Najmenší zvládnuteľný vekový rozdiel medzi deťmi
Mám dvojmesačnú dcérku, ktorá je skvelá, prespí celú noc, plače, len keď je hladná. Keď nechce spinkať, tak sa jej venujem (samozrejme, adekvátne veku - kontrastné kartičky, spievanie, rozprávanie, trénovanie držanie hlavičky a pod.). Chcela by som ďalšie čo najskôr, ale rada si vypočujem aj iné názory, aké sú negatíva pri takom malom vekovom rozdiele? Prečo by to mohlo vadiť? Sestra má medzi prvým a druhým dieťaťom rozdiel 13 mesiacov a normálne fungujú. Spanie vyriešili tak, že mladšie spalo v spálni a staršie v obývačke, aby sa vzájomne nebudili pri plakaní. Ja by som to vyriešila asi tiež tak. Ja by som bola s menším v spálni a manžel so staršou v obývačke. Mám teraz 34 rokov (kariérne som sa vypracovala a 6 rokov na materskej by mi tiež neprospelo), nechcem to druhé tehotenstvo veľmi odkladať, no rada si vypočujem aj iné názory 🙂
@anonym_be81fb Ja
@anonym_f6109e A ty si kto? Ja hovorím, že 6 rokov je ešte málo. Treba viac.
@anonym_f6109e A ty si kto? Ja hovorím, že 6 rokov je ešte málo. Treba viac.
@anonym_be81fb Ved to je tvoj nazor,za mna je to uz velky rozdiel .Ja som rada s malym,kludne aj rok po roku,idealne za sebou 2x dvojicky po 2r.
@anonym_be81fb Ved to je tvoj nazor,za mna je to uz velky rozdiel .Ja som rada s malym,kludne aj rok po roku,idealne za sebou 2x dvojicky po 2r.
@anonym_f6109e Presne tak. Takže aj to je len tvoj názor. Nikoho iného.
Ja si uvedomujem, že sa to može zmeniť, že môže o rok byť taká, že v noci už nebude chcieť spinkať. To by bolo náročné, ale dalo by sa to, že by som sa o ňu išla postarať v noci a menšie nechala spinkať, alebo keby boli obe deti hore, tak o menšie by sa postaral manžel. A cez deň - ak by bola vacsia taká mentálne, tak by som zvázila aj jasle na pár dní, nech sa jej cez deň venujú, aktivity s ňou robia, nech nie je o tú edukáciu ukrátená 🙂
My sme ináč 4 súrodenci a medzi každým je 2-ročný rozdiel, ja som si myslela, že to je väčší vekový rozdiel :D
Ja som pôvodne rozmýšľala, že by sme do druhého išli po polroku po pôrodu, ale teraz rozmýšľam, že by som do toho išla už skôr. Manžel má z toho strach, ja nie. Preto chcem aj iné názory, nech viem 🙂
@anonym_autor to, ze by v noci zle spali, moze byt ten najmensi problem...manzel by sa postaral o mladsie? Aj by nakojil? Ciste teoreticky sa noze stat, ze budes kojit este stale 2 deti (ale to neviem, ako mas s kojenim). Strcit male dieta do jasli, aby mu urobili program miesto mamy, ktoru tak malinke dietatko tak strasne potrebuje? Jasne, ze ma manzel z toho strach, lebo sa na vec pozera realne a nie s ruzovymi okuliarmi ako ty. Nie, 2 roky nie je vacsi vekovy rozdiel...🫣
@really8 Ja nevidím nič zlé na jaslí, veď je to edukačné zariadenie a bolo by to tak na 3 dni v týždni. Deti potrebujú socializáciu a edukáciu a oni sú profesionáli. Samozrejme, neviem, v akom mentálnom stave vtedy budem, či zvládnem byť bez nej toľko. Teraz by som ju ani svokre nenechala strážiť. Jedine manželovi. Ten sa vie postarať už od začiatku, to som chcela, aby som mohla aspoň k lekárovi ísť.
@anonym_autor tak malinke deti este socializaciu nepotrebuju. "Len " na 3 dni???
Medzi dcérami mam rozdiel 20 mesiacov a za mna je to super . Akože narocne to bolo ,lebo moje deti odmietali spanok den/noc ,ale majú uzasny ,blízky vzťah a to je na nezaplatenie. Obe uz su v puberte a sú si oporou aj ked si vedia do vlasov skočiť
Potom mam rozdiel 13 rokov a to už máš jedináčika v podstate ...5Q
Ja mam rozdiel 15m a úplne v pohode to šlo 🙂
Ja budem mať medzi deťmi 12 ročný rozdiel a druhé v 39, takže 34 nie je také strašné. Taký malý vekový rozdiel si neviem vôbec predstaviť, to je na psychiatriu. 2mesačné aj tak len spí, tak ešte ani len netušíš, aké bude povahovo v 1-2 rokoch, keď bude treba za ním všade behať. Navyše ak kojíš, na ďalší vklad môžeš ísť až pol roka po ukončení laktácie kvôli liekom atď.
@anonym_autor Mam medzi starsimi rozdiel 14 mesiacov a medzi druhym a tretim 23 mesiacov. Je to narocne, velmi, lebo naozaj pri malych rozdieloch ides nonstop. Vsetky 3 deti maju vrtulu v zadku 🙈. Stredny ma komplikovanu povahu velmi, najstarsia mala problemy so spankom aj papanim. Ale ja by som nemenila. Ked si predstavim, ze najstarsia ma 5 a teraz by som mala mat az druhe babo, tak asi by bola jedinacik, nechcela by som znova ten kolotoc. Moji sa napriklad pohraju spolu. Ale aj brat aj sestra maju medzi detmi 2 roky rozdiel a nepohrali sa spolu. Je to aj o povahe deti, teba, manzela a ako by ste to vedeli zvladat. Moji chodia aj na kruzky, do skolky nosime dost daleko, ale mame na to priestor a cas aj ked hundrem, ze je to narocne
zistila som, ze som tehotna, ked mal chalan asi 8 mesiacov. okej, maly rozdiel, chvalia si.. lenze zistila som, ze su to dvojicky. okej, castejsie poradne, prisli komplikacie, neskor hospitalizacie.. prisli na svet predcasne, ked mal maly rok a 3 mesiace, a boli v inkubatore este 2 mesiace.. maly sa naviazal na otca, ktory musel na matersku..
a teda za mna, z mojich skusenosti, dvojicky su pohoda, šuvix - lebo maju priblizne rovnake potreby. a teda ze oni revali a spali presne opacne - akonahle jeden zaspal, druhy sa rozreval a ked ho to unavilo a zaspal, ten prvy spozornel, ticho je, tak spustil svoj plac 🙂 ale ich musis nosit, babatka male, prenasat, cvicit, vacsinou su na zemi, gauci.. a bobak vacsi chce uz za tebou chodit, "pomahat", vsetko ho zaujima, berie ti spod ruk, berie to malym, porozlieva, otvori okno, vylezie na linku.. nemas priestor na to, aby si ho isla uspavat mimo tych malych, ked nevychytas spolocny cas.. alebo uz je vo faze, kedy im robi zle a budi ich, ked spia.. za mna teda horsi maly rozdiel ako dvojky. a inac v rodine nemame dvojky, nikdy som si nemyslela, ze by sa mi mohli podarit :D
takze i takyto scenar moze byt :D a zvladnut sa da.. ale prve 2 roky som nespala a prvy polrok si absolutne nepamatam, to bolo o hubu..
Ja by som taky maly vekový rozdiel nechcela, čakám druhé dieťa a prve ma 6 rokov ked sa druhé narodi bude mat 7. Je samostatný a ja mozem fungovať spokojne s bábätkom. Keby mam dve zaradom tak by zo mna bola troska, a ja mam rada svoj cas zacvicit si, navariť si, vklude sa najesť.
@anonym_7133b6 aj my tak mame
9 a pol mesiaca. 😂💪🏻
@anonym_autor ja mám medzi deťmi veľký rozdiel
Strašia má 15 rokov a mladšia 16 mesiacov
Dvaja jedinacikovia v podstate, veľká je samostatná a malej sa môžem venovať na 1000%,staršia si nás tiež užila naplno
Chceli by sme ešte jedno keď bude menšia ,, väčšia,,ale poviem ti že skôr ako bude mať 3 do toho nepôjdem .
Obe moje deti boli/sú náročné ako malé a neviem si predstaviť mať teraz pri malej bábätko..ona má teraz potrebuje a ako ozaj neviem si to predstaviť...tiež už mám svoj vek a teda mám takú hranicu že max do 35 est ďalšie ..to bude mať malá akurát 3
(Prvú som mala skoro)Tak uvidíme čo nám život prinesie
Ale malú tak isto ako aj prvú chcem kojit,a venovať sa jej...je na mňa naviazaná a neviem čo by bolo ak by ma museli hospitalizovať počas tehotenstva ako to bolo aj s druhou,plus pri oboch tehotenstvach som musela ležať, dieťaťa sa tlačili dole,hrozil predčasný pôrod a toto si nedokážem predstaviť absolvovať a tak malým dieťaťom
Uvidíme
Mam 15mesacny rozdiel a posledne 3 roky su mojimi najhorsimi v zivote, psychicky uz nevladzem. Ale tak kazda matka je ina
My máme 5 detí za 5 rokov 😂 zvládneš, neboj 😉 a praktické záležitosti stále nejako za chodu vyriešiš 🙂
@anonym_autor tu nejde len o to postarať sa o deti. Tehotenstvo je veľká záťaž na telo, vyprodukovalo 2-3 kg dieťa, potrebuje čas na regeneráciu minimálne rok u niekoho aj viac. Je to viac vyčerpávajúce ako pri prvom tehotenstve v noci nespíš, si vyčerpaná unavená... Ak telo nieje dostatočne oddýchnuté a silné môžu nastať psychické problémy úzkosti, popôrodné depresie...
Chod do toho ako to cítiš. Ja keby som mohla tak mam deti po sebe. Teraz 7 ročný rozdiel je hrozný.
Určite to zvládnete
@anonym_autor ako pisu ostatné maminy, je to velmi individualne. Ja akoncitelka mš som mala.odsledovane, že naj rozdiel je 3r, že to dieťa sa za tie 3r nasýtiť tej maminy a neziarli až tak, ked pride súrodenec. Teda otehotnieť keď ma malé cca 2r. Nakoľko som prvé dieťa rodila tiež ako 34r. a chceli sme tri a muž má súrodencov brata po roku a sestra je od muža o dva roky mladšia velmi si rozumeju. Ja mam zas o 7r staršieho brata a o 11r staršiu sestru...nemáme žiadne vzťahy. Preto som si povedala ok, tak nedodržím tie 3r a keď som v roku prestala kojiť tak som otehotnela, tak rozdiel rok a 9m ale malý velmi žiarliť. Problém bol že som sa začala otvárať asi v 7m a musela som co najviac ležať. Tak mi hodila k malému mamina alebo sesternica. Bolo to náročné. S takýmto vecami sa nedá počítať. A ďalšia vec je pohlavie, iné by boli dvaja chlapci alebo dve dievčatá. Stále sa hádajú títo dvaja. Syn núti dcéru aby sa hrali na hasicov, zlodejov, policajtov...ide mi to na nervy aj dcére. Pisledne dieťa som oddalovala, chcela som ale plynule prejsť z materskej do materskej tak som otehotnela na poslednú chvíľu aby mi to vyšlo ale asi v 2mesiaci som potratila. Potom som otehotnela po pol roku. Takže najstarší ma teraz 8, dcéra 6 a posledná bude mať 3. Ale ona ma oneskorený vývin kvôli silnej žltačke a diagnostikujeme autizmus,ktorý jej asi spustilo očkovanie v 1roku alebo hospitalizácia.
Takže akokoľvek sa rozhodnete všetko je otázne. Pretože hrozí potrat, predcasny porod, rôzne diagnózy, rôzne povahy a pohlavia... človek si potom vyčíta. Môže to jednoduchí dopadnúť super ale aj zlé. Každopádne ja by som nikdy neumiestnila dieťa do zariadenia skôr ako v 3r.
Mne je ľúto keď malu odstrkuju a keby bola zdravá a
ja mladsia riešila by som 4te aby mala partaka aj ona ale takto je to asi zbytočne.
Ale čím ste mladšia, tým zas lepšie, ja od 40tky som úplne unavená a nevládzem....
Držte sa akokoľvek sa rozhodnete ;)
Pre mňa bol ideál minimálne 7-8rokov aby som si aj jedného ak druhého užila. Máme rozdiel 8 rokov a ešte obidvaja decembrový 😂 syn je teraz deviatak a dcéra prváčka takto to je super. Ale každý si uzná ako on chce a neriadi sa druhými.
@anonym_autor mam rozdiel 2,5 roka, je to o hubu. Ale nemenila by som casom sa prehraju budu kamosky
@anonym_autor ja mám vekový rozdiel 19 mesiacov nikdy viac to že sa zahrajú je blbosť áno tak na 5 min potom je to bol každý chce tu hracku čo chce ten druhý jeden behá druhý ešte v kočíku. Pre mám prvé tri roky najhorsia skúsenosť akú som mala ale to možno preto že sme na to bolo z mužom sami ten musel byť v práci bohuzial. Babky síce máme ale nepoužiteľné. Takže za mňa nie teda
Vsetko sa da. Mas 34 naco cakat?
Kym vyrastu budes mat 50+ akurat cas peniaze na cestovanie
@anonym_autor ja mám vekový rozdiel 19 mesiacov nikdy viac to že sa zahrajú je blbosť áno tak na 5 min potom je to bol každý chce tu hracku čo chce ten druhý jeden behá druhý ešte v kočíku. Pre mám prvé tri roky najhorsia skúsenosť akú som mala ale to možno preto že sme na to bolo z mužom sami ten musel byť v práci bohuzial. Babky síce máme ale nepoužiteľné. Takže za mňa nie teda
@majka2 vidíš a ja mám zase rozdiel 17 mesiacov a bola to úplná paráda, ako sa ako pidižvíci vedeli obhrať a vôbec ma nebolo treba. Prechádzky vyriešil súrodenecký kočík, celé leto sme výletovali, veľmi často "iba" v trojici, lebo tata pracoval. Ja by som do toho išla kľudne zase. Takže u teba tak, u mňa úplne inak, u tretej ešte inak. Nikto jej nezaručí, čo bude mať doma a hlavne to, kedy naozaj otehotnie. Môže autorka plánovať. 🤷♀️
@anonym_autor nikdy nevieš, aké bude ďalšie dieťa. My sme mali druhu predcasne narodenu a keby som nemala syna starsieho,neviem ako to dáme. Mame vyše 6r rozdiel a nemenila by som.
ja som práve tehotná a vekový rozdiel budeme mať 21 mesiacov, otehotnela som plánovane, od kedy sa malá narodila, tak som veľmi túžila po ďalšom….takze ešte neviem aké to bude, ale dúfam že fajn a zvládnem to, lebo však budem musieť 🙂 …susedia to tiež tak majú, ale ma odhovárali že to tak nemám robiť, no nezdržala som sa 😆 keď by sa mám rozhodnúť znovu tak si mooožno že nechám 2,5 roka rozdiel medzi deťmi. Mám 32 rokov a chcem celkovo 2 alebo 3, ešte sa rozhodnem po ďalšom počine, že ako sa cítim…ale neskôr ako v 35tke už rodiť a mať novorodenca určite nechcem. Nádejám sa, že si deti budú rozumieť, vynasnažím sa podporovať ich vzťah ako budem vedieť…a ďalej už neviem čo tak ešte robiť pre to, aby všetko klapalo 🙂
@anonym_0288d1 Nekojím 🙂 Ale prečo až polroka po ukončení laktácie?
Ďakujem všetkým za názory. Pravdepodobne do toho pôjdem polroka po pôrode, ako som plánovala, ak dovtedy dostanem menštruáciu 🙂 Viem, že každý to má inak, preto som chcela poznať viac názorov - aj negatívne, aj pozitívne skúsenosti. A, samozrejme, každý môže mať iný názor aj na jasle a materskú školu. Nemyslela som na tú vec, že ak dieťa začne chodiť do jaslí, pravdepodobne bude chorľavé, takže to skúsim vyriešiť inak 🙂 Buď manžel pôjde na OČR, ak by mi bolo veľmi zle, alebo zavolám niekoho z rodiny na pomoc. Určite by som nezanedbala ani jedno z detí 🙂 Preto som rozmýšľala nad jasľami, učiteľky totiž považujem za profesionálky a neviem, či ja dokážem dieťaťu poskytnúť takú edukáciu, ale možno mám ružové okuliare a za 600 eur sa im tam ani nevenujú, aj keď majú učebné plány na stránkach 🙂 Ja sama som chodila do škôlky už ako 2,5-ročná 🙂 Ale je jasné, že treba brať do úvahy aj mentalitu a vývoj dieťaťa. A aj to prijímam, že niekto môže mať dieťa aj v 40, je to už dnes normálne, len ja by som nechcela, lebo viem, aké je to byť tehotná v 26 a v 34. Neviem, či by som to v takom veku zvládla. Pre mňa je každá tehotná žena, ako aj mama bábätka v takom veku hrdinka 🙂
@anonym_autor máme rozdiel 14 mesiacov a bolo to psycho, ale teraz by som nemenila a išla by som do toho znovu ak by som mala na výber ❤️ a to druhé dieťa bolo extrémne uplakané a náročné 🫣

@anonym_f6109e Kto povedal, že je to veľký vekový rozdiel?
@anonym_be81fb Ja