Tehla alebo drevodom. Aké sú vaše skúsenosti?
Ahojte. S manželkou sme vo fáze, keď sa rozhodujeme medzi klasickou tehlou a drevodomom a čím viac o tom čítam, tým som zmätenejší 😄 Každý odporúča niečo iné a mám pocit, že každý tvrdí, že práve jeho voľba je jediná správna.
Zaujímali by ma reálne skúsenosti po pár rokoch bývania – náklady, problémy, vlhkosť, kúrenie, životnosť, celkový komfort.
Išli by ste dnes do toho istého znovu, alebo by ste niečo spravili inak?
Vďaka za každý normálny názor 🙂
máme tehlu. nemenili by sme.
v drevodome pocujes kazdy krok hocikde si
@martinmmartin Píšeš ako majiteľ, alebo staviteľ?
Mame drevodom a nieje pravda ze vsetko pocujes mam 3 deti takze viem o com hovorim
Mame drevodom a nieje pravda ze vsetko pocujes mam 3 deti takze viem o com hovorim
@petra7797 Ak by si teda mala možnosť vyberať znova, vyberáš drevodom?
@martinmmartin ako maitel tehly a obcastny navstevnik v drevodome
@anonym_autor
V Amerike, Swedsku a Japonsku je viac ako 80 % domov drevených. Podľa AI je na Slovensku približne 10 %.
Podľa tej nedôvery by som do toho nešiel, ak by si to chcel v budúcnosti predávať.
Pritom my máme starší drevodom a sme spokojní, ale my ho predávať nebudeme. Deti ho budú dediť, lebo je v perfektnej lokalite.
@anonym_autor podla mna je v nasich koncinach jedina vyhoda drevodomu rychlost stavby (prakticky par dni zmontovat)... Tehla trva dajme tomu rok...
Inac mozno v zahranici je drevodom lacnejsi, ale tu si myslim, ze ani nie. Tehla je potom omnoho viac "modularnejsia" (rozmyslis si uprostred stavby a urcite upravy mozes robit)...
Tak isto by ma zaujimalo, ako dlho hori drevodom a ci po nom nieco zostane...
2 roky drevodom a maximalna spokojnosť, už len tá rýchlosť - apríl základovka a konies septembra sme sa sťahovali a to sme mali prestoje lebo si elektrikár zlomil ruku a dlho schol betón na podlahu - a teda sťahovali sme sa keď už bola kuchyna, obe kupelne, podlahy, malovka, vstavané skrine nakomplet hotové. Ja som z paneláku a teda neviem, hej počujeme v spálni keď niekto buchne v kuchyni ale zas máme malý dom, jednoposchodový, spálňa a kuchyna maju spoločnú stenu. Máme 1ročné dieťa a nestalo by sa, že by sa zobudil že sme buchli alebo niečo. Vzhladom kde a aky mame pozemok neplanujeme ani v buducnosti dom predavat a zaroven sme ale ani nechceli stavať tak "aby nase deti mohli zdedit" - presne toto mame na pozemku a bolo lacnejsie postavit novy a toto pomaly burat... Argumenty typu "ako dlho hori", ked bude tiect bude plesnivy, je v nom hluk, odfukne ho (:D) a podobne - treba poriadne vyberat firmu, nie ist po najlacnejsom, dohliadat na proces atd. Ja ked vidim co stavaju z tehly alebo porofixu v satelitoch rozni investori, ake diery tie domy niekedy maju tak to je hrozne - tieto veci hovoria ludia co sa tomu nerozumeju, co nikdy v drevodome nebyvali ale su zaryto proti. Rozdiel nie je poznat.
@anonym_autor máme izolovanú tehlu (vata) a suseda nad nami drevodom.. spokojní sme oba domy 😀 Sever SVK, Podhorská oblasť. Ja si myslím, že oba spôsoby sú fajn, ak sú správne prevedené.
@anonym_autor rozprávka O troch prasiatkach
Mame postaveny poctivy murovany dom z tehly. Ak by to pomohlo, tak sme davali tehly Heluz, aj preklady a dalsie veci od nich. Neviem, ci ste sa dostali uz pri vybere aj takto dalej, alebo je to zatial len pri tom, ze aky dom vlastne 🙂
@anonym_autor rozhodnut sa musis sam.
Ked, je stavba dobre spravena,je jedno,ci je to drevodom alebo murovany dom.Na Slovensku sme postavili katalagovy murovany dom a sme spokojni,v zahranici byvame v drevodome a tiez sme spokojni.Pocitovo, mi je blizsi drevodom.
V zasade nie je az, tak dôlezite z coho bude dom,ale kde bude.Vela veci, vies pri stavbe zmenit,ale lokalitu nie,cize venuj energiu,najskôr tam.
Ono sa úplne stačí rozhodnúť podľa toho, čo je tvojmu srdcu bližšie si myslím. My sme chceli tehlový dom, iný nie, tak taký aj máme 🙂
@lienoccka85 My taky tak. My sme vyuzili ten ich zmysluplny stavebny celok alebo ako to maju pomenovane. Super za mna, vela rozhodovania a spekulovania odpada tym padom 👍
Tak tehla je najlepsi stavebny material. Co sa tyka zivotnosti, pevnosti, izolacie hluk/teplo. Vdaka tepelnej vodivosti v zime sa cez den od slnka zohreje (aspon trochu) a teplo straca v noci postupne a v lete zase dlhsie drzi chladnejsie. Ale drevodom je lacnejsi a vydrzi na cely zivot. Takze zalezi co si vyberies
ja iba pocitovo, lebo blizka rodina najskor byvali v murovanom a neskor sa prestahovali do drevodomu. Obe nehnutelnosti staval investor. V drevodome sa viac ozyva (s tym suhlasim ako tu bolo uvedene, pocut kazdy krok a pohyb, celkovo to ma iny zvuk), a tiez mam pocit, ze je aj chladnejsie v drevodome. Teda v murovanom mali pocitovo teplejsie. V drevodome nemaju plyn - tam asi ani nemoze byt a su aj limitovani ak chceli krb/kachle. V murovanom neboli ziadne vacsie obmedzenia. Viac som si nevsimla ako pravidelny navstevnik. Stavbari a architekti mali nazor skor k murovanym stavbam, a ak drevodom, jedine vo vlastnej rezii (nie od developera), vyhotoveny kvalitnou firmou s kvalitnym stavebnym dozorom. Tam aj mala chyba sa neskor moze vypomstit. O 1 drevodome ktory museli komplet rozobrat som uz tiez pocula. Ale vo finale suhlasim aj s tvrdenim, ze ak je naozaj kvalitne postaveny, je jedno ci drevodom alebo murovany.
@anonym_autor máme tehlu- pol metrové múry. Náklady nie su iba o výbere materiálu na stavbu, je dôležité vybrať aj okná, izoláciu strechy , vhodný výber vykurovania..
Dom nám po 14 rokoch nevlhne, ani plesne nemáme.
My nemáme dom zatepleny. Vnútorne priečky máme 40cm - z izby do izby nie je počuť nič.
V zime máme teplo. V lete máme " chladno" 20 stupňov. Aj keď min.rok sme mali prvy krát 23 stupňov v tých horúčavach. Klimatizáciu nemáme.
Čo by ťa ešte zaujímalo?
My sme stavali s firmou Dom snov - máme od nich drevodom. A čo sa týka tej hlučnosti, čo tu niekto písal, tak s tým musím nesúhlasiť, nakoľko z vlastnej skúsenosti viem, že to tak vôbec nie je. Bývame už zopár rokov, takže to už viem posúdiť. 🙂 Býva sa nám dobre aj po rokoch a ďalšie veľké plus je aj v tom, že postavené máte veľmi rýchlo. Za mňa všetko OK.