Budovanie nového domu
Ahojte, nenašla som tu diskusiu o tom, čo by som potrebovala. Chcem sa len tak spýtať na vaše rady, skúsenosti a podobne, kto s tým naozaj skúsenosť má. Je tu niekto, kto v blízkej dobe si buduje domček ? Celkovo by má zaujímalo, ako ste v dnešnej dobe vo forme financií to aj zvládli. V dnešnej dobe keď človek ani nemá šťastie, že by niečo zdelil alebo niečo podobné, že naozaj ide len z výplaty, ktoré nie sú zázrak. Našiel by sa tu niekto taký ? Ako ste to vôbec dokázali ? Ako finančne vám to celé vychádza ? Keď by sme sa pozerali po novostavbe, postaviť si svojpomocne, s tým že - kuchyňa s obývačkou, 3 izby, samotné wc, kúpeľňa so sprchovým kútom, nejaká špajza na potraviny a miestnosť na nejaké prkotinky. Vonku zastrešená terasa, pri domčeku nejaký záhradný domček, priestor pre 2 autá - možno aj nejaká garáž, čo by nebola nutnosť. Je tu niekto taký, čo si niečo takéto staval ? Ako ste to celé mali a zvládli ? Čo tak sa tu porozprávať. Ďakujem 🙂
@poradena úprimne? Taký človek, ktorý ide z výplaty do výplaty si nestavia dom s garážou pre 2 autá, záhradný domček a pod., ale je rád, že dostane hypo (a vie ju splácať) na byt
@anonym_c20d10 nebolo to vôbec myslené, že ide z výplaty do výplaty, ale že z dnešných výplat, ktoré nie sú veľké… tak si dokáže sporiť… nehovorím, že garáž rovno pre 2 autá, ale nejaké miesto pre ne určite, keď bude vonku, tak bude, ale niekde byť musia + aj záhradný domček sa dá spraviť časom… chcem normálnu diskusiu preto a zistiť čo a ako je a nie hneď len negatívne recenzie 🙂
Takí ľudia sa buď uskromnia a budú žiť v takej nehnuteľnosti, v akej si môžu dovoliť, alebo sa zadĺžia viac ako unesú a potom nariekajú a nadávajú na štát, rodinu susedov, lebo za ich finančnú (ne)gramotnosť je predsa vždy zodpovedný niekto cudzí. Ale hlavne že je dom, lebo v bytoch žijú podľa nich len idioti a lenivci.
@anonym_c20d10 nebolo to vôbec myslené, že ide z výplaty do výplaty, ale že z dnešných výplat, ktoré nie sú veľké… tak si dokáže sporiť… nehovorím, že garáž rovno pre 2 autá, ale nejaké miesto pre ne určite, keď bude vonku, tak bude, ale niekde byť musia + aj záhradný domček sa dá spraviť časom… chcem normálnu diskusiu preto a zistiť čo a ako je a nie hneď len negatívne recenzie 🙂
@poradena to nie je negatívna recenzia. To je realita. Taký dom niečo stojí. A nie iba jeho postavenie, ale aj zveľadenie. Naozaj treba kúpiť nehnuteľnosť akú bude človek vedieť splácať aj z PN. Takéto domy kupujú väčšinou ľudia, ktorí už niečo vlastnili. My sme napr. taká ulica všetci. Všetci predali byty a kúpili domy alebo ich stavali z predaja bytu + dlhoročné šetrenie
Prečo by si nezdedila? Tvoji rodičia a svokrovci žijú pod mostom?
@poradena skúste ist na https://www.modrastrecha.sk/ už som tam dávnejšie nebola, takže neviem akú ma teraz úroveň. Tam skôr nájdeš pochopenie a praktické rady.
@poradena skúste ist na https://www.modrastrecha.sk/ už som tam dávnejšie nebola, takže neviem akú ma teraz úroveň. Tam skôr nájdeš pochopenie a praktické rady.
@sendy1977 ďakujem, pretože chcem rozpočtovo, ako to niekoho možno vyšlo, ak niečo podobné staval a ani nemusí byť garáž ani nič podobné, ako hneď iný sa do toho vyjadrili, tak ďakujem ti za radu, keďže som chcela radu od niekoho, kto také niečo staval teraz 🙂
@poradena 200-250tisic, v tejto dobe bez pozemku. My sme v rovnakom rozpočte s pozemkom, bude aj zahradny domček aj terasa prestresena, aj brána hotová, tak do 2 týždňov. Garáž nemáme, ale mame 100m2 parkovania. Pokial nemáte našetrených aspoň 50tisic a pozemok na meno, tak z klasickej výplaty 2-3 tisíc na rodinu mesačne dosť ťažko zrealizovateľné
@poradena My sme sice riesili dom davnejsie,ale este stale na nom robime. Sme obycajni ludia s beznymi platmi a tak nemame hned vsetko hotove. Postupne si budujeme . Vsetko svojpomocne. Najskor sme spravili vnutro a postupne robime vonku. Garaz nemame a ani nechcem. Tento rok sme spravili pristresok po 8 rokoch byvania. Nepozeraj po novych domoch,kde maju vsetko hned hotove. Pozeraj na svoje moznosti a uskromni sa. Stavaj taky dom,na aky mas a aby ta vyska hypoteky nezruinovala a mohli ste normalne zit.
@sendy1977 ďakujem, pretože chcem rozpočtovo, ako to niekoho možno vyšlo, ak niečo podobné staval a ani nemusí byť garáž ani nič podobné, ako hneď iný sa do toho vyjadrili, tak ďakujem ti za radu, keďže som chcela radu od niekoho, kto také niečo staval teraz 🙂
@poradena Velmi by som sa neorientovala podla inych ludi. Niekto da za prestresenu terasu 30tis.niekto trebars 5tisic. Zalezi,ake materialy pouzijes. Niekto da za kupelnu 10tis.a niekto ju dokaze urobit za polovicu. Niekto potrebuje drahe zariadenie,niekomu staci priemerne. Musis vyberat podla svojich financnych moznosti.
@poradena možno lepšie porsdíme, ak napíšeš, v akej lokalite plánujete stavať, aký je váš čistý príjem, alebo akú hypo vám banka dá, koľko detí máte a pod. Typ domu, aký sa vám páči, si nájdeš v katalógu, je ich ne nete kopa a tam máš aj cenu.
Nic sme nezdedili a nikto nam nic nedaroval. Dom ma aktualne hodnotu vyse 300 000. Hypotéka je 120 000. Zvysok su vlastne zdroje a nasa praca na dome. Odporucam kupit mensiu nehnutelnost a po rokoch sa postupne prepracovat k vacsej a vacsej nehnutelnosti
@poradena poznam stavia sam uz 3 rok a stale nebývajú. Ma dve prace. Vzdy ked nieco našetrí, tak zase nieco spravi. Chodi na dom stavat sam. Kolkokrat po praci a cele vikendy, vsetky dovolenky. Firma mu robila iba okna a stierky jaj a strechu. Elektrinu si robil sam, vsetko natahal, elektrikár iba zapojil. Teraz predava svoju nehnutelnost, kde byva aby dokoncil dom. Ušetril urcite kopec penazi podla mna ale ten cas, 3 roky a stale nemas hotove.
@poradena poznam stavia sam uz 3 rok a stale nebývajú. Ma dve prace. Vzdy ked nieco našetrí, tak zase nieco spravi. Chodi na dom stavat sam. Kolkokrat po praci a cele vikendy, vsetky dovolenky. Firma mu robila iba okna a stierky jaj a strechu. Elektrinu si robil sam, vsetko natahal, elektrikár iba zapojil. Teraz predava svoju nehnutelnost, kde byva aby dokoncil dom. Ušetril urcite kopec penazi podla mna ale ten cas, 3 roky a stale nemas hotove.
@betulinka1 ak nemá rodinu a má to ako koníčka, nech stavia aj desať rokov, ale ak by mal ženu a deti, tak to by bolo hrozné, žiadny dom by mi za to nestál
@betulinka1 To znie ako absolutny horor.
Ďakujem za informácie, tak celkovo rozmýšľame nad tým v tom štýle, ako píšete… chceme si stavať skôr svojpomocne popri našej robote, keďže máme pri sebe aj iných ľudí, ktorý sa do toho rozumejú… tiež by sme chceli tak, že najskôr postaviť, spraviť vnútro a aj to v tom štýle, že najprv aby sme tam dokázali bývať, čiže kúpeľňa, wc, spálňa, kuchyňa a už pomaličky potom aj ostatok… či už keď bude pozemok aj bez plotu alebo brány, tak všetko sa dá potom poustupne a nie naraz. Tak preto len tak približne som chcela vedieť, ako vám to vychádzalo, čo a ako ste mali. Ďakujem vám 🙂
Dobry den, poviem vam nas priklad, mame 2 deti, po 40tke a tiez sme zvazovali pozemok a stavat alebo stary domcek a pomaly prerabat ale nakoniec sme kupili novy bungalov na celkom fajn pozemnku, zadlzili sme sa ale s tym ze byt predame do roka...a poviem vam ze iba zariadujeme hotovy dom a pri dvoch detoch a robotach je to dost makacka kedze muz chce vsetko sam...jedine kuchynu nam robil majster a ano ceny su vysoke ale ani nie tak za materialy ale za pracu preto si to robime sami...ak mate rodinu alevo znamych ktori vam vedia pomoct oki ale ak nie bude to tak na 5 rokov prace a nervov...teda aspon u nas tak bolo...
a to sa bavime o dome, ziadne take ze garaz atd, parkovacie statie mame pre 4 auta co je uplna blbost pre nas a nase jedno auto, cize ideme ich zrusit 🙂 a max na co budeme mat je zahradny domcek na biky kosacku a detsky bazenik 🙂 budem drzat palce
na brany nemame cize kupili sme obyc pletivo a svojpomocne uzavreli pozemok lebo nam tam chodili cikat zvieratka vselijake :(
@poradena Keď nemáte peniaze na nový dom čo tak kúpiť si starší RD? K tomu je aj pozemok a záhrada a dá sa hneď bývať. My sme tak kúpili starší dom na 12 arovom pozemku. Prerobili sme vnútro na komplet a začali sme bývať v jednej izbe v obývačke, mali sme spravenu kuchyňu a kúpeľňu a ostatné izby pomaly sme zariaďovali, z každej výplaty niečo kúpili. A to sme už mali 2 deti keď sme sa sťahovali. Aj takto sa dá.
@betulinka1 to nie je život hento. To radšej v byte a mať voľno a cestovať ako hentak žiť.
Dobry den, poviem vam nas priklad, mame 2 deti, po 40tke a tiez sme zvazovali pozemok a stavat alebo stary domcek a pomaly prerabat ale nakoniec sme kupili novy bungalov na celkom fajn pozemnku, zadlzili sme sa ale s tym ze byt predame do roka...a poviem vam ze iba zariadujeme hotovy dom a pri dvoch detoch a robotach je to dost makacka kedze muz chce vsetko sam...jedine kuchynu nam robil majster a ano ceny su vysoke ale ani nie tak za materialy ale za pracu preto si to robime sami...ak mate rodinu alevo znamych ktori vam vedia pomoct oki ale ak nie bude to tak na 5 rokov prace a nervov...teda aspon u nas tak bolo...
@sonicka19983 a co robite take v dome,co uz je hotovy???lebo steny vymalovat,polozit plavacku,ci drevennu podlahu a izba hotova.Ok,kuchyna na mieru tam kym to stolar urobi,ale zase obrovske prerabky uz v hotovom dome???ok,aj dvor chapem ak neni este ani oploteny.My sme mali stare hnusne pletivo resp.susedia mali a dali sme betonove dielce na 4stranach.Pozemok uzavrety,sukromie okolo aj to tlmi zvuk.
@betulinka1 to nie je život hento. To radšej v byte a mať voľno a cestovať ako hentak žiť.
@anonym_c20d10 Spravny Slovak stavia dom svojpomocne aspon 5 rokov po vikendoch a po nociach...byt je pre socky.
@anonym_c20d10 Spravny Slovak stavia dom svojpomocne aspon 5 rokov po vikendoch a po nociach...byt je pre socky.
@anonym_a28d9f jasne, hlavne keď ten byt môže byt kľudne vo väčšej hodnote ako hentaky dom😀. Ale tak socky sú všetci, ktorí bývajú v bytoch. Zaujímavé zhodnotenie
@anonym_a28d9f ja by som kludne zila v byte ako socka ako si to pomenovala. Za mna ma kazde byvanie svoje vyhody a nevýhody.
To s tymi sockami bola ironia...nevadi.
@poradena my bývame cca pol roka. Dom sa staval necelé dva roky. Bývame v dedine na západnom Slovensku. Pozemok sme mali za pár €. Máme 615 m a meter stál 20€. Kupovali sme ho v roku 2019. Stavať sme začali 2023. Dom je bez garáže, bez sklepov. Úžitkovú máme cca 130 m. Hypotéku máme 105 000€. Cca 40 000€ sme mali zo svojho. Ale teda stavba išla svojpomocne.
@poradena úprimne radšej by som kúpila starší a prerobila aj pozemky tam bývajú väčšie

@poradena úprimne? Taký človek, ktorý ide z výplaty do výplaty si nestavia dom s garážou pre 2 autá, záhradný domček a pod., ale je rád, že dostane hypo (a vie ju splácať) na byt