icon

Ako správne nastaviť vzdialenosť monitora od očí?

27. máj 2026

Ahojte, ako ďaleko máte pri práci PC monitor od tváre? 🙂

Posledné mesiace ma dosť bolia oči aj hlava a začínam rozmýšľať, či nemám monitor príliš blízko. Robím veľa za počítačom a úprimne som nikdy neriešila, aká vzdialenosť je vlastne správna 😅

Existuje na to nejaké odporúčanie? A pomohlo vám niekomu posunúť monitor ďalej alebo zmeniť výšku?

martinka17
27. máj 2026

Mám 65 cm, stačí mi, ak viem správne cca 60-70 cm je ok. Problém možno nebude ako si ďaleko od monitoru ale skôr či ho máš v správnej výške. Prvá vec - daj si skontrolovať oči, či už nepotrebuješ dioptrie a druhá - daj si pozor na krčnú chrbticu.
Kúp si flexibilný stojan a ten si ľahko nastavíš.

autor
27. máj 2026

Poprípade - mám monitor nie priamo pred tvárou, ale bokom - môže to byť problém? Je dobré si tie strany napr. meniť, ak mi to rozmerovo nevychádza napriamo?

martinka17
27. máj 2026
@anonym_autor

Poprípade - mám monitor nie priamo pred tvárou, ale bokom - môže to byť problém? Je dobré si tie strany napr. meniť, ak mi to rozmerovo nevychádza napriamo?

nesmieš pozerať bokom. Preto ťa bolí hlava - bude to od krčnej. Máš pozerať priamo pred seba. Ak ti to "rozmerovo" nevychádza, potrebuješ zmeniť prostredie alebo monitor.

autor
27. máj 2026
@martinka17

nesmieš pozerať bokom. Preto ťa bolí hlava - bude to od krčnej. Máš pozerať priamo pred seba. Ak ti to "rozmerovo" nevychádza, potrebuješ zmeniť prostredie alebo monitor.

@martinka17 Priestor neviem zmeniť, ako teda zmením monitor?

terezka1947
27. máj 2026
@anonym_autor

@martinka17 Priestor neviem zmeniť, ako teda zmením monitor?

@anonym_autor otázka je, či nepotrebuješ okuliare....kľudne môžeš mať nejakú dpt a práve toto ti robí problém.

autor
27. máj 2026
@terezka1947

@anonym_autor otázka je, či nepotrebuješ okuliare....kľudne môžeš mať nejakú dpt a práve toto ti robí problém.

@terezka1947 Ja okuliare nosím, do blízka aj do diaľky - teoreticky možno potrebujem upraviť dioptriu :-/

martinka17
27. máj 2026
@anonym_autor

@terezka1947 Ja okuliare nosím, do blízka aj do diaľky - teoreticky možno potrebujem upraviť dioptriu :-/

@anonym_autor menší monitor napríklad? Otočiť ho na výšku nie na šírku.... Neviem v čom máš problém ale ak celý deň pozeráš bokom, krčná je stuhnutá z neprirodzenej polohy.

terezka1947
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no skús najprv skontrovat dpt