Ako sa vysporiadať s voľne pobiehajúcimi psami na sídlisku?
Ahojte, uz neviem ako dalej. Byvame s mojou rodinou v meste. Je uz neunosne kolko je tu psov a ako s nimi majitelia chodia navolno. Kazdy tyzden riesime, ze nejaky pes vybehne na moje dieta. Velkych psov maju vacsinou majitelia na voditku, ale s malymi chodia na volno, lebo ved su mali. Kazdy tyzden riesime, ze ideme po chodniku a zrazu k nam sprintuje nejaky pes a brese...ja za ruku drzim maleho a psa len nejak s nohou odhanam. Uz na to nemam nervy. Dnes zase na nas vybehol pes, ked sme isli od auta k panelaku. Dupala som na neho, kricala, ale nevedela som ho odohnat, vrcal a brechal. Manzel isiel za nami, pribehol a psa odkopol, lebo nas chcel ochranit. Zrazu pribehol majitel a sotil do muza, ze ako si dovolil kopnut do jeho psa. Skoro sa pobili, stale sa trasiem. Vravim majitelovi, ze ma mat psa na voditku, ale on nic...ze on len do auta isiel, ze naco voditko. Hadka neskutocna...ja uz neviem. Kazdy majitel psa argumentuje, ze on svojho psa pozna a nikomu nic neurobi. Ale ked ten pes na nas vybehne, tak majitel len pozera alebo kedy nekedy vyjde spozna rohu...ani raz sa nestalo, aby v tejto sotuacii majitel psa privolal a vsetko v pohode..proste nic...a ked im manzel vynada, tak vyskakuju. Ja uz neviem ako toto riesit. Dajte napady.
@anonym_autor je tvoj syn chorý? Zvieratá to Výkonu vycítiť.
@anonym_cdcd97 Nie je.
@anonym_autor Upna drzost,ja mam pracu ked chodim do domacnosti za klientmi ktori chcu nieco odo mna,nie ja od nich a typicke ,ved on Vam nic neurobi,uz par krat sa mi stalo ze zazvonim ,po dohode otvorum branku a vyruti sa zuriaci pes ale on Vam nic neurobi,raz ma skoro taky uhryzol,mal byt zavrety.Ale ja uz aj ked aj vidim psy ktore nie su agresivne,viem ze neuhryzu just poviem zavrite si ich potom mozme pracovat .Nebudem riskovat kadejake uhryzenie ale aj to olizovanie,ocuchavanie.Proste mne to je neprijemne papula plna bakterii ale je ved on je len zvedavy,a?Teraz sme boli v horach,takaz psov ,samozrejme kde zakaz sam psickar pomaly,v cukrarni sme sedeli,prsalo dosli nejaku so psom ,ten mokry pes sa v tej cukrarni 2 x od vody striasol,no nevhtne uz sme tak nesli.Detto manitel mal psa na vodzke ale dlhej ,neustriehol,ten oes siel tovno na nas ,mala som ale taku turisticku oalicku a tou som ho ale jemne odisl ze odchod,ten majitel osa po mne zazrel ako keby som ho zozrala.Ale moj muz mu vravi,nepozerajte sa tak skaredo,mate mat psa pod kontrokou.Mna to netaujima ,ja sa tiez neobtieram o cudzich ludi a ani noje deti nikoho neoslintavaju a nevnucuju sa.
@anonym_b96372 Panecky 😲 Ano, to kazdy povie, ze ved je kludny, on nic neurobi..ale zabudnu dodat, ze nic neurobi im. Ale ano, aj toto by mali majitelia psov respektovat, ze niekto nema rad, ked sa pes obsmieta okolo nich a nie kazdy je nadseny, ked k nim pribehne. Cele je to o tolerancii.
Volať policajtov mestských aj štátnych. 99% miest má vo VZN že psi sa v meste nesmú pohybovať na voľno. A ako argument pre majiteľa: on si možno pozná svojho psa ale, pozná ak správanie ostatných psov a ľudí. Je kopec psov ktorý su obmedzene kontaktný (len na svojich ľudí/psov) a ak ho chce mať bez voditka tak ho mám mať vycvičené ho na prvý volaci povedal (nie že po ňom bliaka a pes ho ma v paží). Ja som schopná sa veľmi za toto hádať, môj syn mal kvôli týmto psíčkarom skoro 3r traumu zo psov. Ste v práve
@wiwi28 to s tými VZN, že v 99% prípadov pes nesmie byť na voľno v meste nie je vôbec pravda 🤔
@anonym_autor ale nemôžeš sa potom čudovať, že manžel dostat takmer po pyskoch.
Jj, kamaratka sa tak zohla ku psovi, aby sa mu dala ovonat a skamaratit sa a skoncila s asi 12timi stehmi okolo ust. A pred mesiacom pohryzol u nas v KE pes asi 10 rocneho chlapca v lesoparku, majitel ho mal na volno a odkracal so slovami, ze pes je ockovany, nech matka toho uhryznuteho chlapca nehysterici. Mojho syna tiez uhryzol do ruky pes, ktory nikomu neublizi. A kolkokrat mi deti na trave stupili do "kopky" , tak to ani nepocitam. Poslednu dobu vo mne rastie antipatia voci lahostajnym majitelom typu moj pes je kral, kto si ty.
v akom meste to prosím žiješ? ja som také niečo na našom sídlisku nezažila ani raz, nie že opakovane 😏
Jj, kamaratka sa tak zohla ku psovi, aby sa mu dala ovonat a skamaratit sa a skoncila s asi 12timi stehmi okolo ust. A pred mesiacom pohryzol u nas v KE pes asi 10 rocneho chlapca v lesoparku, majitel ho mal na volno a odkracal so slovami, ze pes je ockovany, nech matka toho uhryznuteho chlapca nehysterici. Mojho syna tiez uhryzol do ruky pes, ktory nikomu neublizi. A kolkokrat mi deti na trave stupili do "kopky" , tak to ani nepocitam. Poslednu dobu vo mne rastie antipatia voci lahostajnym majitelom typu moj pes je kral, kto si ty.
@tululu Vidis,sibnuti psickari.
v akom meste to prosím žiješ? ja som také niečo na našom sídlisku nezažila ani raz, nie že opakovane 😏
@biba_18 fakt? U nás v PB úplne bežné. A jedna pani sa tu prechádza so 4! psami navolno, býva v paneláku, to musí byť radosť byť jej susedou, v kuse po nich bliaka, volala som aj mestskych na ňu, zduchla hneď.
@anonym_autor Tito psickari nestasntni,tento tyzden uhryol maly pes kolegyne syna ked bol u nich na navsteve,len sa rychlo postavil,pes zle vyhodnotil situaciu a pohryzol chlapca,len 7 r,rana skareda,opuch,bolest ,zapal tak ockivanie a antibiotika.Ja by sim tych psov pozatvarala ,vypustila do lesa,nech maju polivnici postarane o zabavu.
@anonym_b96372 bože, z teba priam srší tá dobrota! Aký máš písomný prejav, taký aj citový.
@anonym_cdcd97 Nie je.
@anonym_autor aj moja fenka sa bála prísť k postihnutému dieťaťu. Tiež reagovala na autistu tým, že cúvala od neho a keď ju chcel pohladkať, uskocila od neho so šteknutim. Ale bola na vodítku. Žiadnych ľudí, divne sa správajúcich, psy nemusia. Ani deti, ktoré začnú pišťať, jačať. Behajúce začnú naháňať, lebo to berú ako hru. Keby prišiel ku mne cudzí pes a šteká, ostanem stáť, prihovorim sa mu, nerobim prudké pohyby, on odíde. Jedine, že autorka býva pri Rómoch, tie psíky (vo svorke) vedia zaútočiť bezdovodne niekedy.
Za 50 rokov nikdy ma žiadny pes nenapadol a to, že tie malé psíky štekajú, no bože.
@anonym_autor aj moja fenka sa bála prísť k postihnutému dieťaťu. Tiež reagovala na autistu tým, že cúvala od neho a keď ju chcel pohladkať, uskocila od neho so šteknutim. Ale bola na vodítku. Žiadnych ľudí, divne sa správajúcich, psy nemusia. Ani deti, ktoré začnú pišťať, jačať. Behajúce začnú naháňať, lebo to berú ako hru. Keby prišiel ku mne cudzí pes a šteká, ostanem stáť, prihovorim sa mu, nerobim prudké pohyby, on odíde. Jedine, že autorka býva pri Rómoch, tie psíky (vo svorke) vedia zaútočiť bezdovodne niekedy.
Za 50 rokov nikdy ma žiadny pes nenapadol a to, že tie malé psíky štekajú, no bože.
@anonym_ebc1db Moje dieta je zdrave, ziaden autista, ziaden postihnuty. A neviem ci si necitala diskusiu alebo o co ti ide. Neriesim psov, ktori k nam pribehnu, ale ze na nas pes zautocil. Chapes ten rozdiel? ZAUTOCIL.
@anonym_ebc1db Moje dieta je zdrave, ziaden autista, ziaden postihnuty. A neviem ci si necitala diskusiu alebo o co ti ide. Neriesim psov, ktori k nam pribehnu, ale ze na nas pes zautocil. Chapes ten rozdiel? ZAUTOCIL.
@anonym_autor v príspevku píšeš, ze "na nás vybehol", nepises, že útočil, pohrýzol... Trochu dramatizuješ.
@anonym_b96372 bože, z teba priam srší tá dobrota! Aký máš písomný prejav, taký aj citový.
@anonym_ebc1db Jasne,lebo vy psickari ste uplne empaticki ale asi len k psom,Vidis tieto komentare,pes zautoci a vinik je obet.Resp uhryzie a matka co hysterci.
@anonym_ebc1db No Boze,nech si stekaju,ale na voditku a nie pobehujuce a obštiavajuce krizom,krazom.Mne nevadi stekajuci na pes voditku,mne vadia behajuci na volno a ich prihlupli majitelia,ze to dovolia.A nemam sa preco prihovarat priblizujucejumu psovi ,na takeho rovno pouzijem sprej alebo taser.Moje deti tiez nikoho neobtazuju,tak preco to dovolite psom?
@anonym_ebc1db No Boze,nech si stekaju,ale na voditku a nie pobehujuce a obštiavajuce krizom,krazom.Mne nevadi stekajuci na pes voditku,mne vadia behajuci na volno a ich prihlupli majitelia,ze to dovolia.A nemam sa preco prihovarat priblizujucejumu psovi ,na takeho rovno pouzijem sprej alebo taser.Moje deti tiez nikoho neobtazuju,tak preco to dovolite psom?
@anonym_b96372 citala si, ze sa som ju mala na voditku?
@anonym_autor len pisem, ze nemaju doveru k ludom divne sa spravajucim. Nepisem, ze tvoje dieta je postihnute.
Vacsina psickarov su uplne normalni slusni ludia, bohuzial, vsade sa vyskytne aj uplne otrasny exemplar, ktory si mysli, ze jeho pes moze vsetko a vsetci to maju trpiet.. Takze ja chapem autorku, ze ma stres, mne by stacil jeden taky incident a tiez by som mala nervy a to som psickarka. A podla mojich skusenosti, v kazdej stvrti je X normalnych ludi a jeden, dvaja dementi. U nas vacsina ulice ma psov, clovek o nich ani nevie poriadne, stretneme sa na prechadzke a potom je tu "ten jeden", o ktorom vedia vsetci a s ktorym mali vsetci uz nejaky incident, ako dohryzeny pes, macka, dieta.. Ja mam "super zazitok" aj z luky nad nami, kde chodievame na prechadzky. Chodi tam aj jedna sibnuta pani, ktora krici na ostatnych, ze drzte si tych psov, pricom ona ma svoje dva na volno, vobec ju nepocuvaju a bezia o sto dvesto k tym ostatnym psom.. Nasa mi ide na 5 m odo mna maximalne, lebo ledva prepleta nohami, ruti sa k nej psisko tejto sibnutej baby a ta na mna krici, ze drzte si psa.. No akoze sila..
Co s takymito idiotmi, to fakt neviem, jedine asi volat mestsku policiu, ak aj nepribehnu k aktualnemu incidentu, tak ich mozes upozornit, ze sa ti to stava na tej a tej ulici pravidelne, kludne im popis psa, majitela, oni si ho vystriehnu..
@biba_18 fakt? U nás v PB úplne bežné. A jedna pani sa tu prechádza so 4! psami navolno, býva v paneláku, to musí byť radosť byť jej susedou, v kuse po nich bliaka, volala som aj mestskych na ňu, zduchla hneď.
@letfenixa samozrejme, keď ich má na voľno a v pb sa to nesmie, treba volať mestských. ale to že na nich bliaka je jedna vec. ale aj napádajú ľudí? lebo keď pes breše neznamená to hneď že človeka napadol…
@letfenixa samozrejme, keď ich má na voľno a v pb sa to nesmie, treba volať mestských. ale to že na nich bliaka je jedna vec. ale aj napádajú ľudí? lebo keď pes breše neznamená to hneď že človeka napadol…
@biba_18 nesprávne som sa vyjadrila, bliaka po nich, lebo stále idú k ľuďom, tak ich volá a oni ji ignorujú.
@anonym_4d3d40 no. záleží…
pokiaľ nepoznáš psov tak možno vyhodnotíš každého že je nebezpečný. nevravím že nie. ale to neznamená že naozaj je…
@biba_18 presne, ja radsej vyhodnotim kazdeho ako nebezpecneho a nechcem aby ku mne cudzi psy chodili. Majitel ich ma mat zabezpecenych.
pokiaľ nepoznáš psov tak možno vyhodnotíš každého že je nebezpečný. nevravím že nie. ale to neznamená že naozaj je…
@biba_18 Ja nemam potrebu poznat psov. Je to zviera a ked to zviera je agresivne na mna a vybehne tak sa branim. Nemam potrebu hodnotiti zvierata. Nechcem sa hladkat, nechcem sa nechat nimi onuchavat.
Chcem sa normalne poprechadzat v mestskom parku v klude bez obtazovania zvierat.
@biba_18 a toto je co ua dalsi argument?Ked sa na teba vyruti diva svina,alebo medved tiez budes vyhodnocovat,je bezpecny,nebezpecny?

Takze takto - psy mame doma odjakziva, su clenovia rodiny. Som psickarka, veterinarka a matka. Deti su odmalicka vedene vo vztahu ku psom a zboznuju ich. Ja samozrejme tiez 🙂
Ale aby ma cudzie psy na prechadzke obtazovali, prosim? Prepacte, ale ani cudzie dieta sa ku mne nerozbehne a neutiera si do mna sliny a neskace mi po nohach a nenechava na mne svoje vlasy, preco by to mal robit cudzi pes? Bez ohladu na to, ze mam rada psy, aj deti.
Je uplne nieco ine priatelske stretnutie so psom ako nevyziadane kontaktne obtazovanie. A to hovorim o prijemnom stretnuti. To neprijemne stretnutie, tu by som bola velmi radikalna, a uz vobec vtedy, ak by pes ohrozoval mna, moje dieta - ci male, ci velke - alebo mojho psa. A deje sa to velmi casto. Ano, najma male bytove psiky byvaju casto nezvladnute a nevychovane a majitel ma pocit ze "ved netreba" lebo on je maly on neublizi. Tieto argumenty sa mi protivia.
Dalsia poznamka: z dennej veterinarnej praxe, kde mi prejdu rukou niekedy desiatky psov za den. Vyhovorka "on nikdy nic neurobil" a "on sa chce len kamaratit" je u nas na dennom poriadku, ked riesime napadnutie psom (najma malym).
To ze "bytovy pes je urcite zdravy" je tiez velky klam - najma male psiky velakrat byvaju v hroznom stave (ano, tie, ktore s majitelmi spavaju v posteli a na gauci), a na veteriny bezne chodia s vyhnitymi papulami plnymi infektu a infekcnymi ochoreniami (vytoky z oci, nosa) a ti majitela velakrat nemaju (!) zaujem to riesit, lebo prirodzene, museli by platit.
K vakcinam sa tiez nevyjadrujem, za prve je dnesna antivakcinacna moda kedy majitelia nevakcinuju psy z vlastnych pohnutok, a za druhe, uplne bezne (!) otvorime preukaz takymto psikom z bytov zo sidlisk ked pridu na veterinu lebo uz maju nejaky dlho nerieseny problem a zistime, ze vakcinacie su uz par rokov prejdene.
Takze na zaklade kazdodennych a uplne realnych skusenosti s psickarmi, majitelmi psov a samotnymi psami, nevidim dovod, aby som mala zaujem o kontakt s cudzim psom, ktory ku mne pride ma obtazovat, obskakovat, nebodaj stekat ci utocit! A uplne zbytocne to budeme hadzat na negativnu energiu alebo ako sa kto vie ci nevie spravat ku zvieratku. Navyse, k nevychovanemu a nespratnemu psovi sa darmo budes hocijako spravat.
Pes ma byt v takychto verejnych priestoroch prpste pod kontrolou drzitela, na voditku, ma byt radostou a partakom svojej rodine a nema byt obtazujuci prvok okolia a hanbou vsetkych psickarov...
Uprimne?
Ak by sa to stavalo castejsie, bez milosti:
- kazdy jeden krat volal policiu (to je jedno aj keby nic nerobili, aj tych policajtov to prestane po case bavit a minimalne poslu nejaku hliadku a budu upozornovat ludi a postrasia), s tym ze udam ulicu, popis majitela a psa
- vacsina miest ma FB skupiny ohladom psickarov - tiez bez hanby by som tam tento incident popisala. V ten a ten den, na tej ulici, popis majitela, popis psa. Minimalne by sa ten majitel hanbil, pretoze psickari z lokality sa medzi sebou dobre poznaju.
- zakazdym podnet na mesto/obec - tiez ich go bude bavit iba do nejakeho casu a mozno to zacnu riesit
- isto by som sa nestazovala na MK ale podnikla normalne kroky (nechapem preco si odhovorila muza od tohto kroku, volat policiu)
Dalej - kedze tu boli 2-3 argumenty z hlavneho mesta, ze nikdy takuto situaciu nezazili - treba mysliet na to, ze porovnavat BA s inymi mestami je v niektorych ohladoch nie vzdy korektne, pretoze v tej BA je niekedy mentalita ci kultura v urcitych oblastiach inde. A tym narazam napriklad aj na zvladnutelnost psa. Chodte sa dievcata z BA prejst po sidlisku do inych velkych miest - stred ci vychod, a uvidite, ze tam jednoducho starostlivost a vedomost okolo psov este nie je na takej urovni. A to hovorim ako clovek, co vela pochodil.
@colsami Uff no mam dost. Nevedela som, ze je to az take zle. Ja som to nechcela eskalovat, proste to bola velka hadka, cela ulica v pozore, kazdy na okne...majitel sotil do mojho manzela a nechcela som, aby sa tam pobili. Maly sa triasol, snazila som sa to nejak ukludnit. Majitel bol najprv taky, ze zavolajte policiu, ja som chranena osoba a potom, ked manzel isiel volat, tak on hned sadol do auta a odisiel aj s rodinou. Tak vravim manzelovi, ze nechaj tak, ze ked sa to zopakuje, tak potom uvidi.