icon

Výber vysokej školy: Slovensko verzus Česká republika

zuzulkika
25. feb 2026

Dobrý deň,ak by niekto vedel poradiť prečo Ano a prečo Nie🙂...dcéra by mohla ísť študovať do Brna na Masarykovu univerzitu-pravo(prijatá bez skúšok,spĺňa kriterium)...no a tu prichádza dilema.. študovať na SR alebo v Čechách...este premýšľa nad Trnavou a Bratislavou...ci si to zbytočné nestazi...typ je úcenlivy od ZS ide s priemerom 1,00..videli ste lepšie uplatnenie Vašich detí ,alebo Vás samich.Ďakujem.

Strana
z2
anonym_ba54f8
25. feb 2026
@anonym_5bfa8a

a co potom? lebo s ceskym pravom na Slovensku nie.

@anonym_5bfa8a som sudkyňa na SR, študovala som právo v ČR. Odkiaľ máš takú info, že s českým právom na Slovensku nie prosím ťa?

anonym_5bfa8a
25. feb 2026
@anonym_ba54f8

@anonym_5bfa8a som sudkyňa na SR, študovala som právo v ČR. Odkiaľ máš takú info, že s českým právom na Slovensku nie prosím ťa?

@anonym_ba54f8 ano, mas pravdu, teraz pozeram, ze su uznavane diplomy z CR. Co som mala znamych, s tym mali problem, tak sa mi marilo, ze je to inak, ale evidentne nie. Asi mali problem si najst pracu z ineho dovodu, nie koli vzdelaniu v CR.

janinah
25. feb 2026
@melanta

Šikovný človek sa uplatní v SR či v zahraničí bez ohľadu na to, či bude študovať v BA na UK alebo v Brne. Šikovný človek sa uplatní, pretože je šikovný. Problém slovenských VŠ je často v tom, že štúdium je príliš teoretické a málo praktické.
Prihlášku nech si podá. Prihlášok si predsa môže dať koľko bude chcieť. A kam reálne nastúpi, sa rozhodne koncom prázdnin či začiatkom septembra. Takže ja by som ju ako mama podporila v tom, nech si prihlášky dá všade, kam by potenciálne chcela ísť a na finálne rozhodnutie má čas. To je dosť mesiacov na to, aby zvážila to množstvo faktorov.

@melanta nie tak celkom suhlasim,sikovný clovek sa uplatni hlavne tam,kde ma na to podmienky. Taky vedec sa na SK moze aj potrhať,ked nema take vybavenie ako jeho kolega inde. Už len brno je uplne o inom,viem to,syn tam do labakov chodil robit vyskumy uz cez strednu školu.

kofa77
25. feb 2026

Tiez hlasujem za Brno. Ale prihlasky by som dala aj tu, do septembra casu dost a rozhodne sa potom.

kofa77
25. feb 2026
@simoli

@guudy aj môj si bude podávať NL, má ju ako zálohu keby mu nevyšli vysnívané, čo sa ale nestane 🙏😇👍

@simoli nedavaju sa prihlasky do Holanska uz skor?

zuzulkika
autor
25. feb 2026
@betulinka1

@zuzulkika urcite Brno alebo Praha. Uplne ine moznosti popri štúdiu. Ponúkajú rozne programy, co na Sk vobec. Bratranca si od 3 ročníka stiahla firma, vyberajú si z top 10 študentov z ročníkov na prax. A uz ho nikdy nepustila. Uz je akcionár a zije si svoj sen. Vybrali si ho pre vedomosti, nie lebo je to niekoho dieta ako na SK.

@betulinka1 ide si podať aj Brno..bola si dnes zo školy overiť diplomy

betulinka1
25. feb 2026
@zuzulkika

@betulinka1 ide si podať aj Brno..bola si dnes zo školy overiť diplomy

@zuzulkika nebude ľutovať. Ja som v rodine jedina studovala VS na SK. Vsetkych po mne som odhovorila a študovali v zahranici. Nik neľutuje.

zuzulkika
autor
25. feb 2026
@betulinka1

@zuzulkika nebude ľutovať. Ja som v rodine jedina studovala VS na SK. Vsetkych po mne som odhovorila a študovali v zahranici. Nik neľutuje.

@betulinka1 dakujeme za podporu

simoli
25. feb 2026
@kofa77

@simoli nedavaju sa prihlasky do Holanska uz skor?

Strana
z2