem ako jej pomôcť. Že vzťah s manželom sa neporovnateľne zhoršil, že som nervózna, zlá..... predtým som bola usmievavá, kopec srandy, všetko bolo jednoduché.........
Ja som zvedava ako sa ty budes citit ak raz budes chora,stara a tvoja dcera ti povie ze jej lezies na nervy lebo si chora a mas bolesti
@mima4 Ja vo všeobecnosti veľmi rada čítam tvoje príspevky. Ale teraz si dovolím s tebou nesúhlasiť, lebo nereaguješ na to, v čom vidí väčšina z nás "problém".
My /tie supermatky/ teraz vôbec neriešime, či dávať dieťa starým rodičom alebo nie.Veď v tom sa asi všetky zhodneme, že v normálnej miere áno.
Nám sa nepáčilo to, akým spôsobom zakladateľka podala svoj problém. Aké vety použila. Ako keby s prepáčením písala o nejakej veci či zvieratku, ktorú odloží, akonáhle jej začne liezť na nervy.
Nic si nevycitaj. Niesi ani hrozna ani zla mama. My tiez davame nasu malu od makinka starkej a nasim. Viem ze je jej tam lepsie. Je vonku maju rod.domy,a v byte sa nudi. Ja pracujem uz od jej 3 mesiaca,cize chodi do jasliciek. A mne osobne je uplne jedno co vravia druhy. Takze sa na to vykasli. Pokial si ty presvedcena ze makinka je spokojna,tak sa netrap. A oddychni si.
V prvom rade chcem autorke prispevku pogratulovat ze sa jej narodilo zdrave dietatko...su tu mamicky s postihnutymi detmi, s ktorymi musia travit 24 h denne , z toho same spia mozno 3 h denne a medzitym s detmi cvicia, odsavaju hlieny, pichaju injekcie atd atd...v druhom rade, mam taky silny pocit ze o par rockov, mozno tak o dva, napises prispevok v zneni...Moje dieta ma vobec nepocuva, nemam voci nemu ziadny respekt, rodicia ju rozmaznavaju a ja si s nou neviem rady...mam pocit ze mamicky neplanovanych deti, mozno mamicky ktore maju este nast...maju viac materinskych citov ako zrele zeny ktore sa o dieta usiluju nejeden rok..zrazu pride dieta, svet sa otoci naruby a oni su cuduj sa svete zaskocene a nevedia naskocit do noveho kolotoca povinnosti. Dieta nie je len radost, dieta je predovsetkym starost, zodpovednost a OBETA
och uprimne ti zavidim. Kebyze ja mam mamku nablizku nas maly by bol tiez u nej kazdy vikend. To ze si mama totizto neznamena ze sa musis vzdat svojho zivota.
@michala11111 nebudem komentovať či si dobrá alebo zlá matka ALE na čo máš dieťa ked ho vždy odlozis, ja mám tri deti je to náročné a áno aj moje deti dávam na varovku ale neviem s predstaviť tráviť všetok voľný čas bez nich
rodina nieje len mať dieťa dať mu všetko po finančnej stránke ale sú to spoločne strávené chvíle zážitky na ktoré budeš spomínať, viem že mala si to pamätať nebude ale bude pozerať fotky a pýtať sa a tie chvíle budú aj pre ňu vzácne lebo jedného dňa pochopí že rodičia ju z lásky brali zo sebou, ked bude väčšia pochopí že vždy bola odložená
ďalšia vec je že predpokladám že muž pracuje, kedy je potom on s malou
ja som teraz momentálne bez muža lebo je celé dni v práci ale nemrzí ma že nemá kto pomôcť s deťmi ale to že deti nie sú s ním že nemôžeme ísť na dovolenku či výlet aby sme mali spoločne zážitky
@ajana1 vzdavat sa svojho zivota nemusi..ale prisposobit sa musi urcite...tak ako ked i niekto kupi napr psa, musi ocakavat ze ho bude musiet aj vencit ...pes nepocka kym budes mat naladu ist von...tak ani dieta nepocka kym sa mamke uraci byt s nim aj ked nema svoj den a reve ako tur
@silacka1988 moje deti (vlastne povodne dieta) boli planovane a ocakavane, ziadna nahoda, mali sme byvanie aj prostriedky..iba som si myslela (a chcela), ze to budem zvladat sama s obcasnou pomocou babiek, ktore sami od seba v ramci svojich moznosti pomoc prislubili. a obcas si spravim volno, ved postrazia, postaraju sa. mala som po 30ke, a dost rozumu na to, aby som vedela, ze tazisko starostlivosti aj zodpovednosti bude na mne..tesila som sa na to a citila sa pripravena, aspon som si to myslela. lenze prve prekvapko boli dvojicky.. a druhe, ze "pomocnici" mali akosi menej casu a energie, ako to spociatku vyzeralo. peniaze na opatrovatelku sme nemali, manzelovi sa rozbiehala firma a aj ked sme netrpeli nedostatkom, iste veci sme si dovolit proste nemohli. plus ovela viac penazi stala vybava a pod. (kedze sme povodne ratali s jednym dietatom 🙂) aj ked pochybujem, ci by to s cudzou au-pair vobec slo, moje deti totiz nedokazali byt bezo mna..neustaly plac nas dohnal az k lekarke, taki sme boli s mm zufali. to nenaplanujes 😉
mne by vtedy bolo stacilo len to, keby si ich niekto (idealne babka, nie niekto cudzi) vzal napr. dvakrat za tyzden len na jedno popoludnie, aby som sa mohla trochu vyspat. urcite by som ich neodkladala kazdy vikend a na cely vikend, a uz vobec by mi nenapadlo ist bez nich na dovolenku.. ale to nech si vyriesi kazdy sam. ja som len chcela povedat to, ze plany su jedna vec a zivot druha. vzdy sa moze pritrafit nieco, co ta zaskoci, nech si akokolvek pripravena. a ked sa stanes matkou, tvoj zivot prestava byt len tvoj, ci sa ti to paci, alebo nie (aj ja si este len zvykam..🙂)
@guinevre tu sa ale bavime o tom, ze je to dieta kazdy vikend odstavene z rodiny u babky, je to uplne jasne a konkretne
nikto tu neriesi uzkostlive matky
okrem toho, ci je matka uzkostliva aj tak nemozes vediet z pocutia toho, ze nedava deti spavat k svokre, ci mame
lebo kazdy si riesi nejake problemy a kludne to moze byt zapricinene niecim velmi dolezitym a zena nemusi chciet oboznamovat nejakymi rodinnymi problemami siroke okolie .....
ja mam pocit, ze v dnesnej dobe ludia nevedia alternativne mysliet, hned vynasaju neadekvatne rozsudky z troch povrchnych informaciach o ludoch
takze ostatne matky dopadnu vzdy, ze su kravy, lebo su priuzkostlive, lebo davaju dudel, lebo nekoja
a je lepsie toto povedat o nich, lebo aj tak tu, co to roznasa, v podstate to, ze preco to je tak, realne nezaujima
je to len prostriedok na porovnavanie sa, seba samu tymto vynesu na piedesatal, ake su lepsie a podobne
preto mam len par kamosiek, ktore su vo vacsine situacii racionalne a nie su to tupe sliepky, ako vacsina ludi okolo
@michala11111 raz za čas áno,ale každý víkend určite nie..a na dovolenky by som brala určite..Pokial teda nechodite na viac dovoleniek rocne,vtedy by som isla na jednu len s muzom sama,ako v ramci oddychu,ale pokial sa jedna o jednu rocnu dovolenku pri mori,nemala by som to srdce ju nechat doma..ta dovolenka by bola premna uplne bezpredmetna..chybalo by mi moje dieťa a to veľmi 😢
nebudem nikoho odsudzovať, len napíšem vlastnú skúsenosť...keď som bola malá (pravda je, že nie zas až natoľko malá, ako dcéra zakladateľky) možno cca od tých 2 rokov - tiež som trávila každý víkend u starých rodičov... prežila som, a som tu... dokonca mám kopec veselých príhod z dediny a neskutočne som milovala starých rodičov
ALE keď si porovnám napr. svoj vzťah s otcom, ktorého som si ako dieťa tým pádom veľmi neužila (denne dochádzal do práce do iného mesta, chodieval neskoro, unavený a cez víkend som bola zas "mimo" ja) a vzťah môjho brata s otcom (brat už na takéto "víkendovky" vôbec nechodieval)... nie je o čom 🙄
celý náš program sa snažíme prispôsobiť deťom, aby deti mali aj s nami spoločné zážitky... kedy ak nie teraz preboha? keď podrastú, nebudú už tak veľmi stáť o rodičovskú spoločnosť...
ostala som aj naďalej ženou, manželkou a pod. a ak napr. potrebujem niekam "vypadnúť, vypnúť" nemám absolútne najmenší problém deti zveriť starým mamám... ale určite nie pravidelne a určite nie z dôvodu, že ma to s nimi nebaví... teraz sú vo veku, kedy začínajú napr. o 106 papuľovať.... každý vek nesie so sebou ničo iné... je hlúpe myslieť si, že keď dieťa podrastie, bude to iné a bude s ním už len zábava 😝
samozrejme, že príchodom dieťaťa sa veľa zmení... a je takisto veľmi naivné myslieť si a dúfať, že všetko ostane po starom, decká šupnem k starým rodičom a život pôjde tak ako kedysi.... síce možno pôjde, ale nejak sa to časom prejaví (tým nemyslím hneď, že z dieťaťa vyrastie psychopat,či drogovo závislý a pod. )
tiež patrím k tým, ktorí nemajú problém ísť na týždňovú dovolenku bez detí... na druhej strane práve preto sa snažím všetok ostatný čas "dobehnúť" a tráviť s nimi čo najviac spoločného času...
aby som to zhrnula: moje detstvo = kopec srandy a veselých príhod u starých rodičov a so starými rodičmi... proste mám pocit, že cca do 5 -6 rokov, akoby existovali len oni ( a to aj napriek tomu, že som tam trávila "len" víkendy)
z pohľadu matky by som toto ale nikdy nechcela zažiť ☹ chcem, aby sa mojim deťom pri spomienke na detstvo vynorili naše spoločne prežité chvíle, aby si čo najviac užili s s nami 😉
@michala11111 robila som v utulku a mali sme tam takých ,,klientov,,co si prisli adoptovat psika,tvarili sa ako dokonalí psíčkari a po roku vracali psíkov naspäť,že ich to nebaví a nemajú nervy na ňeho ..takže toto mi to dosť pripomína..a je mi uplne jedno co mi sem kto napíše..proste nechapem naco si niekto robi len z ,,imidžu,,deti a potom na nich kašle..Mať dieta je mat ho so vsetkym co k tomu patri,teda aj vikend aj dovolenky,..samozrejme k tomu patri aj oddych,ale az takto to verejne dávať najavo ,že ma to s vlastným dieťaťom nebaví,tak to je dosť úbohé..len pevne verím,že si to v dospelosti neprečíta tvoje dieťa 🙄

@silacka1988 narazila som na tvoj prispevok z 10:48 a neda mi nereagovat, lebo niektore tvoje vyjadrenia si pamatam..u seba, este par rokov dozadu. nie je problem urobit si volno a dat dieta babke, byt aktivna a spolocenska aj napriek materstvu. take boli moje predstavy. realita ma kopla do zadku. narodili sa dvojicky, ktore bezo mna nevydrzali ani minutu, nemohla som odist z miestnosti, nemohla so sa bez ich placu najest ani ist na zachod. a NIKTO nebol ochotny si ich vziat, aby som sa mohla co i len dosyta vyspat, nieze ist vecer von, cvicit alebo cokolvek. deti maju tri roky a doposial boli mimo domu tri noci, aj to som mala pocit, ze mam byt za to babke vdacna.
takze predstavy pekne, len si niekde na pozadi aspon na chvilu pripusti moznost, ze to tak uplne nebude fungovat..aby ta to potom neprefackalo ako mna. a to hovorim len o pripade, ked tvoje dieta bude narocne, ale inak zdrave a v poriadku.
nechcem ta nasilu presviedcat o zmene postoja, to chce cas a aj iste osobne skusenosti, ktore su v niektorych zivotnych situaciach nenahraditelne 😉. len som sa v tebe trocha videla, tak ma palili prsty 😉 🙂