icon

Najmenší zvládnuteľný vekový rozdiel medzi deťmi

30. aug 2025

Mám dvojmesačnú dcérku, ktorá je skvelá, prespí celú noc, plače, len keď je hladná. Keď nechce spinkať, tak sa jej venujem (samozrejme, adekvátne veku - kontrastné kartičky, spievanie, rozprávanie, trénovanie držanie hlavičky a pod.). Chcela by som ďalšie čo najskôr, ale rada si vypočujem aj iné názory, aké sú negatíva pri takom malom vekovom rozdiele? Prečo by to mohlo vadiť? Sestra má medzi prvým a druhým dieťaťom rozdiel 13 mesiacov a normálne fungujú. Spanie vyriešili tak, že mladšie spalo v spálni a staršie v obývačke, aby sa vzájomne nebudili pri plakaní. Ja by som to vyriešila asi tiež tak. Ja by som bola s menším v spálni a manžel so staršou v obývačke. Mám teraz 34 rokov (kariérne som sa vypracovala a 6 rokov na materskej by mi tiež neprospelo), nechcem to druhé tehotenstvo veľmi odkladať, no rada si vypočujem aj iné názory 🙂

Strana
z4
rivini
1. sep 2025

@anonym_autor to je velmi individualne. Mas dvojmesacne dieta, teraz je easy, o rok moze byt narocne. Moje prve bolo v babatkovskom veku narocne, teraz v troch rokoch pohoda. Kamoskine v babatkovskom zlate, od roka narocne. Cize zbytocne ti tu budeme vypisovat. Ja som chcela mat prve uz aspon trochu „vypiplane“, chcela som, aby uz nemalo plienky, nemusela ho vsade nosit a dvihat a aby uz aspon nieco mohlo byt vysvetlitelne. Mam rozdiel medzi detmi presne tri roky a pre mna to je ideal. Uzila som si exkluzivny cas s prvym, tehotenstvo uz bola s 2,5 rocnym pohoda a v noci teraz vstavam uz len k jednemu, to starsie uz dobre spi. Ale to vyhovuje mne. Do prace som sla na skrateny uvazok ked malo starsie 2 roky. Cize som netrcala 6 rokov doma.

anonym_3d4e46
1. sep 2025
@anonym_autor

Ďakujem všetkým za názory. Pravdepodobne do toho pôjdem polroka po pôrode, ako som plánovala, ak dovtedy dostanem menštruáciu 🙂 Viem, že každý to má inak, preto som chcela poznať viac názorov - aj negatívne, aj pozitívne skúsenosti. A, samozrejme, každý môže mať iný názor aj na jasle a materskú školu. Nemyslela som na tú vec, že ak dieťa začne chodiť do jaslí, pravdepodobne bude chorľavé, takže to skúsim vyriešiť inak 🙂 Buď manžel pôjde na OČR, ak by mi bolo veľmi zle, alebo zavolám niekoho z rodiny na pomoc. Určite by som nezanedbala ani jedno z detí 🙂 Preto som rozmýšľala nad jasľami, učiteľky totiž považujem za profesionálky a neviem, či ja dokážem dieťaťu poskytnúť takú edukáciu, ale možno mám ružové okuliare a za 600 eur sa im tam ani nevenujú, aj keď majú učebné plány na stránkach 🙂 Ja sama som chodila do škôlky už ako 2,5-ročná 🙂 Ale je jasné, že treba brať do úvahy aj mentalitu a vývoj dieťaťa. A aj to prijímam, že niekto môže mať dieťa aj v 40, je to už dnes normálne, len ja by som nechcela, lebo viem, aké je to byť tehotná v 26 a v 34. Neviem, či by som to v takom veku zvládla. Pre mňa je každá tehotná žena, ako aj mama bábätka v takom veku hrdinka 🙂

@anonym_autor nepochopila si ani prd. Skoda casu. Meles furt to svoje a nazory ta vlastne ani nezaujimaju. Teda iba tie co sa ti hodia do kramu

ivangeline
1. sep 2025

Mám 5 deti a medzi nimi menšie rozdiely ako 2r. Do škôlky nechodia. Najstarší je už školák. V tehotenstvo to veľa x bolo náročné ale ináč nie. Nastavila som si však režim, dbala o psychohygienu, a našla platenú pomoc, keď som vedela, že budem s nimi večer sama.

blackcat8885
1. sep 2025

Medzi mojimi súrodencami je rozdiel 14mes a mama bola väčšinou sama s nimi, otec bol na vojenčine. Zvládla to, musela. Za mňa menej ako 2r rozdiel by som nechcela

dismonika
1. sep 2025

Ja mám 3 deti za 3 roky. Medzi dcérami je presne 12 mesiacov a potom sa o rok na to ešte narodil syn. Dcéry sme takto plánovali. Staršia bola veľmi dobré dieťa. Užívala som si ju a aj ďalšie tehotenstvo. Druhá dcéra bola o dosť náročnejšia... ako sa neskôr ukázalo, pravdepodobne kvôli diagnóze a iným zdravotným problémom. Syn bol tiež bezproblémové a dobré bábätko. No neskôr ako 2-3 ročný mal úraz hlavy a asi tam nastal problém. Každopádne užívala som si materskú dovolenku, ale druhý krát by som do toho už nešla. Veľmi závisí od detí, ich pováh a iných zdravotných problémov s ktorými sa pasujú.

janage
1. sep 2025

Ja celkom nechápem tvoj plán, že muž bude vstávať k jednému dieťaťu a ty k druhému. Mala som nespavca a revača, problém s jedením a bola som na mašľu. Ako dala som to, ale cena co som zaplatila....poruchy spánku, gastroproblemy atď.
Roky som sa nevyspala. V jeho 2 rokoch išlo na pol dna do skolky a ja do práce lebo by som scvokla. Muž večne mimo.Dieta tak narocne, že ani rodina to nedávala.
Neviem si ale predstaviť chodiť do práce na 8h. každý deň.
Ty si ako predstavuješ, ak by sa dieťa zmenilo, či druhé bolo extremista, že muž bude v noci vstávať a cez deň pracovať? Za mňa je toto neudrzatelné.
Autorka Ty si pripad, ktorý má strašne zidealizovane materstvo a nemá ani zbla predstavu co to je fungovať s náročným, čo s obyčajným dieťaťom.
Mala som oba typy a je to neporovnateľné.
A to ty máš teraz bábätko ako z romantického filmu. Ešte ani ten normál nemáš 😉
Máš s manželom prebraté, čo a ako bude zabezpečené ak bude druhý nespavec a bude vám revat 24/7 mimo takých par polhodinovych spánkov? Moje prvé od roka nestalo cez deň vôbec. Ficalo od 6 do 22 a v noci aspoň 3x na pol hodinu vstalo. Keď v 3 rokoch v škôlke dosiahli, že zaspala na obed, bolo hore aj do pol noci.
Ja keď počujem slovo režim len mnou cuká. Dala by som im to moje mimotabulkove nerezimove na týždeň....
Druhé dieťa bolo taka norma. Zďaleka nie ako máš ty a to sa nedalo s tým prvým ani porovnať. Takých aj 10 naraz v pohode.
Asi tak.
Ak s tým manžel nie je stotozneny v žiadnom prípade ho nepresviedčaj. Pekne počkajte až budete mat zázemie a pripravený aj na situáciu, že sa niečo zvrtne. Budeš musieť ležať, bude dieťa jedno či druhé náročné alebo obe.
Ty si teraz nevieš ani náhodou predstaviť čo ťa môže stretnúť.

evkatk
1. sep 2025

Mala som 3 deti a každé po siedmych rokoch. V pohode som sa mohla každému dieťaťu venovať od narodenia v každej oblasti, mať vždy poriadok v dome, druhé prišlo, keď bolo predchádzajúce už samostatné, nevyžadovalo si neustálu pozornosť. A oplatilo sa to. Ani jedno nežiarlilo, bol medzi nimi krásny vzťah a je aj teraz v dospelosti. Nikdy sa nenaťahovali a nebili. U viacerých známych, čo mali malý vekový rozdiel bolo v rodine napätie, deti si vzájomne ubližovali, brali si veci, robili si schválnosti, neustály krik vresk, plač., deti vynervované, hrozný neporiadok, rodičia nestíhali a stresovali. U nás bola vždy pohoda a také pohodové sa stali aj deti. Pri väčšom vekovom rozdiely je u detí vzájomná tolerancia, ohľaduplnosť a akési ochranné krídla starších. Celý rodinný život tým bol pokojný, deti kľudné, aj v škole bezproblémové a rozumné.

janage
1. sep 2025
@evkatk

Mala som 3 deti a každé po siedmych rokoch. V pohode som sa mohla každému dieťaťu venovať od narodenia v každej oblasti, mať vždy poriadok v dome, druhé prišlo, keď bolo predchádzajúce už samostatné, nevyžadovalo si neustálu pozornosť. A oplatilo sa to. Ani jedno nežiarlilo, bol medzi nimi krásny vzťah a je aj teraz v dospelosti. Nikdy sa nenaťahovali a nebili. U viacerých známych, čo mali malý vekový rozdiel bolo v rodine napätie, deti si vzájomne ubližovali, brali si veci, robili si schválnosti, neustály krik vresk, plač., deti vynervované, hrozný neporiadok, rodičia nestíhali a stresovali. U nás bola vždy pohoda a také pohodové sa stali aj deti. Pri väčšom vekovom rozdiely je u detí vzájomná tolerancia, ohľaduplnosť a akési ochranné krídla starších. Celý rodinný život tým bol pokojný, deti kľudné, aj v škole bezproblémové a rozumné.

@evkatk tu zas nesuhlasim. Toto všetko nezávisí od veku, ale od povahy a výbavy deti, atmosféry v rodine. Stačí aby jedno z deti bolo extrovert, druhý introvert a tretí na auti spektre a bolo by úplne jedno, že máš 7 či viacrocny rozdiel.
My sme 3 rovnaký rozdiel a predsa kvôli povahe a ja myslim, ze aj zdielanej izbe, som si s jedným súrodencom bola dlhé roky omnoho bližšia ako s druhým. Vekovo rozdiel rovnaký.

janickacrazy
1. sep 2025

@anonym_autor ja sa ti čudujem, taký malý vekový rozdiel je zahul, veď máš ešte čas, uži si jedno dieťa, čo keď budeš mať v tehotenstve problémy a budeš musieť ísť do nemocnice na 3 mesiace ležať napríklad? To ti nebude ľúto? Veď také malé dieťa potrebuje hlavne mamu. Žiadne jasle v roku mamu nenahradia. Okrem toho treba počítať s tým, že druhé bábo môže byť nespavec, prípadne mať aj nejaký zdravotný problém, nikdy nevieš, čo sa môže stať. No ale veď sa rozhodni ako chces.

anonym_339fb8
1. sep 2025

Ja mam 1r 9m rozdiel, prve bolo dobre dieta hoci noc prespalo az po roku. Druhe plakalo stale a vsade. Ziju obe, maju sa dobre. Ja na to spominam ako na nocnu moru.. polozit malicke babatko co place aby si druhe utierala ale o mu chystala jest.. nechat menej ako 2r dieta pozerat telku aby si konecne uspala babatko. Kazdy den si vyberat koho uprednostnis. Manzelstvo sa uz z toho nespamatalo.

dzejsik
1. sep 2025

@anonym_autor ja by som nechala telo kus sa spamätať, ešte sa nevrátilo všetko späť po prvom a tiež zvážiť ako budeš zvládať tehotenstvo popri malinkej - my máme tri deti a každé tehu bolo horšie ako to predošlé

euka210
1. sep 2025

@anonym_autor super, ked to sestra zvlada a mate spokojne deti. Zvladnut sa da vsetko...i 11mes.rozdiel medzi detmi.
Ja mam 2r rozdiely a mat 1 a 2 deti je velky rozdiel. I jedno ta potrebuje, i druhe. Nas druhy bol spokojne spiace babo, ale prvy bol od mala nespavec. Keby to bolo obratene, tak uplne psycho. Bolo to narocne, ale vacsi ako 3r rozdiel by som zase nechcela.
Ideal je rozdiel 2-3r medzi detmi.

mandarinka555
1. sep 2025

@anonym_autor Otehotnela som posledný týždeň v šestonedelí. Bolo to o hubu a záhul jak sviňa. Muž vrcholový športovec, dvojfázové tréningy a cez víkendy zápasy. No a som tu, neumrela som, ani nescvokla. Teraz už majú svoje rodiny a ja sa teším, že som babka. Dá sa to, lebo dali iné, tak to dáš aj ty.

anonym_1420ea
1. sep 2025

@anonym_autor ja malý vekový rozdiel nerob to😉ešte si nič nepreskakala zuby, choroby, separacnu úzkosť, prikrmy únavu.Teraz to je spiace krásne bábätko.Minimalne 3 roky a viac ideálne 5-7, ale to kvôli veku asi nechceš.Ja by som sa obávala, že to budú dvojičky😛nechceš radšej vyskúšať prirodzene, alebo to nie je mozne

sfet
2. sep 2025
@anonym_f6109e

@anonym_7133b6 to je velky rozdiel,to je dost na nic gakyto rozdiel.

@anonym_f6109e preco? Super, úplne ideál.

sfet
2. sep 2025

Nerobila by som to. Dcerka ti začne okolo roka behat ako motorová myška a ty sa budeš za nou kotulat s bruchom? Alebo s kojencom v šestonedelí? A delit svoju pozornost? Hovori sa sice, že láska sa poctom deti nedeli, ale násobí, ale raz darmo, nerozkrajas sa. A ved nemusíš mat 3 roky po sebe. To je tak zaužívané, že ženy chcu ist z plienok do plienok, retazova materská, nikdy v živote u mna. Medzim mnou a bratom 13 rokov a super. Každý mal maminku pre seba. A že dvaja jedinacikovia? Bracha to bol len samý futbal a zápasy, mala som vela kamaratok. A jedna mi závidela, že nemám otravnu mladsiu sestru, ktoru vsade musela vlacit za sebou. Aj moja svagrina prvé dieta chlapec, po 8 rokoch dievcatko a po 6 rokoch dalsie dievcatko. Nemoze si vynachválit. Ked som sa jej pytala po polroku malého, či je čas na druhé, pozerala ako puk, ci mi nesibe. Malý má 6 rokov a stále sa mi to zdá skoro na druhé, ale 13 rokov cakat nebudem, aj kvoli veku. A užít si čas s dcerkou, dat jej maximum, potom sa vrátit na pár rokov do práce a zase v klude (malá ti s niecim pomože), to by nešlo? Nevysaje to z teba vsetku energiu.

zitaje
2. sep 2025

Nečítala som reakcie, len ma prekvapuje naivita čerstvej matky 😀 to že to 2mesačné dieťa pekne spí, neznamená, že bude aj polročné. To, že je teraz zdravé a skvelé, neznamená, že do toho niečo nepríde (každému želám len zdravé deti, ale stáva sa všeličo). To, že prvé tehotenstvo si (zrejme) zvládla s ľahkosťou, neznamená, že rovnako to bude pri druhom tehotenstve. A aj keby bolo všetko dokonalé, tak druhé dieťa nemusí byť také bezproblémové, môže sa nedajboh narodiť predčasne, môže mať problém s prisatím, alebo len proste môže vyžadovať celého človeka, byť "náročné". Nechcem si do toho predstaviť ešte batoľa, čo sa učí chodiť a vyťahuje všetko na čo dočiahne. Ročnému dieťaťu ťažko vysvetlíš, že teraz dojčíš a má počkať (o nehodách ani nehovoriac - niektoré ročné deti sú také, že ich naozaj treba mať nonstop pod dohľadom).
Takže jasne, dá sa to, plno žien má deti po roku, väčšina to prežila a spomienkový optimizmus tiež robí svoje, ale ja by som to osobne neriskovala a nechcela.. Prečo nedopriať bábätku čas?

zitaje
2. sep 2025
@sfet

Nerobila by som to. Dcerka ti začne okolo roka behat ako motorová myška a ty sa budeš za nou kotulat s bruchom? Alebo s kojencom v šestonedelí? A delit svoju pozornost? Hovori sa sice, že láska sa poctom deti nedeli, ale násobí, ale raz darmo, nerozkrajas sa. A ved nemusíš mat 3 roky po sebe. To je tak zaužívané, že ženy chcu ist z plienok do plienok, retazova materská, nikdy v živote u mna. Medzim mnou a bratom 13 rokov a super. Každý mal maminku pre seba. A že dvaja jedinacikovia? Bracha to bol len samý futbal a zápasy, mala som vela kamaratok. A jedna mi závidela, že nemám otravnu mladsiu sestru, ktoru vsade musela vlacit za sebou. Aj moja svagrina prvé dieta chlapec, po 8 rokoch dievcatko a po 6 rokoch dalsie dievcatko. Nemoze si vynachválit. Ked som sa jej pytala po polroku malého, či je čas na druhé, pozerala ako puk, ci mi nesibe. Malý má 6 rokov a stále sa mi to zdá skoro na druhé, ale 13 rokov cakat nebudem, aj kvoli veku. A užít si čas s dcerkou, dat jej maximum, potom sa vrátit na pár rokov do práce a zase v klude (malá ti s niecim pomože), to by nešlo? Nevysaje to z teba vsetku energiu.

@sfet ja mám štyri deti, vždy po necelých šiestich rokoch. Má to svoje výhody aj nevýhody. Spoločné programy so všetkými sú už dosť nereálne - mám vysokoškoláčku, stredoškoláčku, a dve menšie deti sú jedno na prvom, druhé na druhom stupni zš. Ale vieme si navzájom pomôcť a deti aj navzájom majú vzťahy medzi sebou, rozhodne nie sú ako jedináčikovia.

premyslena
2. sep 2025

Pýtala si sa aj svojho gynekológa? Aký bol prvý pôrod? Pre telo predstavuje tehotenstvo veľkú záťaž, myslela by som aj na to. Radiť skoro nemá zmysel, každé dieťa je iné, takže aj tvoja skúsenosť bude iba tvoja... 😉 Jedna žena tu spomenula, že budeš musieť deliť svoju pozornosť medzi dve deti vo chvíli, keď ťa aj to staršie ešte veľmi bude potrebovať. Mňa práve to chvíľami celkom trápi. Maličké deti sa spolu ešte nezahrajú, a obe chcú mamu.

tl999
17. okt 2025

Podla mna 2,5-3 rokov su idealne medzi detickami. Vtedy este mozu byt kamosi s casom a vacsie dieta uz vie sa postarat o sebe minimalne.

Strana
z4