icon

Štvorročný rozdiel medzi deťmi

juliet86
13. júl 2022

Ako ho vnimate tie co ho mate? ja citim ze nechcem druhe hned v troch rokoch ako mam dojem ze sa to ludia snazia mat...
chcela by som druhe az ked sa prve zabehne v skolke ja budem mat trochu cas na seba odkrutime choroby. naplanovali ste si to aj vy takto a ako to hodnotite?

Strana
z2
alenamihal
13. júl 2022

Ja mam chlapcov a rozdiel je presne 5 r. a super...starsi syn mi vela pomohol s tym mladsim...teraz su uz starsi 9r &4 r.tak ich uz necham aj samych doma max hod...,ale to iba v surnych pripadoch...a vzdy som mala taky tušak,ze lepsie pre mna bude trocha vacsi vekovy odstup..

anjelicek26
13. júl 2022

My mame odskusany rozdiel 4-3-2 roky a teda ten 4 rocny bol najlepsi...starsia rozumna skolkarka, ja som bola vyse dva roky zasa v praci, takze bola aj slusna materska... s bratom si rozumeju, jasne mali aj obdobia, kedy boli na noze 😂 Ale ked boli drobce to bolo fajn, dcera vdaka veku nemavala ziarlivostne sceny, osefovala si hygienu, stravu, obliekanie sama, jasne este dozor musel byt, ale ziadne plienkovanie, krmenie ci nosenie ci uspavanie dvoch deti nikdy nebolo...

pininka1
13. júl 2022

Mame prave 4 rocny a vrelo to odporucam. Dieta zabehnute v skolke, relativne samostatne, vzdor za nami, urcite by som to nechcela inak.

zuzka102
13. júl 2022

Mame rozdiel 4 a trištvrte roka, a je to úplne super. Za mňa určite lepšie než mat deti hneď po sebe, presne z dôvodov ako píšu vyssie (staršia už 'samostatna', zabehnuta v škôlke, nežiarli na mladšiu, zbožňuje ju). Plus som medzitým pracovala rok a trištvrte, čiže aj z tohto hľadiska to bolo fajn.

marseillefan
13. júl 2022

Naši sa len mlátia 🙂

ecko80
13. júl 2022

@juliet86 Ahoj, mam chlapca a dievca, rozdiel 4 roky a 3 mesiace. Som velmi spokojna. Ked sa mala narodila, syn bol uz ako-tak samostatny, sam sa obliekol, najedol, netreba prebalovat, sam sa umyl (okrem zubov), sam sa prehral, pochopil, ze musi vydrzat, ked nieco ine potrebujem vyriesit, urobit. Upratal si po sebe. Ak som potrebovala nejaku drobnost pomoct, pomohol (priniesol osusku, pomohol mi odniest smeti, ked sme sli von...take drobnosti).
Teraz maju 2 a 6 rokov, zaujmovo su obaja niekde inde. Su chvile, ked malu odhana a "nechce ju", lebo mu kazi jeho hry, berie mu hracky, ktore on prave pouziva, vtedy je s nou "na noze". Ale su aj chvile, kedy ju vola kreslit si, stavat nieco z kociek alebo sa nahanat, vtedy su kamosi ako hrom.
S tymi chorobami... u nas je to tak... syn chodil do skolky od 2,5 roka, klasika chory 2 tyzdne doma a tyzden v skolke. Ale tak je to stale aj teraz, a to je predskolak, ziadna zmena. Akurat každú chorobu, co donesie, schyta aj mala. Ked je doma (prazdniny...), vsetko je ok, obaja zdravi. Ako pride do skolky, uz to ide. Ale samozrejne, to je len moja skusenost, u vas to nemusi tak byt.
Povodne som chcela rozdiel medzi detmi mensi, ale nakoniec som rada, ze to je takto.

janickacrazy
13. júl 2022

@juliet86 ja mám 5-ročný rozdiel a je to fajn, starší bol v školke, mala som čas na malého, pohodička, mne to vyhovuje, síce povodne mal byť menší rozdiel, ale nakoniec to vyšlo takto

juliet86
autor
13. júl 2022

@alenamihal
@janickacrazy
@ecko80
@zuzka102
@pininka1 no vliali ste mi nadej. a od akeho veku boli schopni trochu sa hrat aj spolu? 4-5rokov mi znie idealne. a ako ste vy vnimali kolotoc s druhym babom s takym odstupom? bolo tak isto narocne nocne vstavanie krmenie atd?

ankare
13. júl 2022

@juliet86 ja mam 5r. rozdiel a super. Starší je už rozumný a dá si povedať.

janickacrazy
13. júl 2022

@juliet86 pre mňa to už bolo tretie bábo a malý bol od narodenia dobručký, veľa spal, takže to bola u nás pohoda, u nás bol druhý náročný, takže pri treťom som si pripadala, že mám najlepšie dieťa na svete 😂

elizabet173
13. júl 2022

@juliet86 tiez si myslim, ze je to lepsi rozdiel ako 2-3 rocny, kedy dietatu vrcholi obdobie vzdoru, nastupuje do skolky, skratka prilis vela zmien naraz. Je to samozrejme v kazdej rodine ine, vztah nezavisi len od veku, ale radsej 4 roky rozdiel ako 3

basska_b
13. júl 2022

@juliet86 kolotoc okolo babatka zvladnes, ak mas na to vek a kondiciu. Skusenosti uz mas 👍 ja som inak za mensie rozdiely medzi detmi, lebo potom je tazko najst vylety a aktivity, ktore bavia oboch... ja mam rozdiel presne 2 roky a teraz bude presne 3 roky. Ale medzi prvym a poslednym 5 rokov a 5rocna naozaj je samostatna jednotka a vela spravi sama

heymissg
13. júl 2022

@juliet86 ja to mám presne takto a som spokojná. Ja si neviem predstaviť mať 2 malé deti doma...staršia aj občas dozrie, keď potrebujem ísť na WC, je pre ňu malý skôr ako bábika...

ecko80
13. júl 2022

@juliet86 Celu tu starostlivost o druhe babo som uz brala v ooooovela vacsej pohode nez o prve. To uz vies zhruba čo Ta caka, co to obnasa mat babo. Islo mi to s ovela vacsou lahkostou, vies, ze sa striedaju rozne obdobia, vies ze koliky, a ze zuby, a ze hento a tamto. Druhe som mala az v 40tke, ale dalo sa, aj to nočné vstávanie (mala som to presne rovnako pri obidvoch, budili sa na mlieko dvakrat za noc tak do roka, ale boli od zaciatku na UM).
Neboj sa nič, za mna je to vacsia pohoda, ako mat rozdiel do tych 2 - 3 rokov.
A zahrat sa spolu boli ako-tak schopni, keď mala dcera rok a syn 5 rokov. Ale to len ozaj chvilku, vacsinou si ju nevsimal, alebo ju odhanal, keď mu brala hracky. Teraz sa zahraju aj dlhsie (rozumej 30 min.😁), ale vacsinou sa hraju kazdy sam. Mozno ale zalezi aj od pohlavia, ak je starsie dievca, je to ine. A od povahy, temperamentu. Syn je stale "na behu", hyperaktivny, zbrkly a mala je pokojnejsia.

stvura
Odpoveď bola odstránená
kamagma
13. júl 2022

Mam 4rocny rozdiel a je to fajn akurat mladsia je velmi narocna tak nemam vela casu na starsiu sa jej venovat,co ma mrzi.

juliet86
autor
13. júl 2022

@kamagma cize mladsia je narocnejsia ako starsia?

juliet86
autor
13. júl 2022

@ecko80 prosim ta ja akxsicdam tento rozdiel tak budem mat okolo 38-39rokov pri druhom 😑 a trosku mam obavy ak oto zvladnem vo vyssom veku... jasne ze to je individualne. moje orve dieta kojene a do roka hore aj kazde 2hodky v noci...

kamagma
13. júl 2022

@juliet86 no aktualne 1.rok za nami a je to trochu lepsie ale inak je to nonstop urevane dieta🤷‍♀️

ecko80
13. júl 2022

@juliet86 Ja som si dala métu, ze ak sa do mojej 40tky nezadari, než zostanem len pri jednom. A lel-len sa podarilo. Ale teda som citila, ze starostlivost o babo este dam. Nebudem klamat, tej energie je uz menej, ale nelutujem, naozaj nie.
To vstavanie v noci da zabrat, hlavne takto casto ako pises. A cez den musis fungovat, ziadne spanie s babatkom, lebo starsi uz cez den nespal. Ale na vypitie kavy som si cas nasla, keby co bolo🙂

juliet86
autor
13. júl 2022

@ecko80 kava musi byt! ja cez den neviem spat ak som aj nespala v noci.. a ako to vnimas ked je jeden druhi ci aj ty chori??

juliet86
autor
13. júl 2022

@kamagma a ako sa to da zvladat? z tohto mam trochu strasiaka..

fineta
13. júl 2022

My máme 4 ročný medzi chlapcami a je to také na hrane. Pre nas to bolo super, brali sme z toho všetky výhody, ale ked boli menší, nevedeli sa moc spolu zabaviť. Mali rozdielne zmýšľanie a potom záujmy. Teraz sa to už trochu konečne vyrovnáva. 😊

kamagma
13. júl 2022

@juliet86 tazko , dakedy by som najradsej usla,popravde tesim do roboty v januari..neverila by som ,ze take rozdielne mozu byt deti

janickacrazy
13. júl 2022

@juliet86 ja ťa trochu poteším, ja som mala tretie v 39 a zvládla som to úplne v pohode, aj tehotenstvo, aj porod, aj nočné vstávanie a poviem ti aj prečo, veľmi som to bábo chcela a naladila som sa pozitívne, vek je iba číslo, to dáš, neboj

jana_eyre_2
13. júl 2022

Veľa závisí na povahe deti.. ja mám deti tak, keď sa narodil najmladší, starší mali 4 a takmer 3r.. myslím že si všetci vždy dobre rozumeli, hoci samozrejme sa aj hádajú.. dnes majú 10, 9 a takmer 6r... Ešte stále sú dni keď sa všetci spolu hrajú, rozumeju si - niekedy sú dvaja starší, alebo stredná a najmladší spolu a tretí robí čosi iné.. ale najviac hádok býva medzi najstarším a najmladším, práve ten 4r rozdiel.. to je ale spôsobené povahou, najstarší rád podpichuje a najmladší sa dá najlepšie vytočiť..

ckatka
13. júl 2022

@juliet86 ja mam presne 4 roky rozdiel. Na deň presne. Je to super. Väčší už je škôlkar a rozumný...aj mi pomôže. Na druhej strane musím malého ráno budiť keď ideme do škôlky a to už mi tak fajn nepríde 😂

ecko80
13. júl 2022

@juliet86 Jasne, kava je svetly bod dna🙂 Akurat teraz su mali chori, aj ja s nimi😬 No ono zalezi, ci je len nadcha, alebo aj nieco ine k tomu. To byva tiez zaberak, hlavne tie "nocne sluzby". Teraz mala mladsia horucky vyse 39 dva dni, neslo to zrazit. Tak meranie aj v noci, capiky od teploty kazde 3-4 hodky, zabaly. Syn tiez horucky, ale jemu to pekne kleslo po sirupe. Riesim hlavne ich, sebe som zabudla dat tabletku nacas. No ale vzdy si vravim, bude dobre, prejde to, zvladneme to. Zeny, ktore maju viac deti to zvladaju, s dvomi to mam oproti nim jednoduchsie🙂

juliet86
autor
14. júl 2022

@ecko80 neuveris moja mala 39 aj po cipkoch. vcera bol u nas lekar z vyjazdovej pohotovosti a ma hnisavu anginu antibio penicilinove kazdych 8hod. crp 42. snad to nemate aj vy

lubina
14. júl 2022

@juliet86 medzi mnou a mojim bratom je 3 a pol roka, medzi mojimi detmi je 3 roky a 4 mesiace a je to super. Starsia uz chodila do skolky ked sa mladsia narodila, presli sme si aj ziarlenim trosku, ale vsetko preslo a teraz su uz teenagerky a maju super vztah. Ja som si uzila aj jednu ako babatko a aj druhu, cize takyto rozdiel nam vyhovoval.

Strana
z2