icon

Tehla alebo drevodom. Aké sú vaše skúsenosti?

13. máj 2026

Ahojte. S manželkou sme vo fáze, keď sa rozhodujeme medzi klasickou tehlou a drevodomom a čím viac o tom čítam, tým som zmätenejší 😄 Každý odporúča niečo iné a mám pocit, že každý tvrdí, že práve jeho voľba je jediná správna.

Zaujímali by ma reálne skúsenosti po pár rokoch bývania – náklady, problémy, vlhkosť, kúrenie, životnosť, celkový komfort.

Išli by ste dnes do toho istého znovu, alebo by ste niečo spravili inak?

Vďaka za každý normálny názor 🙂

martinmmartin
13. máj 2026

v drevodome pocujes kazdy krok hocikde si

anonym_2ef2a5
13. máj 2026

máme tehlu. nemenili by sme.

autor
13. máj 2026
@martinmmartin

@martinmmartin Píšeš ako majiteľ, alebo staviteľ?

sisska96
13. máj 2026

Tiež tehlu máme. Najlepšie

ivana11155
13. máj 2026

@anonym_autor tehla, nemenila by som.

petra7797
13. máj 2026

Mame drevodom a nieje pravda ze vsetko pocujes mam 3 deti takze viem o com hovorim

autor
13. máj 2026
@petra7797

Mame drevodom a nieje pravda ze vsetko pocujes mam 3 deti takze viem o com hovorim

@petra7797 Ak by si teda mala možnosť vyberať znova, vyberáš drevodom?

andreakotesova
13. máj 2026

Určite tehlu.

martinmmartin
13. máj 2026
@martinmmartin

@martinmmartin ako maitel tehly a obcastny navstevnik v drevodome

petra7797
13. máj 2026
@anonym_autor

@petra7797 Ak by si teda mala možnosť vyberať znova, vyberáš drevodom?

@anonym_autor ano vyberiem si drevodom znova

anonym_b45d73
13. máj 2026

@anonym_autor
V Amerike, Swedsku a Japonsku je viac ako 80 % domov drevených. Podľa AI je na Slovensku približne 10 %.
Podľa tej nedôvery by som do toho nešiel, ak by si to chcel v budúcnosti predávať.
Pritom my máme starší drevodom a sme spokojní, ale my ho predávať nebudeme. Deti ho budú dediť, lebo je v perfektnej lokalite.

petulda333
13. máj 2026

Drevodom,5r a som spokojna. Vybrala by som si znova

anonym_5abe4a
13. máj 2026

@anonym_autor podla mna je v nasich koncinach jedina vyhoda drevodomu rychlost stavby (prakticky par dni zmontovat)... Tehla trva dajme tomu rok...
Inac mozno v zahranici je drevodom lacnejsi, ale tu si myslim, ze ani nie. Tehla je potom omnoho viac "modularnejsia" (rozmyslis si uprostred stavby a urcite upravy mozes robit)...
Tak isto by ma zaujimalo, ako dlho hori drevodom a ci po nom nieco zostane...

anonym_b93a77
13. máj 2026

2 roky drevodom a maximalna spokojnosť, už len tá rýchlosť - apríl základovka a konies septembra sme sa sťahovali a to sme mali prestoje lebo si elektrikár zlomil ruku a dlho schol betón na podlahu - a teda sťahovali sme sa keď už bola kuchyna, obe kupelne, podlahy, malovka, vstavané skrine nakomplet hotové. Ja som z paneláku a teda neviem, hej počujeme v spálni keď niekto buchne v kuchyni ale zas máme malý dom, jednoposchodový, spálňa a kuchyna maju spoločnú stenu. Máme 1ročné dieťa a nestalo by sa, že by sa zobudil že sme buchli alebo niečo. Vzhladom kde a aky mame pozemok neplanujeme ani v buducnosti dom predavat a zaroven sme ale ani nechceli stavať tak "aby nase deti mohli zdedit" - presne toto mame na pozemku a bolo lacnejsie postavit novy a toto pomaly burat... Argumenty typu "ako dlho hori", ked bude tiect bude plesnivy, je v nom hluk, odfukne ho (:D) a podobne - treba poriadne vyberat firmu, nie ist po najlacnejsom, dohliadat na proces atd. Ja ked vidim co stavaju z tehly alebo porofixu v satelitoch rozni investori, ake diery tie domy niekedy maju tak to je hrozne - tieto veci hovoria ludia co sa tomu nerozumeju, co nikdy v drevodome nebyvali ale su zaryto proti. Rozdiel nie je poznat.

michaela329
13. máj 2026

@anonym_autor máme izolovanú tehlu (vata) a suseda nad nami drevodom.. spokojní sme oba domy 😀 Sever SVK, Podhorská oblasť. Ja si myslím, že oba spôsoby sú fajn, ak sú správne prevedené.

anonym_59ad7b
13. máj 2026

@anonym_autor rozprávka O troch prasiatkach

lienoccka85
14. máj 2026

Mame postaveny poctivy murovany dom z tehly. Ak by to pomohlo, tak sme davali tehly Heluz, aj preklady a dalsie veci od nich. Neviem, ci ste sa dostali uz pri vybere aj takto dalej, alebo je to zatial len pri tom, ze aky dom vlastne 🙂

tundra
14. máj 2026

@anonym_autor rozhodnut sa musis sam.
Ked, je stavba dobre spravena,je jedno,ci je to drevodom alebo murovany dom.Na Slovensku sme postavili katalagovy murovany dom a sme spokojni,v zahranici byvame v drevodome a tiez sme spokojni.Pocitovo, mi je blizsi drevodom.
V zasade nie je az, tak dôlezite z coho bude dom,ale kde bude.Vela veci, vies pri stavbe zmenit,ale lokalitu nie,cize venuj energiu,najskôr tam.

nat_kat
14. máj 2026

Ono sa úplne stačí rozhodnúť podľa toho, čo je tvojmu srdcu bližšie si myslím. My sme chceli tehlový dom, iný nie, tak taký aj máme 🙂

puticka7
14. máj 2026

@lienoccka85 My taky tak. My sme vyuzili ten ich zmysluplny stavebny celok alebo ako to maju pomenovane. Super za mna, vela rozhodovania a spekulovania odpada tym padom 👍

anonym_9ca21a
14. máj 2026

Tak tehla je najlepsi stavebny material. Co sa tyka zivotnosti, pevnosti, izolacie hluk/teplo. Vdaka tepelnej vodivosti v zime sa cez den od slnka zohreje (aspon trochu) a teplo straca v noci postupne a v lete zase dlhsie drzi chladnejsie. Ale drevodom je lacnejsi a vydrzi na cely zivot. Takze zalezi co si vyberies

anonym_7d8fa9
14. máj 2026

ja iba pocitovo, lebo blizka rodina najskor byvali v murovanom a neskor sa prestahovali do drevodomu. Obe nehnutelnosti staval investor. V drevodome sa viac ozyva (s tym suhlasim ako tu bolo uvedene, pocut kazdy krok a pohyb, celkovo to ma iny zvuk), a tiez mam pocit, ze je aj chladnejsie v drevodome. Teda v murovanom mali pocitovo teplejsie. V drevodome nemaju plyn - tam asi ani nemoze byt a su aj limitovani ak chceli krb/kachle. V murovanom neboli ziadne vacsie obmedzenia. Viac som si nevsimla ako pravidelny navstevnik. Stavbari a architekti mali nazor skor k murovanym stavbam, a ak drevodom, jedine vo vlastnej rezii (nie od developera), vyhotoveny kvalitnou firmou s kvalitnym stavebnym dozorom. Tam aj mala chyba sa neskor moze vypomstit. O 1 drevodome ktory museli komplet rozobrat som uz tiez pocula. Ale vo finale suhlasim aj s tvrdenim, ze ak je naozaj kvalitne postaveny, je jedno ci drevodom alebo murovany.

zara1357
Včera o 10:00

@anonym_autor máme tehlu- pol metrové múry. Náklady nie su iba o výbere materiálu na stavbu, je dôležité vybrať aj okná, izoláciu strechy , vhodný výber vykurovania..
Dom nám po 14 rokoch nevlhne, ani plesne nemáme.
My nemáme dom zatepleny. Vnútorne priečky máme 40cm - z izby do izby nie je počuť nič.
V zime máme teplo. V lete máme " chladno" 20 stupňov. Aj keď min.rok sme mali prvy krát 23 stupňov v tých horúčavach. Klimatizáciu nemáme.
Čo by ťa ešte zaujímalo?

mirka_a_hrasok
Včera o 10:46

My sme stavali s firmou Dom snov - máme od nich drevodom. A čo sa týka tej hlučnosti, čo tu niekto písal, tak s tým musím nesúhlasiť, nakoľko z vlastnej skúsenosti viem, že to tak vôbec nie je. Bývame už zopár rokov, takže to už viem posúdiť. 🙂 Býva sa nám dobre aj po rokoch a ďalšie veľké plus je aj v tom, že postavené máte veľmi rýchlo. Za mňa všetko OK.