Ako riešiť nezodpovedných susedov na ulici?
Bývame v slepej ulicke, na ulici sú same malé deti(1-6r) poobede sa tu hrajú, kreslia si a bicykluju. Vždy keď idu domov susedia z konca ulice začnú turovat a preletia okolo nás, vždy sme ako dospele osoby pri detoch, ale raz za stalo, ze jednému z deti sa rozkotúľala lopta a keby ho nechytí za golier otec skoci rovno pod auto ktore preletelo(susedove) Na konci ulici byva bezdetný pár, ktorý ide ozaj rychlo, výzva ani prosba,aby sli pomalsie nepomáha, čo by ste robili ďalej? Sú to sekundy kým preletia, pretože id zastáčky hneď šliapnu na plyn a je ti nebezpečne. Rozmýšľala dom, že mu raz skocim do cesty ja, na moje riziko, tak keď sa približoval urobila som veľký krok do cesty ako by zareagoval, a on normálne pokračoval ďalej ani sa nesnažím zabrzdiť. Ide z neho strach
Decká upozorni, na suseda sa choď sťažovať aby ti tam dali retarder. Iné nemáš čo robiť. Ale hádzať sa mu pod auto je teda plán hodný psychiatrie.
@anonym_d928ed ja som sa nehodila, je to slovne spojenie. Urobila som krok nie skok do cesty. Chcela som len vidieť alo zareaguje vtedy som bola sama na ceste bez deti
Mne by to liezlo na nervy každučký deň keď chcem ísť domov, samé deti po ceste a spomaľovať na 20. Je to cesta. S deťmi sa zoberte a choďte na ihrisko alebo sa striedavo stretajte u niekoho na záhrade
@anonym_cbc606 predstavte si že my máme značky obytná zóna na dosť uličkách. A musíte tam ísť 20.
Ak naozaj prekrocuje rychlost spravila by som asi video a normalne sla na policiu , vysvetlila situaciu a opytala sa co sa da v takom pripade robit 🤷🏼♀️a nepytala sa na konovi 😂
Mne by to liezlo na nervy každučký deň keď chcem ísť domov, samé deti po ceste a spomaľovať na 20. Je to cesta. S deťmi sa zoberte a choďte na ihrisko alebo sa striedavo stretajte u niekoho na záhrade
@anonym_cbc606 pointa je v tom že my nijak cestu neobmedzujeme, vždy stojíme v takej diaľke že stihneme ustupit úplne v klude ide len o to, že neprispôsobuje cestu okoliu, nepredvída a zjavne ani nereaguje na možné nebezpečenstvo. A nestojíte na ulici každý deň zas, Švéd každý ma dvoj život svoje hobby, deti krúžky, my rodičia svoje veci, počasie atd. Ani teraz tam niesme
@minenkaa ale Nehovor tak hluposti, ty si kde vyrastala? Na dedine je bežne, že keď sú kľudne ulice vždy sa deti stretávajú, my sme hrávali vybíjanu, skákali gumu a kreslili s kriedov, keď to nepoznate tk máte mizerne detstvo…
@ku_uk tak isto sme sa hrávali aj my bedminton, vybíjaná, bicykle, kolobežky..ale rodičia nás učili, že sa musíme vždy vyhnúť autu, vybehli sme na chodník a bývali sme na ulici, kde chodili poväčšine len vodiči čo tam bývali. Nikoho by nikdy nenapadlo hádzať sa pod auto pred deťmi a dávať im takýto absurdný príklad.
Keď šoférujem a vidím dieťa hneď zbystrím, ak mi to premávka dovolí aj automaticky spomalím...
@anonym_cbc606 pointa je v tom že my nijak cestu neobmedzujeme, vždy stojíme v takej diaľke že stihneme ustupit úplne v klude ide len o to, že neprispôsobuje cestu okoliu, nepredvída a zjavne ani nereaguje na možné nebezpečenstvo. A nestojíte na ulici každý deň zas, Švéd každý ma dvoj život svoje hobby, deti krúžky, my rodičia svoje veci, počasie atd. Ani teraz tam niesme
@minenkaa
@anonym_autor
Stačí tam dať značku obytná zóna, a tu máte nasledovne že deti sa môžu hrať na ceste.
Chodci, deti a zvieratá na ceste
Vo všeobecnosti platí, že chodci majú na pohyb používať chodníky, zákon dokonca hovorí o konkrétne pravej strane chodníka. Lenže chodci v obytných zónach majú výnimku a nemusia dodržiavať § 52 cestného zákona. V obytnej zóne môžu chodci používať nielen chodník, ale aj celú šírku vozovky, pričom pred motorovým vozidlami majú chodci vždy prednosť. Na celej šírke vozovky môžu osoby tlačiť detský kočík, hrať sa a vôbec sa voľne pohybovať.
Zároveň platí, že chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. Deti síce poznať zákony nemôžu, mali by však byť poučené rodičmi, že prechádzajúce auto a motorku musia vždy nechať prejsť.
Voľný pohyb domácich zvierat je na ceste zakázaný (§ 57) aj v obytnej zóne, za ich zabezpečenie je zodpovedný ich chovateľ alebo poverená osoba.
@ku_uk tak isto sme sa hrávali aj my bedminton, vybíjaná, bicykle, kolobežky..ale rodičia nás učili, že sa musíme vždy vyhnúť autu, vybehli sme na chodník a bývali sme na ulici, kde chodili poväčšine len vodiči čo tam bývali. Nikoho by nikdy nenapadlo hádzať sa pod auto pred deťmi a dávať im takýto absurdný príklad.
Keď šoférujem a vidím dieťa hneď zbystrím, ak mi to premávka dovolí aj automaticky spomalím...
@anonym_163a9b prečo klameš? Ja som urobila krok k autu nehodila som sa a bola som sama!!!!!!!!!
Inak krásny príklad, kráčať pod auto, aby si skúsila či zastaví. Keď si to bude chcieť overiť aj nejaké dieťa? Ak prekračuje povolené rýchlosť, ktorá v tom úseku je, treba sa sťažovať. Bohužiaľ, to že sa tam deti pravidelne hrajú nemení cestu na ihrisko.
@anonym_163a9b prečo klameš? Ja som urobila krok k autu nehodila som sa a bola som sama!!!!!!!!!
@anonym_autor píšeš v príspevku, že rozmýšľaš, že mu raz skočíš do cesty na svoje riziko, tak neklam Ty !!!
@minenkaa
@anonym_autor
Stačí tam dať značku obytná zóna, a tu máte nasledovne že deti sa môžu hrať na ceste.
Chodci, deti a zvieratá na ceste
Vo všeobecnosti platí, že chodci majú na pohyb používať chodníky, zákon dokonca hovorí o konkrétne pravej strane chodníka. Lenže chodci v obytných zónach majú výnimku a nemusia dodržiavať § 52 cestného zákona. V obytnej zóne môžu chodci používať nielen chodník, ale aj celú šírku vozovky, pričom pred motorovým vozidlami majú chodci vždy prednosť. Na celej šírke vozovky môžu osoby tlačiť detský kočík, hrať sa a vôbec sa voľne pohybovať.
Zároveň platí, že chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. Deti síce poznať zákony nemôžu, mali by však byť poučené rodičmi, že prechádzajúce auto a motorku musia vždy nechať prejsť.
Voľný pohyb domácich zvierat je na ceste zakázaný (§ 57) aj v obytnej zóne, za ich zabezpečenie je zodpovedný ich chovateľ alebo poverená osoba.
@hviezdicka002 ano máš pravdu ,ale toto v tejto situácii nie je obytná zóna
@minenkaa ja to teda neviem a asi ani moji susedia 😃 pri dieťati sa neda stat ani keď ide na odrazadle po chodníku vždy vždy môže ísť 3 metre pred tebou a ak ide nejaký blázon nejdem tu matemactick robiť výpočet za koľko sekúnd on prejde okolo teba kým ty prídeš k dieťati. Ale stačí zapojiť sedliacky rozum že sofer by mal predvídať podľa mna
@anonym_autor tak treba si uznať chybu aj na vašej strane. Je jedno aká je to cesta, je to cesta a cesta je pre autá nie na hranie. Takže každý máte svoj podiel viny v tomto príbehu. Susedia, že idú rýchlejšie než je povolená rýchlosť (aj naozaj idú) a vy, že nechávate deti hrať sa na ceste. Osobne si myslím, že práve to im prekáža. Tiež by mi vadilo, keby som každý deň mala kľučkovať autom okolo malých detí hrajúcich sa na ceste.
za mna je zvlastne dovolit sa hrat dietatu do 3-4 rokov na ceste. rozlisuje to dieta potom, ze tu sme doma tu mozem a tu sme uz v dedine, tu nemozem vybehnut na cestu?
a predpokladam, ze sused vam to robi naschval. asi mu tam tie deti "zavadzaju". mozno sa mu par krat stalo, ze deti nie a nie uhnut, nevsimli si auto, alebo sa ich nedalo obist a on sa "strasne ponahlal domov". tak teraz prida, lebo vie, ze vtedy si davate pozor a beriete deti prec. to ho ale neobhajujem, je to nezodpovedne.
chapem, ze je to "pekne", ked sa deti takto spolu hraju vonku. lenze on by v pripade nestastia isiel maximalne do basy. rodicom dietat by taky trest ale asi nestal zato. neda sa hrat len na jednej strane na chodniku? kreslit na chodniku?
@ku_uk prosimbta a akú zlobu ,pisem uplne bez emócii a vecne
Aj tu sim písala ,že mám decko a preto viem ake je nebezpečne ,aby boli decka na ulici a hrali sa
Stret auta a človeka, vždy ale vždy prehra človek
@minenkaa nepíšeš bez emócií, píšeš absolútne jednostranne a bez zamyslenia sa nad situáciou z pohľadu druhých ľudí. Jedine čo chceš je dokázať, že autorka ničomu nerozumie, dokonca aj klame a vlastne vôbec nevie ako vychovávať deti.
Ten retardér by musel byt potom na každom 5 metre, aby to malo zmysel, lebo ulica je dlha
@anonym_autor my máme retarder aj 30 rýchlosť na ulici (dedina ) a nikto to nedodržiava
Skočiť do cesty je fakt na vlastné riziko 😏 nič to nevyrieši práve naopak
@minenkaa nepíšeš bez emócií, píšeš absolútne jednostranne a bez zamyslenia sa nad situáciou z pohľadu druhých ľudí. Jedine čo chceš je dokázať, že autorka ničomu nerozumie, dokonca aj klame a vlastne vôbec nevie ako vychovávať deti.
@amalka07 ako vies ,že ake emócie nám keď pisem
Ja píšem bez zamyslenia sa aký majú pohľad druhí ľudia?
Naozaj ja ,autorka vydi len seba a sused je zly a pritom on používa tu cestu oprávnene a nie hrajúce sa deti
Tu existuje len jedna strana ,deti sa nemôžu hrať na ceste preto lebo nemajú šancu voči autu ,tam neexistuje ina strana ,auto čo sa dotkne človeka ,vyhráva
Nikde nepíšem o výchove deti ,prečo si domýšľaš
Tak isto nepíšem o žiadnom klamstve
@anonym_autor takto, prva vec, aka je tam znacka? Je nejake obmedzenie rychlosti? Ak nie, je tam 50km/h. Je to obytna zona? Ak ano je tam povolena rychlost 20km/h a chodci maju prednost pred autom.
Z toho by som vychadzala. Lebo ak je tam klasicka 50tka tak sa tam nemaju deti co batolit, kreslit a inak prekazat v plynulosti cestnej premavky.
@minenkaa ja to teda neviem a asi ani moji susedia 😃 pri dieťati sa neda stat ani keď ide na odrazadle po chodníku vždy vždy môže ísť 3 metre pred tebou a ak ide nejaký blázon nejdem tu matemactick robiť výpočet za koľko sekúnd on prejde okolo teba kým ty prídeš k dieťati. Ale stačí zapojiť sedliacky rozum že sofer by mal predvídať podľa mna
@anonym_autor sedliacky rozum v zakone o cestnej premavke nenajdes. To ze vy ste si na nieco zvykli neobstoji.
@anonym_719695 zijeme na dedine, kde niesu ani označenia hladná a vedľajšia cesta 😃 aby sme sa chápali
@anonym_autor tak potom môžu ísť 50-kou a tým pádom tam deti nemajú čo robiť
@anonym_autor ulica patrí v prvom rade autám nie matkám s malými deťmi. Áno, sused vás ohrozuje ale aj vy ohrozujete jeho, keby nejaké dieťa zrazí a objektívne ho nevidí, keďže je malé, budete mať problém všetci. Nemáte záhrady, chodníky, ihriská? Alebo sa aspoň neviete vyhnúť času kedy chodí domov? Môžete dať spomalovač ale to znamená, že zabrzdí pred ním nie na celej ulici. My sme sa tiež hrali na ceste ale to tak okolo desať rokov keď sme už mali rozum a videli sme kedy treba uhnúť. Dovtedy len na chodníku ako všetci ostatní.
@anonym_719695 zijeme na dedine, kde niesu ani označenia hladná a vedľajšia cesta 😃 aby sme sa chápali
@anonym_autor to ze cesta nie je oznacena sa tiez riadi zakonom o cestnej premavke, plati pravidlo pravej ruky. Zaciatok a koniec obce hadam oznaceny mate, tam plati 50tka.
Presne viem akú cca ulicu myslíš. Svokrovci presne tak bývajú na dedine, v slepej ulici, po ktorej prejdú tak 2-3 autá za celý deň (aj to možno niekedy nie), ALE aj za mňa ulica po ktorej môžu ísť autá neslúži na hranie. Stretávať a hrať sa dá aj inde - u niekoho na dvore, niekde na tráve, na lúke, na ihrisku.. Isto máte aj u vás iné možnosti, kde sa môžu hrať... Takže tak. A jasné, že ak sused naozaj jazdí ako blázon, prekračuje rýchlosť apod, tak ideálne riešiť aj jeho, ale skrátka ten argument "deti sa tu hrajú" za mňa proste nie.
@anonym_cbc606 predstavte si že my máme značky obytná zóna na dosť uličkách. A musíte tam ísť 20.
@anonym_e1f798 takisto, byvam na dedine, mame znacky obytna zona, 20km/h a chodec ma prednost. OK
Akurat ze ti co si to vydupali sa zacinaju krutit lebo deti im vyradtli a v obytnej zone mozes zaparkovat len na vyznacenom mieste a obec sa zrazu spamatala ze by odtial mohli kvapnut peniaze tak zacala ludi pokutovat. A ludom co si roky takto zvykli pred domami parkovat sa to nepaci lebo "ved vzdy sme takto parkovali" 😃
@anonym_bee6b0 koli čomu ,čo zle robi sused
@minenkaa a ty sa nauč už konečne dávať otázniky keď sa pýtaš. Učili sme sa to ešte na základnej, pamätáš?
@anonym_98d82d si chlap alebo zena?
@minenkaa no vidíš, takto sa to robí
@anonym_autor prečo inak môžte byt vy na ceste a sused nemožnoze tu cestu využívať ako on chce a ešte je vlastne aj pre auta ,takže on nerobí nič zle
@minenkaa akože nerobí nič zle? Ja si nedovolím ísť viac ako 30 v obytnej zóne popred paneláky, kde sa ani žiadne deti na ceste nehrajú, cesta je normálne prejazdná a tu idiot ide viac ako 50 po slepej uličke, ktorú využívajú len majitelia danej lokality? Kreten je to, aj keby sa tam tie deti nehrali, tak neexistuje takto jazdiť.
@minenkaa akože nerobí nič zle? Ja si nedovolím ísť viac ako 30 v obytnej zóne popred paneláky, kde sa ani žiadne deti na ceste nehrajú, cesta je normálne prejazdná a tu idiot ide viac ako 50 po slepej uličke, ktorú využívajú len majitelia danej lokality? Kreten je to, aj keby sa tam tie deti nehrali, tak neexistuje takto jazdiť.
@anonym_439b53 už tu bolo viac krát spomenuté ,obytná zóna tam nie je a idiot nejde viac ako 50
Tu treba ohľaduplnosť na oboch stranách. Vodič musí dodržiavať predpísanú rýchlosť žiadajte dat 30 km/ h a deti sa nemajú hrať na ceste. Čiže okamžite na chodník, ked uvidíte či začujete auto. Bežne sme sa hrávali na ulici, dnes sa tiež tak pred nami hrávajú deti. Ale akonáhle vidíme auto, všetci na chodník a zostať stáť.
Uvedom si, že katastrofa sa môže stať i pri tej 30 km rýchlosti.

@minenkaa ja by som povedala, že tiež ty. Si bezdetna podľa mna, preto to tak necitlivo vnímaš
@ku_uk prosimbta a akú zlobu ,pisem uplne bez emócii a vecne
Aj tu sim písala ,že mám decko a preto viem ake je nebezpečne ,aby boli decka na ulici a hrali sa
Stret auta a človeka, vždy ale vždy prehra človek