icon

Ľudia s viacerými súrodencami: Stíhali sa vám rodičia venovať?

28. feb 2024

Zdravím,
Som najstaršia dcéra zo 9 súrodencov. Rodičia sú silno veriaci. Z osobnej skúsenosti mám pocit, že rodičia sa mojím mladším súrodencom venovali najmenej a starostlivosť nechávali na mne a sestre. Boli sme praktický ako neplnoleté náhradné matky, čo nás dosť poznačilo. Pomáhať sme chceli ale aj vďaka terapií teraz chapem, že nás vlastne rodičia obrali o detstvo a dávali na nás povinnosti, čo nám vôbec nepatrili. Sestra teraz odmieta mať deti a úprimne ju chápem. Sama mám dve a už viacej s manželom nechceme.
Tak ma len zaujímalo či iný ľudia, to mali lepšie a cítili že sa rodičia stíhali o nich starať aj keď ich bolo v dome veľa?

ivangeline
28. feb 2024

My sme boli dve a nik sa nevenoval... A teraz co? :D

subartic
28. feb 2024

@ivangeline a máš z toho traumu ? Pokiaľ som dobre zachytila čakáš 5 babätko .

ivangeline
28. feb 2024

@subartic Ano. Urcite som zranena. Bola som dlho nahnevana. Teraz sa to snazim odpustit na vsetkych urovniach,na niektorych sa podarilo. Dufam,ze riesit alkohol viac ako ludi nebudem. A tiez,ze od svojich deti neodidem. Otec nikdy nebol. Mama byt netuzila,a aj tak musela pracovat,kedze bol len 1prijem,plus odisla velmi skoro od nas. Vychovavali ma starki,teda skor zabezpecili materialne veci.. A ja dom tak strassne nematerialny clovek. :D

subartic
28. feb 2024

@ivangeline no tak u teba to traumatizujúce bolo , ale nebolo to počtom detí ale nie práve najlepšími rodičmi . A tí môžu byť či sú deti dve alebo práve 9.

surama
28. feb 2024

Som zo 4 surodencov a u nas to tiez tak bolo, ze som sa musela starat o mladsich, na ukor mojho casu a detstva. Teraz mam jedno dieta a tiez si myslim, ze kvoli tomu nechcem dalsie deti, ze som akoby svoje "materske povinnosti" uz naplnila alebo vycerpala.

negymama
28. feb 2024

my sme mali v meste susedov. Mali len dve deti ale velky rozdiel medzi nimi. Najprv sme si mysleli, ze je to nejaka mladucka mamicka, vzdy sme ju videli s malym chlapcekom cele dni na ihrisku, starala sa onho, aj prebalila aj jest dala. Vysvitlo ze je to 16 rocna slecna s 2 rocnym bratom. Ona ho mala rada, ale jej mama sa fakt o chlapca nestarala, asi uz nemala nanho nervy ci energiu, rodila okolo 40tky. Cele roky sme ju takto videli, brat pri nej rastol, brala ho zo skolky, vlacila ho aj k svojim kamosom. Takze maly vyrastal medzi teenegermi na lavickach a pri basketbale. Ci ma z toho dievca traumu, neviem, ale teda normalne mi to neprislo.
Takze to sa deje aj pri mensom pocte deti v rodine. Aj ked chapem, ze pri velkom pocte deti, je to viac pravdepodobne. Ze to najmensie ak je sieste, siedme, deviate atd... v poradi sa narodi uz aspon pri 1-2 velkych surodencoch, co mnohe unavene zeny rovno vyuziju na pomoc. Ako ja sa im necudujem ze potrebuju pomoc, skor sa im cudujem, preco teda rodia dalsie deti, ked vedia, ze ta starostlivost uz bude rovno na starsich.

subartic
28. feb 2024

@negymama dôvodov je podľa mňa viac, napr.náboženské dôvody , riešenie sociálne situácie , neschopnosť alebo neochota sa zamestnať. Ale zas nemožno popierať že sú rodiny kde to jednoducho funguje , matka sa stará , otec sa stará .

ivangeline
28. feb 2024

@subartic To som chcela tym komentarom povedat.. 2 deti 4 dospeli v dome a aj tak to bolo nahovno. ;D Nie vzdy je pricina pocet deti.

negymama
28. feb 2024

@subartic treba vtedy fakt dobru organizaciu a prerozdelenie prace medzi vsetkymi clenmi. Niekto to zvlada lepsie niekto horsie. Boli sme nedavno na navsteve u rodiny so 7 detmi a teda vsade chaos, natahovanie, neporiadok. Mama chodi do prace, nestiha, ma sice 2 starsie dospele dcery ale..tie su uz na VS, maju vela ucenia. Tretia dcera prave maturuje, plus tie decka okrem skoly brigaduju a dochadzaju z mesta. Takze nie je cas na pomoc. Otec ma svoje konicky, plus dokoncuje pristavbu domu, a tiez pomerne narocna praca, berie zakazky, sluzobne cesty aby doniesol peniaze, ale v domacnosti pomoc minimalna.
dalsie deti su v takom skolskom veku na ZS od prvaka po deviataka a najradsej by mali klud, zavesene na mobile a len si vziat jedlo.

mamina7070
28. feb 2024

ano jasne ze to poznaci od piatej siestej triedy som brigadovala aby som mala peniaze na poplatky v skole (kino koncert vychovny na pera zosity)
ked som sla na gympel tak von som isla len s x detmi v kociku prisžt zo skoly vsade deti spali poobede

subartic
28. feb 2024

@negymama myslela som že funguje v zmysle toho že sa neprenáša primárna starostlivosť o mladších súrodencov primárne na deti . A bordel a neporiadok , no čo si povieme je často aj v rodinách s troma a menej deťmi . Sú matky ktoré nestíhajú ani s jedným dieťaťom .

subartic
28. feb 2024

@mamina7070 a ako ťa to konkrétne poznačilo v dospelosti ?

hortenziaj
28. feb 2024

Poznám dosť viac diétnych rodín, keďže bývam na Orave, ale osobne nevidím ze by sa starší starali o mladších. Dáko to funguje aj bez toho, ale matka tam nepracuje (aj keď by už mohla) , iba otec,cize zarobí asi dosť na to aby všetkých uživil.
Ale teda videla som už aj len dvondetnu rodinu, ale väčší rozdiel medzi deťmi a tam sa ta staršia musela starať o tu malú, napr 12rocne dieťa malo neustále vonku na starosti tu dvojročnú, a teda ak ta dvojročná niečo vyviedla, urobila, tak zodpovednosť za to mala ta staršia a dostala trest. To dievča bolo tým poznačené, také zakriknute... Ale ich otec bol alkoholik aj, a matka taka cudacka vraj

negymama
28. feb 2024

@subartic chapem, len som chcela poukazat, ze niekedy ta vypomoc od starsich deti nie je aj z objedktivnych pricin, niezeby to rodicia nechceli ci nepotrebovali. Ze su niekedy zatazene aj tie starsie deti, studiom, brigadami atd.

ndrag
28. feb 2024

Mam znamu, boli len 2, ale s velkym vekovym rozdielom a musela tiez pomahat. Deti kvoli tomu nechce a vidno na nej, ze to matke moc neodpustila ani v dospelosti. Cize to nemusi byt o velkej rodine..

lasona
28. feb 2024

Boli sme traja, ja najstaršia. A pamätám si ako celé prázdniny som mala na starosti najmladšieho. Mala som 12 rokov a brat mal 3..celý deň s nim a starať sa...ako mama. Naši chodili na stavbu a ja sa starala o neho...svojmu dieťaťu to neurobím. Dieta ma mat detstvo...ani si nepamätám že by sme niekde chodili....žiadne kúpalisko, nič...s malým sa teraz snažím chodiť kde sa len dá...ale to bola aj otázka peňazí

dzejny656
28. feb 2024

My sme boli 4 a ja ako najstaršia. Síce svoje detstvo pokladám za celkom pekné, počet detí v rodine som vnímala negatívne hlavne z finančného hľadiska. Nikdy sme si nemohli dovoliť toľko ako rodiny kde mali deti len dve napríklad, málokedy som dostala po čom som túžila, na dovolenke pri mori som bola prvýkrát ako dospelá.
Rodicia sa mi vrámci možností asi venovali ako mohli, ale mne to vadilo že ich nemám len pre seba, vždy tam niekde boli aj pozornosť vydobíjajúci súrodenci. Na našich vidím ze asi to aj hodnotia s odstupom času tak, že 4 deti boli nad ich sily. Ja to pre svoje dieťa nechcem, takže mám len jedno a jedno aj ostane.
Pre mňa súrodenci nie sú nejaký benefit, vzťahy máme síce ok, ale ja som vždy mala bližšie k svojim kamarátom.

anjelicek26
28. feb 2024

To je o rodicoch a nie pocte deti... u niektorych (aj ked ma deti dve) panuje pocit, ze starsie je jednoduchy "otrok" pomocnik bez moznosti odvravat pre vsetky veci, ktore nestiha rodic... my sme boli tri, rodicia full time v praci, navarit, upratat, nachystat, naucit sa, moja rezia s nimi, odviezt a vyzdvihnut z kruzku, skolky... pocitovo mama nerobila nic, len rozdavala ulohy ... v puberte sa nasi rozviedli a odstahovali (kazdy inam), nechali mi doma 14 rocnu sestru a podobne perly 🙄 My cakame piate babo a na co si sakra prihliadam, nech si deti robia SVOJE povinnosti, ziaden dozor surodencov, ziadne "zachranovanie" a rezia surodencov, ziadne ucenie zo surodencami, to proste robime ja z muzom. Mame tolko deti, kolko sme chceli a kolko MY zvladame poriadne ostriehnut... preto mame aj vacsie vekove rozostupy medzi detmi... na kazdeho mame s muzom extra time v tyzdni, ucime sa na striedacku obaja s muzom s jednym a druhym (pevne stanovene casy), nemusia si nas delit a ani nemusia mat pocit, ze je niekto mimo hru, lebo "starsi mladsi" a boh vie ake dovody... je to jasne makacka... ale tak sme to chceli..

monicatko20
28. feb 2024

@ada12345 ja som najstaršia z 3..ale teda tiež to sem tam bolo ze mi dávali na starosti mladšie.. nervy som mala vždy 🤣🤣🤣 nakoniec som si to nejak zariadila tak, že sestry somnou už nechceli byť, vraj som bola gestapo 🤣🤣🤣🤣 ale vzťahy mame samozrejme dobre 🤣🤣🤣

mikadooo
28. feb 2024

Ahoj, som z 5 súrodencov, druhá najstaršia. Mama sa nám moc nevenovala, každopádne, nemala som pocit, že by som nejak zásadne strádala. Moja mama zo mňa ani nerobila "náhradnú matku", ani z mojej sestry, ani z druhej sestry, čiže nemám ani traumu tohto smeru. Poriadok u nás pokulhával, do učenia nás tiež nikto nejak extra netlačil, známky sa neriešili, ok trojky na vysvedčení boli trošku zdvihnuté obočko, štvorka už bola nonono, jedlá boli len veľmi jednoduché cez týždeň. Veľmi vzácne si pamätám, že mama si našla chvíľku a len tak sme kecali. Mala som to veľmi rada. Bolo to síce veľmi vzácne a nikdy to nebolo, že by sa venovala LEN mne, každopádne, možno pre toto nemám pocit, že sa nám nevenovala. Lebo som vnímala, že tieto chvíľky tam boli, aj keď málo, ale boli. Sama mám teraz 3 deti, lebo manžel nechcel viac (a teraz priznávam, že stačí, dokonca si myslím, že dve sú naozaj "optimálny stav" na náš byt a situáciu 😄). Ešte niečo - mám nejaké traumičky, uvedomujem si ale, že moja mama mala oveľa väčšie traumy ako ja, tak ťažko mi je niečo jej zazlievať, lebo sme sa o tom bavili a viem, že sa snažila nám spraviť lepšie detstvo, ako mala ona sama (a to bola "len" z troch detí a dokonca najmladšia).

basska_b
28. feb 2024

@macekovam Ja zas nemam pocit, ze stredni trpia. Oni su take slobodne duse, ziadny tlak a drobnohlad, od najstarsieho sa co to naucia. Na najstarsieho je velky tlak, zodpovednost, ocakavania... rodicia sa na nom ucia vychovavat... najmladsi je sice rozmaznavany, ale na neho uz moc casu neni, venuje sa mu ten, kto ma volne ruky. Aj stredny povie, ze trpi, lebo je taky ani ani. Kazdy potom asi trpi svojim sposobom. Kazdy len trpi, je traumatizovany... to je zly pohlad. Zivot ma aj vela krasnych stranok, aj zivot v mnohodetnej rodinke (ak funguje normalne)

mamina7070
28. feb 2024

@subartic tak ze proste clovek sa musel strat sam o seba a mal studeny odchvo lebo sa nestihalo deti vela nebol cas na rozpravanie sa s mamou a uz vobec nie osamote
a mama chytila druhy dych pred 50 tkou lebo si neuzila v mladosti atd atd

ja necitim oporu v mame nemam pocit zeby ma mala rada len najmladsiu tu jedinu chcela a planovala

nwnw
28. feb 2024

Ja si myslim, ze to bola taka doba. Ja surodencov nemam a nevenovali sa mi. Prakticky ma vychovavala babka a ulica. Bratranci a sesternice detto to iste. Na dovolenke za cele detstvo sme boli iba 1x aj to som menzes dostala a moja matka nezobrala ani ibalgin! Otec bol taky ten domaci kutil a este stale choval svine. No akurat sa narobili s mamou. Keby nebol sprosty, tak svinu zarobi za jeden vikend na fuske. No nevysvetlis!
Snazime sa s muzom venovat detom, lebo nam to dopriate nebolo. Som najmladsia s sirsej rodiny a nepacilo sa mi ani ako sesternice a bratranci vychovavali deti. Deti do 3r dali k babke a oni na dovolenku. Dieta si slo vyrevat hlasivky v ohradke a mamka si vysivala. No a o tabletoch, mobiloch a podobne radsej pomlcim.
A som za debila v rodine, lebo podla nich "sme otroci deti". No a kedy si ich uzijeme? Ked budu v puberte, uz s nami nebudu chciet travit cas.

sintra
28. feb 2024

Mala som jedneho ex, bol najmladsi ,len' z 3 deti a bola som dost v soku, ked mi popisoval, ako to u nich chodilo. Byvali na dedine, obaja rodicia robili na druzstve. Vsetky 3 deti isli postupne do jasli ako polrocne. Rodicia sa im venovali minimalne. V ich ponimani bola starostlivost dat najest, oprat, proste zabezpecit zakladne potreby. Nejake rozvijanie tych deti, tvorive hry, vylety...nula bodov. Ex mal od detstva problem so zajakavanim. Rodicia to vobec neriesili. Ako som postupne spoznavala tu rodinu - ti ludia boli citovo plochi. Emocionalna inteligencia nulova. Pracoviti, to ano. Ale preboha, zivot nie je len o robote.

majlo1234
28. feb 2024

My sme styri, tiez som najstarsia a tiez som robila mladsim mamu, rodicia sa nam venovali s mierou😄 mama s nami riesila zdravie, vsetci sme mali strojceky, chodili na fyzio a k logopedovi, zvykli sme chodit cez vike d na vylety, lyzovat, na turistiku, na dovolenky v lete, ale doma nam program nerobili. Neskor, ako 18rocna som zacala surodwncov bravat na vylety a dovolenky vylucne ja. V puberte som to brala tazko, ale zaroven som mala super kamosky z malodetnych rodin, ktorym nevadilo chodit spilu so mnou😂
No a teraz to beriem ako super vyhodu, sestry mi pomahaju s mojim dietatom, mame vyborne vztahy

subartic
28. feb 2024

@mamina7070 ale to nie je chyba v počte detí , tvoja mama by pravdepodobne bola taká aj keby mala dve deti . To je o rodičoch a nie o počte detí . My sme boli traja a moja mama sa nám nevenovala a ani otec, chodili sme sýty, čistý , naši riešili až keď nastali nejaké problémy. Na výlety sme sem tam chodili , raz sme boli pri mori za socializmu v Bulharsku , inak sme letá trávili u babky , kde zas bolo super. Napriek tomu svoje detstvo považujem za veľmi pekné , behala som celé dni vonku s kamarátmi , to boli moji animátori , ale vedela som že moji rodičia sú môj pevný bod.

marca12
28. feb 2024

My sme traja a ano suplovala som najmladsiemu matku. Nevenovali sa nam skor mam pocit,ze sme boli lacne pracovne sily. Ale tak to bolo bezne v nasich casoch,kedy som ja vyrastala. To sa neda porovnavat s dnesnou dobou.

subartic
28. feb 2024

@mamina7070 a ešte jedna vec, mrzí ma že to máš tak s mamou. Ja mám s mamou a otcom ako dospelá veľmi dobrý vzťah , aj moji súrodenci , hoci sa nám v detstve nevenovali moc , vlastne skoro vôbec . Aj sme od nich párkrát fasli , nechali nás aj na hubu popadať , ale vždy keď bolo naozaj zle tak nás podržali ( emočne , finančne alebo aj osobnou starostlivosťou o deti aleob inou pomocou ) bez nejakých vykrikovačiek a to si na nich veľmi cením .

vsetkounas
28. feb 2024

Ja osobne sa pridám mám 5 deti a teda 4 dcéra povie že ona deti nechce a to ma 14.rokov a nie nevychovava súrodencov ani im nerobí mamu ma svoje krúžky svoje kamošky svoje záujmy .Občas pomôže postráži keď potrebujem vybehnúť na nákup alebo tak a zvyčajne plánujem tak že keď spí aby nemusela dávať extra pozor .Je pravda že zo školy berie sestru s družiny prípadne ráno idú spolu ale sama povie že ju zoberie môžem si prenu zajst aj ja ale že to je najmenej ju zobrať .Zas je strastne samostatna načo som hrdá a mám pocit že aj ona a aj mladšia chce byť potom samotná . Potom sa nechcú somnou už tulkat ani pusinkovat a teda ja sa s nimi všetkými vždy rada polubim 🤣Napriek tomu že ich máme toľko mám pocit že su maximálne rozmaznané 🤣 Ja pochádzam s troch súrodencov som najstaršia a teda o bráchov som sa musela starat oveľa viac 😉

oli18
Autor odpoveď zmazal