icon

Ako vysťahovať brata?

jednorozec99
2. máj 2019

Ahojte,mozno niekomu pride zvlastne ocom tu pisem ale chcela by som radu ako prinutit brata vystahovat sa.... ide oto ze pred dvomi rokmi skoncil strednu a doma vobec rodicom neprispieva(ja som mladsia 17r)
Strasne sa kunam sprava,dost sa znim natrapili... rodicia mu povedali nech sa odstahuje ze oni sa onho cely zivot nebude starat no on nic,vie ze ho tam nechceme no neriesi to neviete nejaku radu aby isiel prec? Nechceme.ho ale oni sa hambia ho vyhofit ze co si otom pomyslia druhy

777januska777
3. máj 2019

Ja by som ti poradila nech vaši skúsia spoločenstvo Cenacolo: http://www.cenacolo.sk/index.php je to kresťanská komunita, ktorá pomáha mladým ľuďom nájsť zmysel života, pomáha prácou, odriekanim a modlitbou.

liv1
3. máj 2019

@777januska777 urcite ho tam dostanu 😁. Ale ktovie...

dopolbokaodrata
3. máj 2019

Jaj ženy ženy, a hlavne že tu je milión tém typu "chlap nechce odísť od mamičky", a to babe radite že čo je to za chlapa nech sa ráči od nej odsťahovať, ale tu je to zrazu problém niekoho iného a baba sa nemá starať? Keď jeho prítomnosť doma negatívne ovplyvňuje aj jej život tak už skusa všetky cesty. Aj keď si myslím že toto všetko je len dôsledok dlhodobo neriešených problémov a aj celkových vzťahov v rodine. A čo rodičia roky zanedbávali a tolerovali teraz zo dňa na deň nezmenia. Ja úprimne nechcem aby mi deti kvasili doma keď doštudujú a už vôbec nie "zadarmo", musia predsa vedieť ze pečené holuby im nebudú do huby padať navždy.

sashenocka007
3. máj 2019

@jednorozec99 msli by ho dat na liecenie to jedine mu pomoze a ked sa vylieci tak bude aj on iny... Mozno lieta aj v drogach alebo tak.

terezka1947
3. máj 2019

@sapetka tiez celkom nesuhlasim,ze dieta-to ake nakoniec ako dospele je,je IBA vychovou,pristupom rodica....nieco s tym ma aj povahana,rozne geneticke zalezitosti,no a aj nejaky zivotny zazitok,trauma,za kt.rodic nemoze.

777januska777
3. máj 2019

@liv1 toto spoločenstvo funguje tak, že rodičia chodia na stretnutia a poradia sa ako na takéto deti a ako tam takéto deti dostať.

sapetka
3. máj 2019

@terezka1947 myslim ze tuto situaciu tu nikto nevyriesi a neexistuje dobry a zly nazor na situaciu pretoze nikto nepozna tuto rodinu

terezka1947
3. máj 2019

@sapetka to suhlasim uplne,ja som vo.vseobecnosti pisala.

beky1813
3. máj 2019

@777januska777 to uz co je, ked sa tu odporucaju sektarske spolky 🤦‍♀️

terezka1947
3. máj 2019

@beky1813 trosku malo poznas cenacolo....

beky1813
3. máj 2019

@terezka1947 pre mna je to vsetko sekta

nika3136
3. máj 2019

Poznám prípad od nás.
Matka troch detí, najmladší bol taký. Súrodenci boli dávno preč, zakladali si rodiny, zatiaľ čo on sedel doma a chodil akurát tak do krčmy a späť....
Čo sa len tá žena naplakala..... Napožičiaval si, musela to splácať ona, nakoniec mu jedného dňa nechcela dať peniaze na alkohol a pokúsil sa ju zaškrtiť, keď sa mu to nepodarilo, podrezal si hrdlo fľašou od piva.
Je to bolestné, keď má matka takéto dieťa. Niekde sa musela stať chyba, ale pri súrodencoch bolo všetko okej?
Občas je to ťažšia situácia ako sa zdá. Na jednej strane stojí materinská láska ktorá verí, dúfa a chce pomôcť, na druhej strane stojí rozum, beznádej a zúfalstvo.

dilino
3. máj 2019

do 26 rokov môže vysieť rodičom na krku a nič nespravia je nato zákon to známena ked by ho vyhodili na ulicu a išiel by ich zahlasiť na sociánu kuratelu tak zbytočne by mali problém rodičia pokiaľ nemá 26 rodičia ho vyhodiť nemôžu ani keby chceli a preto ostro nezakročia lebo asi sú si vedomi že ak to urobia majú problémy treba si to najprv overiť skôr než si narobia problémy je to hrozne ale je to tak moja švagrina ma dcéru tiež toľko ročnu tiež flakačka robota jej nehovori nič vyspava doobedu nič neuroby ked ju už švagrina mala dosť tak jej povedala koniec chod do práce a k priateľovy bývať zbalila jej veci odišla a ake prekvapko jej pripravila dcéra šla na kuratelu povedala že ju mama vyhodila z domu švagrinej prišlo predvolanie šla tam a naozaj musi sa starať o nu do 26 rokov aj ked nič nerobi ukazala jej uradnička nejaký zákon paragraf a musela isť nazad bývať a flaka sa dalej neni to sranda preto si myslim že ho rodičia nechcu vyhodiť nie čo povedia iny ale aby si nerobili dalšie problémy.

mirka17
3. máj 2019

@dilino ty čo splietaš za hovadiny, hod link na ten zakon o ktorom píšeš. žiaden zakon priamo neupravuje kedy je možné vyhodiť dieťa z domu a takisto nikde v zákone nie je napísané, že rodič nemôže vyhodiť svoje dieťa z domu .To, či môže rodič vyhodiť dieťa z domu, závisí od toho či je dieťa schopné samé sa živiť. Pokiaľ sa dieťa vie o seba samé postarať, rodič nie je povinný sa naďalej o dieťa starať a vyživovať ho. Nepozerá sa pritom na to, či dieťa je zamestnané a má príjem ale na to, či je schopné sa zamestnať a mať príjem. Ak dieťa nechce pracovať, zarábať peniaze a samé sa živiť, hoci má na to schopnosti a možnosti povinnosť rodiča živiť dieťa zaniká. Inač čo píšeš že su rodičia povinny sa starať do 26 rokov je dvojsečná zbran, v tom prípade by dieťa ani nemohlo napr . v 20 rokoch odísť od rodičov, lebo jeho rodičia su povinný sa o neho starať, a čo ak by ho na zaklade tohto udajneho zakona ani nepustili? Pokiaľ viem tak ani neštuduje. nie je o čom. Pokiaľ zaraba mal by prispievať na chod domacnosti, mal by sa podielať aj na chode domacnosti ak to ma všetko v paži a robí ešte aj cirkusy , odhlasim pobyt, pobalim 2 trenky, možno ako jeho matka by som mu našla podnajom, zaplatila možno 1 mesiac a dovidenia

0silvia0
Odpoveď bola odstránená
dilino
3. máj 2019

@mirka17 no teraz sa to stálo v januári u nás mojej švagrinej ma to z úradu je to tak je to ich povinnosť či sa to niekomu páči alebo nie ked im ubližuje nech volaju policiu čo ho už nevyhodili tak bude neni taký ako piše jeho sestra alebo nemôžu a sú si toho vedomi a ja nesplietam vieme to od toho januára 2019 z úradu moja pekna zlata a robiš sa múdra figu vieš ty pišeš o dvojsečnej zbrni ale je to tak ak by to nebola pravda tak čo ho nevyhodia jasné najprv si prečitaj zakony a potom kecaj

draik
Odpoveď bola odstránená
beky1813
Odpoveď bola odstránená
mirka17
3. máj 2019

@dilino nikto okrem sudu a teda sudneho rozhodnutia ma neprinuti ako rodiča strpieť nemoralne chovanie dieťaťa pokiaľ sama nechcem. teda ani socialna kuratela. O zakonoch viem viac ako si myslíš, zakon ma byť v prvom rade jasny a zrozumitelný tak aby tomu rozumel aj dilino ako si ty. A ako píšem zakon ma byt jasný a nemal by sa dať vykladať inač ako to bolo myslené, teda, ak je v zakone napisane že rodičia su povinný sa o dieťa starať do 26 rokov, tak si to môžeme vyložiť presne tak že dieťa je opravdepodobne povinné strpieť rodičov do 26 rokov bez ohladu nato že sa chce osamostatniť. teda vyklad zakona nie je jasný. A ako píšem nikde v zakone nie je napisane že rodičia su povinný sa o dieťa starať do 26 rokov života. Tieto veci sa posudzuju od prípadu k prípadu,

mogaa
3. máj 2019

@jednorozec99 buď odíde sám alebo ho rodičia vyhodia....nič medzi tým nie je....takže pokiaľ ho rodičia naozaj doma nechcú, dať mu ultimátum - nájdi di dovtedy a dovtedy bývanie(napr.ubytovňu) a potom pobaliť veci, dať pred dvere a vymeniť zámky.....iné žiaľbohu nepomôže.....

barbellka
3. máj 2019

Rodičia majú vyživovaciu povinnosť do 26 ak dieťa chodi do školy a nemôže sa sám o seba starať, keď sa poflakuje a nerobí, neštuduje nemusí ho živiť. Keď povieme A, treba povedať aj B
@dilino

eliska13
3. máj 2019

@jednorozec99 ak je psychiatrický pacient porozprávať sa s lekárom o liečení, dennom stacionári, ak nepomôže a brat nebude chcieť ísť, treba zrušiť trvalý pobyt nezávidím Vám túto situáciu musí to byť ťažké pre rodičov aj teba.brat sa pravdepodobne zopsuje ešte viac.

mogaa
3. máj 2019

@jednorozec99 nejako tomu nerozumiem- má psychické problémy, celé dni sa poflakuje, zarobí cca 500eur a hrá na automatoch? Ak je nezamestnaný alebo má ID na psychiku - tak je tam vyživovacie povinnosť do 26rokov, ale ak je zamestnaný tak ho môžu vyhodiť......

jednorozec99
autor
3. máj 2019

Otec ochorel zneho a mal mozgovu prihodu,lebo kazdy tyzden pride z novym problemom,mi sme ho chceli vyhodit lenze rodicia povedali ze to by bola hamba ak vlastneho syna vyhodia.
Ale ved ty druhy nevedia co on robi takze mne by to bolo jedno
Ja ho uz ani jak brata neberiem tolko nam pokradol skolu ledva skoncil keby bolo namna uz davno je von a nech sa stara mame to tazke a chceli sme ho uz aj dat na psychiatriu ale on sa uz nespameta hahh

abbey1
Odpoveď bola odstránená
katulik123
3. máj 2019

@jednorozec99 Preboha ako môžeš mať v takom veku tak hroznú gramatiku ak chodíš do školy... A v dnešnej dobe autokorektov...
Takže ty sa hlavne uč aby si nedopadla ako tvoj brat. Lebo tvoja gramatika je hrozná.

A tvoj brat? No ak tvoji rodičia ho nevyhodia. Ty s tým neurobíš nič. Takže sa venuj radšej učeniu.

jednorozec99
autor
3. máj 2019

@katulik123 strasne mi tu seka klavesnica tak preto pisem s chybami

beky1813
3. máj 2019

@jednorozec99 to nie je klávesnicou

jednorozec99
autor
3. máj 2019

Je lebo pisem na rychlo len

katulik123
3. máj 2019

@jednorozec99 nie, to je stále tebou.😀 Ale dosť chabé výhovorky . Tak či tak sa venuj učeniu.