Od akého veku staršie deti dohliadajú na mladších?
Ahojte, od akého veku nechávate staršie deti dohliadať na mladších súrodencov? 🙂
Nemyslím úplne opatrovanie na celý deň, ale napríklad pár hodín doma, na dvore alebo keď si potrebujete niečo vybaviť. Poslednú dobu nad tým rozmýšľam, ale sama neviem, kde je ešte „primeraná pomoc“ a kde už dieťaťu nakladáme priveľkú zodpovednosť.
Ako to funguje u vás doma? A hlavne – chcú tie staršie deti vôbec pomáhať alebo to býva skôr zdroj hádok?
@anonym_41db65 u nas to funguje od 14. Spoluziacky mojich deti strazia tiez takto deti a rodicia idu von plesat ci do kina. Zvacsa strazia od 8-2 v noci, par krat aj prespavali🤷♀️🤷♀️🤷♀️ako, ked im doveruju...🤷♀️
@vevesh ja ti neviem. Zlé sa rýchlo stane a ešte dať takto dieťa niekomu 🙄
Kamarátke zomrelo dieťa na syndróm náhleho úmrtia. Ona na diskotéke, oslave narodenín. A dieťa jej strážila kamarátka 😵💫, spala vedĺa v izbe
@anonym_autor Neviem, no u nas sa to tak postupne prirodzene vyvinulo. Starsi dvaja ( teraz 13 a 15r.) dohliadnu v pohode na najmladsieho (7r.) Cele prazdniny. Su takto doma sami uz cca dva roky. A su s tym uplne v pohode. Ja s tym v pohode nie som ale nemam ich ku komu poslat takto na prazdniny. Ani do taborov absolutne nechcu ist. A my s muzom sme proste v praci, sem tam nejakych par dni dovolenka pocas leta. Takze nic ine nam neostava. Tu uz ide aj o ten vztah, ze tie deti maju medzi sebou vztah, maju rozohrane nejake hry, nejake svoje "projekty" riesia atd.atd.atd. takze casto chcu byt spolu. Ale zas su chvile kedy nie a kazdy si chce robit to svoje alebo ust za svojimi kamosmi a svojimi aktivitami. Snazim sa to respektovat a planovat nejak tak aby som ich nezatazovala pricasto privelmi. Da sa to. U nas nemam pocit, ze je to nejake zneuzivanie starsich alebo, ze su z toho na nervy. Da sa dohodnut vzdy nejako.
@vevesh ja ti neviem. Zlé sa rýchlo stane a ešte dať takto dieťa niekomu 🙄
Kamarátke zomrelo dieťa na syndróm náhleho úmrtia. Ona na diskotéke, oslave narodenín. A dieťa jej strážila kamarátka 😵💫, spala vedĺa v izbe
@anonym_41db65 to uz je kazdeho osobne rozhodnutie. Suhlasim, ze nestastie sa stane rychlo, ale aj pri syndrome nahleho umrtia keby bola kamaratka doma, tak by tomu nezabranila. Takisto, aj pri spominanom duseni sa hore ci pade. Ja som tiez bola doma a dieta si rozrazilo bradu, urazom a nestastiu sa na 100% neda zabranit, ani predvidavostou...🤷♀️🤷♀️
@anonym_autor v 11 r som chodila kocikovat pravidelne bratranca s fľaškou s mliekom a čajom.Tersz mi to je zvláštne, ale ja som bola vždy materský typ🤣vybrala som ho na lavičke nakrmila, odrgol a spal ďalej.Vzdy som si myslela, že som mala aspoň 14 a minule sme to počítali mala som 11.celu školu som sa tešila, že poobede pôjdem kocikovat.
@anonym_6b3b98 prestaň sa strapňovať, ja tu žijem, dala som tu aj dôkazy, takže ty prestaň klamať. Je to ľahko dohľadateľné, čo je povolené a čo nie. A s tými 18 ročnými profesionálnymi babysitterkami si už totálne mimo. Asi si to mýliš s nanny. Babysittovanie žiadna firma nedohadzuje. Hľadáš si babysitterky v okoli, v ktorom žiješ, v komunitných novinách si decká dávajú inzeráty, alebo na komunitných FB stránkach buď hľadajú rodičia, alebo deti ponukaju babysitting. Takže jediný, kto tu je dopletený si ty.
@sisaka Strapnujes sa ty. Okopirovat ti viem aj ja vela veci z netu. Nikto v Kanade nehiruje 12 rocne deti na dohliadanie ich vlastnych deti. To je total BS. A ako som pisala, deti do 11 rokov musia byt accompanied dospelymi ludmi, inac riskujes socialku moja mila. Sa zamyslam v akom ghette ty zijes, kde 12 rocne deti babysittuje deti.

@anonym_6b3b98 zaujímavá info. Dať 12 ročnej baby sitterke napr. ročné dieťa a idem v kľude na lekciu jogy a manikúru 🫣
Asi je sakra rozdiel, ak som doma, potrebujem niečo urobiť na počítači a vedľa v izbe sa hrá 12 ročná babysitterka s mojím dieťaťom. Treba asi rozlišovaťm. Ale dať 12 teen na starosti malé dieťa, to by si nikto nevzal na krk. Naša malá suseda sa začala vo veku 3 roky dusiť pri konzumácii jablka. Bola pri nej babka. Malá sa dusila, nedostalo sa jej dlho kyslíku a ostala postihnutá. Ako by asi zareagovala 12 ročná kanadská babysitterka? Agentúra by si to vzala na triko?
@anonym_41db65 u nas to funguje od 14. Spoluziacky mojich deti strazia tiez takto deti a rodicia idu von plesat ci do kina. Zvacsa strazia od 8-2 v noci, par krat aj prespavali🤷♀️🤷♀️🤷♀️ako, ked im doveruju...🤷♀️