Je vekový rozdiel 6 - 7 rokov medzi deťmi moc veľký?
Ahojte, je podľa Vás velký vekový rozdiel 6-7r medzi detmi? Viem, že každá ma iný nazor, ale pre len pre zaujímavosť ma to zaujíma. Rozdiel 1-3r by som nedala 😀
@mooonika1975 tu nejde o to aby som toho nemala vela, zaleží od toho aké to prve dieta je 🙂 či ma rodič nejaku pomoc aj ked na 2h týždenne (čo sme my nemali do malej 4r resp aj teraz čas travime spolu v 98% s malou, nejaký oddych len s mužom alebo sú obaja 24h s dietatom,... Ja som potrebovala vypadnuť do práce a v období 2-3r mojej malej surodenec nepripadal do uvahy s jej povahou a naročnostou
@anonym_autor za mňa je lepšie pre deti ak vyrastajú spolu, bola som matka a mne sa tá rola páčila, lebo som dokázala aj svoje skĺbiť s deťmi, mali sme x aktivít, muž s nami ak mal čas, ak nie sama. Nikto mi nepomáhal. Ale ako vravím, ja som sa v úlohe matky našla. Pre mňa to bolo naj obdobie.
@anonym_4e1f94 Tu na MK sa to berie ako samozrejmosť,že takíto súrodenci si rozumieť nebudú. MK je celkovo svojská bublina.
@zuzanockamt veď ale uvažuj, pošleš vonku 9 ročne a dvojročné nech sa spolu hrajú? Pôjdeš na piesok aj s tou a aj s tou? To je výhoda pri dvoch malých, že majú približne rovnaké zaujmy. Alebo 10 ročne a 3 ročne. Niektoré 10 ročne už menštruujú a začínajú mať iné záujmy a ty pôjdeš na ihrisko
@zuzanockamt veď ale uvažuj, pošleš vonku 9 ročne a dvojročné nech sa spolu hrajú? Pôjdeš na piesok aj s tou a aj s tou? To je výhoda pri dvoch malých, že majú približne rovnaké zaujmy. Alebo 10 ročne a 3 ročne. Niektoré 10 ročne už menštruujú a začínajú mať iné záujmy a ty pôjdeš na ihrisko
@mooonika1975 My sme asi zázrační, ale krásne sa dokážeme zladiť. Všetci sme spokojní.
@mooonika1975 My sme asi zázrační, ale krásne sa dokážeme zladiť. Všetci sme spokojní.
@zuzanockamt veď zladiť dokážeš, ale tie zážitky čo majú tie deti blízke veku, nebudú mať. Tiež sme mali bratranca o 5 rokov staršieho ale my sme chodili spolu ti, čo sme si boli blízky vekom, mali sme spoločne záujmy a zážitky .
@zuzanockamt veď zladiť dokážeš, ale tie zážitky čo majú tie deti blízke veku, nebudú mať. Tiež sme mali bratranca o 5 rokov staršieho ale my sme chodili spolu ti, čo sme si boli blízky vekom, mali sme spoločne záujmy a zážitky .
@mooonika1975 Mňa nikto nepresvečí. U nás je to ideálne, spoločné zážitky, aktivity. Všetko funguje.
@lucia147852 aj ja mam tak podobne stare deti, ale treba si uvedomit, ze sice 8rocna (alebo moj 9 rocny) pri 2 rocnom babatku ešte zazije trosku detstva, nebude tak skoro zduty pubertiak. Ale toto obdobie trvá len par rokov. Ako maju by na jednej vlne 14nastrocne dieta, ktore sa pomaly citi ako najmudrejsi dospelak a tretiacka na ZS? Za mňa je najlepšie 2-3 roky rozdiel a keď maju deti tak 2 až 6
@elzena2 to je tvoj pohľad na vec. Každý ma iné preferencie, niekto chce väčší odstup, niekomu sa nezadari, niekto ma zdravotne dôvody. Ideálny je taký vek, ako kto ma. Pre niekoho je to rozdiel 1rok pre niekoho 20. A nikde nepíšem že sú, alebo budú na rovnakej vlnovej dĺžke kým sú deti.
My so sestrou mame medzi sebou 8r a sme naj kamošky. Vždy sme mali pekný a dobrý vzťah, teraz je to ešte silnejšie.
To, že deti s malým vekovým rozdielom sa pekne vyhrajú a sú partaci je extrémne nadnesene. Partaci v com? V tom kto viac reve alebo kto viac robí zle? Sorry not sorry, nevidela som všetky deti sveta, ale tie ktoré mam v okolí (a je ich velmi veľa) sú ako opice, ani jedno nemá 100% pozornosť matky, nonstop pistia, revu, skáču po hlave sebe aj matke.
@anonym_e10191 ty si ta mladsia sestra?
@anonym_autor ahoj, ja mam medzi deťmi 8rokov. Zo začiatku super, potom horor a teraz opäť fajn. Aj keď su nezhody ale staršia dáva pozor na mladšiu, nebojím sa ich nechať samé a postará sa jedna o druhú 🙂 jedna je nervak a drha strašne citlivá ale našli si cestu k sebe. Co dakujem bohu za to. 🙂
@anonym_4e1f94 Tu na MK sa to berie ako samozrejmosť,že takíto súrodenci si rozumieť nebudú. MK je celkovo svojská bublina.
@zuzanockamt nerozumiem tvojmu vyroku. Ano MK sa moze pokladat za bublinu, ako kazda ina bublina, rodinna, kamaratska, s inymi zenami na ihrisku, kolegovia v praci a mnoho inych bublin. Ja ti ale hovorim ako to je u nas, nie global. Mozno existuje studia ako to je na urcitej vzorke ludi. Ja mam rodinnu vzorku, otec so sestrou, mama so sestrou, ja s bratom, vsetci velke vekove rozdiely, ja s bratom z nich mame najmensi vekovy rozdiel a nie nerozumieme si.
Manzel so sesteou ma rozdiel rok a tiez si nerozumeju.
Zaver? Vsetko je vysoko individualne. Deti su ruleta, nevies ake budes mat jedno, druhe a dalsie v poradi, nevies ake budu mat vztahy, mozes sa leb snazit o co najlepsie vedenie deti k sebe navzajom.
@zuzanockamt ale ak mas dieta, ako hovoria ine uzivatelky, ako ja a brat, 6 rokov rozdiel a ja som sa nsrodila on zacal chodit do skoly, s nim neskor plieskala puberta, ja na zakladnej. On uz dospely zivot, ja puberta. Ak chces tomu uverit, ze ste zazracni, tak budete. Mam aj kamarata s bratom ktory maju cca 10 rokoc rozdiel a lamarat mal na brata nervy, rodicia nestihali, nevladali, posielali ho kocikovat mladsieho, prakticky ho vychovaval, ich vztah je nula, nic. Moji rodicia to iste. Mama sa starala o sestrinho syna, s nim mala lepsi surodenecky vztah ako s vlastnou sestrou. Proste ten rozdiel neobabres. Moze sa stratit v dospelosti ale v detstve je to akurat pomoc pre rodicov mat vscsie vekove rozdiely medzi detmi lebo starsie sa zoapatri same alebo ti pomoze s mladsim a vo vela pripadoch z toho bude mat akurat nervy, mladsieho nebude mat rado a bude tam ziarlivost lebo rodicia sa budu venovat mladsiemu a starsiemu povedia ved ty si starsi, ty sa podel, ty si rozumny urob to, tamto. Vacsina tebto vas zazrak nezdiela. Asi ste jednorozci, rarita.
@anonym_autor ahoj, ja mam medzi deťmi 8rokov. Zo začiatku super, potom horor a teraz opäť fajn. Aj keď su nezhody ale staršia dáva pozor na mladšiu, nebojím sa ich nechať samé a postará sa jedna o druhú 🙂 jedna je nervak a drha strašne citlivá ale našli si cestu k sebe. Co dakujem bohu za to. 🙂
@sofinkasara prosím ťa, kedy sa detičky zladili? Tak viac menej myslím. Ja mám medzi deťmi 9 rokov (10 ročná a 8 mesačné) a je to náročné. Malé si sestru nevšíma, staršia má občas má svetlé chvíle ale väčšinou bračeka ignoruje. Neviem, čo robiť.
@zuzanockamt ale ak mas dieta, ako hovoria ine uzivatelky, ako ja a brat, 6 rokov rozdiel a ja som sa nsrodila on zacal chodit do skoly, s nim neskor plieskala puberta, ja na zakladnej. On uz dospely zivot, ja puberta. Ak chces tomu uverit, ze ste zazracni, tak budete. Mam aj kamarata s bratom ktory maju cca 10 rokoc rozdiel a lamarat mal na brata nervy, rodicia nestihali, nevladali, posielali ho kocikovat mladsieho, prakticky ho vychovaval, ich vztah je nula, nic. Moji rodicia to iste. Mama sa starala o sestrinho syna, s nim mala lepsi surodenecky vztah ako s vlastnou sestrou. Proste ten rozdiel neobabres. Moze sa stratit v dospelosti ale v detstve je to akurat pomoc pre rodicov mat vscsie vekove rozdiely medzi detmi lebo starsie sa zoapatri same alebo ti pomoze s mladsim a vo vela pripadoch z toho bude mat akurat nervy, mladsieho nebude mat rado a bude tam ziarlivost lebo rodicia sa budu venovat mladsiemu a starsiemu povedia ved ty si starsi, ty sa podel, ty si rozumny urob to, tamto. Vacsina tebto vas zazrak nezdiela. Asi ste jednorozci, rarita.
@anonym_4e1f94 Áno, sme v tomto úplne iní.
My mame iba jedno dieťa, ale viem sa vyjadriť ja ako dieta- mam súrodencov starších o 7 a 14 rokov, čiže medzi nami bolo vždy 7 rokov, a teda pre rodicov možno jednoduchšie, my sme si nasli k sebe cestu až v dospelosti, ten vekový rozdiel 7 rokov bol veľký.
V tychto diskusiach o vekovom rozdiele absolutne nevidim zmysel. urobit si deti po sebe, s 1-4 roc.rozdielom a potom zazivat psychiatriu s 2 malymi vecne urevanymi detmi, clovek sa nepohne z domu, nema sa kedy v klude ani vycikat. ved je tu den co den diskusia, ako sa da prezit s 2 malymi detmi, lebo zena nestiha navarit, upratat a uz vobec nema minutu cas na seba.a kazda taka diskusia konci otazkou, kedy to obdobie prejde? to pre to, ze sa deti 3 ci 4 roky (mozno) spolu vyhraju zazivat x rokov psychiatriu a namiesto uzivania si deti cakat, kedy tie prve roky prejdu?
A k veci, to, ci deti spolu budu vychadzat zavisi predovsetkym od ich povah a od vychovy. nikdy to nie je o vekovom rozdiele. ano, 3 ci 4 roky sa spolu (mozno) vyhraju a potom sa v dospelosti budu obchadzat na kilometre. mam okolo seba kvantum pripadov. moj muz ma s bratmi ten povestny ideal.vekovy rozdiel 1-3 roky a cim su starsi, tym menej si rozumeju. mam susedu, kolegyne, aj aktualne sefku - maju fantasticke vztahy medzi sebou so sorodencami o 8-12 rokov starsimi a paradoxne s tymi, o 2 roky mladsimi si nerozumeju celu dospelost.
@anonym_4e1f94 ako som písala vyššie, manžel má o 10 rokov mladšieho brata, dokonca nevlastného a v detstve vychadzali pekne a dnes majú stále rovnako dobrý vzťah, ja mám tiež pekne spomienky na detstvo s o 7 rokov staršom sestrou kým neodišla z domu, aj keď jasné že sme sa aj pohádali a pobili a vždy sme si "kryli" chrbát a aj keď nie sme teraz až tak kvôli povaham a vzdialenosti v kontakte, kebyže je treba tak hocikedy pomôžem a viem že je to aj naopak.. taktiež bratranec so sesternicou tiež asi nejaký 6-7 ročný rozdiel a vždy to bol jej veľký brat a ochraňoval ju a je to tak aj doteraz.. 🤷♀️ ale ok zas sesternica má mladšieho brata a vzťahy maju také vlažné, ale bratranec je celkovo dosť uzavretý. Takže nemyslím si že treba hľadať jednorožce, keď sa bavíme o dobrých vzťahoch súrodencov s väčším vekovým rozdielom alebo žeby žena urobila nejaké zlé rozhodnutie počkať s druhým dieťaťom aby bol ten vekový rozdiel väčší.. podľa mňa radšej nech počká, ak sa na to proste necíti.. ja mám takmer 5 ročného syna, prvé dva roky mám pocit že sme sa len trápili a preplakal kvôli zubom, druhé dieťa by som v tej chvíli určite nezvládla, trpela by som aj ja a tým pádom by si to odniesli aj tie deti, dokonca som bola presvedčená kvôli tomu že už žiadne druhé nechcem, teraz je však jedno úžasné a dobre dieťa, už rozmýšľame o druhom, aktuálne nás vsak brzdia napríklad aj financie, tak chceme si najprv vysporiadať aj tuto stránku, aby som bola v kľude a na rodicaku neriesila zas len či vyjdeme do ďalšej výplaty.. a tak na základ týchto vašich komentárov ako demonizujete tieto veľké vekové rozdiely by sa fakt človek mohol aj zle cítiť, že sa niektora žena z rôznych dôvodov rozhodne mať deti neskôr po sebe.. ale je to naozaj blbosť..
@sofinkasara prosím ťa, kedy sa detičky zladili? Tak viac menej myslím. Ja mám medzi deťmi 9 rokov (10 ročná a 8 mesačné) a je to náročné. Malé si sestru nevšíma, staršia má občas má svetlé chvíle ale väčšinou bračeka ignoruje. Neviem, čo robiť.
@petronela1985 keď bola mladšia bábätko tak sa rada s ňou hrala, vyvadzali spolu. Potom od 11tich ma dcéra pubertu a to si nevšimala vôbec, drza bola k nej, hucala po nej keďže bola mladšia zvedava.. no a už asi rok je to super. Ako som písala sem tam nezhody ale postupom času je to fajn. Ako so staršou mam celkovo problémy ale som rada ze je to ako to je.
@anonym_autor úplne v pohode. A sú partaci. A ako mubraz povedala kolegyňa 🤣, je to aj praktické. Najprv budete platiť VŠ prvému, potom druhému dieťaťu ❤️❤️🤣🤣
@anonym_autor je to dost. Ak ste s muzom zvyknuti travit cas spolocne aj s diatatom (sport, kino, posedenia…) tak s dalsim dietatom s takym vekovym rozdielom to bude narocne, niekedy nemozne. Ak vsak take veci neriesite spolocne ani teraz a ak mas podporu rodiny ktora pomoze tak to nebude az take narocne. Pozor tiez na vek matky pocas druheho tehotenstva

@zuzanockamt ano, ale ty pises, ze to je hlupost, ja zas pisem, ze nie je a su to dve rozdielne individualne skusenosti. Nemozme to generalizovat.