icon

Je možné postaviť dom do 150 tisíc eur?

25. máj 2026

Je v tejto dobe podľa vás reálne postaviť dvojposchodový dom do 150 tisíc? Za predpokladu, že si človek veľa vecí urobí sám a pozemok už má. Neuveriteľné, ako všetko odraželo.Mladí ľudia to majú v tejto dobe veľmi ťažké.. nehovorím, že generácie pred nami to mali jednoduchšie, ale minimálne pozemky boli dostupnejšie, práca v zahraničí sa viac vyplatila, byty boli dostupnejšie. Samozrejme, každá doba bola v niečom horšia a v niečom lepšia.

obkladac
Včera o 10:07

Je jedno či stavias poschodový alebo prízemný, .jedna z dôležitých vecí je ako bude veľký ak je poschodový 1/2 z prízemného tak cena bude podobná, či sa dá, dá sa so skúsenosťami a časom.

procrastique
Včera o 10:09

Ani omylom. Daj si len naceniť materiál na hrubú stavu a už zistíš, že ste došli.

oliolijanka
Včera o 10:21
@romi0310

@oliolijanka vaaau, nádherné napísané a pravdivé. Vidno, ze si vyrovnaná žena, ktora je v zivote šťastná ❤

@romi0310 Dakujem, ale ten pribeh so zabkami som iba skopirovala. Ked som citala tolke negativne, odradzajuce komentare, hned mi to ten pribeh pripomenulo. Chcela som autorku podporit, aby sa nenechala odradit.
Nech si to zvazi, prerata, ale nech neda na nazor väcsiny. Uz vobec nie na nazor väcsiny na modrom koniku.

bosorkabb
Včera o 10:33

Sused momentálne stavia. Bungalov 4 izbový. O chvíľu sa bude sťahovať. Cena komplet 200 000 eur bez záhrady tú až časom. To je cena vrátane kuchyne.

anonym_bf3509
Včera o 10:34

15r nazad sme stavali bunglaov. Uplne mini. Nic velke. 130000€ a to sme nemali ani vsetko zariadene. Nehovorim ze tam nebola fasada omietka,zahrada ploty atd. A bola to tvrda svojpomoc. Ale ani sme nenakupovali ze z bazosu veci atd. Mali sme sice material vela od znameho cez stavebniny cize obcas sa dalo nieco na zlavu atd. Proste moj nazor ak dnes niekto nema minimalne 250tisic tak dom nech ani nezacina uvazovat. Lebo to bude take trapenie. A to nie je ze dom postavim za 100000€ ako niekto pise. Treba naozaj poznat realitu ze treba platit uz na zaciatku. Projekty,vseliake poplatky,pripojky atd. A to sa nazbiera

cecilia29
Včera o 10:41

Záleží koľko toto viete urobiť svojpomocne..
Ale napríklad aj ake kúrenie, sestra ma infrapanely - tam je veľký cenovy rozdiel oproti TČ , je rozdiel co máš kuchynskú linku za 20000 alebo za 8 000, čo máš reekuperaciu alebo nie. Už len tieto 3 veci ti urobia rozdiel na stavbe 30 000. A to je teda iné, či stavias za 150 k alebo 180 k...

anonym_06e39b
Včera o 10:50

Vieš, čo možno aj áno, ale len v prípade, že 90 % roboty vám bude robiť rodina, kamaráti, známi zadarmo. Materiál, čo najviac po známosti bez papierov, ale zas musíš mať aj niektoré bločky. Ďalej niektoré veci - odborníkov kvôli kolaudácií - potrebuješ revízne správy /plyn,voda,elektrika,voda, kanalizácia, .../ tiež zaplatiť.
Ale vybavenie už nedáš do ceny 150 000 eur.

tilly
Včera o 12:18

My sme koaudovali začiatkom tohto roka poschodový dvojdom. Dokopy 10 izieb, 6 kúpeľní plus dve WC, šatník, spolu 228m2 a teda vôbec sme nedošli k tým sumám, čo tu hádžete. To sme robili na komplet vrátane terénnej úpravy, vonkajších zaluziek, tepeliek a fotovotlík Teraz ideme robiť bungalov. Chcem 4 izby a garáž v rámci domu, okolo 120m2 a verím, že sa zmestíme do 100-110 tis. Na kompletku vrátane stropneho chladenia, fotovoltiky apod.
Aj keď, ok, my už máme skúsenosti a trošku lepšie ceny a veľa vieme vyjednať, ale zas také rozdiely to snáď nie sú, max 10-20%...

texik1
Včera o 12:36

@anonym_autor kľudne mi napíšte správu dá áno samozrejme

anonym_f9f1da
Včera o 12:53

150k teda neverim....

Ja ked len pozeram ceny materialov tak osobne tomu neverim. Ak vezmem do uvahy veci ktore kupujem do domu, veci si robim svojpomocne a pri dnesnych cenach materialov a sluzieb tak za 150k max hruba stavba, urcite nie na kluc.

Ak mas pozemok a doslova vsetko ti urobia kamarati a znami zadarmo tak mozno postavis na kluc, ze mozes aj byvat inak urcite nie.

vevesh
Včera o 13:10
@oliolijanka

@romi0310 Dakujem, ale ten pribeh so zabkami som iba skopirovala. Ked som citala tolke negativne, odradzajuce komentare, hned mi to ten pribeh pripomenulo. Chcela som autorku podporit, aby sa nenechala odradit.
Nech si to zvazi, prerata, ale nech neda na nazor väcsiny. Uz vobec nie na nazor väcsiny na modrom koniku.

@oliolijanka lenze stavanie nie je o nazore. Staci ist do obchodu a velmi rychlo zlietne dole, pokial si nevie vyrobit material sama🫣🫣😛vsak len flasa blbeho tmelu stoji 5 eur a potrebujes na kupelnu 4 ks minimalne..a to si nedala ani zaklad, ani stierku, ani obklad....a nie som negativisticka, ale to je otazka typu kupim si za 50tisic garsonku v ba.....no ani nahodou, akurat garaz a aj to si este z lacnejsich krajov....a jeden z miliona vystihne tu ponuku, ze problemovu garsonku za tych 50 litrov aj kupi.....🙃

autor
Včera o 13:58
@eeffka

@oliolijanka pribeh pekny, ale uprimne autorka je dost mimo co sa tyka stavebnin, cize je osklbu kde sa bude dat. My prerabame chalupu a viem kolko casu energie a nerviv stoji najma mojho muza co sa vyzna, koordinacia prac, robotnikov, zhananie materialu atd. A ro sme nemuseli riesit ani 1 papier kedze dom uz stal. Toto si treba velmi dobre rozmysliet a spocitat vserky naklady do posledneho klinca aby sa nedostali do situacie ze peniaze dosli, dom do 1/2ky a niet kde byvat a ani za co dostavat. Taktiez pri takomto rozpocte uz vyberas dom nie aky by si si vysnivala ale ktory je lacnejsi na vystavbu. Treba pozriet napr prodom na kluc, priratat tak 20% a to bude cca realita ak pojde vsetko dobre.
Takriez si treba uvedomit ze tie ceny domov su bez pripojok co tiez sroji nemaly peniaz.

@eeffka reagujem na tvoj komentár, hoci je tu takých viac .. ja mimo určite som, ale môj muž určite nie, roky pracuje v stavebníctve, má známosti a kamarátov čo vlastnia stavebniny, v rodine máme kúrenára, vodára, elektrikára a tak ďalej, preto vravím, že veľa vecí urobíme svojpomocne, môj muž si to nepozrie na YouTube a neprečíta na urobsisam. On mi tvrdí, že do 150 tisíc sa dá, a ja ako tá mimo som chcela počuť reálne skúsenosti ľudí, čo stavajú, aké majú skúsenosti, koľko ich vyšla nakoniec stavba a čo ich najviac prekvapilo. Nemusíte z nás hneď robiť úplne neschopných.

natalka13
Včera o 14:00
@anonym_autor

@eeffka reagujem na tvoj komentár, hoci je tu takých viac .. ja mimo určite som, ale môj muž určite nie, roky pracuje v stavebníctve, má známosti a kamarátov čo vlastnia stavebniny, v rodine máme kúrenára, vodára, elektrikára a tak ďalej, preto vravím, že veľa vecí urobíme svojpomocne, môj muž si to nepozrie na YouTube a neprečíta na urobsisam. On mi tvrdí, že do 150 tisíc sa dá, a ja ako tá mimo som chcela počuť reálne skúsenosti ľudí, čo stavajú, aké majú skúsenosti, koľko ich vyšla nakoniec stavba a čo ich najviac prekvapilo. Nemusíte z nás hneď robiť úplne neschopných.

@anonym_autor
"môj muž určite nie, roky pracuje v stavebníctve"
K comu potom tvojom otazka????🙈

natalka13
Včera o 14:02
@spachtosko5

@anonym_938cb1 😂 bungalov 3 veľké izby,wc,kúpeľňa,technická , obývačka s kuchyňou, mala chodba ,veľká chodba ,špajza 🙂 10x13 m má stavba

@spachtosko5 130m2 a 3 velke izby +obyvacka a kuchyna?

autor
Včera o 14:03
@natalka13

@anonym_autor
"môj muž určite nie, roky pracuje v stavebníctve"
K comu potom tvojom otazka????🙈

@natalka13 som ju tam zodpovedala, nečítaš do konca ? “ On mi tvrdí, že do 150 tisíc sa dá, a ja ako tá mimo som chcela počuť reálne skúsenosti ľudí, čo stavajú, aké majú skúsenosti, koľko ich vyšla nakoniec stavba a čo ich najviac prekvapilo. Nemusíte z nás hneď robiť úplne neschopných.”

ninus1996
Včera o 14:42

@anonym_autor my ideme stavať drevodom za 130 000, dvojpodlažný, 4 izby, 85m2 a žiadame cez šfrb pôžičku

autor
Autor odpoveď zmazal
spachtosko5
Včera o 15:07
@natalka13

@spachtosko5 130m2 a 3 velke izby +obyvacka a kuchyna?

@natalka13 to je stavba domu čiže aj mur . Cena ale bola bez zateplenia, to sme robili dodatočne

spachtosko5
Včera o 15:07
@spachtosko5

@natalka13 to je stavba domu čiže aj mur . Cena ale bola bez zateplenia, to sme robili dodatočne

@spachtosko5 ale pred 12 rokmi a všetko sme robili svojpomocne

tilly
Včera o 15:10
@anonym_autor

@anonym_autor ak tvoj muž robí v stavebníctve a tvrdí, že to dá, verila by som mu.
Ako píšem vyššie, my sme naposledy kolaudovali zaciatkom roka (a nebola to nasa prvá ani posledná kolaudácia, postavili sme veľa domov) a áno, išli hore ceny, ale ak má niekto kontakty a známych, dá sa to.

tilly
Včera o 15:11
@spachtosko5

@spachtosko5 ale pred 12 rokmi a všetko sme robili svojpomocne

@spachtosko5 pred 12 rokmi... za 12 rokov sa strašne veľa vecí zmenilo. Štandardy, materiály, postupy, okná, kvalita niektorých materiálov, technológie a najviac ceny

natalka13
Včera o 15:22
@spachtosko5

@spachtosko5 12 rokov, bez chladenia rekuperacie zateplenia ....
130m2 so zateplenim, to su ake velke tie izby?

natalka13
Včera o 15:24

Rekonstrukcia dom 200m2 komplet eletrina sem tam priecka okna voda...stresna krytina novy krb zahrada cast plota pod 100.000 ani nepocitam.

eeffka
Včera o 15:55
@anonym_autor

@anonym_autor no tym si mala zacat, ale uprimne aj ked by ste za pracu neplatili za material musis, a aj drzat pri novostqvbe standardy. Ale naozaj realne na 150tis to nevidim, ak mate kde byvat a viete robit postupne ok, ked dojdu peniaze ,dosetrite a pojdete dalej. No a teraz prekvaoenia, mna prekvaoilo ze len prekladka elektriky zo stresnina na plot do skrine vysla pomaly 1500 a to sme si to robiki a kopali sami, detto voda existukuca pripojka pred plotom (dorobit sachtu) 250e, a taketo "drobnosti" za par tisic. Projekty a papiere neviem ,ako som oisala ja mam stary ale existujuci dom. Tu daco tam daco a tisice miznu. A len pozeras ze kam? Naozaj treba sadnut, spisat ale ze vsetko a spocitat.

anonym_d27e08
Včera o 15:57

@anonym_autor súhlasím že to bolo jednoduchšie, pozemok sme dostali a dom - bungalov nám postavila firma na kľúč za 55 tis. Rok 2012

spachtosko5
Včera o 16:28
@natalka13

@spachtosko5 12 rokov, bez chladenia rekuperacie zateplenia ....
130m2 so zateplenim, to su ake velke tie izby?

@natalka13 áno bez chladenia ,rekuperácie a zateplenia to bolo dodatočne robene všetko postupne . Ale dom mal kuchyňu podlahu dvere ,kúpeľňu wc ,kúrenie ok a plastové trojkomorove. Izby 3 ks cca 20 M2

anonym_0510ba
Včera o 16:34
@anonym_autor

@natalka13 som ju tam zodpovedala, nečítaš do konca ? “ On mi tvrdí, že do 150 tisíc sa dá, a ja ako tá mimo som chcela počuť reálne skúsenosti ľudí, čo stavajú, aké majú skúsenosti, koľko ich vyšla nakoniec stavba a čo ich najviac prekvapilo. Nemusíte z nás hneď robiť úplne neschopných.”

@anonym_autor chod na modru strechu tam ti chlapi napisu,kolko ich to vyslo pri tvrdej svojpomoci.

tilly
Včera o 16:39

Treba rátať cca 1000 eur/m2, ale pri svojpomoci, nie na kľúč. Holodom

anonym_74008e
Včera o 16:59

@anonym_autor
Nie je.

anonym_0510ba
Včera o 17:08
@anonym_autor

@anonym_autor a ked zacnete stavat vytvor si album na modrej streche,mozes tam potom pridavat aj ceny za material,ceny celkovo.Das zase ty inspiraciu.Ja mam tiez vsetko na streche zaznamenane a ked clovek vidi za sebou kopec prace,ako dom vyzeral v case kupi a teraz,je to obrovsky rozdiel.Teraz tam zase pridavam vsetko ohladne 3tieho statia,vsetko zaznamenavam.Aj pre inspiraciu pre 2hych,napr.ale hlavne pre seba.