icon

Je dobré mať dve deti tesne za sebou?

22. jún 2025

Mamicky, mam 11 mesacneho syna, davam nam celkom dost zabrat ale vzdy sme chceli mat 2 deti a kedze mam 36 rokov nechcem dlho cakat, lebo uz teraz mam obcas pocit ze este 3-4 roky a uz nezvladnem to co teraz. zacali sme sa tento mesiac snazit ale netlacime na pilu. mamicky, ake to je mat doma dvoch takych krpcov, ako to zvladate? ako sa da zlucit rok a pol rocneho s novorodencom? je to dobry napad alebo mame este rok pockat. je dobre mat takto za sebou 2 deti?

Strana
z2
riama123
22. jún 2025

Ahoj mám 15 mesačný rozdiel medzi deťmi. Kľudne sa pytaj 😉

galganka
22. jún 2025

Keď mala najstaršia 11 mesiacov, už sme mali zarobené na brata 😂 občas si budeš vlasy trhať, občas budú dni ako z katalógu, občas budete kakať všetci naraz, občas plakať všetci naraz, občas spať... A po roku sa to zmení. Občas sa budú spolu krásne hrať, občas sa vadiť ako zver... 😂💪🏻

hederamonstera
22. jún 2025

Tiez mam rozdiel 15 mesiacov, prvy 1,5roka bol hrozny. Ale tak sa ta opytam, budes na to sama alebo mas pomoc od rodiny? Pravidelnu pomoc

autor
22. jún 2025
@riama123

Ahoj mám 15 mesačný rozdiel medzi deťmi. Kľudne sa pytaj 😉

@riama123 mna hlavne zaujima ako to bralo starsie dieta. maly este nechodi a velmi je zvyknute ,samozrejme, ze sa tocime okolo neho. Ziadnd ine dieta nemame v rodine, preto chcem druhe aby mali v zivote oporu v seba, ale teraz ked sme sa zacali snazit som
vyplasena trocha. ako to je ked vacsi dostane nejaky placuci amok a zarovrn aj novorodenec? ako ste spali? moj maly spi v postielke s nami, uz prespi celu noc, a take novorodeniatko je hore aj kazde 3 hodiny, ako ste riesili spanok? ahh tento mesiac ak to nevyjde tak asi pockam
este pol roka, zacala
som stresovat

angeli121212
22. jún 2025

Mám dvojročný rozdiel a tiež je to miestami psycho...

autor
22. jún 2025
@hederamonstera

Tiez mam rozdiel 15 mesiacov, prvy 1,5roka bol hrozny. Ale tak sa ta opytam, budes na to sama alebo mas pomoc od rodiny? Pravidelnu pomoc

@hederamonstera mama este robí, chodi po praci kazdy den aby som vedela ist som psom, inak mam len muža. vsetci pracuju, ja som
vacsinou sama na vsetko. svokrovci to uz maju za sebou.

angeli121212
22. jún 2025

Keď dostane starší plačuci amok a aj novorodenec tak plačú obaja.. utišujem na základe urgentnosti a akosi som si na to už zvykla aj keď dnes som ten plačúci amok z ních dostala už ja

autor
22. jún 2025
@angeli121212

Keď dostane starší plačuci amok a aj novorodenec tak plačú obaja.. utišujem na základe urgentnosti a akosi som si na to už zvykla aj keď dnes som ten plačúci amok z ních dostala už ja

@angeli121212 keby ste mohla vybrat pockala by ste este s druhym ? fuhhh znie to strasidelne

hederamonstera
22. jún 2025

Moj prvy syn je dokonaly brat a teda bol aj uzasny, ked sa narodil mensi, ale ja som sa snazila sa mu venovat, aj ked som prave krmila babo alebo prebalovala, takze som ani raz nezaznamenala ziarlivost. Ale on je fakt super, ten starsi.
Prvy rok sme spali oddelene, manzel so starsim(ten sa vzdy zo zvedavosti budil) a ja s babom.
Stalo sa mi mozno raz, ze plakali obaja naraz. Ale opat, prvy nemal nikdy problem pockat, ked som musela nieco riesit s babom.
Najhorsie obdobie bolo ked starsi spal uz cez obed a mladsi spal doobeda a poobede. To som myslela, ze sa zblaznim!!! Nonstop nejake dieta hore a nonstop uspavacky a nikam sme nemohli ani chodit. To bolo hrozne, vtedy som aj dala starsieho na 2-3 mesiace do sukromnej skolky. A mam muza doma, takze ked som potrebovala uspat starsieho v posteli, on bol s mensim, toto neviem ako by som dala bez muza (nemohla som ich spolu uspavat tak malych, navzajom sa rusili.

Ale musim povedat, ze maju neskutocny vztah, normalne som denne fascinovana ako sa lubia (teraz maju 2 a 3 roky). Ano, obcas sa pobiju o nejaku hracku ale uz sme sa naucili, ze musia byt 2 rovnake hracky a tak nejako uz nebyvaju bitky. Skor sa extremne dlho vedia spolu hrat a ja si ich konecne zacinam uzivat.

hederamonstera
22. jún 2025

Ono vsetko ma svoje pre a proti. Ale kedze si na vsetko sama, ti to neodporucam.

ella1234
22. jún 2025

Nemam pomoc od rodiny,vacsinu casu som bola sama. Kazdy strasil ako je prvy rok najhorsi ale ja resp obaja s muzom sme chceli aby mali vekovo k sebe blizko, aby sme my boli obaja vekovo este mladsi, zaroven som ja nechcela zostat vela rokov na materskej. Takze aj na “ukor” toho ze to bude drina sme to proste takto chceli a tak nam to vyhovovalo.
Ak mas deti ktore dobre spavaju, ktore su ako babatko temperamentom skor take kludnejsie a vela neplacu a nie su “neodlozitelne” tak si to fakt mozes uzit. Pre mna bol prvy rok praveze lahsi kym bolo druhe dieta este babom.a ani ziadne ziarlenie sa nekonalo.
Ked malo rok uz som tak viac intenzivne vnimala ze sa im neviem tak venovat sko by som chcela , ze starsie malo predtym v tom veku taky viac cas odo mna na nejake ucenie, citanie, cokolvek. Ale potom slo starsie dieta do skolky takze to nejako do seba pekne zapadlo🙂 ja by som nemenila🙂
Ale su babatka ktore proste placu a placu a nespia a chcu byt na rukach a nechcu byt v kociku ani v nosici ani cestovat vo vajicku a mozes sa aj na hlavu postavit atd…kazda ta cesta rodica je proste ina🙂

kristinka92
22. jún 2025

Mame rozdiel 1a pol roka. Neplánovane. Osobne by som do toho dobrovoľne nešla, ale ak ta tlači čas tak to chápem. Prvý rok ani neviem co bolo, ani sme nežili. Iba behali od jedného dieťaťa k druhému. Ale teraz to uz je výrazne lepšie keď majú skoro 2 a 3,5 - aj keď o oddychu to nie je, ale už sa tak človek neuháňa, ako keď musíš obslúžiť novorodenca a maličké dieta súčasne- to boli každý deň pocity frustrácie, ze stále bolo jedno dieta nespokojne a plakalo, lebo nemala som 8ruk a nebolo všetko hneď (novorodenec sa ti pokaká a a chce aj nakojit a do toho 1,5rocne place ze sa chce hneď mojkat a ist na ihrisko, v jeden okamih…) Ale ževraj keď budú ešte vacsie, tak si budeme pochvaľovať, tak cakame kedy to príde 😆🙈

riama123
22. jún 2025

Tak vieš čo nejakej žiarlivosti sme sa úplne vyhli ,keďže prvé ešte bolo malé na to aby vedelo čo je žiarlivosť. Prvý pol rok bol hrozný,ale iba preto,že mladšie malo strašne kolíky.spali sme všetci v jednej izbe. Deti v postieľkach a my na posteli. Potom som si dala mladšie k sebe do postele a manžel musel do inej izby. Tak bol malý spokojnejší, postieľku som mala pri posteli ,takže sme spali všetci akoby spolu. Kúpila som tie vyťahovanie zábrany na posteľ ...pre istotu,aby nikto nespadol.za mňa super vec. Už budú mať 3 a 2 roky...a už začínajú byť parťáci...aj ,keď sa niekedy bijú pre hračky...ja by som nemenila....ale mám veľkú pomoc od manzela

ada12345
22. jún 2025

Ja mám tak tri deti. Medzi prvými 2 deťmi je rok a trištvrte a medzi druhými dvoma presne 2 roky. Najnáročnejšie dieťa bolo prvé. Za mňa to moc riešiš, nechaj to skrátka tak ako to má byť. Pokiaľ máš partnera čo aj s deťmi pomôže, tak si nájdete systém fungovania. V tvojom veku by som veru moc nečakala. A to my sme nemali pomoc rodiny. Len obidvaja sme sa deťom venovali, nebolo to celé len na mne.

barka1
22. jún 2025

Zvládla som, bez pomoci rodiny (sme v zahraničí), dokonca mladší narodeny v 32tt,takze rozdiel bol 15,5m. Otec bol celé dni v práci a často cez víkendy preč.
S cvičením Vojtovky, bez dvojkocara. Mala som 35,ked sa druhy narodil.
Ano, bolo to náročné. Čiastocne to stalo manzelstvo. Ale to nárocne pominie, rok - dva a je to lepšie. Teraz maju 10 a 9 a je skvelé, že su v podstate na jednej úrovni, hlavou aj telom, takže volný čas trávíme spolu bez nejakých velkých kompromisov.
Inak dcera spavala s otcom v detskej, ja so synom v spalni. Ziarlenie nebolo ziadne, malý rozdiel je v tomto výhoda.

kristinka92
22. jún 2025
@angeli121212

@angeli121212 S tým plakanim to je taká pravda 😆 u nás teda buď revalo jedno dieta, obidve alebo všetci traja, bože kooooooolkokrat som už zúfalá plakala s nimi…normálne mam zimomriavky keď si na to spomínam. Lebo pri takých malých deťoch to tak je, 1,5rocne dieťa mi plakalo lebo dovtedy zvyknuté ze všetko hneď dostala, všetci okolo nej vždy skákali a zrazu prišiel novorodenec, zrazu sa nedalo hneď, musela aj pockat a zatiaľ čo čakala dokym prebalím, nakojim, uspim iba plac plac plac a nervy ze nie je po jej a hneď. Mne bolo do placu, ze neviem naraz pomôcť obidvom, výčitky ze place starsia, ze nemôžeme hneď sa ist hrať (lebo nenechas novorodenca pokakaného plakat) a takto ides rok dokolecka dokola. No zúfalé…

majlo1234
22. jún 2025

Zalezi, ake je prve dieta, a aka si ty povaha. Ja mam sice vacsi rozdiel, ale rozdiel mensi ako styri roky je za mna proste furt tazky😆 pretoze starsi stale potrebuje mega vela pozornosti, adaptuje sa na skolki, choroby…a mladsie sa ti moze narodit nervave ako moje a budes v prdeli hned. Pokial vsak si presvedcena, ze babo chces, chod do toho a bud pripravena na najhorsie. Potom ta to tak neprekvapi

autor
22. jún 2025
@majlo1234

Zalezi, ake je prve dieta, a aka si ty povaha. Ja mam sice vacsi rozdiel, ale rozdiel mensi ako styri roky je za mna proste furt tazky😆 pretoze starsi stale potrebuje mega vela pozornosti, adaptuje sa na skolki, choroby…a mladsie sa ti moze narodit nervave ako moje a budes v prdeli hned. Pokial vsak si presvedcena, ze babo chces, chod do toho a bud pripravena na najhorsie. Potom ta to tak neprekvapi

@majlo1234 no tak maly je ako kedy... ked mu vezmem nieco z ruky reve , krd ho prebalujem a obliekam 50% amok. v noci uspavam cca pol hodinu, na obed tiez, musi byt 100%ticho.. prespi celu noc, neviem ci je narocny alebo nie, nemam s kym
porovnat

angeli121212
22. jún 2025

Vieš čo bude to znieť šialene ale išla by som do toho zas akože je to šialené a niekedy čerpám z posledných síl ale ako človeka ma to neskutočne núti pracovať na sebe.. a inak ideme ešte do jedného s tým, že rozdiel chceme tento raz dva a pol roka

jaskolka
22. jún 2025

Ja mam s maličkým vekovým rozdielom dve deti(ale ja som s prvým otehotnela ako ako 37 ročná,čiže už ozaj bola to hodina dvanásta)a za mňa by som to nikdy nikomu dobrovoľne neodporúčala.
Minimálne tri roky medzi deťmi,aby to staršie bolo už ako tak samostatne,v zmysle netreba nosiť, kŕmiť,prebalovat.
Môže mi vravieť neviem kto ,aký je skvelý malý rozdiel,lebo že nebude žiarlivosť atď..ale na ženu je to obrovská záťaž a ak nemáš pravidelne pomoc,že budeš na tehotenstvo ,kde budeš už mať maličké prvé dieťa a potom na dve deti úplne sama,tak za mňa je to veľmi ľahký prvý krok na psychiatriu. Sama píšeš,že vám malý sa zabrať,a teraz si k tomu pridaj tehotenské nevoľnosti, únavu, nespavosť,obrovské brucho,nemotornost. A to je len tehotenstvo...čo potom ? Neprespata noc,prvé akčné dieťa bude chcieť celý deň pozornosť,do toho novorodenec a dojča... Ono je to aj tak samozrejme len na vás,ako rozhodnete,ale za mňa úprimne nie, nie a ešte 100x nie. Malý vekový rozdiel je proste "katastrofa na entu"

sims122
22. jún 2025

Mam rozdiel medzi dievčatami presne rok a pol. Bolo to náročné a to som mala aj pomoc rodiny. Ale keď sú teraz staršie tak je to úplne perfektne. Sú partacky a krásne sa spolu vyhrajú.

angeli121212
22. jún 2025
@kristinka92

@angeli121212 S tým plakanim to je taká pravda 😆 u nás teda buď revalo jedno dieta, obidve alebo všetci traja, bože kooooooolkokrat som už zúfalá plakala s nimi…normálne mam zimomriavky keď si na to spomínam. Lebo pri takých malých deťoch to tak je, 1,5rocne dieťa mi plakalo lebo dovtedy zvyknuté ze všetko hneď dostala, všetci okolo nej vždy skákali a zrazu prišiel novorodenec, zrazu sa nedalo hneď, musela aj pockat a zatiaľ čo čakala dokym prebalím, nakojim, uspim iba plac plac plac a nervy ze nie je po jej a hneď. Mne bolo do placu, ze neviem naraz pomôcť obidvom, výčitky ze place starsia, ze nemôžeme hneď sa ist hrať (lebo nenechas novorodenca pokakaného plakat) a takto ides rok dokolecka dokola. No zúfalé…

@kristinka92 áno je to občas záhul ale ja už teraz po pol roku vidím, že na malého to malo taký dobrý vplyv je viac samostatný oveľa menej plače viac menej len výnimočne a aj sa učí počkať aj keď a tým máme ešte problém .. inak pre mňa to bolo najhoršie prvé tri mesiace malá mi veľa plakávala a bývala do polnoci do jednej rána hore plus celý deň vždy na prse... Našťastie môj manžel išiel na materskú a dali sme to spolu

hederamonstera
22. jún 2025
@jaskolka

Ja mam s maličkým vekovým rozdielom dve deti(ale ja som s prvým otehotnela ako ako 37 ročná,čiže už ozaj bola to hodina dvanásta)a za mňa by som to nikdy nikomu dobrovoľne neodporúčala.
Minimálne tri roky medzi deťmi,aby to staršie bolo už ako tak samostatne,v zmysle netreba nosiť, kŕmiť,prebalovat.
Môže mi vravieť neviem kto ,aký je skvelý malý rozdiel,lebo že nebude žiarlivosť atď..ale na ženu je to obrovská záťaž a ak nemáš pravidelne pomoc,že budeš na tehotenstvo ,kde budeš už mať maličké prvé dieťa a potom na dve deti úplne sama,tak za mňa je to veľmi ľahký prvý krok na psychiatriu. Sama píšeš,že vám malý sa zabrať,a teraz si k tomu pridaj tehotenské nevoľnosti, únavu, nespavosť,obrovské brucho,nemotornost. A to je len tehotenstvo...čo potom ? Neprespata noc,prvé akčné dieťa bude chcieť celý deň pozornosť,do toho novorodenec a dojča... Ono je to aj tak samozrejme len na vás,ako rozhodnete,ale za mňa úprimne nie, nie a ešte 100x nie. Malý vekový rozdiel je proste "katastrofa na entu"

@jaskolka suhlasim. Mala som dokonale deti (pekne spali, papali, ziadne koliky ci problemy so zubami atd, nic). A aj tak budem traumatizovana na cely zivot😆 mas uz ich teraz starsich? Teraz to ako hodnotis?

autor
22. jún 2025

ah boze dievcata teraz mam riadne stresy. Mali sme nechraneny styk posledny den MS , dobre to som si povedala ze nic z toho nebude isto ale teraz sme mali zas (14dc) lebo tak sme sa dohodli nejak, ale teraz si nie som ista, zacala som stresovat brutalne.pockam tento mesiac a potom to asi stopnem.

really8
22. jún 2025

Kazdemu hovorim ze to je najhorsie mozne riesenie. A to mam deti ktore sa lubia a robia si fakt minimalne zle. Teraz ma mensi rok a uz je to dobre. Ale jeho prvy pol rok bolo to najtazsie a najhorsie obdobie v mojom zivote a myslim ze nemam jedinu dobru spomienku. Je to neskutocne narocne aj pri dobrych detoch. Nikdy v zivote som nebola taka prestimulovava, unavena a urevana ako prvy rok mensieho.

angeli121212
22. jún 2025

Pozri autorka ja som bola neplodná a prvé som mala len vďaka IVF a druhé sa jednoducho podarilo vnímam to ako zázrak ale je to náročné.. ono keby si počkala tak nech má staršie tak dva a pol roka alebo aj viac to by bolo podľa mňa fajn

ankare
22. jún 2025

Určite nie. Nebudeš sa venovať ani jednemu poriadne. Teraz sa venuj synovi, veľmi Ťa potrebuje.

hederamonstera
22. jún 2025
@really8

Kazdemu hovorim ze to je najhorsie mozne riesenie. A to mam deti ktore sa lubia a robia si fakt minimalne zle. Teraz ma mensi rok a uz je to dobre. Ale jeho prvy pol rok bolo to najtazsie a najhorsie obdobie v mojom zivote a myslim ze nemam jedinu dobru spomienku. Je to neskutocne narocne aj pri dobrych detoch. Nikdy v zivote som nebola taka prestimulovava, unavena a urevana ako prvy rok mensieho.

@really8 najhorsie mas za sebou, este chvilu vydrz a bude to uz fajn❤️ ja som si raz tak pomyslela, ked mal mladsi 1r9m, ze ja som uz vlastne mesiac neplakala🤣 asi zacali v tom obdobi spat 1 spolocny spanok a teda mala 1-3hodiny cas na reset. Ale teda este mi neboli obaja naraz chori🫣 toho sa velmi obavam😂

mane01
22. jún 2025

Ja mam rozdiel 2 roky. Tak som to planovala od zaciatku a teraz spatne to hodnotim ako skvele rozhodnutie. Aj pre starsie a narocnejsie dieta to bolo super, ze sa zrazu prestal tocit svet len okolo neho. Neskor vsetko prezivali spolu. Skolkarske casy, ZŠ… a mne vyhovuje, ze ked su uz konecne velki a samostatni, nemusim zacinat od zaciatku a vodit niekoho do skolky a chodit na ihriska.

lucia13022023
22. jún 2025

Sesternica ma malý vekový rozdiel a teda je to psychiatria. Už je to lepšie ale tie prve dva roky bol extrém. Co nám vravela, posielala videa co ti dvaja vystrajaju😅

Strana
z2