Od akého veku staršie deti dohliadajú na mladších?
Ahojte, od akého veku nechávate staršie deti dohliadať na mladších súrodencov? 🙂
Nemyslím úplne opatrovanie na celý deň, ale napríklad pár hodín doma, na dvore alebo keď si potrebujete niečo vybaviť. Poslednú dobu nad tým rozmýšľam, ale sama neviem, kde je ešte „primeraná pomoc“ a kde už dieťaťu nakladáme priveľkú zodpovednosť.
Ako to funguje u vás doma? A hlavne – chcú tie staršie deti vôbec pomáhať alebo to býva skôr zdroj hádok?
@minenkaa napisala si jasne, ze dieta je zodpovednost rodicov. Z toho mi vyplyva, ze svoju zodpovednost nemaju orehadzovat na nikoho ineho, ci uz dospeleho alebo nie. Ci je to zodpovednost rodicov len dovtedy, ked zrovna nepotrebujes pomoc ty? Stale si mi totizto neodpovedala na otazku, kolko ludi ti kedy so strazenim pomahalo. Akoby si nebola schopna uznat, ze su situacie, kedy aj ta mama potrebuje pomoc a ze su matky, ktore nemaju na vyber a vtedy pomaha starsi surodenec. Jasne autorka napisala, ze potrebuje pomoc vtedy, ked si musi nieco vybavit, to asi nie je kazdy den, takze ja v tom nevidim problem. Tu sa ocividne nejedna o matku, ktora by sedela v krcme, ktm sa jej starsie dieta stara o svojho surodenca. Treba sa naucit rozlisovat. Bud rada, ze ty si nepotrebovala takuto pomoc, aj ked sa mi nechce verit, ze v jednej domacnosti fungujete tak, ze teenager je absolutne nezatazeny svojim mladsim surodencom a nikdy s nicim okolo neho nepomoze, lebo mne to pride ako samozrejme a prirodzene, ale tak v poriadku, rozumiem, ze toto kazdy moze vnimat inak.
@lindusss2016 nepomáhali mi nik ani otec dieťaťa ,napisala som že sa vyjadrujem k téme dieta s dieťaťom a nie dieta so starými rodičmi .
Nikde nepíšem že starší súrodenec nemá pomôcť s mladším,stále sa vyjadrujem k téme ,aby mal starší súrodenec zodpovednosť za mladšieho v neprítomnosti rodičov
Ty stále píšeš o niečom čo som ani náznakom nenapisala
@anonym_autor hmm velmi zalezi od veku. Teenegeri,ktori maju o par rokov mladsich surodencov vedia byt par hodin sami. Dajme tomu ze 13rocny + 10rocny,v tom problem nevidim. Uz ked sa vek blizi k plnoletosti tak by som ich poprosila o strazenie dajme tomu babatka,batolata. Ale take ze nech 10rocny strazi 3rocneho to nie. Neviem aku pomoc si mala presne na mysli, ale svojim sposobom aj skolkari vedia pomahat. Mam 5rocnu a babatko. Poda bratovi cumlik,zakryje ho,zabavi kym som na wc,pokial neplace viem ist dole vybavit kuriera a viem ze budu obaja ok. Ale ty si poznas najlepsie svoje deti. Myslim,ze nudza vie ludi prinutit k roznym experimentom. Kedysi male deti strazili babatka a nejako sa to dalo,ale za mna ma byt toto skor vynimka ako pravidlo.
@anonym_autor Tak ja asi vediem rebricek, ja som uz koncom skolky bola obcas sama doma s mladsou sestrou, ma o rok a pol menej. Ked som mala takych 10, tak to uz sa vobec neriesilo, ze by som bola primala a aj ine dieta z rodiny som dostala na starost. Nikdy mi to nevadilo, nebola som z toho nijako nervozna.
Do 15 rokov dieťaťa je za neho zodpovedný rodič. Ak sa mu náhodou počas tvojej neprítomnosti stane (nemyslím na najhoršie) budeš súdená za opustenie dieťaťa a z toho ak ho necháš na nedospelé, môže byť aj nepodmienečná basa.
Ja od 6
@anonym_autor ja skoro. Ako druhacka som odvadzala mladsieho brata do skolky rano a potom sla do skoly...
Za mňa nikdy. U mňa v okolí je prípad súrodencov, kedy straší strážil mladšieho, stalo sa nešťastie. Mladší má doživotné zdravotné problémy a ten starší má z toho psychickú traumu. Sú to už dospelí muži. Skrátka rodič nemá čo prenášať zodpovednosť za dieťa na druhé dieťa. Zlé sa vie stať zo sekundy na sekundu, to vie snáď každá mama.
@anonym_2ce2d8 tak klobuk dolu, ze si pri detoch najde cas a stara sa aj o seba. Ci lepsim prikladom by im isla, keby doma pri detoch sedela a kysla?
@lindusss2016 dekuji za zastani 🩵
@lindusss2016 dekuji za zastani 🩵
@elzu no ja mam dost, ked vidim, ze podaktore zeny pouzivaju deti ako vyhovorky, preco nemozu toto a hento, akoby ich vlastny zivot porodom skoncil a este k tomu ocakavaju, ze vsetky to tak musime mat, inak sme hned nezodpovedne matere. Ja svoju zodpovednost vidim aj v tom, ze ucim deti starat sa o seba. A vychovavam aj dceru tak, aby sa jedneho dna nestala otrokom domacnosti a rodiny, ale aby dbala aj na svoje potreby. Nemyslim si, ze kvoli tomu sme horsie matky ako tie, ktore okrem domacnosti a deti nic nemaju. Naopak castokrat vidim prave tieto oddane zeny, ake su vyhorete, nonstop nervozne a ukricane. Ja volim radsej pohodicku a nehanbim sa venovat cas aj sama sebe ☺️
@minenkaa pomoc rodičom? Ak musím letieť na pohotovosť s grcajucim a horuckujucim 2 ročným dieťaťom, tak čo je zle na tom, že 13 ročný dohliadne na 4 ročného brata? Akože trauma? Zničiť mu detstvo? Alwbo má druhy rodič brat lietadlo a letieť domov a nechať prácu?
Niekotre ste už fakt jak padnuté na hlavu
@anonym_08e3ea je rozdiel postrážiť súrodenca v takejto situácii, alebo ísť na zmrzku, vyzdvihnúť oo ceste zo školy v škôlke. A je rozdiel mať dvoch súrodencov na krku od 5:30 ráno do 14:30 alebo 18:30. Prípadne v noci keď mali obaja rodičia dvanástku nočnú od 21:30 do 6:30 ráno. Samé príkazy, zákazy, tlak zo strany rodičov na tvoju osobu na zodpovednosť. Keď súrodenci pišťali, nechceli jesť, umyť si zuby, ísť spať len ja som bola zlá. Mám plné právo vyjadriť sa, že ma to obťažovalo! Takže padnutá na hlavu si tu jedine ty🫵🫵🫵
@lindusss2016 ked ostane starší súrodenec s mladším doma ,to nie je pomoc ,ale presunutie zodpovednosti na dieta
Nakrájané zeleninu a mať zodpovednosť za iného človeka ,je riadny rozdiel
@minenkaa dobre píšeš. Ale inteligencia MK to nemôže pochopiť.
My sa vieme s muzom zobrat,ked je takto krasne a sup na 4kolku.Deti su bud doma,alebo lietaju po vonku aj s tym najmensim.Nemaju problem ho zobrat na ihrisko do skolky.U nas je iba tam a je to pre vsetky deti z obce.Alebo su len na dvore.
@minenkaa lebo sa tym napr.ucia starat aj jeden o druheho, prehlbuju si vztah, ucia sa zodpovednosti, starostlivosti. Zaroven aj pomozu rodicom, rodina je predsa a tom, aby si pomahala, netreba deti hyckat a chranit povinnosti, to nerobi dobrotu.
@lindusss2016 to nie je pravda. To sú len také bláboly. Nám sa vzťahy neprehĺbili, jediná zodpovedná a použiteľná v živote som ja. Ja som nemala leta, prázdnin, priestor pre seba a pokoj. Musela som ich brávať so mnou vonku vo veku puberty, liezli mi na nervy. Nemáme žiadne vzťahy a väzbu. Neznášam ich a som rada keď ich nevidím. Kruté, ale tak to je.
@anonym_10194a deti sú nesamostatnejšie, lebo ich k samostatnosti nikto nevedie, rodičia ich neustále ofukujú, obskakujú, nedajbože im dať niečo doma spraviť alebo postrážiť súrodenca.
@sisaka a potom tu bola minule téma kde 9 ročnému musela stale robit animátora, nemohla ani v kľude na ho pracovať lebo si ani jest ten chlapec nevedel zohriať som len kukala lebo moja dcera v rovnakom veku si uz prazenicu sama robievala🤦 súhlasím z tvojim názorom, kopec dnešných deti nieje absolútne vedených k samostatnosti
@sisaka a potom tu bola minule téma kde 9 ročnému musela stale robit animátora, nemohla ani v kľude na ho pracovať lebo si ani jest ten chlapec nevedel zohriať som len kukala lebo moja dcera v rovnakom veku si uz prazenicu sama robievala🤦 súhlasím z tvojim názorom, kopec dnešných deti nieje absolútne vedených k samostatnosti
@anonym_d12976 a potom sú tu deti čo sú samostatne lebo ich k tomu rodicia vedu a učia a nemusia sa ani o súrodencov starať
@lindusss2016 to nie je pravda. To sú len také bláboly. Nám sa vzťahy neprehĺbili, jediná zodpovedná a použiteľná v živote som ja. Ja som nemala leta, prázdnin, priestor pre seba a pokoj. Musela som ich brávať so mnou vonku vo veku puberty, liezli mi na nervy. Nemáme žiadne vzťahy a väzbu. Neznášam ich a som rada keď ich nevidím. Kruté, ale tak to je.
@anonym_41db65 takze ti to dalo do zivota velmi vela,lebo ty si sa musela starat,tak si dospela mentalne o dost skor.
Ja mam takeho najstarsieho,ten ma od malinkata syndrom najstarsieho.Ale to je povahou aj,celu zs daval vzdy pozor na mladsieho.Uz ako prvacik mi povedal:mama nebozkavaj ma,ja uz som velky a ked nikto nikde nebol,pod lavickou mi dal pusu.Taky ochranarsky je dodnes.Je mu to da do zivota vela,lebo raz ked on bude otec,bude sa dietatu venovat a chranit ho tak ako zase aj jeho otec.Ten sa detom venuje stale,ked sme doma robi kazdy nieco.Aj s malym najmensim,spolu obaja umyvali bazen.Maly sa zahral popritom,muz sa s nim stale rozprava.Kazdy nieco robi,kazdy na kazdeho dava pozor.Kazdy kazdeho ochranuje a kazdy o kazdeho sa aj boji,ked sa nieco stane.
@anonym_d12976 je rozdiel viesť dieťa k samostatnosti a sebaobsluhe a je sakra rozdiel parentifikovať vlastného potomka a hádzať na neho povinnosti v starostlivosti o mladšie dieťa. Zodpovednosť detto.
@anonym_41db65 takze ti to dalo do zivota velmi vela,lebo ty si sa musela starat,tak si dospela mentalne o dost skor.
Ja mam takeho najstarsieho,ten ma od malinkata syndrom najstarsieho.Ale to je povahou aj,celu zs daval vzdy pozor na mladsieho.Uz ako prvacik mi povedal:mama nebozkavaj ma,ja uz som velky a ked nikto nikde nebol,pod lavickou mi dal pusu.Taky ochranarsky je dodnes.Je mu to da do zivota vela,lebo raz ked on bude otec,bude sa dietatu venovat a chranit ho tak ako zase aj jeho otec.Ten sa detom venuje stale,ked sme doma robi kazdy nieco.Aj s malym najmensim,spolu obaja umyvali bazen.Maly sa zahral popritom,muz sa s nim stale rozprava.Kazdy nieco robi,kazdy na kazdeho dava pozor.Kazdy kazdeho ochranuje a kazdy o kazdeho sa aj boji,ked sa nieco stane.
@anonym_432e3b a to má byť akože ospravedlnenie za to, že som nemala detstvo? Že som nemohla ísť na kúpalisko a opekačku? Skákať gumu? Že som skôr dospela? Ďakujem. Potom asi nerozumieš psychoemocionálnemu vývoju dieťaťa. To je asi názor hodnoty 0 k prirovnaniu, že vojna s chlapca spraví chlapa 😀
Moji súrodenci neboli a nie sú moje deti.
@anonym_432e3b a to má byť akože ospravedlnenie za to, že som nemala detstvo? Že som nemohla ísť na kúpalisko a opekačku? Skákať gumu? Že som skôr dospela? Ďakujem. Potom asi nerozumieš psychoemocionálnemu vývoju dieťaťa. To je asi názor hodnoty 0 k prirovnaniu, že vojna s chlapca spraví chlapa 😀
Moji súrodenci neboli a nie sú moje deti.
@anonym_41db65 ved sama pises,ze si najschopnejsia zo vsetkych,takze ano dalo ti to vela.
@anonym_41db65 ved sama pises,ze si najschopnejsia zo vsetkych,takze ano dalo ti to vela.
@anonym_432e3b to si myslíš ty, že to bolo správne. Najschopnejšia by som bola aj bez dvoch príveskov. Detstvo a ten čas mi nikto a nič nenahradì. Tvojou logikou to ale asi nedokážeš pochopiť.
@anonym_432e3b to si myslíš ty, že to bolo správne. Najschopnejšia by som bola aj bez dvoch príveskov. Detstvo a ten čas mi nikto a nič nenahradì. Tvojou logikou to ale asi nedokážeš pochopiť.
@anonym_41db65 to si zase myslis ty,ze aj tak by si bola najschopnejsia.Mozno by to bolo prave naopak,lebo by si nic nemusela a to sa vzdy odzrkadli aj v dospelosti.
@anonym_41db65 preto tu mame mamahotel az do 30tky a samych neschopnych mladych muzov.
@anonym_41db65 je to naozaj krute, ale tak toto som pisala vyssie, ze toto zas neuznavam, aby sa starsi surodenec nepretrzite na kazdodennej baze staral o mladsieho. Ale ja som z autorkinho prispevku pochopila, ze ma ist skor o obcasnu pomoc. Na tom naozaj nic zle nevidim. Ak si ty v podstate nahradzala starostlivost rodicov uz v detskom veku, to je ine kafe a toto by naozaj deti zazivat nemali.
@anonym_41db65 to si zase myslis ty,ze aj tak by si bola najschopnejsia.Mozno by to bolo prave naopak,lebo by si nic nemusela a to sa vzdy odzrkadli aj v dospelosti.
@anonym_432e3b darmo vysvetľovať. Klasika, žena z opačného konca republiky ma ide presviedčať o svojej praude 😀 Ja som to prežila, viem aká som, povaha, obratná do života od mala. Nie vďaka súrodencom a starostlivosti o nich. Mysli si čo chceš. Tvoja prauda.
@anonym_41db65 je to naozaj krute, ale tak toto som pisala vyssie, ze toto zas neuznavam, aby sa starsi surodenec nepretrzite na kazdodennej baze staral o mladsieho. Ale ja som z autorkinho prispevku pochopila, ze ma ist skor o obcasnu pomoc. Na tom naozaj nic zle nevidim. Ak si ty v podstate nahradzala starostlivost rodicov uz v detskom veku, to je ine kafe a toto by naozaj deti zazivat nemali.
@lindusss2016 nie nemali. Ale niekto spoza displeja sa ma snaží presvedčiť o tom, že práve preto som použiteľná v živote .
@anonym_432e3b darmo vysvetľovať. Klasika, žena z opačného konca republiky ma ide presviedčať o svojej praude 😀 Ja som to prežila, viem aká som, povaha, obratná do života od mala. Nie vďaka súrodencom a starostlivosti o nich. Mysli si čo chceš. Tvoja prauda.
@anonym_41db65 aka si povaha,takze by si surodencov nenavidela aj keby si sa o nich nestarala.
Tiez mam zakerne deti v okoli.Deti od mala uz museli zostavat same doma,veceru spravit,naucit sa,hydinu obriadit,upratat.Su to 4ria chalani,tam jeden zakerne druheho zo schodov zhadzoval,dalsi zase sa dival a smial sa na tom ako blizia jeho bratovi,ani sa ho nezastal.Vidia len robit,robit a robit.Rodicia obaja stale v praci.
No povahou veru aj ta zakernost.U nas by sa toto nikdy nestalo a vzdy si zastali jeden druheho.
no baby, ja mám 9 a 6 ročnú a odkedy ich nechávam spolu samé sa mi zdá, že sa im prehĺbil vzťah. keď som na obzore, to už je len mama a bijú sa ako hadi. staršia mi chodí po mladšiu do škôlky, dovedie ju k babke. už sa stalo, že prišli i domov a boli cca 45 min. samé. neberiem to, že má zodpovednosť za menšiu, 6 ročná už vie čo sa môže čo nie. len na ceste nech ju prizrie. bežne na dvore sa hrajú samé. a to mám staršiu PAS
@minenkaa pomoc rodičom? Ak musím letieť na pohotovosť s grcajucim a horuckujucim 2 ročným dieťaťom, tak čo je zle na tom, že 13 ročný dohliadne na 4 ročného brata? Akože trauma? Zničiť mu detstvo? Alwbo má druhy rodič brat lietadlo a letieť domov a nechať prácu?
Niekotre ste už fakt jak padnuté na hlavu
@anonym_08e3ea nemyslíš, že je rozumné zohľadniť aj situáciu?
Ide o extrém, výnimku? Alebo ide o bežné prenášanie zodpovednosti?
Lebo to prvé je ok. To je druhé je veľmi škodlivé a kazí to vzťahy medzi súrodencami.
Ale som rada, že ty mas vo všetkom jasno a na hlavu padnuta nie si..
Rozdiel medzi deťmi mám 3r.
Od staršieho dieťaťa som nikdy cielene dohľadať na mladšie nežiadala. Sami zostávali, až keď na to malo vek to mladšie.
Staršie samo prevzalo v niektorých situáciách dozor, mladšie to neznáša.. 🙂

ja som strazila segru o 11 rokov mladsiu presne ako 11-12 rocna aj niekolko hodin sama doma. nikto sa ma nepytal, traumu nemam, detstvo mi to nezobralo, milovala som tu doveru od rodicov ze mi zveria vytuzenu sestru a neberu mi ju hned z ruk. doteraz, ked ja mam 33 a ona 22 mam pri nej jemne materinsky pocit :D
moja sesternica ma 13 rokov a uz dlhsie babysituje decka v dedine od susedov (od 3-5 rokov) dakedy aj viacere naraz. tiez to ma rada a ja sa jej nebojim zverit ani svoju 2r dceru. ked k nim prideme, doslova mi ju vezme a berie si ju do detskej hrat sa. tiez jej doverujem a viem ze ju to neobtazuje.
zavisi od dietata, ako je mu to komunikovane a ako ma taketo veci odkukane. skusenosti ako je to s chlapcami nemam.
@haraburdova krasne si to opisala. Moje deti, hoc su este na prvom stupni, miluju babatka a krpcov a ked sa s nejakymi stretneme, su schopni ich na cele hodiny zabavit. Davaju na nich obrovsky pozor, opatruju ich a to dokonca aj moj syn, nielen dcera.