icon

Ako zvládnuť reakcie dospievajúceho dieťaťa na mladšieho súrodenca?

3. júl 2025

Ahojte, moja dcéra má 15 a syn 5 rokov. Tým, že syn je mladší o 10 rokov tak je problém tam, že dcéra ho upozorňuje keď niečo urobí. Či uz jej niečo zlé alebo niečo čo nemá aj keď jej hovoríme s manželom, že na upozorňovanie sme my dvaja aj tak to robí. Niekedy mi povie, že keď to ja s manzelom nevidíme tak co ma robiť? Príde za nami a mi nič. Vždy ho upozorni alebo keď ju buchne ona mu to vráti. Ale ja uz nemam silu ju stále upozorňovať, niekedy jej poviem, že sa správa ako malé decko alebo jej poviem nech drží ústa. No potom je ona akurát na mňa nahnevaná keď jej niečo poviem. No ja už neviem ako ju mam donútiť byť ticho a ani mu to nevraciat. Není to uplne vždy že mu vrati alebo niečo casto.

Strana
z3
biba_18
3. júl 2025

a prečo mu nemá vrátiť?

autor
3. júl 2025

*není to úplne vždy ale častejšie

autor
3. júl 2025
@biba_18

a prečo mu nemá vrátiť?

@biba_18 lebo by to nemala robiť. Predsa len ona ma 15 a on len 5 je to este male dieťa

eeffka
3. júl 2025

Takze tvoj cesta je aby dcera drzala hubu a maly milacik nech aj podpali dom? Som si ista ze nez nu vrati pekne dlho drzi. Otvor oci a prestan dceru odstkovat lebo sa to vypomsti

galganka
3. júl 2025

5 ročného vychovávajte, nie pätnástku. Tam už končíte.

really8
3. júl 2025

Mne sa nepaci vasa reakcia. Preco by mala drzat hubu? Ste rodina, jedna skupina, tahate za jeden povraz. Co ma chodit zalovat. Ked tak s nou preber ako ma komunikovat s bratom a nie aby chodila za vami.

domkakvet
3. júl 2025

Tvoj pristup je spravny, aj ked je pre teba unavny, uz iba vydrzat, kym jej skonci puberta.

thereisabear
3. júl 2025

Z toho, čo píšeš, som na strane dcéry.

lenka.25
3. júl 2025

Medzi mojimi deťmi je rozdiel 9 rokov a vždy staršia mladšej povedala , upozornila keď mladšia sa nevhodne správala atd , ani by ma nenapadlo , prečo by to nemala robiť .

vanilkovazmrzka
3. júl 2025

Ja som to precitala 2x a stale nevidim ze co zle ta dcera vlastne urobila

bashawelle
3. júl 2025

Celý tento príspevok pôsobí, ako keby ho písala 15-ročná. Ak je toto naozaj, tak dcera sa veľmi rýchlo od rodiny odpojí a začne žiť po svojom. A ešte bude za zlú, ze jej predsa nikto nič neurobil.

kristinka92
3. júl 2025

Takze ju môže v pohode buchnúť a nemá sa stazovat? Ani ho upozorniť? A keď ste to nevideli tak sa nestalo? To vážne ma toto tolerovať? Buď rada ze ti ho pomáha vychovávať, ked to už vy nevidíte

bluka2
3. júl 2025

Keby mal syn 1,5 roka, mozno by toto davalo zmysel, ale inak…

sweetlife001
3. júl 2025

Píšeš, že ho upozorňuje keď jej spraví niečo zlé alebo niečo čo nemá robiť.. a prečo by ho akože nemohla upozorniť ? Na hlavu toto.. a že ju buchne ? Tak ho vychovaj nech sa správa, nemá 2 roky, čo má koho čo búchať. Sa spamätaj.

deti95060810
3. júl 2025

mne sa nepáči že tvoja dcéra vráti buchnutie malému synovi...
je predsa rozdiel keď buchne 5 ročné decko a 15 r.
sprav tomu koniec, lebo inak nebudú mať dobré vzťahy... nikto nikoho nebude búchať. na buchnutie si tam predsa s manž. ty

wieruska1
3. júl 2025

Som na strane dcery. Poznam takych ”ale sak ho nechaj, on je maly ty si velka” a vyrastli z nich nie velmi pouzitelnu jedinci…5 rocne dieta nie je 2 rocne, nema co koho bit, capnut, facnut a ani nic podobne

mondolina
3. júl 2025

deti majú jedného otca? či dcéra iného?

evazhoufova
3. júl 2025

To je sorry ako voči dcére toxické. Syn ma 5 nie dva?!

evazhoufova
3. júl 2025

Wake up call mommy!

pralinka86
3. júl 2025

5r nie je zase az tak malo... A predpokladam, ze 15r ho nebuchne tak, ako by bol rovesník...
Treba rovnaky meter na oboch... Ani ten mensi si nemoze buchat a robiť co chce.. neboj, on uz to vsetko pekne vidi, kopiruje a rozmysla, co robi, vie ze co mu prejde u teba...nema 2r

doriiis
3. júl 2025

Ste strašne nahovno rodičia

viestta
3. júl 2025

A co spravite, ked pride dcera a oznami, ze jej brat nieco vyviedol?
Modelova situacia: Syn dcere rozhadzuje veci na stole. Co podla teba ma dcera spravit?

wieruska1
3. júl 2025
@viestta

Modelova situacia: Syn dcere rozhadzuje veci na stole. Co podla teba ma dcera spravit?

@viestta som si takmer ista ze nespravia nic. Povedia jej ze je velka, on maly, tak nech to predycha. A takto stale dokola…..

luccija
3. júl 2025

Takže je staršia a má mať rozum a tolerovať všetko čo jej malý spraví?blbý názor.

mamutka
3. júl 2025

Prečo ju ten malý búcha? On je nejak postihnutý, že si neuvedomuje čo robí? Moje deti majú 9 ročný rozdiel, aktuálne 16 a 7 a neexistuje aby ten malý búchal toho veľkého. Máš teda postihnuté dieťa, len si to neuviedla, alebo ste s mužom obaja mimo?

lucmirka124
3. júl 2025

No mne sa zda divne preco dcere nedovolite aby ho tiez viedla a vychovavala?? Je od nej o 10 rokov mladsi, ma 5 musi maly vediet ze sestra sa necape a ani sa jej nerobi zle🤷‍♀️ a ze ked jej bude robit prieky zle sestra bude nahnevana. Ale dcera aj ked ju cape nema mu vracat.. to kde sme? Neni jej hamba? Malemu bratovi? Ja mam brata o 10 rokov mladsieho,, a bola som pre neho ako druha mama ked bol maly,,,
Takze maleho v kuse neofukujte a musite mu ukazat ze sestre sa nerobi zle, a nechat ju nech mu aj ona vie vysvetlit, preco by nemohla? Nechapem ta ? Ma 15 r,,

doriiis
3. júl 2025
@viestta

@viestta ....toto budú jedny z tých toxických rodičov,čo razia teóriu,že kým je dieťa pod ich strechou tak nemôže mať vlastný názor a pohlad na nič.A pritom sami sú extra leniví a zahľadení do seba aby vychovávali poriadne.

bielasovicka
3. júl 2025

Nie, 5 ročný už nie je malý, on už nemá čo nikoho búchať. Ma už dosť rozumu. A myslím, že to robí naschvál lebo vie ze môže. Ze rodičia mu to tolerujú. Zla výchova. Zmeňte to, lebo takto to nedopadne dobre. Chúďa tvoja dcéra.

viestta
3. júl 2025

Autorka, neviem ci sa nam este ozves, lebo urcite si necakala, ze budes citat co sme ti napisali. Iste je jedno, uz treraz maju tvoje deti zly vztah. Dcera uz teraz vie, ze je odstavena na druhu kolaj "lebo ma mat rozum, uz je velka", maly je uz teraz nevychovany (mysli si co chces, ale je to fracek nevychovany bez hranic a limitov). Lepsie to nebude, len horsie. S tym pocitaj, je vasa zasluha, ze nikdy nebudu spolu dobre vychadzat. Nezvladate to minimalne 5 rokov, mozno uz 15

refly
3. júl 2025

Kebyže upozorním brata aby ma nebúchal a matka mi povie aby som držala hubu.... no, asi by sme mali problém 🙂
Má 100% právo ho upozorniť. Presne pre toto je dôležité aby deti chodili do školy a škôlky. Aby si pomaličky začali riešiť veci medzi sebou a učiť sa normálnemu, spoločenskému správaniu.
A vy by ste si mali uvedomiť že vaša dcéra je ľudská bytosť, ktorá si tiež zaslúži rešpekt a vypočuť. A nie pes, ktorému môžete povedať "Ticho! Sadni!". Ak budete pokračovať týmto smerom, dcéra nebude mať s bratom dobré vzťahy a bude to iba vaša vina.
Dá sa to prepáčiť fakt iba ak je brať postihnutý.

Strana
z3