Problémy s nabíjaním mobilu: Oprava konektora alebo kábel?
Posledné dni bojujem s nabíjaním mobilu. Ak kábel zapojím normálne, často sa vôbec nezačne nabíjať. Musím s ním trochu pohýbať alebo ho nechať v presnej polohe, aby nabíjanie fungovalo. Najskôr som si myslela, že odchádza kábel, ale začínam sa báť, či nie je problém v samotnom konektore telefónu. Pomôže výmena kábla alebo nabíjačky? Alebo budem musieť dať opraviť mobil?
máme to isté s notebookom. Vymenili sme nabíjačku a všetko ok.
Určite prvé skúsiť kábel, ak si vieš aj od niekoho požičať na skúšku, tak ideál a vyčistiť konektor, ak nepomôže, tak smer servis
Pozicaj si kabel aj nabijacku a uvidis. Este mozes mat aj spinu v konektore, pomoze vycistenie izopropylalkoholom a malickym stetcom, vo vypnutom stave.
Toto som mal aj ja a mal som bordel pri konektore v mobile, kde sa dáva nabíjačka. Zaplatil som v servise mobilov asi 5€, vyčistili mi to a odvtedy funguje ako ma
Aj ja po vyliati kávy do kabelky 🥲 , už ma to nebavilo tak som si kúpila nabijaciu stanicu magnetickú a mám pokoj , dokonca ešte lepsie ako kábel ☺️ pricucnem na mobil a veham s tým všade. 😇
Tak drz uhel Franto.
Aj ja po vyliati kávy do kabelky 🥲 , už ma to nebavilo tak som si kúpila nabijaciu stanicu magnetickú a mám pokoj , dokonca ešte lepsie ako kábel ☺️ pricucnem na mobil a veham s tým všade. 😇
@bubchen86 a 30% spotrebovanej elektriny nejde na nabíjanie, ale sa premení na teplo a ohrieva vzduch
To, že sa nabíja len v presnej polohe, samo o sebe veľa napovedá. Elektronická chyba sa takto nespráva, tá je skôr buď, alebo. Keď treba káblom hýbať, ide o mechaniku: buď dobiehajúci konektor kábla, alebo zanesený či opotrebovaný port v telefóne.
Rozlíšiť sa to dá doma za pár minút:
1. Vymeniť kábel, nabíjačku aj zásuvku, ale po jednom, nie všetko naraz, inak sa nedozvieš nič.
2. Ak telefón vie bezdrôtové nabíjanie a to funguje spoľahlivo, kým káblom nie, je to takmer isto port.
3. Ak sa nabíja pomaly na každom kábli rovnako, problém nebude v porte, ale skôr v batérii alebo nabíjacom obvode.
4. Posvieť si do konektora baterkou. V drvivej väčšine prípadov, keď treba držať uhol, je na dne zlisovaný chuchvalec vlákien z vrecka. Konektor si ich pri každom zapojení udusá hlbšie a kontakt potom drží len v jednej polohe.
Pri čistení ale pozor na rady, ktoré tu padli. Apple v podpore výslovne odrádza od stlačeného vzduchu, tekutín aj čistiacich prípravkov v konektore a od kovových predmetov, špendlík alebo ihla vedia poškriabať či skratovať piny. Odporúčaný postup je vypnutý telefón, jemný suchý štetec alebo drevené prípadne plastové špáradlo a nečistotu vyberať von, nie tlačiť dovnútra.
bubchen86, magnetická nabíjacia stanica a bezdrôtové nabíjanie nie je to isté. Tých spomínaných tridsať percent do tepla platí pre bezdrôtové, Qi má reálne asi 60 až 80 percent účinnosti oproti 85 až 95 pri kábli. Magnetický kábel s pinmi túto stratu nemá, len pri lacných kúskoch treba rátať s tým, že často nezvládnu rýchle nabíjanie ani prenos dát.
Ak nepomôže ani čistenie, výmena konektora je bežný a v porovnaní s displejom lacný úkon, rádovo desiatky eur podľa modelu. Pre predstavu, na iguru.sk (servis v Košiciach) je diagnostika mobilu od desiatich eur a oprava nefunkčného nabíjania podľa modelu zhruba od 44 do 64 eur, so zárukou 12 mesiacov na úkon a 24 mesiacov na použitý diel. Podobné ceny majú aj iné servisy, oplatí sa porovnať. Čo sa neoplatí, je odkladať to, ohýbaním a doťahovaním sa piny opotrebujú do stavu, keď telefón nechytí nabíjanie už vôbec.

Skuste najskor iny kabel