icon

Ako riešiť nezodpovedných susedov na ulici?

Včera o 15:06

Bývame v slepej ulicke, na ulici sú same malé deti(1-6r) poobede sa tu hrajú, kreslia si a bicykluju. Vždy keď idu domov susedia z konca ulice začnú turovat a preletia okolo nás, vždy sme ako dospele osoby pri detoch, ale raz za stalo, ze jednému z deti sa rozkotúľala lopta a keby ho nechytí za golier otec skoci rovno pod auto ktore preletelo(susedove) Na konci ulici byva bezdetný pár, ktorý ide ozaj rychlo, výzva ani prosba,aby sli pomalsie nepomáha, čo by ste robili ďalej? Sú to sekundy kým preletia, pretože id zastáčky hneď šliapnu na plyn a je ti nebezpečne. Rozmýšľala dom, že mu raz skocim do cesty ja, na moje riziko, tak keď sa približoval urobila som veľký krok do cesty ako by zareagoval, a on normálne pokračoval ďalej ani sa nesnažím zabrzdiť. Ide z neho strach

Strana
z4
anonym_a6c9f1
Včera o 17:01

samozrejme ze retarder to vyriesi.. ak ide od krizovatky, neda sa hned na zaciatku ulice ale o par metrov... a poriadny... a ak treba tak vyssie aj dalsi, podla dlzky ulice. Rovnako oznacit sa da aj ulica znackou pozor deti a pod.. na obci by vam mali vediet poradit, myslim, ze sa to potom riesi aj s policiou dopravnou, ci s kym. Znacenie totiz riesi policia. Ale teda naj by bolo keby nejaky oteckovia si to isli s nimi aj vybavit, najlpesie davat pozor na deti a rovno ich zastavit ked letia a vysvetlit im to raz dva, ze sa tam hravaju deti atd... retarder ich bude obmedzoat viac. Inak mame podobnych v ulici :DD nechapem co sa uz tych poslednych par metrov musia tolko nahanat.. nam tu zase prášia neskutočne, lebo nie je vyasfaltovana cesta, ale musia v kazdom pripade turovat hole kopcom

motylik2559
Včera o 17:02
@anonym_autor

@minenkaa ja to teda neviem a asi ani moji susedia 😃 pri dieťati sa neda stat ani keď ide na odrazadle po chodníku vždy vždy môže ísť 3 metre pred tebou a ak ide nejaký blázon nejdem tu matemactick robiť výpočet za koľko sekúnd on prejde okolo teba kým ty prídeš k dieťati. Ale stačí zapojiť sedliacky rozum že sofer by mal predvídať podľa mna

@anonym_autor Ahoj, mna len tak napadlo, vies po jednej stranke chapem vas, ze je to slepa ulica, deti sa hraju z viacerích rodin, ALE co ak aj prave tymto susedom co jazdia ako sialení (co by rozhodne nemali) lezie uz na nervy a dosla aj posledna kvapka nadtym,ze sa tam vase deti hraju a zakazdym musia davat pozor, ci tam nejake dieta je a cakat kym deti uhnu atd? Viem to pochopit aj z vasej strany,ale aj z ich strany, lebo kludne im mohla pretiect trpezlivost. Nezastavam sa ich a ani ich sialenej jazdy, ale ocividne tiez maju toho plne zuby...dedina nededina.

anonym_412efa
Včera o 17:05
@anonym_autor

@anonym_e1f798 👏👏👏 lepšie by som to nenapisala. Keď sú všetci jak zamindrakovana minenkaa, tak ja sa ani nečudujem, že svet ide tam kam ide. Ľudská zloba v priamom prenose tento príspevok

@anonym_autor Potom sa nesťažuj keď ti decko zrazi auto ak nevieš že deti na cestu nepatria. ziadas si o to

anonym_6274e0
Včera o 17:05
@anonym_autor

@anonym_354255 tak poviem susedom teda, že skoncilo sa stretávanie na ulici a deti budú už len doma pozatvarane 😃 my mame napríklad dom so zahrafoi, ale susedia oproti byvaju v bytovom dome, preto trávia čas na ulici s detmi 😊

@anonym_autor Ty ries svoje deti, naco chces organizovat susedove? Akoze "poviem susedom", naco a co chces hovorit? Toto mi hlava neberie. Ked mas zahradu, drz svoje deti v bezpeci, nech sa hraju tam. Ak chces aby sa hrali aj so susedovymi z bytovky, pozvi ich k vam na zahradu. 🙂

A to teraz nemyslim v zlom. My mame podobnu situaciu ako popisujes. Kde-tu si jeden pan doktorko na bavoraku chodi rychlejsie, nez by mal... Ale priznam sa, ze napriek tomu, ze byvame v slepej ulici kde nikto okrem nasich naozaj par rodinnych domov nechodi (rovnaka situacia ako vasa, mala dedina, par km za velkym krajskym mestom, bez znacenia, par novych ulci s domami), nikdy som nemala potrebu nechat decka hrat na ulici. Bud sa hrame v zahrade, alebo ak chceme nech lietaju mimo zahrady, sadneme do auta a ideme na miesta na to urcene 😊 A ak chcem aby sa hrali a behali so susedovymi, tak sa ide do dvora - preco nie? Najma ak by som vedela ze tam niekto zvykne nebezpecne chodit na aute, ani by mi nenapadlo riesit nieco ine.

Co sa tyka riesenia - urcite aj pomimo toho (ze drzis deti v bezpeci) tak retarder, jednoznacne. Riesili sme nieco podobne. Ale u nas zabral dohovor.

A Tvoj skok do cesty pod auto iduce 70tkou nekomentujem - to je cin na urovni 3 rocneho dietata, ved by som sa hanbila toto dovadzat, nebodaj este popri inych ludoch a detoch, to naozaj nieee 🙂

letfenixa
Včera o 17:17
@anonym_autor

@anonym_354255 toto nieje bežná cesta označená, je ti slepá ulička, bez čiar, kde prejde len jedno auto nie frekventovaná ulica

@anonym_autor stále je to ulica, deti sa tam nemajú čo hrať. Samozrejme sused má dodržiavať rýchlosť.

viestta
Včera o 17:33
@anonym_autor

@anonym_163a9b však to ovládajú, ale keď zijes na dedine a v slepej ulicke kde idu všetci domov 30 preco sa nájdu vždy nejakí ľudia, čo prejdu okolo 2 ročného dieťaťa 70tkou bez povšimnutia. Sofer ma aj predvídať, že auto je zbraň

@anonym_autor poziadat obec, ci nie je mozna instalacia dopravnej znacky Obytna zona, pripadne instalaciu retarderov

anonym_cbc606
Včera o 17:56
@anonym_e1f798

@anonym_cbc606 predstavte si že my máme značky obytná zóna na dosť uličkách. A musíte tam ísť 20.

@anonym_e1f798 samozrejme že sú. Ale tam kde býva autorka nič také nie je. Preto by mi vadilo aj správanie tých rodičov. Rozťahujú sa po celej ulici a ako píše že tam prejde 10 áut za deň - to je taký problém uhnúť sa z tej cesty het keď sused chce prejsť autom domov? Raz do dňa? Radšej sa mu hodí pod auto 🤣 psycho

anonym_cbc606
Včera o 18:00
@anonym_autor

@anonym_cbc606 pointa je v tom že my nijak cestu neobmedzujeme, vždy stojíme v takej diaľke že stihneme ustupit úplne v klude ide len o to, že neprispôsobuje cestu okoliu, nepredvída a zjavne ani nereaguje na možné nebezpečenstvo. A nestojíte na ulici každý deň zas, Švéd každý ma dvoj život svoje hobby, deti krúžky, my rodičia svoje veci, počasie atd. Ani teraz tam niesme

@anonym_autor veď keď ste na kraji a cestu neobmedzujete prečo máte problém že po ceste ide auto. Na modrom koniku aj tak nič nevyriešite. Keď vám vadí predpísaná rýchlosť 50 treba to riešiť na úradoch nech vám tam znížia

anonym_cbc606
Včera o 18:02
@citronove_koliesko

@anonym_e1f798 takisto, byvam na dedine, mame znacky obytna zona, 20km/h a chodec ma prednost. OK
Akurat ze ti co si to vydupali sa zacinaju krutit lebo deti im vyradtli a v obytnej zone mozes zaparkovat len na vyznacenom mieste a obec sa zrazu spamatala ze by odtial mohli kvapnut peniaze tak zacala ludi pokutovat. A ludom co si roky takto zvykli pred domami parkovat sa to nepaci lebo "ved vzdy sme takto parkovali" 😃

@citronove_koliesko 🤣 tak toto je gól

anonym_59288c
Včera o 18:10
@nelca84

@anonym_autor tak treba si uznať chybu aj na vašej strane. Je jedno aká je to cesta, je to cesta a cesta je pre autá nie na hranie. Takže každý máte svoj podiel viny v tomto príbehu. Susedia, že idú rýchlejšie než je povolená rýchlosť (aj naozaj idú) a vy, že nechávate deti hrať sa na ceste. Osobne si myslím, že práve to im prekáža. Tiež by mi vadilo, keby som každý deň mala kľučkovať autom okolo malých detí hrajúcich sa na ceste.

@nelca84 pred pár rokmi som bývala v jednej dedine. V lete to bolo obľúbené miesto mládeže kvôli vodnej nádrži. Asi 2 km cesta kde je povolená rýchlosť 90tka bola obmedzovaná návštevníkmi, pretože z toho mali "pešiu zónu". Nechápali, že je to hlavná cesta medzi dedinami, aby sa človek dostal do práce, z práce a pod. Takže sa presne viem vcítiť do role Vašich susedov, ktorí musia dávať pozor aby sa niečo nestalo keď sa tam hrajú Vaše deti. Tou rýchlou jazdou ( aj keď pochybujem, že by to bolo až 70tka) sa Vám možno snažia niečo naznačiť..

anonym_7ba58f
Včera o 18:11
@anonym_autor

@ku_uk akože popravde aj mne doslo ľúto tých ľudí, že nepoznajú detstvo na ulici 🥺 akože to, že si každý predstavil frekventovanú ulicu v Bratislave kde sú semafory mi teochu nedáva zmysel😃 ale snad by mohli mat predstavivosť a predstaviť si úzku ulicu na jedno auto, slepú na mi i dedine na Záhorí kde prejde tak 10aut za deň😃😃😃😃

@anonym_autor aj v BA sú slepé uličky kde sa deti hrajú pred domom, my tak máme, ale čo pozorujem dosť ľudí je na deti alergických aj mladých aj starých, všetko im vadí, jeden retardér to nevyrieši a viac aj vám by prekážalo, bohužiaľ doba sa zmenila ja by som radšej s tými detmi našla iné miesto, lebo nešťsanie sa stane rýchlo

anonym_59288c
Včera o 18:18

@anonym_autor len tak mimochodom, nepríde Ti, že tí nezodpovední susedia ste Vy rodičia?

anonym_a76006
Včera o 18:29

@anonym_autor
Si nevsimaj tych sprostych zavistlivych komentarov , aj u nas v slepej ulici sa deti hraju aj korculu mame na ulici aj basketbalovy kos, teraz su hokejove branky odtiahnute.
Tolko puritanov typicky MK

anonym_a76006
Včera o 18:33
@anonym_a76006

@anonym_autor
Si nevsimaj tych sprostych zavistlivych komentarov , aj u nas v slepej ulici sa deti hraju aj korculu mame na ulici aj basketbalovy kos, teraz su hokejove branky odtiahnute.

@anonym_a76006
Este som zabudol ked som ja vyrastal natahali sme hadice od susedov pokradli tehly a spravili klzisko 😄

anonym_4676f6
Včera o 18:46

Sama píšeš, že je to nebezpečné a ajtak silou mocou vystavujete deti riziku... a bez ohľadu kto ma alebo nemá pravdu 🫣

anonym_7ba58f
Včera o 19:02

keď ulica na dedine nemá značku obytnej zóny, deti by sa mali hrať výhradne na dvore, športovom ihrisku alebo mimo vozovky. V prípade nehody na neoznačenej ceste by niesli zodpovednosť rodičia za zanedbanie dohľadu. Pokiaľ je vaša ulica pokojná a ideálna na hry, môžete na obecnom úrade podať žiadosť o jej oficiálne preklasifikovanie na obytnú zónu

bjnr
Včera o 19:02

Toto je nesmierne vyčerpávajúca situácia. Strach o deti kombinovaný s absolútnou bezmocnosťou voči niekomu, kto ignoruje základnú ľudskú slušnosť a bezpečnosť, je koktail, ktorý v človeku okamžite spúšťa obranný režim „bojuj alebo uteč“. Z vášho opisu je však zrejmé, že ste sa nevedomky chytili do nebezpečného psychologického vzorca: keď zlyháva vonkajšia kontrola (susedova ohľaduplnosť), preberáte na seba obetný imperatív. Keď zlyháva dohoda, slušnosť aj prosby, musíte okamžite opustiť rovinu osobnej konfrontácie na ulici. Pokusy o hrdinstvo alebo skákanie do cesty nikam nevedú. Bezdetný sused nereaguje na emócie ani na detský plač. Reagovať však bude musieť na systém a dôkazy. Investujte s ostatnými rodičmi do spoločnej bezpečnostnej kamery namierenej na ulicu (v súlade s legislatívou) alebo začnite jeho prejazdy systematicky nahrávať na telefón. odajte spoločné písomné oznámenie na políciu za všeobecné ohrozovanie alebo priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Požiadajte na obecnom/mestskom úrade o inštaláciu retardéra (spomaľovacieho prahu) priamo na vašu ulicu. Ak by ste na chvíľu prestali premýšľať nad tým, ako prinútiť vodiča zmeniť sa, a zamerali sa len na to, čo môžete ovplyvniť vy, aký by bol váš prvý krok? Niekedy práve vtedy, keď prestaneme bojovať s niečím, čo nemáme vo svojich rukách, získame späť silu urobiť to, čo skutočne môže priniesť zmenu.

anonym_7ba58f
Včera o 19:06
@anonym_autor

@anonym_354255 toto nieje bežná cesta označená, je ti slepá ulička, bez čiar, kde prejde len jedno auto nie frekventovaná ulica

@anonym_autorpodľa slovenského Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. sú hry detí na ceste dovolené výhradne v obytnej zóne. Samotný fakt, že ide o slepú ulicu na dedine s nízkou premávkou, na tomto zákaze nič nemení.

anonym_b65cfe
Včera o 19:07
@anonym_autor

@anonym_bee6b0 tak ja nechápem preco ti komentujú takí, ktorí tak nežili. Zjavne nevedia poradit

@anonym_autor tu oredsa nejde o to žili, nežili, tu ide o praavidlá, a ty ich dodržiavanie zjavne nechápeš a stále si ideš svoje🤦‍♀️

svetlonos
Včera o 19:08
@anonym_autor

@anonym_163a9b však to ovládajú, ale keď zijes na dedine a v slepej ulicke kde idu všetci domov 30 preco sa nájdu vždy nejakí ľudia, čo prejdu okolo 2 ročného dieťaťa 70tkou bez povšimnutia. Sofer ma aj predvídať, že auto je zbraň

@anonym_autor
Ako prepáč ale dvojrocne ani iné malé dieťa nech hrať sa na ceste! Dedina nededina veď je to na hlavu. Nám postavili ihrisko tak debilno. Tiež pri ceste vedúcej k panelákom. Veru decká vybehnú na cestu a sú zo sekundy, ale na tej ceste sa ich nenechám hrať. Tiež je to jednosmerky a 30tka - teoreticky....
Predpokladám, že tam prestanem chodiť, keďže najmenšia objavila čaro utekania na tú cestu 🫤.
Nemáte dedinské ihrisko? Alebo sa stretnite raz tam raz u iného na dvore a problém vybavený.

anonym_7ba58f
Včera o 19:10
@anonym_a76006

@anonym_autor

@anonym_a76006 nepíš tu o závisti keď môže ísť o život dieťaťa, je na to riešenie a to vybaviť to ako obytnú zónu píšu tu o tom viacerí a potom to bude na vysoké percento bezpečné

betulinka1
Včera o 19:16

@anonym_autor som uplne šokovaná s niektorych komentarov. Akoze deti maju byt doma na dvore lebo niekto je padnuty na hlavu a jazdi rychlo 🙈🙈🙈 už vôbec nechápem niektore ženy. Autorka prosim ta normalne za starostom alebo sa popytajte susedov, kto ma kde znameho policajta a treba tam spravit obytnú zónu a retardér. Urcite by som riesila debila aj keby sa mi deti vonku nehrali. Lebo nahoda je blbec a aj vybehnutie dietata z brány na biku alebo korčuliach sa moze stat nešťastie.

ivana11155
Včera o 19:27

@anonym_autor byvame tiez na 5akejto ulici. Ja vyslovene neznasam ked rodicia sa rozpravaju a deti nechaju nech sa na ceste hraju. Ved tie deti treba ucit, ze je to cesta a ide auto. U nas presne naopak sa stalo ako ty chces, stazovali sa policajtom ti, co im tie deti na ceste vadili a je pokoj.

anonym_6274e0
Včera o 21:47
@betulinka1

@anonym_autor som uplne šokovaná s niektorych komentarov. Akoze deti maju byt doma na dvore lebo niekto je padnuty na hlavu a jazdi rychlo 🙈🙈🙈 už vôbec nechápem niektore ženy. Autorka prosim ta normalne za starostom alebo sa popytajte susedov, kto ma kde znameho policajta a treba tam spravit obytnú zónu a retardér. Urcite by som riesila debila aj keby sa mi deti vonku nehrali. Lebo nahoda je blbec a aj vybehnutie dietata z brány na biku alebo korčuliach sa moze stat nešťastie.

@betulinka1 nahoda je sice blbec a dieta Ti vybehne v sekunde aj z branicky, no tu je to o inom.
Vedome nechavanie malych deciek hrat sa na ulici (ked vnimam ze je tam sused co jazdi vyslovene nebezpecne), aj ked mam dvor, toto nie je ziadna mozna "nahoda blbec" ale vedome a dobrovolne koledovanie si o problem: "dovtedy sa chodi s dzbanom po vodu, kym sa nerozbije"... Dovtedy budeme deti nechavat na ulici sa hrat aj ked tam sused jazdi rychlo a zbesilo, az kym sa nestane nestastie. Ktore NEBOLO nutne.

betulinka1
Včera o 22:09
@anonym_6274e0

@betulinka1 nahoda je sice blbec a dieta Ti vybehne v sekunde aj z branicky, no tu je to o inom.
Vedome nechavanie malych deciek hrat sa na ulici (ked vnimam ze je tam sused co jazdi vyslovene nebezpecne), aj ked mam dvor, toto nie je ziadna mozna "nahoda blbec" ale vedome a dobrovolne koledovanie si o problem: "dovtedy sa chodi s dzbanom po vodu, kym sa nerozbije"... Dovtedy budeme deti nechavat na ulici sa hrat aj ked tam sused jazdi rychlo a zbesilo, az kym sa nestane nestastie. Ktore NEBOLO nutne.

@anonym_6274e0 vsetky deti mame na ulici od malych po velke a myslim, ze su tam aj 2-3 rocne so starsimi súrodencami . Sme uzatvorena svrt. Je to uplne normalne, ze deti su vonku, korcule, bicykle, kolobezky, naháňačky. A Ano sem tam sa museli robit poriadky s nejakymi nájomcami co ich tam mali majitelia. Ale nastastie mali tolko chochmesu, ze sa prispôsobili komunite. Vsetky deti utekajú na kraj, ked počujú auto. Ale to nestaci. Tak ako sa ucia deti ist na kraj, tak maju vodiči v komunite respektovat deti a ist pomali. Neviem, ci si niekedy zazila ako to funguje na takych miestach, kde su deti vonku a nie len za PC a telke. Bezne vidim tabule v roznych novych štvrtiach, ze pozor behaju tu deti. Co spravis?! Hadam pojdes pomalšie. Ci??? Uz naozaj tolerancia vymrela aby proste sused spomalil na koniec ulice?! Aj on raz mozno bude mat deti.

sisaka
Včera o 22:40

Za starých čias sme sa ako deti bežne hrávali na dedine na ulici. Keď išlo auto, tak sme odtiahli bránky, ustúpili z cesty a auto prešlo. To boli časy, keď ľudia neleteli po dedine 70km/h a tak strašne sa neponahľali, že nedokázali počkať pár sekúnd, kým sa deti spracú z cesty.
Ja mám šťastie, že u nás v našej komunite, tu kde žijem, to stále takto funguje a to žijem v meste.
V komunite máme 40 km/h a autá chodia často aj pomalšie, lebo deti sa hrajú aj na ulici. Bicyklujú sa, behajú na skateboardoch, korčuliach, hrajú sa basketbal pri dome, v zime hokej aj s bránkami, jednoducho vodiči počkajú kým to deti spracú, alebo sa uhnú a pokračujú ďalej. U nas dostať aj takú prenosnú “značku”, ktorá označí, že pred vami sú na ceste deti, ale na Slovensku by to asi neprešlo a autá by to ignorovali. Tá netolerancia a sebestrednosť, keď to tu čítam, je až zarážajúca.

anonym_18a964
Včera o 23:01

Ako sorry, ale je to je ulica po ktorej chodia autá. Nie je to detské ihrisko. Je úplne jedno, či tam prejde 1 auto za rok, alebo 2-3 za deň. Ulica nieje ihrisko a to, že vy ste partia susedov s deťmi, to nemení. Cesta nieje ihrisko. Sused má chodiť povolenou rychlosťou a deti sa majú hrať na ihrisku, záhrade. To, že susedia nemaju zahradu nieje problem suseda na aute. Mate zahradu vy, nech sa hraju tam. Určite mate luku, ihrisko. Keď pride zachranka, hasiči , tak urcite nebudu predvidat deti na ulici lebo je slepá.
U nás tak na sídlisku tiež v slepej ulici zrazil chlap dieta , vážne mu poškodil ruku, bral ho vrtulnik. Vodič šiel normalnou rychlostou, dieta mu skočilo pod auto, ked mu usla lopta, lebo ved slepá ulička, deti nonstop pred panelakom. Dieta ma dozivotne nasledky. Vodic nič neporušil. Naštastie to zaznamenala kamera. Rodičia kecali na lavičke a pili kávu.

Strana
z4