V cudzine by vás za "po riti" dieťaťu zavreli...Skutočne?
Dievčatá, rýchla ranná diskusia... Čítam knihu o výchove (áno, reálna kniha, wau) a tam, že v "cudzine by vás za po riti dieťaťu zavreli.... Žila som len dva roky v nemecku, ešte bez detí, ale nestretla som nikoho koho zavreli, ani nikomu deti nezobrali. Napíšte tie čo žijete v cudzine, koľko detí vám už zobrali 😂😂😂
Zijem v holandsku a nepoznam nikoho, komu by odnali dieta za jednu po zadku. Raz v kniznici dostal nas synator zachvat zurivosti, vtedy on nepocuje/ nevidi.treba ho nechat vykricat a potom sam pride sa ozpravedlnit. Nase deti maju hranice presne definovane. Napr. 3x a dost. Prosim ta, poupratuj na stole.... ked nic, len poviem, ci chce vidiet lietajuce vlaky (thomas the train) upratuje jedna radost. (uz raz leteli zo stola). Alebo ked deti oslovim plnym menom, vedia, ze je hodina dvanasta. Na verejnosti som max. Chytila za rameno.
Moja byvala sefka riesila o.i. odoberanie deti z rodin. Sama je vdoda, 3 deti.... povedala, ze najhorsi su cerstvo vystudovani soc. pracovnici, kt. nevedia o com je zivot, a vyhorene osoby tesne pred dochodkom, kt. to maju vsetko v... tam. A kategiria sama o sebe, "hajzlici" ktory chcu dokazat aku maju moc nad zivotmi inych. SS by mali byt ludia so srdcom a dusou....Mala na stole od ss navrh na odobratie dietata- chlapec bol v opatere babky, ona si zlomila nohu, on bol zaskolak, lebo sa staral o nu. navrh zamietla,o.i. nariadila, aby chodila ku nim opatera pre babku na trovi statu. Ked sa chce tak sa da. Co sa tyka jej deti, viem, ze raz za4 roky spoluprace bola na svoju dceru nahnevana. Ale totalne. "Keby bola pri mne, taku by som jej strelila". Sialena puberta nevedela, co so sebou a nieco pokaslala...
Taaaaakze, si myslim, ze dnesne deti nemaju hranice, podla niektorych nic nemusia a vsetko mozu. (Na skolskom dvore som videla, ako cca. 7r dieta povedalo mame, ze je p...., koplo ju do holene. Lebo sa nemohlo ist hrat ku spoluziakovi.) Mozno som stara korytnacka, ale si myslim, ze som mama, a nie niekto z ulice, holandania hovoria- ik betaalt, ik bepaalt. (Ja platim, ja rozhodujem).
@katrinka8 ja som syna nechávala "vyzúriť", ale bol vo svojej detskej izbe, z ktorej mohol hocikedy vyjsť (aj som mu povedala, že keď sa ukľudní, nech za mnou príde). Odišla som skôr pre to, aby som ja nevybuchla, išla som ukľudniť hlavne seba. Žiadna komora a už vôbec nie zhasnuté svetlo. By som sa bála, že z toho bude mať nočné mory a bude sa báť tmy...
Keď sa deťom venujem, keď sa s nimi odmala rozprávam, keď si od nich nič nevynucujem a netvarujem ich na svoj obraz, pretože to nie je potrebné nakoľko sa vrátim k prvému riadku - sa im venujem a sú naučené, že všetko, aj to zlé si radšej vyrozprávame, tak verte, že sa nikdy nebudete musieť znižovať k bitke. Pozornosť, láska, rodičovská trpezlivosť... nemôžem tomu uveriť, že niekto svoje dieťa zavrie do tmavej izby, nechá ho kľačať, facká. To by som skôr teda nechala okúsiť tých rodičov, nech si to sami zažijú. A poprave - urobila by som to s menšou radosťou. Nerozumiem, prečo sa pred vodičským oprávnením musia robiť rôzne testy a pred rodičovstvom nie. Malo by to byť rovnocenné, dokonca pred plánovaným rodičovstvom povinné...
Ja som zažila, ako na malé max dvojročné dievčatko mama kričala, že je krava sprostá, pretože stúpila do mláky. Adept no. 1 !
@777januska777 tak celý víkend alebo dlhé hodiny sa koli niecomu nebavit na to treba povahu a to zas ja taka nie som a ani nemám rada takýchto oduvacov. Ale keď ma naštve alebo niečo vyvedie napríklad klame tak som proste nahnevaná alebo smutná z jej správania tak to dám aj najavo. Nieje to žiadne psychické týranie ale normálna ľudská reakcia. Ci to ju mam zbit, uľaviť sama sebe a po bitke s úsmevom no pod moja milucka idem ti spraviť večeru.
@andrea_82 ja to porovnávam s vlastným detstvom, keď som bola zlá a poslali ma do kúta tak som tam čučala a rozmýšľala o sebe ale keď som dostala po zadku bola to akurát frustrácia, bolesť a hnev voči rodičom.
Preto som volila radšej sedenie v komore (keď nepomohlo ukludnit sa v izbe) a normálne sa tam svietilo. Tých pár minút osamote jej pomohlo sa skludnit sa popremýšľať o sebe a keď bola pokojná mohla ísť von. Zhasla som tam jeden jediný krát na 10 sekúnd keď už nič nepomáhalo. No áno mohla som ju zmlatit ale načo? Efekt by to nemalo absolútne žiadny.
Násilie voči deťom je u nás bohužiaľ tolerovane ale nieje to správne. Véd aj dospelý keď porušila zákon dostanú najskôr napomenutie, verejnoprospešné práce, väzenie a úplne nakoniec samotku. Nikdo ich nebije lebo je to nehumanne, tak prečo potom bit deti?
@yanni uplne suhlasim stym,ze v de este stale s adost zatvaraju oci pred na silim na detoch.... hlavne v tych pristahovaleckych getach dodavam .... ale nema suplnu pravdu vtom,ze musis udat tada,ak ches vola tpoliciu,ked vidis na ulici pachat nasilie ,vratanie na detoch.... ina vec je,ci policia prde v cas,aby chytila pachalela....
Zakony v de aj vo väcine zap,europy ,ale aj mentalita avychova Nemcov /ked piseme o de/ su na stane nenasilneho vychovavanioa deti....Ja som sa nestretla tiez za mnohe roky v de v o svojom okoli s tym,zeby deti boli vnormalnej nemeckej rodine trestane bitim ...Tuto metodu väcsinou pozivaju tam zijuci cudzinci...
A ano, je rozdiel podla tr.poriadku bitie a bitie.. cize v zmysle toho,ake nasledky to pre daneho rodica ma....
@homolca ,to ,ze ty si nevidela odnatie deti enznamena,ze deti v de /aj ked by mali byt uradnikmi viac chrnene ,kedze zakon to dovloluje/ nie su odnimane..
A ako ty pises, ´ ci rodic je pre tyranie dietata zatvoreny, tak to zalezi na viacerych okolnostiach...... intentzita tyrania, inbtenzita ublizenia na zdravi a pod...
Vd esu deti zakonom chanene prd tyranim .co je aj bitie po zadku.....bezni Nemci maju inu kluturu vychovy ako napr.Slovaci,.Takze tam bikka didtata nie je vychovny prostriedok a to uz dlhe desatrocia....
@lujza123 no podla mňa je jedna po zadku oveľa lepšie riešenie ako vaše. Lebo pri tom po zadku je tam len tá chvíľková bolesť, ale pri vašom je už aj strach z toho, že mamka má nemá rada. Ono ukľudniť sa v inej izbe je fajn, ale nebaviť sa s dieťaťom, len kvôli tomu, že niečo zle urobilo je podľa mňa už cez. No ale vidíte vám sa vaše výchovné metódy zdajú ok, niekomu sa zas zdá ok jedna po zadku, ono na výchovu neexistujú pravidlá a je chyba ak sa rodičom niečo vo výchove prikazuje a zakazuje. Ak je to už týranie či fyzické alebo psychické (aj keď psychické sa ťažšie dokazuje) to je o inom.
@777januska777 ja by som sa ta chcela spytat, ktora matka ,ak lubi svoje dieta,tam mu dokaze sposobit co i len chvilkovu bolest umyselne? Co je toto za zmyslanie? Nedokazat sa ovladat je znakom nezrelosti zeny ci muza..a tak by nemali mat deti,ak nedokazu ovladnut emocie a musia sposobovat bolest ? Dieta spracuva emocie ,ktore nedokaze ovladnut.a prave zrly rodic to vie,dokaze ho prviest tym obdobim tak,ze nemusi udriet... Dieta sa ma vychovat od narodenia.... ale rodicia casto robia chyby vo vychove ,nestanovia hranice a potom zrazu chcu,aby dieta poznalo hranicu spravania ,ktore ani nestanovili ......
@f333 no ako tak počúvam tak asi väčšina. Tu ma modrom koniku to čítam denno denne, napríklad matky dieťaťu spôsobujú bolesti, keď sa hádajú s ich otcami, keď ich opúšťajú alebo zakazujú sa s nimi stýkať. Takúto bolesť však matky neriešia, lebo to je psychická bolesť a na tú každý zabúda. Avšak bolesť je aj samotná výchova, lebo dieťa nechve počúvať rodičov, nie je to v jeho podstate. Takže ak chceme dieťa netrápia výchovou mali by sme úplne upustiť od akejkoľvek výchovy. A dám vám ešte priklad: Stačí sa pozrieť na vzor Nórska, tam si dieťa nikto nedovolí capnuť po zadku, ale psychické týranie tam prekvitá. Takže ja nepochopím ako napríklad môžeme zakazovať a odsudzovať jednu po zadku, ale psychické týranie (teda väčšinou sa to nazýva výchova) je ok.
@f333 no a máte vy vôbec dieťa? Lebo ja mám pocit, že aj keď rodič stanoví hranice, to dieťa bude stále skúšať čo si môže dovoliť a čo nie. To sa nedá raz stanoviť hranice a čakať, že dieťa bude poslušne počúvať. Ak máte také dieťa, tak to by som si potom rada tú vašu výchovu pozrela.
@bobana297 presne aj u nas kut zabera.
Osopleny oslzeny oslintany ale ucinny..
Lebo po riti alebo po prstoch je sekunda ktora nic nevyriesi ked sa hrozim nono nesmies zacne sa mi vyskierat.ked ju poslem do kuta na 5 minut pride mi vymenene dieta..
Zas nie ze tam bude klacat na gulickach ale proste ta separacia od nas je pre nu najvacsim trestom.
U nás v Kanade deti koli jednej po zadku neodoberajú i keď na verejnosti sa deti byt nesmú. Primerane fyzické tresty sú u nás stále povolené, takze jedna vychovna po zadku malému nezbednikovi od rodiča je stále v poriadku (sú presné stanovené pravidlá, čo sa môže) skrátka sme konzervatívni a Som rada, že sa to tu zatiaľ neženie do európskych extrémov. Moje deti síce na verejnosti nikdy nedostali, ale keď boli malé tak veru pár krat po zadku dostali a účinkovalo to okamžite (v súčasnosti veľmi populárna metoda vysvetľovania do zblbnutia - nie dieťaťa, to to ma na háku, ale rodiča u mnohých deti žiaľ nefunguje)
No v Anglicku sa to napríklad nemôže na verejnosti dieťaťa dotknúť.Mna raz na to upozornila kamarátka keďže som malej hodila na zadok.Odvtedy už len doma 😂😂
@777januska777 mám veľmi podobný názor. Moja polovicka je vychovaná štýlom "mamička sa nebaví, bol.som zlý, do izby...", Hlavne že nikdy v živote nedostal na rit. Následky to má veľké. Mama sa s ním nebavila z ničoho nič aj týždeň, dva. A prešlo to postupne bez riešenia. Toto on praktizuje celý život. Ja som prísnejšia, mama mi málokedy ale dala poza uši, všetko sa u nás okamžite vydiskutovali, vykricalo, a vyzduvalo... A deň sa končil vyriešeniu vecou a trestov/pochopením/ospravedlnením. Ale je na svete veľa pováh, rodičia su na to aby robili chyby a učili sa 😇 možno by bolo naj keby si ľudia spomenuli na svoje detstvo a prehodnotili správanie rodičov... Každý má iné priority a tým smerov vedieme dieťa. U nás to veľmi vidno, každý máme úplne inú výchovu 😂
@777januska777 zijete v Norsku?Ked dokazete poisudit,ako je nastaveny tam system pravny.... Ja zijem roky v zap.europe, do Norska chodime na dovolenky,ale netrufala by som si posudzovat ani ako pravnik ich system.. A bulvar necitam....
Vychova je zalezitost,ktoru zvladne len vyzreta osobnost rodica..... takze ano,suhlasim,ze na mk je vela matiek,ktore maju problem s vyzretostou ,s ovladanim svojich emocii,preto nedokazu ani vychovavat spravne svoje deti...
Ano,je telesna aj aj dus.bolest.ale my sa bavime tu v tejto debate o tej telesnej.ktoru dobrovolne vedome rodic sposbuje svojmu didtatu.ato je nasilie najhrubsieho zrna...... ja som vo svojej praxi videla vela utokov rodicov na deti....tiez si ti rodicia mysleli,ze tie deti vychovavaju tak,ze im sposobuju fyz.bolest..... ale uz si neuvedomili,kedze su nezreli, ze to dieta nelubia.kedze na nom pachaju nasilie.svkuneschopnost riesia potom najlahsim pr enesposbom.. udermi na dietati....ale ak by takto postupoval manzel voci nim,tak to kvalifikuju ako nasilie........a nasile znamena spachanie aj tr.cinu....a len malo rodicov si to uvedomuje a stale si ospravedlnuje to pachanie nasilia na svojich detoch.... ano,aj rev na deti je nasilie.....
Takze nobhajujme konanie nasilneho rodica v ziadnom pripade....
@777januska777 nevimeci mate vy deti ake velke.ale asi velke skusenosti nemate..kedze neviete,,ze deti skusanim ,ci su dane hranicevastne testuju,ci su v bezpeci, ,ci ziju v harmonii..püdla vekui deti sa stanovuju hranice .cize ine kojencovi,ine dietatu v predskolskom veku,.ine v v puberte....a deti sa citia dobre ,ked vedia,ze hranice existuju.... dava im to pocit bezpecia.....
@homolca ako aupair som v UKmala deti, ktoré si boli dobre vedome toho, že ich môže vziať sociálka ak budú revať tak, že by ich mohli počuť susedia a dať podnet. Raz zavyjali lebo chceli tretí nanuk alebo čo a počas toho revu mi staršia s úškrnom posepkala že deti v jej krajine sa nesmú bit lebo by ich mohli mame vziať tak si mám dávať pozor.
@homolca ešte dodám že som ich nebila, len sa rozhodli že ak im nedám tretiu zmrzku tak budú nariekať čo najhlasnejšie, robili to aj mne aj predošlým pestunkam aj mame. Celé zle, ona im dala aj 5 denne ala ja keď som dala dva tak už boli otázky či po jednom nestačilo, veď staršia už má problémy s nadváhou.
@f333 no veď ja neobhajujem žiadne násilie, avšak čo je násilie a čo nie je? Ako som vravela ono sa nedá definovať, že toto je isto zlé a to vo výchove treba zrušiť. Jednoducho sa veci nedajú paušalizovať. Každý prípad by sa mal hodnotiť individuálne. A hlavne by ste nemali odsudzovať jednu po zadku a tvrdiť, že je to isto zlá metóda. Keď to neplatí vždy. Niekedy u niektorých detí neplatia iné metódy. Ja zas poznám prípady kde nebijú deti, ale teda to psychické ublizovanie tam je. A ďalšia vec ani jeden človek nie je vhodný na výchovu detí. Keďže každý človek má svoje chyby a tie chyby sa budú v tej výchove prejavovať. Takže hodnotiť výchovu iných a tvrdiť, že toto je isto zlé a toto je dobré sa nedá, keďže každý človek je iný a nepoznám dospelých ľudí, ktorí si nenesú z detstva nejaký problém aj keď ich rodičia boli skoro dokonalí. A toto je chyba týchto systémov na výchovu, lebo tam sa nepočíta s individuálnym prístupom, ale sú tam tabuľky a hodnoty čo sa má a čo nemá robiť a kto náhodou nedodržuje ich tabuľky, tak je zlý rodič a dieťa by nemal vychovávať.
@ela_79 No len či by sa im to páčilo keby ich vzala .. presne to by mali mali vymyslavci zažiť na chvíľu a tak ako robia bič na rodičov ( a na druhej strane kritizujú znižovanie počtu detí..) mali by aj druhú stranu trochu vedieť uzemnit. Keď už rodič nesmie. Mne to príde ako úplne obmedzovanie rodičov niekedy. Veď sa dnešné deti majú ako v bavlnke oproti minulosti...
@777januska777 ja nepotrebujem filozofovat o tom,ake kto ma chyby..nasilie je tr.cin, je jedno,v akom kontexte ..a..nama co hladat vo vychove Bodka..
@f333 tak no bodka. Ťažko sa diskutuje s niekým kto si ide len svoje, nedokáže tolerovať a pouvažovať či je niečo výchova alebo násilie. Jedna po zadku nie je násilie a za tým si stojím. Ak u nás nastane taký systém ako v Nórsku, Anglicku atď. Tak už nebude musieť byť jedna po zadku, ale už budeme vychovávať len psychických zúfalcov. Ale vám je to zbytočné rozprávať, lebo vy to ako vidím všetko viete najlepšie.
@simca06022011
@777januska777 ja s vami súhlasím, aj zvieratá "pacnú" svoje mládatá, je to prirodzená stopka, upozornenie, ochrana pred nebezpečenstvom. Myslím že jedna po zadku nezanechá na nikom traumu, zato nerozprávanie, hnevanie sa, prehnané očakávania rodičov a strach že ich dieťa nesplní hoci by nebolo potrestané, ale nedokáže si predstaviť že ich sklame a iné nátlaky môžu hlavne citlivejších osôb zanechať vážne následky na celý život
@timilv budem trosku mimo temu, ale tvoj prispevok je genialny.
Pointa respektujucej vychovy je, ze voci dietatu sa nepresadzujeme nadradene, dominantne, ale budujeme partnersky vztah bez nasilia ( bez capnuti a vzduchom chladenymi). Teoria stoji na tom, ze ak dieta capame, poslucha nas pod hrozbou trestu. To co si popisala je presne ten problem, dieta je naucene posluchat len preto ze bude vycapane, a vonku neposlucha, lebo vycapane nebude. To je katastrofalna vychova. Od nej je horsia uz len ziadna, a efekt ma uplne rovnaky. Tvoj koment krasne ukazuje, ake su capance zbytocne, napriec vsetkymi statmi.
@lujza123
@777januska777 mozem sa zapojit? Skusim priklad toho potoka. Dieta sa obsmieta okolo studeneho potoka, na upozornenie nereaguje. Necham ho spadnut do vody, je mokry studeny, utekam s nim domov do tepla, cestou hovorim 'varovala som ta, tu je dosledok, musime ukoncit prechadzku a ked budes chory nemozes ist na ihrisko k detom zajtra'. Verzus dzignem decku jednu na rit, poreve 10 sekund a o dalsich desat šalalala nahanam s mamou motyle na luke... Hm, z tohto hladiska vyzera capnutie po rici, popravde, omnoho lepsie.
Netajim sa, vediem vychovu ako lujza (az na tie komory) a povazujem ju za spravnu. Capat decko mirnix dirnix mi nepride tak efektivne ako ucit dieta dosledkom. A pokial mi pride domov, napriklad, zafajcena13r dcera nevidim problem, aby som jej moje sklamanie dala najavo vikendovym mlcanim. Alebo jej mam lisknut po papuly (a potom co, piect strudlu?) ?
Komenty, kde ale spominate ze je to psychicke tyranie mi rozvirili myslienky... Ano citim ze obcas na mojho 2r tlacim, vidim ze kym pochopi co urobil, preco sa hnevam a ze chcem ospravedlnenie, fakt 'trpi'. Radsej by schytal od tata po rici a o minutu sa hral s vlakom. Ale... Dosledky jeho cinov su kde... No, je mi uzko teraz na vecer, mam o com premyslat.
Dnes som citala na najmame na nete ze v akej si krajine je uz schvaleny zakon ze ak rodic udrie dietat je to trestny cin.cesky psycholo sa tam vyjadril ze dobrych a vychovavajucich rodicov budu trestat ako zlocincov.kde to spejeme.co to bude za zmagorenu generaciu deti resp.dospelych.to uz ozaj mozme cakat 3svetovu vojnu ked tie deti nebudu mat ziadne hranice.
Mám dve deti, 11 rokov a 5 rokov a ešte nikdy nedostali výchovnú po riti, tobôž facku ani do mňa ani od muza. Tiež neboli žiadne oduvacky. My s mužom dávame tresty ako zákaz počítača, telky, slečne berieme mobil, žiadne kamošky. Deti máme vychované a s dobrým prospechom a neviem aká situácia by musela prísť aby som ich udrela. Veľa sa s nimi rozprávam, vysvetľujem. Tento týždeň bola hádka s dcérou, zavrela sa do izby a o pol hodinu vyšla s plačom, že ju to mrzí, uznala si chybu, objali sme sa a bolo dobre.
Spôsobovať dieťaťu fyzickú bolesť (myslím tým aj capnutie) lebo sa nespráva tak ako očakávam? To je pre mňa zlyhanie rodiča. A hlavne ak ide o malé detičky. To dieťa sa nemá ako brániť a často to príde vtedy keď ešte nevie ovaládať svoje emocie. Je mi z toho nanič.

@galioska - akurát minule som myslela na Boorovcov, že ako sa asi majú tí chlapci. Samko a Martinko sa volali? Sú to už roky, ale upadlo to akoby do zabudnutia verejnosti.