icon

Trestáte deti fyzickým trestom?

anja27
30. jan 2021

Moja otazka pre rodicov trestate svoje deti fyzickym trestom? Taku vychovnu po riti? Aky mate na to nazor? Ide o to teda ja sa domnievam ze mam mozno nejaky problem co sa tyka tohto z detstva a stale som to az doteraz nedokazala spracovat. Ked som bola mala bola aj ina doba vtedy boli fyzicke tresty brane nejak normalne rodicia to brali ako sicast vychovy. Dostali sme po riti ked sme spravili nieco zle. Ja som raz dostala za to ze som sa povracala ale paradoxne to ma az tak netrapi ako skor to ze sa mi obcas vracaju v hlave spomienky ako dostal bitku moj mladsi brat a to aj za take veci ze sa pokakal napr. A potom strasne plakal bal sa niekolko x sa pokakal aj od strachu a dostal aj za to. Ked si na to spomeniem boli ma to a citim strasnu lutost ze preco mu to spravili a pritom mam maminu velmi rada ale ked si spomeniem na toto nenavidim ju obcas. Ona vyrastala v takej rodine kde boli fyzicke tresty bezne a par x dostala aj bicom od otca a take. Neviem ako sa s tym vyrovnat aby sa mi to nevracalo v spomienkach. Psychologa nechcem...

Strana
z2
mariejenka
31. jan 2021

A nik ti nepomôže tak ako psychológ,ak ta to bude naďalej suzovat, neváhaj a navštív ho.

ibanina
31. jan 2021

@aknamorka22 zaujimave, s mojou mamou podobne - ja si pamatam len to zle, vobec to tak nebolo a presne - to ja som precitlivena. Urcite otvoreny rozhovor neodporucam, ani s rodicmi ani s bratom, on to moze mat spracovane uplne inak nez ty. Teraz ako rodic, sa mi hlava zastavuje, ako sme boli vychovavani my. A nikto mi to nevrati, ze tak ako som sa musela spravat, ked som bola dieta, ktore sa boji otca, tak sa spravam aj teraz - v prenesenom slova zmysle, nie uplne doslovne, ale teda mam ten strach oponovat, stat si za svojim nazorom a pustat sa do velkych veci. Naozaj dakujem, len neviem komu - dobe, alebo tym. ktori vychovali nasich rodicov. Jedine psycholog nam pomoze, ten nas nebude sudit a mozeme mu povedat svoju pravdu.

anja27
autor
31. jan 2021

Dakujem kazdej z vas za radu dost mi niektore prispevky pomohli aj nieco pochopit iste veci..je mi jasne ze nakopko rodicia boli vychovavani prisne mali zle vzorce taktiez v nasej vychove. Teraz uz viem zeby sa to nestalo..vtedy bola aj mamina ina odvtedy sa dost zmenila. No aj tak minto je luto lebo to fakt bolo nezasluzene. Starsi brat bitku nedostaval a prakticky bol z nas troch najhorsi a doteraz aj je. My sme boli ked to porovnam s inymi skvele deti podla mna ale to uz je jedno. Pamatam si aj na momenty kedy sme za neposluchnutie prikazu boli obaja zatvarani osamote do komory bez svetla atd. Ked som nechcela zjest mrkvu otec ma zavrel v kuchyni na hodiny kym ma nedonutim atd doteraz varenu mrkvu skrz to asi nejem 😁 je tam viacero spomienok. Pre nich to bolo asi normalne. Akurat sa hnevam aj preto ze starsi brat tomuto vystaveny nebol aj ked robil vela zleho nepocuval utekal z domu a paradoxne mal vzdy vsetko co si zamanul. Musim to sama nejak spracovat ako som uz spominala venujem sa teraz viac sama sebe preco ako a tak..mozno ma to niekam posunie. Deticky zatial nemam ale ked ich budem mat sama sebe zaprisaham ze ich nikdy neudriem. Detom je v tomto svete ublizovane viac nez dost a ja sa na tom podielat urcite nebudem. Mam pocit ze niekedy maju oni viac rozumu ako my dospelaci a my prave by sme si zasluzili tu bitku.. 🙂

anja27
autor
31. jan 2021

@ibanina inak dalsi zly priklad takych rodicov ktore su despoticki..napr moja mamina mala fakt ze zlu vychovu ona musela vsetko aj dostala nemohla sa ani malovat a taktiez jej brat ten nemusel nic a od mala milacik. No a uz ked bola dospela aj mala nas nebyvala pri rodicovh oni si ju vychovali tak ze len zavolali a ona im sla hned pomoct. Oni lezali v posteli a ona makala za nich. Nevedela im povedat nie dokonca ani vtedy ked jej nadavali osocovali ju. Zije uz iba jej otec a doteraz je k nej akoby mu ani dcera nebola. Je to hrozne. Podla mna taki ludia by nemali ani mat deti..ona to potom nechtiac prenasala na nas..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
aknamorka22
31. jan 2021

@anja27 keď sa ti narodí dieťa, bude to úplne iné. Mne sa neuveriteľne otvorili oči. Bola to doslova facka od života pre mňa. Ale dobrá facka. Pochopila som, aký som bola pokrytec. Dnes už máme úplne iné vymoženosti ako kedysi. Nedá sa to porovnávať. Ja sa teraz viac snažím zamerať na to aká povaha je konkrétny človek. Prijať ho taký ako je a podľa toho s ním jednať. Dosť mi to pomáha aj pri rodičoch a už ma veľa vecí nevytaca a nestresuje. Ale trvá to dlho pokiaľ sa cez to prenesies. Dôležité je, ze sa nad tým už len zamyslas a pracuješ s tým. 🙂

katkati
31. jan 2021

Rozumný, empatický a dobrý človek nebude byť slabších, aj keby neviem v akej dobe žil a neviem ako bol sám bitý. Necitlivý, nevyrovnaný clovek si dôvod stále nájde.

marsmykkok
31. jan 2021

@anja27 možno tam bol problém, že na prvého rodicia nestačili benevolentnejsou výchovou tak z vás dvoch chceli niečo vychovať a preto to až preháňali. A neuvedomili si že ste s bratom veľmi citlivý a stačí možno sa na vás krivo pozrieť a nie ísť do extrémov

iwesska
31. jan 2021

@aknamorka22 U mna je to presne tak ako u teba,akurat s opacnymi rodicmi. Mama mi len tak zensky capla po riti,ale otec z pozicie sily sa ovladat nevedel, ten ked mi zavalil facku,tak mi v hlave drncalo este dobrych niekolko minut. Nevyriesilo sa tym ale nic,jedine co dosiahol bolo,ze som sa ho bala a dodnes mam problem sa s nim rozpravat a byt v jeho pritomnosti. V zivote ma neobjal, nepovedal,ze ma lubi,zato mojim detom stale a zrazu je najlepsi dedko na svete. Je mi z toho divne. A bavit sa s nim o tom nema zmysel,lebo on ziadne chyby nema, a ja trepem somariny a vobec to tak nebolo🙄 Sranda ale je,ze vzdy sa cudoval,preco mam k nemu taky chladny vztah. No preco asi🤔On si to ale vysvetlil po svojom a povedal mi,ze som bezcitna egoisticka osoba😂🤦🏻‍♀️S niektorymi ludmi sa proste neda. Ja si aspon priznam,ked voci deckam nieco prezeniem.

makova333
31. jan 2021

@anja27 toto co popisujes je forma traumy. Ak to naozaj chces riesit, nepotlacaj to v sebe, to je ta najhorsia mozna cesta. Je to len casovana bomba vlozena do vrchneho suplika. A nik ti nezaruci, ze raz, ak na nu aj zabudnes, v tom supliku nevybuchne. Aj ked psychologa odmietas, podla mna je namieste vyhladat ho. Vyberaj starostlivo, ak sa rozhodnes. Psycholog ti pomozes tie situacie spracovat, vyrovnat sa s nimi, odpustit a posunut sa dalej. Ale je to cesta na dlhe trate, tak neocakavaj vysledky hned. Ty mozes spravit zatial napriklad jednu vec, napisat na papier svoje pocity, akoby si pisala list rodicom a potom list spal. Vyventilujes tym svoje pocity. Co sa tyka mamy a jej detstva. Casto sa stava, ze ludia okopiruju vzorce spravania svojich rodicov. Napriek tomu, ze si povedia, ze toto svojim detom nikdy neurobim (uprednostnovanie brata, lebo ked sa to jej dialo urcite ju to trapilo), zopakuju presne to iste. Nepoucia sa z prvej ani druhej lekcie, mozno az z tretej na vnucatach.... Preto, aby si sa ked budes mat vlastne deticky, nedostala do rovnakej situacie ako bola tebe sposobovana, vyhladaj vo svojom zaujme toho psychologa. A k tvojej otazke. Nie moje deti nebijem, je to pre mna velmi ponizujuce, aby som sa k niecomu takemu uchylila. Presne preto, ze moj otec sa z takych lekcii ako pisem vyssie nepoucil. Co sa odrazilo na nasom vztahu.

mariejenka
31. jan 2021

Uznávaný psychiater dr.Droba, ale aj iní maju za to, že dieťa do 5-6 rokov sa formuje,jeho osobnosť,to ako bude v dospelosti riešiť vsetko od lásky az po konflikt... naďalej je správna výchova potrebna,ale ked sa do toho 5 roku zivota dieťaťa,to dieťa stretne len so sikanou, agresiou,nelaskou,nauci sa, ze toto je norma spravani sa a ponesie si to v podvedomí do dospelosti. Vid. deti z kojeneckych, detských ústavov , deti zo zaostalych osad, alebo deti asocialov ,ktoré vyrastali ako samorasty(samozrejme nie všetci,nepausalizujem, nechytat za slovíčka prosím)...
Preto opäť,ak mas sa trápiť, neprijať pocity ktoré mas navštív odbornika.

marcellka32
31. jan 2021

Nás nebili, ale pamätám sa (zrejme to bolo stresujúce) ako kamarát na dedine vyliezol na ceresnu strom a tam čakal celý deň, lebo otec ho zbije (už neviem zaco, ich otec bol veľmi prísny), prišiel otec a čakal pod stromom kým zlezie z čerešne aj s remenom 🤦, svoje deti nebijem, sú to už pubertaci, keď nepomáha dohovor, zaberajú zákazy tv, Pc, mobilu...mame rozpis povinnosti aj keď je korona nepolavujem, okrem školy musia pomôcť denne max s dvoma domácimi prácami +postarať sa o svoje zvieratká (pes, rybičky)

aknamorka22
31. jan 2021

@iwesska panebože presne tak moja mama. :D vnucencom vkuse hovorí ako ich ľúbi a je najlepšia babka na svete :D a mne vždy vycita, ze ako sa k nej správam a žiarli na otca, ze k nemu mám iný vzťah. Milión krát sme už viedli ten rozhovor prečo a ako ale vyšla som z toho ako blbec ja. Takže už som to prestala riešiť a usmievam sa a prikyvujem 🙂 už je to iné keď má človek svoju rodinu, domácnosť. Ja len dúfam, ze s mojimi deťmi nedopadnem rovnako. Chcem mať intimnejsi vzťah s nimi 🙂

Strana
z2