Tri deti s malým vekovým rozdielom
Ahojte, je tu niekto, kto si vie predstaviť výchovu 3 deti vo veku 0,5 roka, 1,5 roka a 4,5 roka? Sme v procese adopcie 0,5 ročného bábätka a s manželom riešime, že keby nám ponúkli aj jeho starších súrodencov, či ísť do toho. Mne to príde náročne už teraz a neviem si to predstaviť. Manžel je však iného názoru.
@palculienka21 uf klobúk dolu. Ak o sebe nevedia, postupne by som ich zobrala.
Ja mám dve odrastené deti. Byť v tvojej situácii,išla by som do toho,brala by som,čo život ponúka. S vedomím,že chvíľku to bude o držku. Držím palce.
Bude to náročné,hlavne po tej stránke že si treba s nimi budovať vzťah, 100%venovat a ľúbim ich,byť tam pri nich stále atd. U nás v rodine mali 3 deti adoptované, 3rocne a potom dvojičky a bolo to náročné. Žena bola na nich sama, muž v praci a keby mohli spatne zmeniť rozhodnutie tak by si tak tesne po sebe nebrali detičky. Ak budeš mať pomoc,tak sa to dá.zvladnut.ale ak nie,tak je to náročné.
@vilma7 to sotva. Berie sa totiž aj v úvahu že to dieťa si tiež zvyká, vytvára si väzbu, emočne sa viaže na tých kto sa o to dieťa stará a vysvetľuje 3 ročnému že od zajtra má novú maminu a na tuto musí rýchlo zabudnúť
A ak majú záujem další žiadatelia?
A navyše tých profi mamičiek je tak malo, že decak potrebuje miesto pre ďalšie dieťa
@palculienka21 ach,aspoň keby boli trošku starší lenže je to veľmi malý vekový rozdiel.
@bluka2 Ešte pre doplnenie, jedno dieťa už je adoptovane v inej rodine. Tam mama dala pri pôrode súhlas. Aj pri našom, tom najmladšom dala súhlas s adopciou pri pôrode. Pri tých dvoch ešte nie, ale nejaví o ne záujem a očakáva sa, že budú právne volne. A vzhľadom na jej nízky vek sa očakáva, že ešte nejaké deti odrodi. Všetky deti sú rómskeho etnika, ale vyzorovo nie sú len trocha tmavšie.
@palculienka21 ja mám tiež také etnikum
@adalmba sú zlatí 😀
@palculienka21 ďakujem, viem a moc ich ľúbime všetkých 3. Ono je to ťažké, nehovorím že nie. No keď počuješ z každej strany maminka, mama, kde je mama, tato kde je tato ... Stojí to za to. V noci keď sa ti vovalia do postele a povedia ľúbim ťa ( aj keď mi je jasné že to ešte nechápu). Neváhajte. Hlavne ak ste deti chceli a nemôžete mať, keby som skôr vedela aké je to super, kašlem na umelé oplodnenia ( škoda peňazí) a riešim už pred rokmi takto. Všetko sa pre niečo deje.
Neviem čo viac chceš v živote dokázať ako dať domov trom deťom,žiadna pracovná kariera nie je viac.Vôbec to nebude lahké,ale dá sa to zvládnuť.Neterka má tak podobne tri deti za sebou a zvláda.Sú to kludné deti,lebo aj ich mama je kludná a berie život ako príde.Chce to len nájsť systém,denný režim.Pomáha aj babka,ak sú deti choré,ale tam ide o to oddeliť choré od zdravého ,ak sa podarí ,aby neochoreli všetky.Tiež ten detský vek /malé a hlúpe/ nebude trvať večne,raz tie deti budú rozumné,zodpovedné,pomáhať doma,študovať,čas plienok a kašičiek preletí veľmi rýchlo...a raz ťa dochovajú a potešia v starobe,ja by som do toho šla.
@palculienka21
Mám tri deti, vlastné, 8,4 a 1,5 roka a mám čo robiť a to som ich mala postupne. Manžel s nimi nebude. Ja by som na to na tvojom mieste nepristúpila.
my máme deti s tak malým rozdielom... Keď sa narodila posledná dcéra, jedno dieťa malo 4 roky , ďalšia 18 mesiacov a syn 15 rokov....
Bolo to náročné. My sme ešte ku tomu aj stavali dom - svojpomocne.... Ale všetko sme nejak zvládli....
@palculienka21 Je iné keď ti takéto deti prídu do rodiny postupne. A iné keď máš z počtu 0 zrazu 3 a ešte s takýmto vekovým rozdielom. Ja tá chápem. Osobne by som do toho nešla. Ledaze by muž povedal že on bude ten čo bude na materskej 🤷♀️ Ak by išlo o dve extra pokojne deti a k tomu to malé tak možno ale to nemôžeš tušiť. Ja mám jedno dieťa, bude mat 15 mesiacov a je to veľmi živé, nikdy nezastaviteľné dieťa. Aj naša lekárka zhodnotila že sa s nou nemáme šancu nudiť. Čiže napr pri nej si ďalšie dieťa skôr ako bude ona už v škôlke predstaviť neviem 🤷♀️
Je to samozrejme na vás dvoch a na bokom inom a o to viac by som diskutovala svoje dôvody, obavy s mužom. Ale napr ja si neviem predstaviť že si zoberiem len 1 dieťa ak sú tam ďalšie, čiže ako už myslim že vyššie niekto napísal, tak by som skôr šla do toho že všetky alebo žiadne. Ale mne sa ľahko hodnotí, keďže nie som vo vašej situácii a podľa mna bude úžasne ak dáte domov aspoň tomu jednému ak to tak budete cítiť ☺️
A teraz čítam tvoje ďalšie príspevky. Ak to vnímaš tak že by si bola zničená mama a nezvládala to, nerob to. Lebo byt dotlačena mužom lebo našli to prvé malé babo, myslim že toto je nesprávna cesta. Máš podľa mna pri adopcii cítiť radosť a nie takéto niečo čo opisuješ. Ak by však mohli ďalšie deti pribudnúť až o rok (podľa toho aký je predpoklad kedy budú právne voľne) tak by som to zvážila ale naozaj to musíš ty ako hlavná starajúce sa zvážiť. Ono je to časti ťažké aj s jedným a vlastným ktoré poznáš od narodenia.
@palculienka21 moja kamarátka si vzala 1,5 r tiež rómske je úžasný majú ho 3 mesiac, ale nudu už nepoznajú🙂práve pred pár dňami sa dozvedela,ze jeho mama čaká ďalšie a tiež ide na adopciu a určite nie je posledne...je pekné ako rozmýšľas, chceš pomoct, ale bud realistka možno budem krutá, ale pri 3 detoch tak malý rozdiel nebudeš vedieť ktorému sa venovať.Pises, že deti sú aj tak rozdelené a nevyrastaju spolu ani nevedia, ze majú súrodencov nemusíš mať zlé svedomie, že budú rozdelení myslí na seba, manžela vychutnajte si malého už ten Vám život otočí hore nohami a časom uvidíš... ale nad 3 by som nerozmyslala.Muz ešte nevie do čoho idete zuby, choroby, nedaj Boh jedno z detí živé trucovite...o par rokov škôlka, škola.Drzim palce nech sa rozhodneš spravne
@palculienka21 my sme adoptovali v 7mes...ale chceli sme kľudne aj dvoch, dvojičky alebo súrodencov...naše kritérium bolo aby mal starší tak do 4 rokov nech nejde chudák rovnom do školy ale nech ešte dva roky z neho niečo vykreseme...
Súrodencov nemali dostali sme "len" jedno. A popravde do druhého kola na ďalšie dieťa sa nám nechcelo ani nedalo...časovo ani logisticky absolvovať to všetko znovu.
Ja keby mam tu možnosť naraz súrodencov...idem do toho. Náš je sám...mrauci ze sa nemá s kým hrať..proste potreboval by partaka (partak sa čoskoro narodí a už sa nevie dočkať)
Za mňa áno, ja by som do toho šla. Ale nech manžel ráta s tým že bude platiť napríklad raz za.dva týždne upratovačku a raz za týždeň na chvíľu aupairku nech máš aj ty chvíľu pre seba lebo scvoknes. A takisto ze sa bude musieť postarať.
Ja by som.ich nedelila. Pokiaľ sú normálni a relatívne zdraví, brala by som všetkých a mala pokoj.
Známi mojich rodičov vychovávali popri svojich deťoch aj jej, podstatne mladšieho bratranca. Bol o niečo starší odo mňa. Z dvojičiek, rodičia im tragicky zahynuli. Rodina sa postarala, ale rozdelili ich. Po rokoch som sa s ním zišla ako s manželom mojej kolegyne. Hovorila, že spätne to rozdelenie, hoci ho chápal, zle hodnotil. My sme tiež chceli jedno dieťa do pestúnstva a nakoniec sme brali dvojičky.
Keď o sebe ani nevedia, tak by som to neriešila.
Naozaj by si to podľa mňa zvládala horko ťažko.
Určite je to šľachetné, ale verím tomu, že aj na ďalšie detičky čakajú skvelý rodičia.
Keďže ste sa pôvodne zaujímali o maličké bábätko, tak by som to tak aj dodržala.
Poprípade by som "zachránila" aj to najstaršie.
To má už naozaj malé šance na to, aby si ho niekto vzal.
Čo zväčša čítam, tak páry žiadajú skôr o vek do 3 rokov.
Neviem či je možné sa s ním aj vopred nezáväzne stretnúť a poznať ho. Možno to bude krásne mať razom dve detičky a s pekným vekovým rozdielom, že to nie je až také ťažké.
Obávam sa, že pre vás bude poriadna skúška už to maličké, nie to ešte ďalší súrodenci.
Treba na to pozerať aj reálne. Aj finančne to bude zaberak.
@ivca88 finančne náročné to je v prípade že rodičia sú nároční na značkové veci, nové veci, drahé jedlo a tak...
Ale tie deti môžu mať kľudne veci z bazáru (aj tu z koníka)...ja keď som koľkokrát niečo zháňala a ľudia sa dozvedeli ze adoptovanemu...často za tie veci aj nič nechceli...veľmi to pomohlo. Veci a kočíky si rotujeme s kamoskami...rocnako autosedacky a pod.
A pokiaľ varím...tak dva zemiaky navyše do polievky a par deka mäsa ma fakt nezabije. Variť sa da aj lacno aj dobre...keď človek rozmýšľa a dobre plánuje.
Pre tie deti je dôležitá láska a zázemie. Materiálne veci ani tak nie...
A čo sa týka škôlky napríklad...pokiaľ žijú v dedine kde je miesto v štátnej skolke...sú v pohode. Na súkromnú by sme napríklad my nemali. Ale zasa pri 3 deťoch takých malých ja by som asi zvažovala možnost ostať doma a do škôlky ich nedávat.
Všetko závisí od priorít.
mame nase deti s takym vekovym rozdielom. mali sme 4rocnu, 3 rocnu a narodili sa nam dvojicky. takze 4 deti v ramci 4 rokov. je to rozdiel ked mas svoje deti a vlastne si zvykate na seba cele tie roky kym sa narodia tie posledne - to posledne a ked ty naraz dostanes tie deti domov. urcite to nebude jednoduche ale da sa to zvladnut. to malinke polrocne to este nepotrebuje tolko ako tie starsie. male mozes drzata tie starsie su pri tebe. ak si ich zoberies urcite im das nadej ze budu spolu a ostanu rodina plus ziskaju rodicov. je velka pravdepodobnost ze vela ludi ich spolu nezoberie. premysli si ale urcite neurobis zle ak im das domov a budete rodina piatich.
@palculienka21 ak si velmi poriadkumilovna a chces mat vsetk piko bello tak neber ziadne dieta. to nebudes mat nikdy - ako sa vravi -
@eliska13 tiež sa na to tak pozerám. Ono aj tak nie je možné zabezpečiť, aby všetci súrodenci boli v jednej rodine. Už teraz jedno vyrastá v druhej. A mama isto nejaké bude mať. Ved tieto deti porodila v krátkom časovom intervale... Manžel všetko viac vidí v ružovom. Kolegyňa ma dvojičky a keď sa vrátila po troch rokoch z rodičovskej dovolenky do práce tak len na polovicny úväzok. A to môže robiť 50% z domu. Nestíhala to. Prácu mám dobrú, chcem sa tam potom vrátiť, ale náročnú. A to nie som karieristka. Len si ju vážim. A pri 3 deťoch a psíkovi v trojizbovom byte by nám bolo rýchlo tesno. Chceme stavať, pozemok mame. Ale zase veľa peňazí by nebolo nazvyš pri veľkej rodine...Ono to nie je len 2 zemiaky naviac uvariť... Čím sú deti väčšie, tým sú aj finančne náročnejšie. Nemusí chodiť na XY krúžkov, ake keď bude mat na niečo talent alebo ho tnieco jednoducho bavit, nezaplatíme mu ho? Oblečenie nie je taká položka, stále sú nejaké akcie... A keď bude šikovné a bude chcieť ísť na VŠ... to tiež niečo stojí. Človek si tiež chce zachovať nejaký štandard... Prítomní som marnotratna.
@palculienka21 to som chcela presne napísať, že ich biologicka mama bude mať pravdepodobne ďalšie a ďalšie deti, takže aj tak súrodenci nebudú spolu.
Idete urobiť krásnu vec, takže vôbec sa na to nepozeraj kvôli tomu inak.
Verím že aj na ostatné detičky čakajú skvelí rodicia.
Čo viem, tak čakacia doba je naozaj dlhá.
Určite ich umiestnia a budú šťastní ☺️
Ale ak máte pochybnosti, naozaj skúste tie väčšie deti spoznať.
Možno ti ucaruju.
Koniec koncov, budú to vaše deti ... Ja by som ich chcela poznat

@palculienka21 samozrejme, na budúci rok, keď pôjdu dvojčatá do škôlky. Najmladšieho dám do jaslí. Zatiaľ na 6h potom uvidím, chceme ešte dievčatko