Žiadna komunikácia, minimálna interakcia u 18 mesačného dieťaťa
Ahojte prosím chcem sa poradiť.
Čítala som diskusie, ale veľa mamičiek malo obavy, že ich deti komunikujú málo napriek tomu vedeli aspoň nejaké slová. Mojá má 18 mesiacov a nepovie ani slovo, nechce ani veľmi napodobnovať gestá "aká bude vysoká" (to mi ukázala asi pred týždňom a inak zas nič)... keď je zaujatá hrou, vôbec nereáguje na meno, keď ide robiť niečo zle, vtedy zakričím, a reáguje, inak si ide svoje, je veľmi veľmi aktívna, to je napísala aj kardiologicka, stále v pohybe, najradšej všade lezie, ale zas vie pekne stavať kocky a vežičky, to skúša z hocičoho, knihy čítať nechce, len ich prelistuje, ale rada sa v nich hrabe, inak nič....
pediater na poslednej priehliadke povedal, že sa jednoducho rozrozpráva neskôr... takže ma nechce nikam poslať... existujú zariadenia/psychológovia/neurológovia, kde môžem ísť len tak nezávisle si vypočuť názor odborníka na neho....
som z toho veľmi vystresovaná, samozrejme kamarát google mi hneď diagnostikoval autizmus...., tak prosím o rady maminy, ktoré mali alebo majú takéto deti a ako sa to ďalej s nimi vyvíjalo, lebo väčšinou sa v diskusiách po čase odmlčali...
@itmama15 mojim neurologička asi 1,5 roka neustále písala do papieroch, že nespolupracujú... len čo sme vošli, tak vkuse revali... žiadna spolupráca aby videla ako lezú, štvornožkujú a nebodaj chodia 🙂 čisté amoky 🙂 ukazovať na obrázku zvieratá nula bodov... hovoriť zvuky ako robí kravička a podobne ... nič... mala problém zmerať im hlavičky 🙂 potom sa to trošku ukľudnilo a vyvádzali menej... aspoň keď ich revúc chytila a postavila na zem tak utekali ku mne aby videla ako chodia 🙂 zo začiatku sa na zem len hodili 🙂 v troch rokoch jej už ukazovali veci v knižke, hrali sa s hračkami co tam mala.. ale nepovedali ani slovo 🙂
@brona235 ma pravdu. Autizmus sa diagnostikuje az okolo 3 rokov. Ja mam niekedy neudrzatelny pocit ze v dnesnej dobe narasta ten pocet autistov aj preto, ze rodicia sa tolko sprtaju na nete a chodia za kadejakymi odbornikmi aj neodbornikmi, az sa chudakovi decku napokon nejaka ta diagnoza najde, hoci ju ani mozno nema.
@itmama15 ja ti rozumiem a drzim palce, podla mna to nebude autizmus ale ono sa to tak v 2.-2,5 rocka ukaze... Venuj sa malej, citaj jej, povzbudzuj ju 🙂
@willino1 no celé to vyšetrenie u neurologičky bolo divné... ako malá je v novom prostredí, centre kde má veľa podnetov a kde môže behať ako odtrhnutá z reťaze, všetko chce chytiť, všade vyliezť... taká bola aj v ambulancií, vtrhla do nej, len čo sa dvere otvorili a rovno na hračky a všetky preskúmať, hlava nehlava... a doktorka, že asi sa nevie pekne hrať s hračkami...wtf? ktoré decko sa vie v 19m pekne hrať, podľa mňa všetky rozhadzujú... ale ok ideme ďalej... to by mi až tak nevadilo... mama mi hovorila, že presne taká som bola aj ja... všade som liezla, že si pri mne ani minútu neoddychla, stále nadomnou..., takže túto "diagnózu" by som ešte mávla rukovu, že ok, lenže ona ju mala ťažko v paži, keď ju oslovila, keď buchla, keď si ona udrela hlavu o umyvadlo (nezaplakala)... tak jej hneď dala do papierov, že nefixuje pohľad.... čo ja viem, dnes schválne od rána, krásne sme si spievali a celý čas oči na mne, pušťa klavírik a ja spievam... a aj sme sa pekne hrali, ukladala kocky do hrnčeka, vkladala ich do tvarov trojuholík... takže moja je výslovne besná, tam kde to nemá obkukané.... ale uvidíme, čo povie ušný, lebo z tejto neurologičky som bola dosť prekvapená, že si má záujem kresliť si kruh... čo to mal môj malý až v troch rokoch, nie v 19 mesiacov... chôdzi a hmaty boli v poriadku, len chcela byť všade bezohľadu či sa prizabije alebo nie...a že sa hnevala, keď som jej zakázala vyliezť, že to sa vždy tak hnevá... reku však jej zakazujem, ktoré decko je šťastné vtedy... také zmiešané pocity som mala...že pomaly na zadku a čítať knihy od 18 m... a že nehovorí rovno povedala, že je hluchá...že má z toho taký pocit... tak ideme k ušnému, aby zmerali všetky frekvencie, lebo ju videli 2 pediatri a nikto si nič nevšimol, reagovala na zvuky, aj keď pes zašteká, aj keď zvonček zazvoní, telefón.... vydávali nejaké zvuky tvoji myslím ba-pa-ham? moja skôr len hmm a škrieka (z čoho mi idú prasknúť bubienky)
@domculik vedz, že chodenie po doktoroch je to posledné, čo chcem... už mi je z nich na grc, čakárne a kontroly a pohľady na precitlivé matku... už som si to odchodila s malým, fakt som nechcela... keby mi povedala jedno jediné slovo, alebo aspoň "džavotala" ani ma nehne ísť za odborníkmi, nech je besná ako chce... dnes označia každé decko kadečím... ak pôjdu k neurologičke a bude len trochu neposedné... už si nemyslím, že to je autizmus, skôr hyperaktivita s poruchou pozornosti... všetko sa odrazí od výsledkov ušiek... a inak je to pravda, z autizmu sa stáva civilizačná choroba dnešnej doby, je veľa člankov o tom, už v roku 2008 nazvali takýto nárast "epidémia autizmu" sa šíri svetom... myslím, že tak ako hovorila moja mama, že aj ja som bola besná, určite by mi vtedy tiež diagnostikovali hyperaktivitu, len moja mama nikam so mnou nechodila (chvaľabohu)... zato ma vždy "zrúbala", keď prišla z rodička a učiteľka jej len žalovala, kam všade som vyliezla... dnes už by som musela mať asistenta v škole... takže asi tak... ak budú ušká v poriadku, všetko nechám tak, aj tie diagnózy a to všetko...
@bosorkabb a ten kontakt neudržal ani s tebou? lebo so mnou ho ona udrží doma, keď sa hráme a jašíme... ale keď sme niekde inde, tak ani za svet... ale zatiaľ na nikoho nejak extra nezafixuje pohľad... ako sa to začala u vás prejavovať? aký máte stupeň keď až pri reči ste si niečo všimli... pekne chodíte? má nejaké rutiny?
@itmama15 mam doma atypického autistu a ten sa prejavuje inak ako bežný autista. Preto až pri reči a bolo to dávno, vtedy povedomie o autizme nebolo. Očný kontakt udržiaval len so mnou a manželom. Stranil sa ľudí. Keď vyhladaval tak vždy len dospelých, deťom nerozumel. Teraz už rozpráva aj keď 100% to nieje a vekom prichádzali iné veci ako strach z hlukov, pachov. Na toto je expert cíti a počuje aj to čo ja nie.
@itmama15 nic proste je to male dieta a ma svoje tempo. Pozri toto nie je patent na rozum ale.... deti sa do cca 7 rokov vyvijaju, velmi masivne a velmi ROZNE. jedno rozprava v roku, druhe v 5tich.... ale to 5rocne sa prestalo pocikavat v roku a pol a to co vedelo rozpravat v roku nosi plienku do 6tich.... takze netreba riesit tabulky a priemer, kedy by uz mala robit TO a TO, ak ti rozumie beznym povelom tak by som sa neobavala...
@saurian dobry den centrum detskej reci diagnostikuje poruchu porozumenia a celkovy vyvoj reci ci i nieco viac?

hihi, ja som z tych co sa obavali... presne ako pises, dnes ma ta nasa 4,5 roka je to vnimave citlive dieta, ukecane a myslim, ze skor som si vtedy mala diagnozu stanovit sama sebe :D drzim palce nech je to aj vas pripad. Podla mna cokolvek hodnotit v tom veku je fakt velmi velmi skoro....