icon

Ako sa vysporiadať s voľne pobiehajúcimi psami na sídlisku?

8. aug 2026

Ahojte, uz neviem ako dalej. Byvame s mojou rodinou v meste. Je uz neunosne kolko je tu psov a ako s nimi majitelia chodia navolno. Kazdy tyzden riesime, ze nejaky pes vybehne na moje dieta. Velkych psov maju vacsinou majitelia na voditku, ale s malymi chodia na volno, lebo ved su mali. Kazdy tyzden riesime, ze ideme po chodniku a zrazu k nam sprintuje nejaky pes a brese...ja za ruku drzim maleho a psa len nejak s nohou odhanam. Uz na to nemam nervy. Dnes zase na nas vybehol pes, ked sme isli od auta k panelaku. Dupala som na neho, kricala, ale nevedela som ho odohnat, vrcal a brechal. Manzel isiel za nami, pribehol a psa odkopol, lebo nas chcel ochranit. Zrazu pribehol majitel a sotil do muza, ze ako si dovolil kopnut do jeho psa. Skoro sa pobili, stale sa trasiem. Vravim majitelovi, ze ma mat psa na voditku, ale on nic...ze on len do auta isiel, ze naco voditko. Hadka neskutocna...ja uz neviem. Kazdy majitel psa argumentuje, ze on svojho psa pozna a nikomu nic neurobi. Ale ked ten pes na nas vybehne, tak majitel len pozera alebo kedy nekedy vyjde spozna rohu...ani raz sa nestalo, aby v tejto sotuacii majitel psa privolal a vsetko v pohode..proste nic...a ked im manzel vynada, tak vyskakuju. Ja uz neviem ako toto riesit. Dajte napady.

anonym_34e877
8. aug 2026

@anonym_autor obec a staznost, mestska policia, policia, natocit si to co sa deje na mobil, aj s reakciou majitela (ak to v tom momente zvladas), nechodit sama von. U nas to pomohlo aspon trochu, aj krik a mobil v ruke dokazali prebrat majitela k reakcii.
Su to aj tulave psi ?

autor
8. aug 2026
@anonym_18e977

@anonym_autor policajtov volať
Dokonca poznám sídliskovy prípad,ked sam policajt zneškodnil psa,bolo to dávno

@anonym_18e977 Manzel isiel volat, ale ja som ho prehovorila, ze nech nevola. Chcela som to nejak ukludnit celu situaciu, co sa mi aj podarilo, len sama sa teraz neviem ukludnit.

anonym_b44e7c
8. aug 2026
@anonym_4d3d40

@anonym_b44e7c a co teda mala spravit?

@anonym_4d3d40 ja by som sa zohla a prihovorila sa. Už keď začne vrtieť chvostikom, nechám ovoňať ruku. Hlavne sa hneď nesnažiť pohladkať. To vidím aj na mojom, je priateľský, ale keď na neho chce siahnuť cudzí človek bez toho aby sa nechal vyňuchať, tak sa zľakne a má tendenciu aj zaštekať. Lenže to je presne tým, že človek nevie správne reagovať. Ja sa prihovorim každému psovi v mojej blizkosti a nikdy, naozaj nikdy mi žiaden žiadne zranenie nespôsobil. Všetko je to v hlave.

autor
8. aug 2026
@anonym_34e877

@anonym_autor obec a staznost, mestska policia, policia, natocit si to co sa deje na mobil, aj s reakciou majitela (ak to v tom momente zvladas), nechodit sama von. U nas to pomohlo aspon trochu, aj krik a mobil v ruke dokazali prebrat majitela k reakcii.
Su to aj tulave psi ?

@anonym_34e877 Chcem dat podnet na mestsku cast, vraj mozu nariadit VZNkom zakaz volneho pohybu psov, to by pomohlo. Skusim zistit ci sa da aj na policiu. Oni skacu do mojho syna. Ja ked idem sama, tak v pohode.

anonym_4d3d40
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@anonym_4d3d40 ja by som sa zohla a prihovorila sa. Už keď začne vrtieť chvostikom, nechám ovoňať ruku. Hlavne sa hneď nesnažiť pohladkať. To vidím aj na mojom, je priateľský, ale keď na neho chce siahnuť cudzí človek bez toho aby sa nechal vyňuchať, tak sa zľakne a má tendenciu aj zaštekať. Lenže to je presne tým, že človek nevie správne reagovať. Ja sa prihovorim každému psovi v mojej blizkosti a nikdy, naozaj nikdy mi žiaden žiadne zranenie nespôsobil. Všetko je to v hlave.

@anonym_b44e7c lenze vies, ja ani nikto iny nie je povinny mat nastudovane ako sa spravat k psovi. Zato majitel je povinny si psa zabezpecit. A ked mam pri sebe male dieta a vidim, ze na nas bezi pes, tak v prvom rade chranim dieta a nesnazim sa silou mocou psa presvedcit aby bol priatelsky. A nie nemam zaujem ani aby ma cudzi pes onuchaval. Proste majitel ho ma mat pod kontrolou a nema ho nechat len tak bez voditka pobehovat.

anonym_dbb41e
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@anonym_b44e7c ehm, tak to si este nezazila psa, ktory na teba ide vyslovene utocit. Ja milujem zvierata, viem, ako sa k nim spravat, ako sa spravat, ak je cudzi pes navolno. Ano, ak vidim, ze pes ide ku mne len zo zvedavosti, tiez sa prihovorim, tiez dam ruku onuchat a potom sme kamarati. Ale niektori psi idu vyslovene utocit. Bohuzial, je to tak, uz sa mi stalo viackrat, ze mi pes vybehol na dieta so zurivostou a umyslom uhryznut. Pritom moje dieta nijako neprovokovalo. V takej chvili sa mi spusti obranny mechanizmus a chranim dieta. Takze ak je to potrebne, aj kopnem. Zatial som kopla len raz v zivote a citila som sa hrozne, ale viem, ze som urobila spravnu vec. Je smutne, ze dnes ma psa uz akykolvek bezmozgovec a vsimam si, ze plati umera, cim vacsi blbec, tym narocnejsie plemeno na vychovu vlastni. Takze je jasne, ze ak ma majitel problem sam so sebou, nebude vediet vychovat ani psa. A o nejakom respekte k okoliu, ze by mohol mat psa na voditku, tak o tom mozeme iba snivat...

autor
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@anonym_b44e7c Skusali sme to. Viem, co myslis. Po tom, ako maleho par psov nahanalo, tak som povedala dost a ze prave naopak, ideme najst cestu. Suseda ma fenku, ktora nas pozna, stale ju vyhladkam na chodbe. Vonku stretla mojho manzela so synom, manzel ju vyhladkal a hovori malemu, ze nechaj nech ta ovonia a mozes pohladkat, ze to je psik, co pri nas byva, nemusis sa bat...a pes ho kusol. Suseda hotova bola, ze preco to spravil ten pes...tiez nechapala. Ale ano, ja chapem, kam tym mieris. Aj ja to tak chcem. Len tazko to dosiahnut, ked malemu stale hovorim, ze nemusi sa bat, ze to je len psik, ze len brese, ked potom sa stane toto, co dnes. My sme prechadzali od auta cez cestu, cez chodnik k nasmu bloku, mali sme plne ruky a ked sme prechadzali okolo ineho panelaku, tak akurat z neho vychadzal ten pan so psom a pes sa na nas vyrutil. Tam nebol priestor sa prihovorit ku psovi alebo ho hladkat..on vybehol z bloku a rovno do nas.

motylik2559
8. aug 2026
@mandzula

Autorka, na jednej strane ta chapem, aj mne ako psickarovi lezu mnohi ini psickari na nervy, no na druhej sa mi zda zvlastne, ze kazdy tyzden na vas nejaky pes vybehne. Zijem v BA na sidlisku, kde su ludia a psy pomaly 1:1, so psom som vonku hodiny denne, stretavame desiatky ludi a psov a ja osobne som veru nebola svedkom toho, ze by pes na niekoho agresivne vybehol. Skor to byva tak, ze sa naradostene rozbehne a ma smolu na cloveka, ktoremu to je neprijemne, lebo psy nemusi. Netvrdim, ze nehovoris pravdu, len sa mi to na zaklade mojich skusenosti zda zvlastne.

@mandzula Presne, tiez zijem v BA na sidlisku, dokonca mame za domom velky park, kde sa vencia psy a aj deti je tam vela, lebo su tam dve ihriska. Denne sa tadial prechadzam s mojim psom a este ani raz som nevidela takyto incident. Ano skor takto ustekane pribehne maly pes - ale ku psovi, este som nevidela, aby takto nevrle bezal za dietatom a to tak tych deti je dost a aj malych psov. Za psom som to uz videla, ale za dietatom este nie. A tiez sa mi zda pritiahnute za vlasy, aby sa to dialo na tyzdennej baze. A to tam su male psy od maltezakov, cez civavy, yorkov, jazvecikov, pudlov...s niektorymi sa aj poznam. Velkych maju na vodzke. Ja mojho tiez vzdy na vodzke. Ano aj mne sa stalo, ze k nam so stekotom dobehol maly pes, ale preto,ze som sama isla so psom. Neraz som tam bola aj s kamoskou a jej malymi detmi, prehanali sa tam na malych bicykloch a ani raz po nich nevybehol pes, ani ked boli bez bike-u a ani na ine deti tam. Mozno to ma ozaj autorka v sebe tu nahromadenu negativnu energiu uz ked vidi maleho psa, ale podvedome, a ten pes to vyciti, bohvie...Minule jeden cvicitel psov povedal, ze psy vedia takuto negativnu energiu z cloveka vycitit aj na niekolko metrov...tak mozno je na tom nieco.

wolf_
8. aug 2026

V prvom rade chýba informácia, či v danej lokalite máte vyznačený zákaz voľného pohybu psa... kedže v drvivej väčšine prípadov pes podľa zákona na voľno môže byť.. ale rovnako podľa toho istého zákona nesmie útočiť alebo iným spôsobom ohrozovať.. čo sa žiaľ ťažšie dokazuje. Ale ak ohrozuje tak v pohode natočiť na mobil a riešiť s políciou. Aj keď v tých situáciách (poznám to) posledné na čo myslíš je natáčať to.. Ja už som xkrát normálne uvažovala, že si kúpim go pro a budem si natáčať stále všetko. Ale je to na hlavu, že kvôli nezodpovedným, aby človek toto riešil... V každom prípade ja odporúčam presne dupnúť, ráznym hlasom "nie!/choď preč!", krok proti nemu apod.. A čo najviac zachovať pokoj, nerobiť to v panike, v strachu, ale skôr pokojne a rázne. A kľudne aj nohou odsunúť, primerane kopnúť, nech sa durdia na to ľudia koľko chcú. A ja preistotu nosím aj kaser - kvôli psom a prípadne aj na obranu kvôli nasrdeným majiteľom následne. Odporúča sa aj paralýzer (niektorých psov už len ten praskajúci zvuk vie odradiť) alebo stlačený vzduch... Ja bez nejakej obrannej pomôcky nechodím 🤷‍♀️ Aspoň pre pokoj v duši....

wolf_
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

A tí čo píšete, že by sa autorka mala naučiť správať k psom apod... @anonym_b44e7c a iní.. prečo? Ja mám psa a hlavne kynológia, etológia psov, atď je moja vášeň. A fakt nechapém prečo by sa autorka mala zohýbať a nechať sa oňuchávať a neviem čo. Mimochodom, vôbec netreba dať psovi oňuchať ruku, v podstate je to tak trochu blbosť 🙂 Ale hlavne.. Čo má autorka napr s mojim psom? V prvom rade by sa mali majitelia naučiť, že ich pes nemá čo chodiť za cudzími. To je celé. Ja sa tiež nemienim kamoškovať s cudzími psami ak ja, môj pes, moje dieťa atď nemám/e záujem o kontakt. Prečo by som mala?

anonym_b44e7c
8. aug 2026
@wolf_

A tí čo píšete, že by sa autorka mala naučiť správať k psom apod... @anonym_b44e7c a iní.. prečo? Ja mám psa a hlavne kynológia, etológia psov, atď je moja vášeň. A fakt nechapém prečo by sa autorka mala zohýbať a nechať sa oňuchávať a neviem čo. Mimochodom, vôbec netreba dať psovi oňuchať ruku, v podstate je to tak trochu blbosť 🙂 Ale hlavne.. Čo má autorka napr s mojim psom? V prvom rade by sa mali majitelia naučiť, že ich pes nemá čo chodiť za cudzími. To je celé. Ja sa tiež nemienim kamoškovať s cudzími psami ak ja, môj pes, moje dieťa atď nemám/e záujem o kontakt. Prečo by som mala?

@wolf_ nehovorím, že sa musí kamoškovat s každým psom (ako ja), ale viaceré písali, že sa im taká situácia nikdy nestala a ani neboli toho svedkom. Kdežto autorke sa to stáva pomaly každý týždeň. Ona a jej manžel nemajú problém do psa (mačky, slona, to je jedno) kopať. Podľa mňa to nie je náhoda. Proste karma.

wolf_
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@wolf_ nehovorím, že sa musí kamoškovat s každým psom (ako ja), ale viaceré písali, že sa im taká situácia nikdy nestala a ani neboli toho svedkom. Kdežto autorke sa to stáva pomaly každý týždeň. Ona a jej manžel nemajú problém do psa (mačky, slona, to je jedno) kopať. Podľa mňa to nie je náhoda. Proste karma.

@anonym_b44e7c aj keby to nebola náhoda, aj keby to bola karma, aj keby to bolo čokoľvek takéto... stále vidím chybu len a len v majiteľoch tých psov. A nemá problém kopnúť do psa? Nemala by som problém ani ja... Či keď by nezaberalo nič iné, aby pes odišiel, majiteľ tiež nula bodov, tak tvoja teória je prihovárať sa milo ďalej psíkovi?

anonym_b44e7c
8. aug 2026
@wolf_

@anonym_b44e7c aj keby to nebola náhoda, aj keby to bola karma, aj keby to bolo čokoľvek takéto... stále vidím chybu len a len v majiteľoch tých psov. A nemá problém kopnúť do psa? Nemala by som problém ani ja... Či keď by nezaberalo nič iné, aby pes odišiel, majiteľ tiež nula bodov, tak tvoja teória je prihovárať sa milo ďalej psíkovi?

@wolf_ ja netvrdim, že majitelia sú všetci ok, ale to je o ľuďoch vo všeobecnosti, na oboch stranách. Dnes som práve videla vo FB skupine nášho sídliska príspevok, kde niekto pisal, že videl tam a tam mŕtvu mačičku, či niekomu nechýba. A hneď prvý príspevok bol, že komu by už len mačka chýbala. Ja tuto bezcitnost jednoducho nikdy nepochopím, ale pre niekoho je to žiaľ štandard.

wolf_
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@wolf_ ja netvrdim, že majitelia sú všetci ok, ale to je o ľuďoch vo všeobecnosti, na oboch stranách. Dnes som práve videla vo FB skupine nášho sídliska príspevok, kde niekto pisal, že videl tam a tam mŕtvu mačičku, či niekomu nechýba. A hneď prvý príspevok bol, že komu by už len mačka chýbala. Ja tuto bezcitnost jednoducho nikdy nepochopím, ale pre niekoho je to žiaľ štandard.

@anonym_b44e7c zmenila si tému. Bezcitnosť voči zvieratám, resp. voči všetkým živým tvorom nechápem ani ja. Stále si však neodpovedala na otázku, čo teda robiť ak cudzí pes stále nedá pokoj a majiteľ psa situáciu nerieši?

anonym_b44e7c
8. aug 2026
@wolf_

@anonym_b44e7c zmenila si tému. Bezcitnosť voči zvieratám, resp. voči všetkým živým tvorom nechápem ani ja. Stále si však neodpovedala na otázku, čo teda robiť ak cudzí pes stále nedá pokoj a majiteľ psa situáciu nerieši?

@wolf_ ja som napísala, čo by som spravila ja. A zároveň som napísala, že sa mi to nikdy nestalo. Ale keby na to prišlo, tak sa isto nebudem oháňať ani do psa kopať a ani inak ho dráždiť. Pochybujem, že tým by som situáciu zlepšila. Ale nepride ti zvláštne, že ja som voči psom dosť kontaktná a mne sa nikdy nič také nestalo? A viaceré tu majú rovnakú skusenost. Nemyslíš si, že to môže súvisieť?

autor
8. aug 2026
@anonym_3b7b0c

Ja mám malého psa, ale púšťam ho len v ohradenom psom výbehu, keďže je hravý a pri hre nereaguje na povel. Bojím sa ho pustiť. Avšak je plno psíčkarov, ktorí naozaj psov nemajú vycvičených a na obojku. Plnokrat sa mi stalo, že pes za nami prišiel, chceli sa hrať. Lenže nás sa zamotal do vodítka a nie a nie s ním ísť preč. Potom už začne iný pes doňho skákať. A majiteľ ešte povie, že VEĎ HO PUSTITE A UČTE HO. Pozerám, že no určite, keď ani vás nepočúva ten váš psík. Tak sa oduli. Ale je to naozaj už na porazenie. Mne to skrátka vadí, že tu psi lietajú hore dole a naozaj nereagujú na majiteľov.

@anonym_3b7b0c Ano, su vselijaki ludia bohuzial. A potom taki ludia robia zle meno psickarom.

zuzanka.zuzu
8. aug 2026

waw ešte v podstate za to môže autorka že sa nevie správať ku psom 😀 čo mi to len pripomína? jaj už viem. "to ona môže za znásilnenie, nemala ísť tak oblečená" 🙈 yop...

wolf_
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@wolf_ ja som napísala, čo by som spravila ja. A zároveň som napísala, že sa mi to nikdy nestalo. Ale keby na to prišlo, tak sa isto nebudem oháňať ani do psa kopať a ani inak ho dráždiť. Pochybujem, že tým by som situáciu zlepšila. Ale nepride ti zvláštne, že ja som voči psom dosť kontaktná a mne sa nikdy nič také nestalo? A viaceré tu majú rovnakú skusenost. Nemyslíš si, že to môže súvisieť?

@anonym_b44e7c takže nemáš s takými situáciámi skúsenosť. To dosť vysvetľuje....
A myslím si, že to nie je podstatné 🙂 Ja som tiež všeobecne voči psom kontaktná - nie len tak voči cudzím na sídlisku - nepovažujem túto kontaktnosť za žiadúcu pre žiadne strany (ani pre toho psa, a v konečnom dôsledku ani pre majiteľa). Ale pohybujem sa v kynologickej "komunite", veľa voľného času trávim medzi desiatkami psov a psov mám rada, aj sa viem nadpriemerne k nim správať aj ich čítať. Napriek tomu mám bohaté skúsenosti s otravnými nezvládnutými "sídliskovými dobiehačmi". Potvrdzuje to niečo? Vyvracia to niečo? Za mňa je to jedno - stále jadro zostáva - problémom sú majitelia tých psov a nie okoloidúci, za ktorými ten pes doletí - bez ohľadu na to aké vedomosti či vzťah k psom majú.

autor
8. aug 2026

Update: Manzel dosiel z obchodu a vravi, ze dotycny majitel psa sa okolo toho bloku prechadzal s tym psom navolno a ze okolo isiel iny majitel so psom na voditku a tento pes bez voditka do toho na voditku skocil. Asi tolko k tomu. Takze tie, ktore sa zastavate majitela, zastavajte sa dalej. Urcite aj tento pan na voditku so psom mal zlu energiu alebo nema rad psy alebo sa tam nemal nachadzat alebo dychal alebo neviem co....hocico. Ved vy su uz nieco najdete.

anonym_dbb41e
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@anonym_b44e7c vobec to nemusi suvisiet. Staci jeden holohlavy bezkrky potetovany maco na steroidoch s nejakym bojovym plemenom, ktore v zivote nemalo ziaden vycvik a ma u prdele aj svojho majitela, lebo ocividne aj nanho utoci a stat sa to moze aj tebe. Bud rada, ze takychto ludi v okoli nemas. To ti potom fakt nepomoze, ze sa psikovi milo prihovoris. A ak takychto ludi mas v okoli viac, je samozrejme ovela vacsia sanca, ze sa taketo incidenty budu stavat castejsie, nez inde.

Proste vzdy je to chyba majitela. Majitel ma mat psa pod kontrolou. Ak s nim ide medzi ludi, je snad standard, ze ma psa na vodzke. Ak je niekde vyslovene zakaz, ze tam pes nema co robit, tak tam so psom nema chodit (napr. detske ihriska - a to je bezne porusovane). Ak ma psa na dvore, ma si psa zabezpecit tak, aby z dvora neutiekol etc.

colsami
8. aug 2026

Takze takto - psy mame doma odjakziva, su clenovia rodiny. Som psickarka, veterinarka a matka. Deti su odmalicka vedene vo vztahu ku psom a zboznuju ich. Ja samozrejme tiez 🙂
Ale aby ma cudzie psy na prechadzke obtazovali, prosim? Prepacte, ale ani cudzie dieta sa ku mne nerozbehne a neutiera si do mna sliny a neskace mi po nohach a nenechava na mne svoje vlasy, preco by to mal robit cudzi pes? Bez ohladu na to, ze mam rada psy, aj deti.
Je uplne nieco ine priatelske stretnutie so psom ako nevyziadane kontaktne obtazovanie. A to hovorim o prijemnom stretnuti. To neprijemne stretnutie, tu by som bola velmi radikalna, a uz vobec vtedy, ak by pes ohrozoval mna, moje dieta - ci male, ci velke - alebo mojho psa. A deje sa to velmi casto. Ano, najma male bytove psiky byvaju casto nezvladnute a nevychovane a majitel ma pocit ze "ved netreba" lebo on je maly on neublizi. Tieto argumenty sa mi protivia.

Dalsia poznamka: z dennej veterinarnej praxe, kde mi prejdu rukou niekedy desiatky psov za den. Vyhovorka "on nikdy nic neurobil" a "on sa chce len kamaratit" je u nas na dennom poriadku, ked riesime napadnutie psom (najma malym).
To ze "bytovy pes je urcite zdravy" je tiez velky klam - najma male psiky velakrat byvaju v hroznom stave (ano, tie, ktore s majitelmi spavaju v posteli a na gauci), a na veteriny bezne chodia s vyhnitymi papulami plnymi infektu a infekcnymi ochoreniami (vytoky z oci, nosa) a ti majitela velakrat nemaju (!) zaujem to riesit, lebo prirodzene, museli by platit.
K vakcinam sa tiez nevyjadrujem, za prve je dnesna antivakcinacna moda kedy majitelia nevakcinuju psy z vlastnych pohnutok, a za druhe, uplne bezne (!) otvorime preukaz takymto psikom z bytov zo sidlisk ked pridu na veterinu lebo uz maju nejaky dlho nerieseny problem a zistime, ze vakcinacie su uz par rokov prejdene.

Takze na zaklade kazdodennych a uplne realnych skusenosti s psickarmi, majitelmi psov a samotnymi psami, nevidim dovod, aby som mala zaujem o kontakt s cudzim psom, ktory ku mne pride ma obtazovat, obskakovat, nebodaj stekat ci utocit! A uplne zbytocne to budeme hadzat na negativnu energiu alebo ako sa kto vie ci nevie spravat ku zvieratku. Navyse, k nevychovanemu a nespratnemu psovi sa darmo budes hocijako spravat.
Pes ma byt v takychto verejnych priestoroch prpste pod kontrolou drzitela, na voditku, ma byt radostou a partakom svojej rodine a nema byt obtazujuci prvok okolia a hanbou vsetkych psickarov...

Uprimne?
Ak by sa to stavalo castejsie, bez milosti:
- kazdy jeden krat volal policiu (to je jedno aj keby nic nerobili, aj tych policajtov to prestane po case bavit a minimalne poslu nejaku hliadku a budu upozornovat ludi a postrasia), s tym ze udam ulicu, popis majitela a psa
- vacsina miest ma FB skupiny ohladom psickarov - tiez bez hanby by som tam tento incident popisala. V ten a ten den, na tej ulici, popis majitela, popis psa. Minimalne by sa ten majitel hanbil, pretoze psickari z lokality sa medzi sebou dobre poznaju.
- zakazdym podnet na mesto/obec - tiez ich go bude bavit iba do nejakeho casu a mozno to zacnu riesit
- isto by som sa nestazovala na MK ale podnikla normalne kroky (nechapem preco si odhovorila muza od tohto kroku, volat policiu)

Dalej - kedze tu boli 2-3 argumenty z hlavneho mesta, ze nikdy takuto situaciu nezazili - treba mysliet na to, ze porovnavat BA s inymi mestami je v niektorych ohladoch nie vzdy korektne, pretoze v tej BA je niekedy mentalita ci kultura v urcitych oblastiach inde. A tym narazam napriklad aj na zvladnutelnost psa. Chodte sa dievcata z BA prejst po sidlisku do inych velkych miest - stred ci vychod, a uvidite, ze tam jednoducho starostlivost a vedomost okolo psov este nie je na takej urovni. A to hovorim ako clovek, co vela pochodil.

anonym_3b7b0c
8. aug 2026
@colsami

Takze takto - psy mame doma odjakziva, su clenovia rodiny. Som psickarka, veterinarka a matka. Deti su odmalicka vedene vo vztahu ku psom a zboznuju ich. Ja samozrejme tiez 🙂
Ale aby ma cudzie psy na prechadzke obtazovali, prosim? Prepacte, ale ani cudzie dieta sa ku mne nerozbehne a neutiera si do mna sliny a neskace mi po nohach a nenechava na mne svoje vlasy, preco by to mal robit cudzi pes? Bez ohladu na to, ze mam rada psy, aj deti.
Je uplne nieco ine priatelske stretnutie so psom ako nevyziadane kontaktne obtazovanie. A to hovorim o prijemnom stretnuti. To neprijemne stretnutie, tu by som bola velmi radikalna, a uz vobec vtedy, ak by pes ohrozoval mna, moje dieta - ci male, ci velke - alebo mojho psa. A deje sa to velmi casto. Ano, najma male bytove psiky byvaju casto nezvladnute a nevychovane a majitel ma pocit ze "ved netreba" lebo on je maly on neublizi. Tieto argumenty sa mi protivia.

Dalsia poznamka: z dennej veterinarnej praxe, kde mi prejdu rukou niekedy desiatky psov za den. Vyhovorka "on nikdy nic neurobil" a "on sa chce len kamaratit" je u nas na dennom poriadku, ked riesime napadnutie psom (najma malym).
To ze "bytovy pes je urcite zdravy" je tiez velky klam - najma male psiky velakrat byvaju v hroznom stave (ano, tie, ktore s majitelmi spavaju v posteli a na gauci), a na veteriny bezne chodia s vyhnitymi papulami plnymi infektu a infekcnymi ochoreniami (vytoky z oci, nosa) a ti majitela velakrat nemaju (!) zaujem to riesit, lebo prirodzene, museli by platit.
K vakcinam sa tiez nevyjadrujem, za prve je dnesna antivakcinacna moda kedy majitelia nevakcinuju psy z vlastnych pohnutok, a za druhe, uplne bezne (!) otvorime preukaz takymto psikom z bytov zo sidlisk ked pridu na veterinu lebo uz maju nejaky dlho nerieseny problem a zistime, ze vakcinacie su uz par rokov prejdene.

Takze na zaklade kazdodennych a uplne realnych skusenosti s psickarmi, majitelmi psov a samotnymi psami, nevidim dovod, aby som mala zaujem o kontakt s cudzim psom, ktory ku mne pride ma obtazovat, obskakovat, nebodaj stekat ci utocit! A uplne zbytocne to budeme hadzat na negativnu energiu alebo ako sa kto vie ci nevie spravat ku zvieratku. Navyse, k nevychovanemu a nespratnemu psovi sa darmo budes hocijako spravat.
Pes ma byt v takychto verejnych priestoroch prpste pod kontrolou drzitela, na voditku, ma byt radostou a partakom svojej rodine a nema byt obtazujuci prvok okolia a hanbou vsetkych psickarov...

Uprimne?
- kazdy jeden krat volal policiu (to je jedno aj keby nic nerobili, aj tych policajtov to prestane po case bavit a minimalne poslu nejaku hliadku a budu upozornovat ludi a postrasia), s tym ze udam ulicu, popis majitela a psa
- vacsina miest ma FB skupiny ohladom psickarov - tiez bez hanby by som tam tento incident popisala. V ten a ten den, na tej ulici, popis majitela, popis psa. Minimalne by sa ten majitel hanbil, pretoze psickari z lokality sa medzi sebou dobre poznaju.
- zakazdym podnet na mesto/obec - tiez ich go bude bavit iba do nejakeho casu a mozno to zacnu riesit
- isto by som sa nestazovala na MK ale podnikla normalne kroky (nechapem preco si odhovorila muza od tohto kroku, volat policiu)

Dalej - kedze tu boli 2-3 argumenty z hlavneho mesta, ze nikdy takuto situaciu nezazili - treba mysliet na to, ze porovnavat BA s inymi mestami je v niektorych ohladoch nie vzdy korektne, pretoze v tej BA je niekedy mentalita ci kultura v urcitych oblastiach inde. A tym narazam napriklad aj na zvladnutelnost psa. Chodte sa dievcata z BA prejst po sidlisku do inych velkych miest - stred ci vychod, a uvidite, ze tam jednoducho starostlivost a vedomost okolo psov este nie je na takej urovni. A to hovorim ako clovek, co vela pochodil.

@colsami so všetkým súhlasím, avšak práve v BA, kde žijem, ľudia majú na háku výcvik a voľne pustené psy tu nonstop bežia. Mne to skrátka prekáža, lebo takto ich majú aj od šteniatka, ale necvičia ich. Nie je normálne, že majiteľ 20x musí písknuť a volať na psa, ktorý ho má na háku a potom povie, že takto ho vraj cvičia.

mandzula
8. aug 2026
@colsami

Uprimne?

@colsami Ja vsak nepisem, ze psy v BA su vychovane, akurat pisem, ze som nezazila agresivny utok psa. Praveze mam pocit, ze pes je tu pomaly viac ako clovek, ludia sa tu z nich idu posrat, nedajboze niekoho okriknut, aby si svojho nevychovaneho milacika striehol. O osratom parku radsej pomlcim, v tom su tu mnohi na urovni osadnikov, ziadna akoze bratislavska kultura.

mandzula
8. aug 2026
@anonym_3b7b0c

@colsami so všetkým súhlasím, avšak práve v BA, kde žijem, ľudia majú na háku výcvik a voľne pustené psy tu nonstop bežia. Mne to skrátka prekáža, lebo takto ich majú aj od šteniatka, ale necvičia ich. Nie je normálne, že majiteľ 20x musí písknuť a volať na psa, ktorý ho má na háku a potom povie, že takto ho vraj cvičia.

@anonym_3b7b0c A najlepsi je argument "on vam nic neurobi".

anonym_b96372
8. aug 2026

@anonym_autor Tito psickari nestasntni,tento tyzden uhryol maly pes kolegyne syna ked bol u nich na navsteve,len sa rychlo postavil,pes zle vyhodnotil situaciu a pohryzol chlapca,len 7 r,rana skareda,opuch,bolest ,zapal tak ockivanie a antibiotika.Ja by sim tych psov pozatvarala ,vypustila do lesa,nech maju polivnici postarane o zabavu.

wiwi28
8. aug 2026

Volať policajtov mestských aj štátnych. 99% miest má vo VZN že psi sa v meste nesmú pohybovať na voľno. A ako argument pre majiteľa: on si možno pozná svojho psa ale, pozná ak správanie ostatných psov a ľudí. Je kopec psov ktorý su obmedzene kontaktný (len na svojich ľudí/psov) a ak ho chce mať bez voditka tak ho mám mať vycvičené ho na prvý volaci povedal (nie že po ňom bliaka a pes ho ma v paží). Ja som schopná sa veľmi za toto hádať, môj syn mal kvôli týmto psíčkarom skoro 3r traumu zo psov. Ste v práve

anonym_b96372
8. aug 2026
@anonym_b44e7c

@anonym_autor ja hovorím, že keby si sa vedela správať k zvieratám, tak si sa nemusela ani triasť, ani báť, ani kopať do zvieraťa. A je jedno akého. Vedela by si ako reagovať a ešte by ste boli aj kamaráti. O tom hovorím. Zviera veľmi dobre vycíti čo ide z človeka a keď na teba všetci štekajú, tak to o niečom svedčí.

@anonym_b44e7c A preco by sa mala ona vediet spravat k zvieratam?Ved ona nikoho neobtazuje,naopak pes ju otravuje a ohrozuje chyba majitela ale aj psa.Takze jedine riesenie odohnat osa kludne aj kopancom,aspon s amanutel spamata a pes sa odnauci skkat do vacsich.Neboj sa aj pre psa dobra priucka,na uduce stiahne chvost a odpalkuje sam.Ako stale lepsie ako rieist dohryzene dieta,ockovanie a jazvu po pohryzeni.Sa cudujem ze trn majitel psa mal este tu drzost sa tam vadit s jej manzelim,takeho psa kludne by mohla nahlasit a by sa dal utratit.

autor
8. aug 2026
@anonym_b96372

@anonym_autor Tito psickari nestasntni,tento tyzden uhryol maly pes kolegyne syna ked bol u nich na navsteve,len sa rychlo postavil,pes zle vyhodnotil situaciu a pohryzol chlapca,len 7 r,rana skareda,opuch,bolest ,zapal tak ockivanie a antibiotika.Ja by sim tych psov pozatvarala ,vypustila do lesa,nech maju polivnici postarane o zabavu.

@anonym_b96372 Ved toto. A ked som majitelovi povedala, ze vy mate mat psa na voditku, tak povedal, ze proste on zaplati pokutu a je mu to jedno, ze on je chranena osoba.

anonym_b96372
8. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_b96372 Ved toto. A ked som majitelovi povedala, ze vy mate mat psa na voditku, tak povedal, ze proste on zaplati pokutu a je mu to jedno, ze on je chranena osoba.

@anonym_autor Upna drzost,ja mam pracu ked chodim do domacnosti za klientmi ktori chcu nieco odo mna,nie ja od nich a typicke ,ved on Vam nic neurobi,uz par krat sa mi stalo ze zazvonim ,po dohode otvorum branku a vyruti sa zuriaci pes ale on Vam nic neurobi,raz ma skoro taky uhryzol,mal byt zavrety.Ale ja uz aj ked aj vidim psy ktore nie su agresivne,viem ze neuhryzu just poviem zavrite si ich potom mozme pracovat .Nebudem riskovat kadejake uhryzenie ale aj to olizovanie,ocuchavanie.Proste mne to je neprijemne papula plna bakterii ale je ved on je len zvedavy,a?Teraz sme boli v horach,takaz psov ,samozrejme kde zakaz sam psickar pomaly,v cukrarni sme sedeli,prsalo dosli nejaku so psom ,ten mokry pes sa v tej cukrarni 2 x od vody striasol,no nevhtne uz sme tak nesli.Detto manitel mal psa na vodzke ale dlhej ,neustriehol,ten oes siel tovno na nas ,mala som ale taku turisticku oalicku a tou som ho ale jemne odisl ze odchod,ten majitel osa po mne zazrel ako keby som ho zozrala.Ale moj muz mu vravi,nepozerajte sa tak skaredo,mate mat psa pod kontrokou.Mna to netaujima ,ja sa tiez neobtieram o cudzich ludi a ani noje deti nikoho neoslintavaju a nevnucuju sa.

anonym_cdcd97
8. aug 2026

@anonym_autor je tvoj syn chorý? Zvieratá to Výkonu vycítiť.