Musím po pár rokoch kúpiť nový notebook?
Pekný večer,
som úplný antitalent na počítače, tak sa vopred ospravedlňujem, ak sa pýtam hlúposť. 😊
Mám notebook Asus, kupovaný počas covidu na online výučbu. Posledné mesiace je čoraz pomalší. Otvorenie internetu trvá niekedy aj minútu, keď pustím YouTube a zároveň otvorím Word, začne hučať ventilátor a všetko sa seká.
Zašla som sa informovať do obchodu a tam mi hneď odporučili kúpiť nový notebook za približne 600 €. Úprimne, momentálne sa mi do toho nechce investovať, keďže ho používam len na internet, školu a občas Netflix.
Má zmysel skúsiť nejaký servis, preinštalovanie alebo výmenu niečoho vo vnútri? Alebo je po ňom po pár rokoch naozaj koniec?
Budem vďačná za každú radu od niekoho, kto sa v tom trochu vyzná

niekedy staci vycistit ... alebo pomazat blbosti co nepotrebujes... nemas v okoli servis notebookov?
niekedy staci vycistit ... alebo pomazat blbosti co nepotrebujes... nemas v okoli servis notebookov?
@anonym_7d61d1 Zatiaľ som bola len v predajni, kde som ho kupovala. Oni servis nerobia.
@anonym_7d61d1 Zatiaľ som bola len v predajni, kde som ho kupovala. Oni servis nerobia.
@anonym_autor aký asus máš?
@anonym_autor aký asus máš?
@anonym_cf2acd Je to Asus VivoBook 15. Presný model z hlavy neviem, musela by som pozrieť štítok.
Čo sa týka zrýchlenia tak pozri koľko percent máš obsadený disk. Ten sa môže spomaliť keď je to SSD a je zaplnený takmer na 100%. Ďalšie spomalenie by mohli robiť programy na pozadí ktoré žerú prostriedky. Ideálne pouzi chatgpt nech ti napíše postup ako pozrieť čo beží a odinštalovať nepotrebné programy.
Z hardwarovej časti by mohol byť problém ešte prehrievanie a nutnosť prepastovať cpu/GPU čo sa zvykne robiť po pár rokoch ale to ti spravia v servise ale to vidím málo pravdepodobné, to zvykne robiť problém keď beží náročná hra napr. čo nebude asi tvoj prípad
Ono je to spotrebný tovar, mám Lenovo 5 ročný minimálne som ho používala len občas do školy, čo sa týka hej Word atd. A už seká 🤷🏼♀️vyčistila som ho všetko ale je pomalší. Partner ma Mac 2019 ja nechápem ako je vyrobený ale neseka všetko fičí ako nový len baterka už je stará. Tak preto som ja tiež už kúpila Mac nový, verím že vydrží tak isto dlho. Mám pocit, že ostatné značky ako Lenovo, Asus nevydržia viac ako 3 roky.
Kup si repasovaný. Máme, ide roky v pohode.
Nemá zaplnenu pamäť? Ja keď som pomáhala súbory a uvoľnila pamäť veľmi to pomohlo
Čo sa týka zrýchlenia tak pozri koľko percent máš obsadený disk. Ten sa môže spomaliť keď je to SSD a je zaplnený takmer na 100%. Ďalšie spomalenie by mohli robiť programy na pozadí ktoré žerú prostriedky. Ideálne pouzi chatgpt nech ti napíše postup ako pozrieť čo beží a odinštalovať nepotrebné programy.
Z hardwarovej časti by mohol byť problém ešte prehrievanie a nutnosť prepastovať cpu/GPU čo sa zvykne robiť po pár rokoch ale to ti spravia v servise ale to vidím málo pravdepodobné, to zvykne robiť problém keď beží náročná hra napr. čo nebude asi tvoj prípad
@dvadsatosem
Ty si neni normalny nema ani sajnu a ty tu splietas
poslat do servisu podla mna ocistit tak 100€
Pozri zaťaženie procesora či ti tam nebeží nejaká podozrivá aplikácia a spomaľuje ho.
@anonym_autor problem so "sekajucimi sa" zariadeniami je vzdy podobny: vyssia obsadenost disku (uloziska), instalovanie spusty zbytocnych programov/appiek a nasledne automaticke updaty vsetkeho na pozadi (ktore spravidla nikomu nic neprinesu). Idealne je zazalohovat vsetko dolezite, preinstalovat do tovarenskeho nastavenia, nainstalovat si len programy/appky, ktore su naozaj potrebne a na vacsine povypinat automaticky update (v pripade nevyhnutnosti si ho povolis).
Multimedia (filmy, videa, kvanta fotiek) si treba presuvat na externy disk a pod. Dolezite veci radsej na dva.