icon

Je vekový rozdiel 6 - 7 rokov medzi deťmi moc veľký?

21. júl 2025

Ahojte, je podľa Vás velký vekový rozdiel 6-7r medzi detmi? Viem, že každá ma iný nazor, ale pre len pre zaujímavosť ma to zaujíma. Rozdiel 1-3r by som nedala 😀

Strana
z2
gelifil
21. júl 2025

ano, je to vela, ako deti nebudu partaci...v dospelosti mozno (ak budes mat stastie) alebo aj nie

doriiis
21. júl 2025

Mám rozdiel medzi deťmi 5,5 roka a nemenila by som.Obidve deti som si užila do sýtosti bez toho,aby mi za chrbtom plakalo druhé Starší pomôže mladšej vždy v hocicom,dnes aj s úlohami.Je to super.Ten ,,ideálny" rozdiel 3 roky je strašne precenovany

lucia147852
21. júl 2025

Mám 6,5 roka a som spokojná. Za mňa je to dobrý rozdiel. A pátračky sú. Inak ako rovesníci, ale nedajú na seba dopustiť, vedia sa spolu hrať.

zuzkaa1991
21. júl 2025

@anonym_autor ja som nechcela mat druhe dieta do 3r a obdivujem tie matky ktoré su same ;) ja som sama s dietatom od rana do vecera kedze manzel pracuje.
Manzel vzdy chcel druhe dieta ale rešpektoval.ma kym ja si poviem...ano zvykli sme si na klud "luxus" bez režimu ale nakoniec som sa rozhodla pre druhe a budeme mat rozdiel 7.5r
Dcerka chápe ze bohužiaľ musim viac menej ležať je mi luto jej prázdnin ale aspoň vikendy jej manžel vynahradza
Je napomocna
A samostatná viac menej 🙂
Aj ked ano pripravujem manzela ze správanie sa jej môže zmenit veľké zmeny ju čakajú nove dieťa nová škola (prvy ročník) ale veríme ze to dame v pohode 😇

autor
21. júl 2025
@lucia147852

Mám 6,5 roka a som spokojná. Za mňa je to dobrý rozdiel. A pátračky sú. Inak ako rovesníci, ale nedajú na seba dopustiť, vedia sa spolu hrať.

@lucia147852 ja planujem cca podobne, samozrejme ak sa podari :D Starsia je asi velky pomocnik vsak?

anjelicek26
21. júl 2025

Tak deti mas pre seba, ako surodenci sa budu mat radi, ale budu mat uplne ine svety. Jedno skolak, jedno babatko... jedno 3-4tak, druhe ani do skolky este nepojde... my mame viacero deti a aj taketo rozdiely a pre rodica je to fajn ...jasne prisposobovat sa vyletom treba, typovo nejdu rovnake dovolenky, niektore veci su obmedzene...ale ja som bola vzdy rada mat to babatko len jedno, cas na neho, venovat sa mu poriadne, nie este dve babatka (pre mna rocne-dvojrocne stale take male blbucke babo) prebalovat krmit obliekat, mne to prijde nefer mamu delit ked nemusim no...

Jo a pomocnik...toto neocakavaj od starsieho dietata prosim... pokazis mu cely vztah k mladsiemu surodencovi..urobis z neho "povinnost" a "zodpovednost" a tomu sa oblukom vyhnut... vyhoda starsieho dietata je - ze sa obsluzi a svoje veci vie si porobit same, viac od neho neocakavam...

lucia147852
21. júl 2025
@anonym_autor

@lucia147852 ja planujem cca podobne, samozrejme ak sa podari :D Starsia je asi velky pomocnik vsak?

@anonym_autor áno vie pomôcť. Snažím sa dávať si pozor, aby nemala pocit, že ju mala sestra obmedzuje. Je to naša starosť, nie jej. Ale keď ma náladu, dokáže sa s ňou baviť aj celý deň

autor
21. júl 2025
@anjelicek26

Tak deti mas pre seba, ako surodenci sa budu mat radi, ale budu mat uplne ine svety. Jedno skolak, jedno babatko... jedno 3-4tak, druhe ani do skolky este nepojde... my mame viacero deti a aj taketo rozdiely a pre rodica je to fajn ...jasne prisposobovat sa vyletom treba, typovo nejdu rovnake dovolenky, niektore veci su obmedzene...ale ja som bola vzdy rada mat to babatko len jedno, cas na neho, venovat sa mu poriadne, nie este dve babatka (pre mna rocne-dvojrocne stale take male blbucke babo) prebalovat krmit obliekat, mne to prijde nefer mamu delit ked nemusim no...

Jo a pomocnik...toto neocakavaj od starsieho dietata prosim... pokazis mu cely vztah k mladsiemu surodencovi..urobis z neho "povinnost" a "zodpovednost" a tomu sa oblukom vyhnut... vyhoda starsieho dietata je - ze sa obsluzi a svoje veci vie si porobit same, viac od neho neocakavam...

@anjelicek26 to nebolo myslené, že mi bude robiť sluhu ale malá zbožnuje babatka a sama už teraz pozera veci v obchode, flasky atd.. Myslela som to v zmysle "pomocník" že budem môcť na wc kým ona bude pri nom minutu :D

saxana000
21. júl 2025

Mam 7apol pre mna ideal nechcela som dve male deti naraz ale pre nich dve zatial cele zle.mala ma cerstvy rok a je to lucifer.velka o malu nejavi zaujem ma svoje kamosky buchne dvere a zmizne von. mala zas velkej vsetko berie vsetko trha a kazi pisat ulohy je zazitok snad o rok bude rozumnejsia a postupne budu partacky.btw ja mam tozfiel so surodencami 8 a 10 cele detstvo ma uspesne odignorovali postupne sa to zlepsovalo a v dospelosti sa rozdiel uplne stratil..

gelifil
21. júl 2025

hlavne to existujuce dieta nikdy, nikdy nevie, do coho ide a co to znamena mat doma babatko...moze to byt super, moze to byt problem, realita ukaze

elenajezova
21. júl 2025

Ja mám 6 a pol roka a je to úplne v pohode...

elzena2
21. júl 2025
@lucia147852

@lucia147852 aj ja mam tak podobne stare deti, ale treba si uvedomit, ze sice 8rocna (alebo moj 9 rocny) pri 2 rocnom babatku ešte zazije trosku detstva, nebude tak skoro zduty pubertiak. Ale toto obdobie trvá len par rokov. Ako maju by na jednej vlne 14nastrocne dieta, ktore sa pomaly citi ako najmudrejsi dospelak a tretiacka na ZS? Za mňa je najlepšie 2-3 roky rozdiel a keď maju deti tak 2 až 6

luccija
21. júl 2025

Pre teba áno, ale to staršie dieťa už bude viac inklinovat ku kamarátom ako k malému súrodencovi.Ale záleží od povahy mojej kamarátky dcéra chcela vždy súrodenca a od maleho sa nepohne druhá chcela, ale otravuje ju, vyrušuje, žiarli, že už nie je čas len ona a mama vylety...Nikdy to nie je ideálne vždy budú +-
Ale podľa mňa pre mamu minimálne 5-7 r vekovy rozdiel😉

anonym_74cade
21. júl 2025

Medzi najstarsim a strednym je 8 rokov. Medzi strednym a najmensim je 6 rokov. Nelutujem ani jeden rozdiel. Najstarsi je uz mimo domu. Ti dvja - jasne, su vo veku, kedy ma kazdy svoje zaujmy, no napirek tomu sa spolu aj zahraju, mozem ich nechat doma bez dospeleho dozoru. Ako surodenci vsetci celkom dobre vychadzaju.
Moj exmanzel mal s bratom cca 1,5 rocny rozdiel a on vravel, ze to bola hotova katastrofa. A ani dnes si nevedia prist na meno, vobec sa nebavia, max sa pozdravia.
Povahy detom nevyberies, niekedy si sadnu, inokedy nie.
Maj dieta vtedy, kedy si ty na neho pripravena, kedy mas pre dieta cas, peniaze, klud, zazemie. Ked zvladnes deti jedno po druhom, v pohode. Ked chces 7 rocny rozdiel, tiez v pohode.

anonym_5d963c
21. júl 2025

@anonym_autor Ja mám 6 rokov medzi deťmi - plánovane. Nenastali ani žiadne žiarlivostné scény, máme sem - tam prevratene oči u teraz 13 ročnej, ale inak v pohode. Aj sa zahrajú - kreslia, robia si diskotéku, počúvajú kórejskú hudbu🫣. Žiadny vekový rozdiel ti vážne nič nezaručí. Takže sa treba zamerať na seba, čo tebe najviac vyhovuje. Ja som vedela, že nechcem byť vkuse na RD. A nechcela som prakticky dve malé deti naraz. Sú maminy, ktoré si to chcú odbiť s dvomi naraz a majú malé rozdiely a vyhovuje im to. Čiže je to čisto na vás s manželom. Poznám deti s malým vekovým rozdielom a katastrofa, poznám aj dospelých, ktorí majú medzi sebou aj 10 rokov a pohoda. A je to aj naopak. Tí s malým super parťáci, tí s väčším majú od seba odstup. Ale toto naozaj nezávisí iba od počtu rokov, ktorí medzi sebou súrodenci majú😉

autor
21. júl 2025
@anonym_74cade

Medzi najstarsim a strednym je 8 rokov. Medzi strednym a najmensim je 6 rokov. Nelutujem ani jeden rozdiel. Najstarsi je uz mimo domu. Ti dvja - jasne, su vo veku, kedy ma kazdy svoje zaujmy, no napirek tomu sa spolu aj zahraju, mozem ich nechat doma bez dospeleho dozoru. Ako surodenci vsetci celkom dobre vychadzaju.
Moj exmanzel mal s bratom cca 1,5 rocny rozdiel a on vravel, ze to bola hotova katastrofa. A ani dnes si nevedia prist na meno, vobec sa nebavia, max sa pozdravia.
Povahy detom nevyberies, niekedy si sadnu, inokedy nie.
Maj dieta vtedy, kedy si ty na neho pripravena, kedy mas pre dieta cas, peniaze, klud, zazemie. Ked zvladnes deti jedno po druhom, v pohode. Ked chces 7 rocny rozdiel, tiez v pohode.

@anonym_74cade to je krásne napísane 🙂

darovanie
21. júl 2025
@elzena2

@lucia147852 aj ja mam tak podobne stare deti, ale treba si uvedomit, ze sice 8rocna (alebo moj 9 rocny) pri 2 rocnom babatku ešte zazije trosku detstva, nebude tak skoro zduty pubertiak. Ale toto obdobie trvá len par rokov. Ako maju by na jednej vlne 14nastrocne dieta, ktore sa pomaly citi ako najmudrejsi dospelak a tretiacka na ZS? Za mňa je najlepšie 2-3 roky rozdiel a keď maju deti tak 2 až 6

@elzena2 Ja som si vedomá toho, že ten najmarkantnejší rozdiel bude práve v tom období, aj keď moja 13 ročná s pomaly 7 ročnou vychádza úplne v poriadku. Ale puberta trvá fakt iba obdobie a počas dospelosti sa tie rozdiely stieraju a 6 rokov je fakt nič. Ja mám sestru o 1,5 roka staršiu a žiadna super dvojka sa počas puberty nekonala. Tak, či tak sme si každá fičala na úplne niečom inom a s úplne inými ľuďmi. Moja naj kamoška má o 6 rokov mladšiu sestru, celé naše kamarátstvo to bola malá prda, keď dospeli obidve, tak sú nerozlučná dvojka. S týmto sa za mňa kalkulovať nedá, život netrvá po pubertu. A byť na jednej vlne nemusia byť ani deti s malým vekovým rozdielom (viď môj osobný príklad). Ja som teraz na jednej vlne s mojou o 8 rokov mladšou švagrinou (s tou o 2 roky staršou až tak nie😉), aj s o 9 rokov staršou kolegyňou, aj s o 27 rokov staršou svokrou.

elzena2
21. júl 2025
@darovanie

@elzena2 Ja som si vedomá toho, že ten najmarkantnejší rozdiel bude práve v tom období, aj keď moja 13 ročná s pomaly 7 ročnou vychádza úplne v poriadku. Ale puberta trvá fakt iba obdobie a počas dospelosti sa tie rozdiely stieraju a 6 rokov je fakt nič. Ja mám sestru o 1,5 roka staršiu a žiadna super dvojka sa počas puberty nekonala. Tak, či tak sme si každá fičala na úplne niečom inom a s úplne inými ľuďmi. Moja naj kamoška má o 6 rokov mladšiu sestru, celé naše kamarátstvo to bola malá prda, keď dospeli obidve, tak sú nerozlučná dvojka. S týmto sa za mňa kalkulovať nedá, život netrvá po pubertu. A byť na jednej vlne nemusia byť ani deti s malým vekovým rozdielom (viď môj osobný príklad). Ja som teraz na jednej vlne s mojou o 8 rokov mladšou švagrinou (s tou o 2 roky staršou až tak nie😉), aj s o 9 rokov staršou kolegyňou, aj s o 27 rokov staršou svokrou.

@darovanie jasne, vztahy medzi dospelymi su zalozene na niecom inom, ako na veku, ci uz su to surodenci alebo kolegovia. Ja som to brala aj z pohladu matky, ze pri takom rozdieli trva to obdobie, kedy ma rodina s oboma detmi aku-taku pohodicku a zabavu len kratko. Pre mna by to bolo prilis dlho "jedinacikovskeho" obdobia - naprv so starsim, na konci s mladsim, ked starsi uz nebude doma. Medzi tým tak 7 rokov pokojne obdobie, ktore stoji za to a potom puberta starsieho, ktorú treba len prežiť, nasledne mladší v puberte. A napokon obaja dospeli,ktori si idu vlastnou cestou. Ak zenu materstvo bavi, tak radsej mensi rozdiel, nech si to obdobie rodinneho života so vsetkymi naraz uzije čo najdlhsie. Moje deti maju 9-7-2 a vidím, kolko zabavy mali ti prvi dvaja medzi sebou (a o kolko náročnejšie to pre nás bolo). Keď porovnam, ake detstvo ma v 8-10 rokoch ten najstarsi a keď si predstavim, že môj najmladsi bude v tom veku odstrkovany, lebo starší budú v puberte, tak mi je luto, že sme ho nemali skor. A to mam len 5 rokov rozdiel. Len vdaka tomu strednemu dietatu vidim, co ten najmladsi nezazije.

oliviakatka
21. júl 2025

Mám rozdiel 7 rokov a 10 dní, ešte nie sme doma z pôrodnice ale myslím že to bude úplne super 🤌🏼😃

anonym_23b7b6
21. júl 2025

Podla mňa je dôležitejšia povaha detí ako vek. Môžu si rozumieť aj nerozumieť v každom veku. Známi majú naraz škôlkara, školáka, stredoškoláka a vysokoškoláka a vychádzajú spolu dobre.

13uzivatelka11
21. júl 2025

Neviem sa vyjadriť k deťom, ale napríklad kolegyňa minule spomínala, že lepšie vychádza so sestrou mladšou od nej o 10 rokov ako s tou, s ktorou je medzi nimi menší vekový rozdiel. Kolegyňa má 55 rokov. A aj manžel má o 10 rokov mladšieho súrodenca a majú veľmi pekný vzťah, tento rok sme boli všetci spolu aj so svokrovcami na dovolenke v Slovinsku, bola to super dovolenka☺️, len syn by chcel prebrať švagrovi jeho priateľku, takže tam vidím jedine menší zadrhel 😅 ja som tiež pôvodne chcela menší vekový rozdiel medzi deťmi, ale keď sa syn narodil, nechcela som dlho ďalšie dieťa vôbec 😂 teraz tak plánujeme do dvoch rokov ďalšie, ak sa podarí aj finančne, skôr som si netrúfla ani po tej materiálnej stránke.takze tiež bude medzi nimi minimálne 6 -7 ročný rozdiel. Medzi mnou a sestrou je tiež 7 ročný rodziel a kým ešte bývala s nami tak mám na to pekne spomienky. Teraz je ten vzťah taky vlažnejsi, ale nie kvôli vekovému rozdielu, ale kvôli našim povaham, sme obidve také viacej uzavreté, tichšie a bývame aj ďaleko od seba. Ona v 18tich odisla z domu

zuzanockamt
21. júl 2025

@anonym_autor Pre mňa by to bolo ešte málo, ale už znesiteľné. Ja preferujem väčší rozdiel. A to, že starší nebude inklinovať k mladšiemu a nebudú si rozumieť, je veľká hlúposť.

anonym_4e1f94
21. júl 2025

Ten vekovy rozdiel je maly alebo velky podla toho, z akeho uhla pohladu na to nahliadas.
Z pohladu rodica to moze byt super vekovy rozdiel, jedno dieta je uz samoobsluzne, samozrejme sa mu treba venovat co sa tyka skoly, ale dokaze sa dostatocne dlhy cas hrat same, vie sa same najest, obliect atd. Ma obdobie vzdoru za sebou a podobne. Mas vela casu na babatko a mas priestor sa mu venovat a ak to bude starsie dieta bavit, vie ti to vela veciach pomoct.
Z pohladu deti ti to poviem za pripad mna a mojho brata. Kazdy sme vyrastali kvazi ako jedinacik, nase svety boli diametralne odlisne, mozno este vzhladom na rozdielnost pohlavia. V dospelosti je nas vztah taky vlazny by som povedala. Zavolame si, napiseme si, ale nic specialne. Mozno keby sa nam v dospelosti viac chce, vieme na tom vztahu stavat obaja, ale je to tak ako to je, podla mna pre surodencov je lepsi mensi vekovy rozdiel, pre rodicov vacsi.

anonym_4e1f94
21. júl 2025
@zuzanockamt

@anonym_autor Pre mňa by to bolo ešte málo, ale už znesiteľné. Ja preferujem väčší rozdiel. A to, že starší nebude inklinovať k mladšiemu a nebudú si rozumieť, je veľká hlúposť.

@zuzanockamt nie, nie je to hlupost, my to mame tak, ale samozrejme netreba to generalizovat, u niekoho moze znamenat aj maly vekovy rozdiel, ze surodenci k sebe inklinovat nebudu. Nie je to jednoznacne. Zalezi od pristupu rodicov ale aj od povahy deti.

anonym_e10191
21. júl 2025

My so sestrou mame medzi sebou 8r a sme naj kamošky. Vždy sme mali pekný a dobrý vzťah, teraz je to ešte silnejšie.
To, že deti s malým vekovým rozdielom sa pekne vyhrajú a sú partaci je extrémne nadnesene. Partaci v com? V tom kto viac reve alebo kto viac robí zle? Sorry not sorry, nevidela som všetky deti sveta, ale tie ktoré mam v okolí (a je ich velmi veľa) sú ako opice, ani jedno nemá 100% pozornosť matky, nonstop pistia, revu, skáču po hlave sebe aj matke.

mooonika1975
21. júl 2025

Väčšinou sa rozhodujú rodičia pre tento vekový rozdiel, aby toho nemali veľa, ale pre deti je to o ničom, mali sme okolo seba tie väčšie rozdiely, deti nikdy spolu nevychdzalí, ani sa nehrali, samozrejme starší súrodenec musel dohliadať, čo robil prácu rodiča. Za mňa určite nie. U nás je 2,5 roka, deti dlho predlho , až do 14 r. asi , boli jedna ruka vo všetkom, mali rovnakých kamarátov, bolo to super, vyrástli spolu, nie vedľa seba.

zuzanockamt
21. júl 2025
@anonym_4e1f94

@zuzanockamt nie, nie je to hlupost, my to mame tak, ale samozrejme netreba to generalizovat, u niekoho moze znamenat aj maly vekovy rozdiel, ze surodenci k sebe inklinovat nebudu. Nie je to jednoznacne. Zalezi od pristupu rodicov ale aj od povahy deti.

@anonym_4e1f94 Mám veľký vekový rozdiel a starší súrodenec je úplne fantastický od začiatku. Dokonca aj v puberte. Rodičov nesupluje.

anonym_4e1f94
21. júl 2025
@zuzanockamt

@anonym_4e1f94 Mám veľký vekový rozdiel a starší súrodenec je úplne fantastický od začiatku. Dokonca aj v puberte. Rodičov nesupluje.

@zuzanockamt ano, ale ty pises, ze to je hlupost, ja zas pisem, ze nie je a su to dve rozdielne individualne skusenosti. Nemozme to generalizovat.

autor
21. júl 2025
@mooonika1975

Väčšinou sa rozhodujú rodičia pre tento vekový rozdiel, aby toho nemali veľa, ale pre deti je to o ničom, mali sme okolo seba tie väčšie rozdiely, deti nikdy spolu nevychdzalí, ani sa nehrali, samozrejme starší súrodenec musel dohliadať, čo robil prácu rodiča. Za mňa určite nie. U nás je 2,5 roka, deti dlho predlho , až do 14 r. asi , boli jedna ruka vo všetkom, mali rovnakých kamarátov, bolo to super, vyrástli spolu, nie vedľa seba.

@mooonika1975 tu nejde o to aby som toho nemala vela, zaleží od toho aké to prve dieta je 🙂 či ma rodič nejaku pomoc aj ked na 2h týždenne (čo sme my nemali do malej 4r resp aj teraz čas travime spolu v 98% s malou, nejaký oddych len s mužom alebo sú obaja 24h s dietatom,... Ja som potrebovala vypadnuť do práce a v období 2-3r mojej malej surodenec nepripadal do uvahy s jej povahou a naročnostou

dankabetka
21. júl 2025

@anonym_autor ahoj , ja mozem napisat za seba iba.... mam sestru o 6,5 rokov mladsiu ....a ako deti sme sa obchadzali, nebolo o com spolu....samostatne svety a spolocna izba, to bolo vsetko...asi zalezi aj od povahy deti, cestu k sebe sme si nasli az ked sme boli dospele, teraz hodnotim nas vztah ako velmi dobry, lebo uz je o com a zaroven asi sme obe chceli vybudovat vztah k sebe navzajom, inak by z toho asi vela nebolo.( lebo v dectve to neslo vobec)
Ja osobne som si z toho poucenie zobrala pre seba samozrejme a deti s tak velkym rozdielom som nechcela, mam 3 roky medzi chlapcami, prebavia sa spolu a aj sa pobiju, maju spolocne zaujmy, dokonca aj kamov, zatial maju celkom pekny surodenecky vztah ( tiez samozrejme zalezi na povahach deti), ale ako to bude do buducna to samozrejme
neviem.

Strana
z2