icon

Stavba na rodičovskej záhrade: Ísť do toho alebo nie?

jatara
Včera o 13:04

Išli by ste do toho? Iný pozemok nemáme, a ak kúpime tak nám ani na tie múry, aby sme dostali hypo neostane 🙄

anonym_35d2a1
Včera o 13:51

Predstav si, ze postavite dom, nahodou sa rozvediete. Aj to sa stava. Ani jeden z vas nebude mat na vyplatenie, rodicia nebudu suhlasit s predajom a budes byvat s ex svokrovcami za chrbtom?

jatara
autor
Včera o 13:52
@patrike

@jatara Cize zobrat si hypo a kedze tam vas limituju nejakou sumou vzhladom na vas prijem, zaklincovat to dalsou pozickou ? To nie je dobry napad. Staci choroba, uraz, muza vyhodia z prace a potom co ?

@patrike a kto dnes žije bez hypotéky? My zatiaľnemáme, ale ak chceme vlastné bývanie, bez hypotéky ťažko. Keby sa mám nato pozwrať čo by bolo keby bolo, stať sa samozrejme môže vždy každému...

jatara
autor
Včera o 13:53
@anonym_35d2a1

Predstav si, ze postavite dom, nahodou sa rozvediete. Aj to sa stava. Ani jeden z vas nebude mat na vyplatenie, rodicia nebudu suhlasit s predajom a budes byvat s ex svokrovcami za chrbtom?

@anonym_35d2a1 rodičia sú moji

anonym_e32dc4
@patrike

@jatara To nie je rypanie, proste ekonomika ide smerom, ked coraz menej ludi bude mat vlastne byvanie. Ked raz nemas prijmy na vlastny byt / dom, tak len podnajom.
Ak ste teraz kdesi v meste a rodicovska zahrada je kdesi mimo, tak pocitaj dalsie naklady na dochadzanie.

@patrike pekne od Teba ze radis autorke, zaroven som sokovana aku nizku financnu gramotnost a celkovu uvedomelost ona ma

anonym_2daaa0

ak nie je tvoj pozemok - tak nestavaj.
náhodou jeden z rodičov narýchlo zomrie a ty zostaneš ako rukojemník súrodencom. Mám niečo podobné. Pozemok vlastný, dom vlastný, len jedna vec sa nedala za života rodičov dokopy a myslím že nás to poriadne draho vyjde.

jatara
autor
Včera o 13:54
@anonym_2daaa0

cesta raz bude???? to si myslíš len ty. Máme krátku ulicu na ktorej je zopár domov. Prišli sme ako poslední - asi 15 r dozadu. Doteraz sa nám nepodarilo presvedčiť OU aby nám dal na ulicu asfalt. Máme len také kamienky - prašnú cestu.
Komunikácia je OU, len žiaľ nie sú peniaze.
Takže kým to nemáš urobené - never nikomu.

@anonym_2daaa0 však ja tomu ani neverím, že tá cesta tam raz bude.🙂

jatara
autor
Včera o 13:55
@anonym_2daaa0

ak nie je tvoj pozemok - tak nestavaj.
náhodou jeden z rodičov narýchlo zomrie a ty zostaneš ako rukojemník súrodencom. Mám niečo podobné. Pozemok vlastný, dom vlastný, len jedna vec sa nedala za života rodičov dokopy a myslím že nás to poriadne draho vyjde.

@anonym_2daaa0 pozemok by nám samozrejme prepísali-darovali. Isto by sme nestavali dom, kde by sme neboli majiteľmi pozwmku.

jatara
autor
Včera o 13:55
@anonym_e32dc4

@patrike pekne od Teba ze radis autorke, zaroven som sokovana aku nizku financnu gramotnost a celkovu uvedomelost ona ma

@anonym_e32dc4 na základe čoho ste to usúdili?

anonym_35fcd9
Včera o 13:56
@jatara

@anonym_2daaa0 pozemok by nám samozrejme prepísali-darovali. Isto by sme nestavali dom, kde by sme neboli majiteľmi pozwmku.

@jatara prepisali/darovali komu? Tebe? Obidvom?
Muz co na to? Ako to vidi on?

anonym_2daaa0
Včera o 13:57
@jatara

@anonym_2daaa0 však ja tomu ani neverím, že tá cesta tam raz bude.🙂

@jatara ako tam budeš chodiť? máme na dvore dlažbu ktorá stála nemalé peniaze. Tou prašnou cestou si to akurát tak zničíme.

anonym_dcdf2e
Včera o 14:05

Toto je klasicka slovenska zaslepenost "domcekom"- nemam poriadne ani na pozemok, ale idem stavat dom, nech to stoji, co to stoji. Plus s rodicmi. Kazdy tyzden je tu tema "rodicia sa nam staraju do zivota", ale vzdy sa najdu nestastnice, pre ktore je to dobry napad.

jatara
autor
Včera o 14:08
@anonym_dcdf2e

Toto je klasicka slovenska zaslepenost "domcekom"- nemam poriadne ani na pozemok, ale idem stavat dom, nech to stoji, co to stoji. Plus s rodicmi. Kazdy tyzden je tu tema "rodicia sa nam staraju do zivota", ale vzdy sa najdu nestastnice, pre ktore je to dobry napad.

@anonym_dcdf2e wtf, no nemám na pozemok, keď m2 stojí 100-120 € sorry 😀neviem v akej hodnote sú pozemky u Vás. Našetrené máme slušne, ale aby som za to aj kúpila pozemok aj postavila dom nie 🙂

rozculena
Včera o 14:15
@jatara

@anonym_dcdf2e wtf, no nemám na pozemok, keď m2 stojí 100-120 € sorry 😀neviem v akej hodnote sú pozemky u Vás. Našetrené máme slušne, ale aby som za to aj kúpila pozemok aj postavila dom nie 🙂

@jatara prečo musíš mať dom?Kúpte si byt,keď máte tak slušne našetrené

patrike
Včera o 14:17
@jatara

@jatara Skus to viac rozpisat : aky mate sumarny prijem, ake naklady, kolko mate nasetrene a kde. Napriklad sikovnym investovanim sa nieco pozrierane inflaciou na terminaku da pekne zhodnotit.
Podla mna ale nasetrene nemas, proste vlastny dom nestavaj, ked nemas na pozemok a stavbu a k tomu tak 30% - 50% navyse ako vankus, pretoze zatial kazdy taky napad "ja chcem domcek pre nasu mladu rodinku" skoncil tym, ze peniaze sa minuli.

patrike
Včera o 14:19
@anonym_dcdf2e

@anonym_dcdf2e Domcek musi byt ! A potom sa bicyklujem za mestom, vsade satelity, pozemok 10 x 15 metrov, dom zabera vacsinu, pol metra od okna plot, aby sused nevidel dnu. Rano potom vyvazanie deti do mesta, zapcha na hodinu ... vecer sa stretnu vynervaceni v domceku a mozu ist spat.

patrike
Včera o 14:22
@jatara

@anonym_e32dc4 na základe čoho ste to usúdili?

@jatara Ja na zaklade toho, ze chces na uver vec, na ktoru nemas alebo hladas nasilu mackopsa ako riesenie.

janinah
Včera o 14:26

Dcera tak ma dom na zahrade stareho domu,ktory muž zdedil po rodicoch. Ale my tam v dome nebyvame,mozno na staré kolená. Zatial je kazdy spokojný.

mandzula
Včera o 14:27

Ak chces prist o slobodu, skus.

1sally12
Včera o 14:31
@anonym_dcdf2e

@anonym_dcdf2e nestačí byt (ani na ten autorka nemá, súdiac podľa vyplakávania v predošlej téme), treba domček😀 to je teraz moderné, a hlavne dve detičky👏

anonym_f2b024
Včera o 14:41
@jatara

@anonym_595249 no je to tak, že zatiaľ by musel byť vchod cez dvor. V územnom pláne je cesta, ktorá by viedla osobitne, ale zatiaľ je to prašná cesta - vhodná možno pre traktory, nie autá, čiže či niekedy bude reálne zhotovená normálne nevedno 🙉🙉

@jatara Pozri, zalezi od cloveka/ludi a ako si nastavis hranice. Moja dcera so zatom takto postavili dom na pozemku, kde je dom jej svokrovcov (uz zije iba svokra). A nemaju absolutne ziaden problem, svokra si nedovoli ani vojst do domu bez zaklopania a aj to len vtedy, ak im nieco nesie. Inak tam nechodi. A k ich domu sa ide okolo svokrinho domu. Ale nebola vzdy taka krotka, dcera si ju vycvicila 😅. Extremne problemy jej robila, ked este ten dom stavali a byvali u nich. Odkedy su vo svojom a dcera si po x velmi konfliktnych situaciach nastavila take hranice, ze svokra je pri nej krotka ako baranok 😅

anonym_89f94b
Včera o 14:42

Ahoj, mam znamu, ktora zacala pred 3 rokmi stavat na rodicovskom pozemku. Rodicia jej pozemok darovali, taktiez dostala 50 tisic eur navyse k dobru. Zacali stavat, aj dostali hypo, ale ako minuli € od rodicov, to ich stavanie sa viacmenej skoro pozastavilo. Mysleli, ze postavia do roka.. doteraz nepostavili, maju mury, strechu, ale vnutro prazdne. K tomu vsetkemu sa este rozhadali s jej rodicmi a nemozu sa ani citit.. Takze „super”… Ja byt tebou, idem do bytu. Tiez som dievca z dediny odchovana v dome s velkym pozemkom a zahradou, taka idea sa mi pacila aj do buducna.. Ale jedna vec je, ze na to nemam €, druha, ze byt je praktickejsi, menej narocny na udrzbu a netreba tam vkuse daco vrazat ako do domu.

anonym_cf3f85
Včera o 14:42
@anonym_dcdf2e

@anonym_dcdf2e
ale ved ju nechajme, autorka pridava vyzivne temy, sice ohrane, ale aspon tu prudia energie a je o com

nechajme ju, nech postavi, zas pride dalsia tema 🙂
na to, ze ma dve male deti sa dost nudi...

anonym_dcdf2e
Včera o 15:11
@1sally12

@anonym_dcdf2e nestačí byt (ani na ten autorka nemá, súdiac podľa vyplakávania v predošlej téme), treba domček😀 to je teraz moderné, a hlavne dve detičky👏

@1sally12 Na domcek musi byt, aj keby na chleba nebolo a rozvadila by som sa s rodicmi na 20 rokov🙄 ale tu je skoda nieco pisat. Nie, he by si kupili byt na hypoteku a boli radi, ze su radi. Ne. Treba stavat "domcek" a skomplikovat si zivot. Nuz, vela stastia😬

anonym_f7e399
Včera o 15:33
@patrike

@jatara Cize zobrat si hypo a kedze tam vas limituju nejakou sumou vzhladom na vas prijem, zaklincovat to dalsou pozickou ? To nie je dobry napad. Staci choroba, uraz, muza vyhodia z prace a potom co ?

@patrike ty kde žiješ?? Hypotéku si berie skoro každá mladá rodina či tebe kúpili bývanie rodičia?? Už si počul o poistení v prípade choroby, úmrtia...

patrike
Včera o 15:41
@anonym_f7e399

@patrike ty kde žiješ?? Hypotéku si berie skoro každá mladá rodina či tebe kúpili bývanie rodičia?? Už si počul o poistení v prípade choroby, úmrtia...

@anonym_f7e399 Nie o hypo ako takej je rec, ako o "dofinancovani" cez SFRB, co je dalsi uver. Banka vie, preco a v akej vyske dava hypo. Na to poukazujem.

anonym_055530
Včera o 16:03
@jatara

@patrike zvažujeme to práveže menšií dom a na kľúč, a dinancovaťcez ŠFRB

@jatara je tu tema ako tam vybavit uver,a je to ozaj na velmi,velmi dlho.Rychlejsie vybavis klasicku hypo ako toto.A to som tam len zahliadla.Takze mozte cakat aj pol roka dalsieho na schvalenie.

anonym_055530
Včera o 16:05
@patrike

@anonym_f7e399 Nie o hypo ako takej je rec, ako o "dofinancovani" cez SFRB, co je dalsi uver. Banka vie, preco a v akej vyske dava hypo. Na to poukazujem.

@patrike hypoteky mozes mat aj 4,aj na 1 dom.

sendy1977
Včera o 16:21

@jatara máš súrodencov?

anonym_58ee67
Včera o 16:56

@jatara Ja by som nechcela tak bývať a to mám dobré vzťahy s rodičmi aj so svokrovcami. Ale mať svoje bývanie svoj pozemok a dom je na nezaplatenie.
Naši susedia tak bývajú starý majú v predu dom, na záhrade má postavený dom dcéra a teraz vstavaju na záhrade aj druhá dcéra dom, takže tri rodiny na jednom pozemku. Nechcela by som.

anonym_ea1970
Včera o 18:02

Hlavne nech ten pozemok darujú rodicia len tebe, dcere a nie aj tvojmu mužovi.