icon

Ako dlho vydrží drevená terasa?

Včera o 13:37

Zdravím,

s manželom plánujeme robiť novú terasu a čoraz viac nás láka exotické drevo. Predajca nám odporúča Bangkirai alebo Garapu, ale nevieme sa rozhodnúť. Na pohľad sa nám veľmi páči a podľa predajcov by malo vydržať roky bez väčších problémov.

Na druhej strane počúvam rôzne názory. Niekto tvrdí, že je to investícia na desiatky rokov, iní hovoria, že ak sa človek nestará pravidelne o olejovanie a údržbu, časom stratí svoj vzhľad a zošedne ako každé iné drevo.

Preto by ma zaujímali reálne skúsenosti. Ak máte terasu z exotického dreva už niekoľko rokov, ste s ňou spokojní? Koľko starostlivosti si vyžaduje a išli by ste do nej znova, alebo by ste dnes vybrali iný materiál?

dskjhfdlkdjhl
Včera o 14:10

Mame taku terasu, uz 17 rokov, ale pravidelne ju manzel natiera. Takze, je s tym robota, ale nemenili by sme.

anonym_99554c
Včera o 14:24

@anonym_autor
My mame Merbau dlho to nieje drevo to je skor ako beton tak tvrde.

minenkaa
Včera o 15:16

Drevo akékoľvek musíš ošetrovať ,potom to vydrží cely zivot
Ak sa vám to nechce olejivat ,voskovat občas obrusit ,tak berte kovové ,betónové ,plastové

madeincssr
Včera o 15:28

@anonym_autor akekolvek drevo vyzaduje dost castu starostlivost (olejovanie, brusenie a natery...) Najviac degraduje slnkom (UV). S vekom sil/elanu furt cosi udrziavat/renovovat ubuda. Ja by som siel do bezudrzbovych materialov. Radsej po 20-30 rokoch vymenit, ako kazde dva roky narocne udrziavat. Staci si pozriet ako dopadnu po 5-10 rokoch moderne drevene fasadne prvky domov (rozne obklady ci lamely), vyklady (ramy) hoci aj z tvrdeho dreva...

anonym_28df4a
Včera o 15:47
@madeincssr

@anonym_autor akekolvek drevo vyzaduje dost castu starostlivost (olejovanie, brusenie a natery...) Najviac degraduje slnkom (UV). S vekom sil/elanu furt cosi udrziavat/renovovat ubuda. Ja by som siel do bezudrzbovych materialov. Radsej po 20-30 rokoch vymenit, ako kazde dva roky narocne udrziavat. Staci si pozriet ako dopadnu po 5-10 rokoch moderne drevene fasadne prvky domov (rozne obklady ci lamely), vyklady (ramy) hoci aj z tvrdeho dreva...

@madeincssr
pises ako expert ale oni nechcu instalovat terasu z makeho dreva ale tropickeho tvrdeho ako Garapa a ta je az 50 % tvrdsia dub.

marca12
Včera o 15:58

Vydrzi,ale je dobre kazde 2 roky osetrit olejom. Mne sa napr.aj paci,ked zasedne. Je to pekne a niektori si dokonca nechavaju zosednut