Zmena správania dvojročného dieťaťa po narodení súrodenca
Ahojte, syn mal 2 roky v máji .Narodilo sa nám ďalšie babatko v apríli. Mám ešte staršiu dcéru 4roky. Po príchode bábätka bolo všetko v poriadku cca tak 2/3 týždne ale poslednú dobu syn začína sa tak správať že nám s manželom až do vývrtky ideme. Najhoršie je to keď začne plakať nevie prestať. Napr dnes mám takú živú situáciu keď išiel po vysokom obrubníku skĺzla mu nozka ja som ho držala a zacal plakať pofukala som objala a nič reval na celú ulicu tk som to na ďalšej ulici skúsila ďalej objala vysvetlila že na ruky ho neberiem a reval stále. Predtým ten problém nemal on vedel celkom rýchlo sa ukľudniť ale teraz aké ma výstupy a rikoty je údiv. A večer našiel také žuvačky čo sa trhajú ako pásik 3x som mu povedala že to nemôže nerešpektoval ma a zašiel na miesto kde som ho nevidela a tam si tie pásiky ktoré sa zmenia na žuvačku napchal do úst tak som mu ich násilí vybrala s tým že neviem čo by robil so žuvačkou v ústach ale isto by ju prehltol v lepšom prípade. A strašne sa rozreval on reval asi 10/15 min ja už som ho neriešila a dostala som tlak. No a teraz v noci sa zobudil a reval zo sna vo svojej posteli manžel ho zobral nepomáhalo dal ho ku mne do spálne na posteľ kde spím s bábätkom s tým že som ho kojila a len som ruku na nho položila tak zacal murcat lebo som ho asi nehladkala a nevykonávala žiaden pohyb. Chytila som nervy a poslala ho do svojej izby v tom prišiel manžel s nervami a ho zobral reval hrozne. My už sme zúfalí. On bol zlatý chlapček nikdy s ním neboli problémy. Ku bábätku je tiež zlatý nemám pocit žeby žiarlil. Alebo nastúpil vzdor? Rozmaznanost? Sama neviem
Inak pozor, tie deti su k babatkam dobré. Ony neziarlia na babatko (to pride neskor, ked im bude brat hracky). Ony ziarlia na TEBA kvoli babatku, ze ty sa im.nevenujes tolko, co by ony chceli. No ale vravim, mojej druhorodenej by si sa mohla venivat 1:1 24/7 a furt by jej bolo malo 😃
Ma 2 roky ..je to bezna vec, smerom k 3 rokom to bude este vyrazhejsie,zacina si uvedomovat svoje ja.
@kikadzi hej 3 malé deti po sebe to verím ze je o nervy..ale ako tu baby píšu.. je este malý.. ma obdobie vzdoru a do toho babo..ma to ťažké ..my sme dospeli vieme sa ovládať ale on sa to len učí.. ty mas ustáť veci..on ma nárok sa to učiť.v svojom tempe..
. nie vedieť hneď posluchnut
@cukroska a neviem čo mám robiť rozkrojiť sa a venovať mu všetko čo chce alebo nastaviť hranice čo si môže dovoliť a čo nie
@kikadzi Zacalo mu obdobie vzdoru, u nasich oboch v tom obdobi, syn mal 20mesiacov, ja tehotna s mladsou, ked to zacalo a mladsia zas presne v dvoch rokoch. Cize moze, nemusi to suvisiet s dalsim bábätkom... Urcite je fajn, ked si na neho najdete cas, ze sa budete venovat len jemu. Ja som tak robila, ze ked mala spala, hrala som sa so synom alebo ho vzala von, ak mal kto byt pri nej. Takisto tato bral von len jeho, moj otec detto. Prosto aby vedel, ze aj ked je dalsi clen rodiny, on je stale tiez dolezity. Kazdopadne ale na zachavty zurivosti to vplyv nemalo, mal ich aj tak 😅. Ale viem, ze na dceru neziarlil, mal ju strasne rad.
Deti sú zlaté aj tvoj chlapček, ale obaja ho kazíte nevhodnou výchovou. Ako je možné, že dieťa s dovolí vyjsť na vysoký obrubník a ešte ho budeš aj držať? Ono v 2 rokoch musí vedieť, že to nesmie, pretože to nikdy nemalo mať povolené. Ani neskôr nie. Staršie dieťa musí byť vedené k tomu, že takto chodiť sa nepatrí, je to hlúpe a neslušné a nebezpečné. Dieťa musí mať stanovené od malička mantinely, za ktoré nesmie zájsť. Plakal, lebo si ho pofúkala a objala napriek tomu, aby si ho poučila, že tak sa chodiť nesmie a môže sa stať horšie. Zneužil situáciu a zneužíva ju plačom stále. A rodičia, ktorí majú situáciu riešiť rázne, aby pochopil, čo sa deje, mu ešte nahrávajú. Skončí to zle. Máme sme v susedstve také dievča. Od mala si všetko vynucovala plačom a to nemala ani súrodenca. Ten plač nie je kvôli mladšiemu súrodencovi, ale vymáhanie si pozornosti len pre seba a tiež na vymáhanie si poslušnosti rodičov, aby okamžite všetko splnili, čo chce. V štyroch rokoch plač zmenila na kopance do mamy. A boli to surové kopance, kde prišlo. Raz v noci sa zobudila, vyliezla na posteľ rodičov a viackrát kopla do tváre mamu. Skončilo to zlomeným nosom a zdrôtovanou sánkou. Teraz má 15 a nezmenila sa, len je aj vulgárna. Rodičov oboch udrie, ak to považuje za potrebné, oni ju prosia, aby to nerobila a ešte sa jej aj ospravedlňujú za to, čo ju rozčúlilo a sľubujú, že sa to už nestane. Sú to malichernosti ako to, že jej do pohára na raňajky nevložili lyžičku a na musela si ju sama vybrať. Mama za to utržila facku. A to s ňou ostala od narodenia doma, aby sa o ňu maximálne postarala. Nechodila ani do škôlky ani do ŠKD. Stále sa to stupňuje, čo v okolí všetci počujeme. Ona ten šialený plač asi do 8. rokov zamenila za krik a hnusné nadávky. Rodičia sú presvedčení, žeto oni sú na vine, reakcia z jej strany je preto samozrejmá. Na túto tému s nimi nieto reči. Je to ich jediné dieťa po 22 rokoch. Sú už starší a rezignovali, iba trpia.
Ešte k žuvačkám: ako môže dieťa poznať žuvačky a brať ich samo bez povolenia? Ako je možné, že sú mu dostupné? Ročne viacero detí na ne doplatí aj životom, keď žuvačka zabehne napr. pri behu,... do pľúc. Nastane okamžitá embólia a bez rýchlej pomoci aj smrť. A to sa stáva najmä u starších detí po 6. roku. Dovtedy málo ktoré dieťa ich pozná.
Ja som žiarlivosť detí nepoznala. Skôr naopak. Vopred som to prvé, neskôr druh= na bábo pripravovala, že bude sa báť, že ho nikto nechce, preto ho musíme brať viac na ruky a tiež ak plače, aby sa nebálo, že nikoho nemá. Vypomstilo sa to tým, že ak len zamrmlalo, už chceli, aby som ho brala na ruky a ukľudnila, že je naše,... Práve kvôli tomu, aby som na každé mala dostatok času v útlom veku a tiež kľudnú výchovu, mala som ich každých 7 rokov. Rozdiel 0 - 7 - 14 je úžasný aj v dospelosti. Neustále si pomáhajú, prejavijú o seba záujem,... Nikdy sa nehádali, nebili. Vzájomne sa ochraňovali aj obhajovali pred nami rodičmi. Každý musí zvážiť ako zvládne malý vekový rozdiel a či to nie je na škodu detí ak vyrastajú v napätom prostredí plnom kriku a plaču.
@kikadzi tak nasekali ste si 3 deti za 4 roky, netreba sa cudovat ze to pre ne emocne nie je idealne. 2r dieta je este malinke a nezvlada svoje emocie, potrebuje pozornost a lasku a nie vykopnutie z postele, ked sa v noci zobudi s placom 🤷🏼♀️
@milanemila presne ma to napadlo tri deti po sebe,ešte má aj problémy z chrbticou,ďalsie štyry nech si spraví syn si zvykne.Ja mám tri ale teda s dosť vekovým odstupom.Takto by som nevedela kam skôr skočiť a ktoré ratovať .Veď aj to dievčatko je ešte dosť maličké.
Ak by sa vám nedarilo vo všich ťažkostiach posunúť môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union poisťovňa dáva aj zľavu. Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne, predtým som viedla aj poradňu psychológie tu na modrom koníku a v oblasti psychológie pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať. Pridávam linky:
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...

@mary174 ďakujem za podporu ❤️
@kikadzi Ja mam februarove deti 7, 5, 2 a 0, cize tento 2-rocny rozdiel som zazila 2x. Syn je len ten 2rocny, ostatne su baby. Druhorodena, teraz 5rocna, velmi tazko niesla narodenie brata a hoci mala "uz" 3 roky, budila sa s placom v noci okolo tretej az do jeho veku 8 mesiacov. To, ze prepuka do placu, aj ta moja druhorodena je taka drama queen a presne v tom veku to zacina. Akoze za mna lepsie plac, ako jed a hnev a agresivita. Aj take deti su. Ten tretorodeny ma niekedy chce len pre seba, vtedy ide babo muzovi alebo sestram a tych par minut mu splnim jeho potrebu.
Asi ti tu nemusim radit vsetky tie veci, ze "Chapem, ze sa hnevas. Chcel si to a to a nemozes to mat. Nemozem ti to dovolit, nie je to teraz mozne. Ked chces, mozeme ... (nieco ine). Vysvetlit umerne veku a jeho urovni slovnej zasoby. Zuvacky nie, to su pre velke deti, moze sa ti zaseknut v krku, budes sa dusit. Pevnym a rozhodnym hlasom, ale laskavo. Bude ziarlit na babatko, cize bude sa pytat na ruky, bude plakat, lebo si vsimne, ze na zaplakanie ci mrnkot babatka ty reagujes okamzite. Musis mu dat vela lasky, i ked nevladzes, si unavena... ale nie si zla mama, robis vsetko najlepsie ako momentalne vies!