icon

Ako ušetriť peniaze na nákupe jedla

Včera o 18:04

Ahojte, míňam strašne veľa na jedlo a chcem s tým prestať. Nepotrebujem schudnúť, váhu mám fajn, len potrebujem nejako ušetriť. Napíšem, čo nakupujem. Treba povedať, že ja stále niečo jem, stále niečo... neviem s tým prestať.

Miniem veľa na ovocie a zeleninu, ale hlavne ovocie. Ja zjem denne aj 4 pomaranče, dve jablká, pol balenia čučoriedok. Nejem sladkosti, čiže nejako som si ich nahradila ovocím - v sezóne jahody, ríbezle, marhule, slivky. K tomu si kupujem bezlaktózové jogurty, bezlaktózové mlieko, bezlaktózový syr apd. Samozrejme zelenina paradajky, uhorky, redkvičky apd.

A potom samotné jedlo - kupujem si celozrnný chlieb, rastlinné maslo, kvalitnú šunku, ryby - treska, losos, tuniak a občas si robím steaky so zeleninou.

Z príloh - zemiaky nekupujem, iba ryžu, kuskus, ale opäť, u mňa je to zelenina, mám plný mraziak mrazenej zeleniny. Občas mám bulgur.

Nejem vôbec múčne jedlá, u mňa nenájdete múku, strúhanku, ani práškový cukor. Vajcia iba občas.

Myslím, že mesačne miniem veľa na jedlo. teraz som bola v Lidli, kúpila som pomaranče a celozrnný chlieb a minula som 7 eur.

Prosím dajte mi tipy ako ušetriť na jedle, lebo ja už naozaj prejem všetko.

abbey1
Včera o 19:38
@anonym_autor

@lenka.25 no tak dajme tomu len dnes. Rano som si dala doma velky platok chleba s maslom a sunkou a k tomu paradaku, uhorku a syr. Idem do prace, tam som nemala nic na desiatu a olovrant. Kupila som si dva jogurty 1,40, čučoriedky 4,50, pomaranče 1,50 = orientačne to bolo 7,40. To som mala na dopoludnie a popoludnie. Na obed som bola vonku 7,90 eur. A cestou domou som sa zastavila v Lidli kde som kupila chlieb a pomaranče za niečo cez 7 eur. Čiže dnes som na jedlo dala 22,30. Ano pomaranče a chlieb budem mať ja na zajtra. Ale aj tak. To som nič veľké nekupovala.

@anonym_autor Za 2 pomaranče si dala 1,50? Teraz ich kupujem par dni a kilo stojí 0,90.

autor
Včera o 19:38
@anonym_d966f1

@anonym_214b67 prečo by mala mať 4clennu rodinu?

@anonym_d966f1 tiež neviem 🙂. Hlavne v mojom veku by som už mala byť starou mamou a nie zakladať si rodiny.

autor
Včera o 19:39
@abbey1

@anonym_autor Za 2 pomaranče si dala 1,50? Teraz ich kupujem par dni a kilo stojí 0,90.

@abbey1 áno dva veľké pomaranče vo Freshi.

lucia147852
Včera o 19:41

Rob so týždenný nakup, premysli si čo budeš variť. Ja nevidím problém v lososovi, veď kúpiš kusisko, naporcujes a mas v mrazaku na dlho. Pre jednu osobu musíš mať minimálne na 5-6 porcii. Ovocie kupuj premyslenejšie. Dajú sa kúpiť veľké čučoriedky v akcii za 3 eurá. Netreba zhltnúť hneď cele. Redkovky boli teraz v kaufe po 55 centov a krásne, veľké. Ja tiež kupujem veľa ovocia a zeleniny, ale sme 4 čo to jeme. Myslím, že ak budeš premyslenejšie nakupovať, tak štandard si dokážeš udržať a aj ušetriť

amalka07
Včera o 19:42

Základ vidím v tom, že ješ veľa a nie dosť plnohodnotné jedlá. Pridaj dostatok bielkovín nech sa dokážeš dostatočne zasítiť, potom už nebudeš potrebovať jesť stále nejaké ovocie alebo zeleninu. A osobne by som čučoriedky za 4,5 nikdy nekúpili, zbytočne. Ak píšeš že je tvoja guilty pmeasure ešte aj syr musíš si proste vybrať, aj o tom je finančná gramotnosť. Tiež pomaranče nemusíš kupovať až dvakrát denne, ak vieš, že veľa míňaš na ovocie a už si proste dnes pomaranče mala tak hold smola. Ak tak si kúp a ďalší deň už nekupuj. Takisto chlieb, ak si sama koľko ti vydrží taká polka chleba, syr alebo kvalitná šunka? Lebo podľa toho čo píšeš koľko míňaš tak mi to hold nevychádza, to by si musela jesť strašne veľa. Takisto je to potom z tými rybami, steakmi či obedmi vonku, proste občas musíš rozmýšľať a ak chceš šetriť tak niečo aj obmedziť

anonym_950d7c
Včera o 19:45
@lenka.25

No podľa mna veľmi veľa ješ . Lebonzhestbtolko ovocia denne , toez nie je nič moc . Treba jesť viac sezónneho obočia a zeleniny , to stojí par € na týždeň . Kuskus, Bulhar , ryzu , treba kúpiť viac keď je v akcii a ryby ja tiež kupujem len čerstvé , takze tam sa veľmi nedá ušetriť . Bezoaktozove mlieko , jogurty. , syry , toez bývajú v akcii . A ešte treba obmedziť to jedení e vonku . 2x do týždeň , to as hneď cca 30€ týždenne . Aké uniba je strava základ . Sle aby sám človek predok 600€ mesačne , to je brutal . Nekupuješ zbytočne veľa a potom aj vyjadruješ potraviny ?

@lenka.25
Kde kupuješ tie čerstvé ryby?

anonym_949f87
Včera o 19:47
@anonym_autor

@anonym_autor
Hm, ty mas vysoky standart a kupujes mirnix, dirnix bez ohladu na sezonu a akcie, pre teba aj keby ten pomarac stal 5€ tak ho kupis lebo mas nanho chut, takze radit ti je strata casu 😀

autor
Včera o 19:48
@lucia147852

Rob so týždenný nakup, premysli si čo budeš variť. Ja nevidím problém v lososovi, veď kúpiš kusisko, naporcujes a mas v mrazaku na dlho. Pre jednu osobu musíš mať minimálne na 5-6 porcii. Ovocie kupuj premyslenejšie. Dajú sa kúpiť veľké čučoriedky v akcii za 3 eurá. Netreba zhltnúť hneď cele. Redkovky boli teraz v kaufe po 55 centov a krásne, veľké. Ja tiež kupujem veľa ovocia a zeleniny, ale sme 4 čo to jeme. Myslím, že ak budeš premyslenejšie nakupovať, tak štandard si dokážeš udržať a aj ušetriť

@lucia147852 skôr mi ide o to, že potrebujem do júna ušetriť pár tisíc popri všetkých svojich výdajoch. Čiže popri tom, na čo si pravidelne šetrím, potrebujem ešte súrne niečo navyše tak, aby som nesiahala na svoje úspory alebo čo najmenej. A keďže nepijem, nefajčím, nechodím po baroch, nedávam zbytočné peniaze za kabelky a topánky, drogériu kupujem veľmi triezvo, rovnako aj kozmetiku, tak jediné na čom ešte môžem ušetriť je strava. Netrhnem na tom veľa, ale kedy som ušetrila 150 eur mesačne, aj to by bolo niečo.

anonym_950d7c
Včera o 19:48
@anonym_452899

Čučoriedky sú teraz úplne predražené. Tiež milujem ovocie a zjem ho množstvo, ale kupujem to čo je v dobrej a to myslím skutočne dobrej cene. Lebo inak by ma denne vyšlo viac ako nejaké sladkosti. Ryby kupujem len v Kauflande v poriadnej zľave (minimálne 50%, občas sa mi podarí zastihnúť aj 75%), ak sa teda bavíme o rybách z pultového predaja. Vtedy kúpim viacero kusov a po porciách dám zamraziť. Inak by to bola nehorázna suma, zuby stoja viac ako akékoľvek mäso. Vonku už tiež dávno nejedávame. Cena za obed je minimálne 8e, za takú sumu dokážem uvariť plnohodnotný obed pre 3 ľudí, alebo teda pre jedného na 3 dni. 300e neminieme za stravu ani ako trojčlenná rodina za celý mesiac a to si aj doprajeme, aj máme dostatok ovocia a zeleniny, aj kadejakých hlúpostí, ale každý týždeň pozeráme letáky a kupujeme drahšie položky, alebo položky, ktoré sa míňajú najviac, za čo najnižšie ceny. Ako napríklad ten tebou spomínaný syr. Tak si možno niečo z toho vyberieš 🙂
@anonym_autor

@anonym_452899
300 eur neprejete ako trojčlenná rodina?

abbey1
Včera o 19:49
@anonym_autor

@anonym_autor No vidíš, stačí prejsť do iného obchodu a máš ušetrené. 🙂

anonym_950d7c
Včera o 19:49
@anonym_autor

@anonym_d966f1 tiež neviem 🙂. Hlavne v mojom veku by som už mala byť starou mamou a nie zakladať si rodiny.

@anonym_autor a načo chceš šetriť, keď si sama a deti nebudú?
Veď ži!

anonym_d4cde1
Včera o 19:50
@lenka.25

No podľa mna veľmi veľa ješ . Lebonzhestbtolko ovocia denne , toez nie je nič moc . Treba jesť viac sezónneho obočia a zeleniny , to stojí par € na týždeň . Kuskus, Bulhar , ryzu , treba kúpiť viac keď je v akcii a ryby ja tiež kupujem len čerstvé , takze tam sa veľmi nedá ušetriť . Bezoaktozove mlieko , jogurty. , syry , toez bývajú v akcii . A ešte treba obmedziť to jedení e vonku . 2x do týždeň , to as hneď cca 30€ týždenne . Aké uniba je strava základ . Sle aby sám človek predok 600€ mesačne , to je brutal . Nekupuješ zbytočne veľa a potom aj vyjadruješ potraviny ?

@lenka.25 precitaj si to po sebe, ked pises

sense
Včera o 19:51

Nuž miesto či čučoriedok, keď už musíš toľko ovocia tak daj si dve tri jablká mekva je tiež sladká môžeš si spraviť šalát a do toho pomaranč .
Nepotrebujeme nejako extra šetriť napriek tomu kupujeme sezónne ovocie, alebo to čo je v akcii. Malín, čučoriedky, jahody majú teraz čas, alebo kupuj mrazené.
Obmedziť steaky, kuracie, morčacie, kralicue mäso je lacnejšie .
Zeleninu sezónnu.
Zaradiť do jedálnička viac zemiakov

anonym_d4cde1
Včera o 20:01
@lilian183

@anonym_autor prenajať/kúpiť záhradku a pestovať ovocie, zeleninu. Naučiť sa zavárať

@lilian183 výživová hodnota čerstvého či mrazeného sa nerovná zaváranému, tam sa vela vitamínov stráca

martinkatinka
Včera o 20:03

Ty si tu uz pisala, vsak?

anonym_d966f1
Včera o 20:07
@anonym_950d7c

@anonym_452899
300 eur neprejete ako trojčlenná rodina?

@anonym_950d7c tiež sa dívam.. Ú nás 250 alebo 3p0 mesačne.nA osobu ide..

anonym_d966f1
Včera o 20:07
@anonym_d4cde1

@lilian183 výživová hodnota čerstvého či mrazeného sa nerovná zaváranému, tam sa vela vitamínov stráca

@anonym_d4cde1 nie je pravda mrazi sa zrelé ovocie a uchováva si vitamíny..

blackcat8885
Včera o 20:13

Podľa mňa ješ veľa ovocia a to ta nezasyti radšej si daj kvalitné bielkoviny ako 4 pomaranče a 2 jablká denne. Ja toľko za týždeň nezjem ovocia. Mne funguje jesť bielkoviny a som dlhšie sýta a nejem blbosti - ty síce asi blbosti neješ ale zbytočne možno toľko ovocia.

anonym_1540a0
Včera o 20:14

Chvalim, ze jes ovocie a zeleninu, ale, preboha, 4 pomarance, 2 jablka a pol balenia cucoriedok za den? A to iba ako desiatu a olovrant? Strasne vela jes, ja by som sa skor zamyslela nad tym, co si tym jedlom kompenzujes, lebo to nie je normalne. Ved cely den len jes. Ake mas ine aktivity? V robote mas tolko casu, aby si supala/krajala 4 pomarance a 2 jablka? Ja zjem v robote 1 banan, 1 pomaranc a sem-tam malu misku nejakeho hrozna alebo par tych cucoriedok alebo nieco take. A uz to ma zdrziava od prace, treba to umyt, osupat, nakrajat atd. A ty este dva jogurty do toho? No ja neviem, nezahanas tym nudu alebo nejaku frustraciu? Nie je normalne, aby clovek tolko jedol a cely den len jedlo riesil. Skor tam bude problem. Mozno keby si si raz za cas dopriala ten "hriech", teda nejaku sladkost alebo co, tak by si to inak vnimala.

wodanka
Včera o 20:19

Čítala som si čo jes a chýbajú Ti tam dosť tuky a aj bielkovín je menej a preto to zajedas toľkým ovocím a zeleninou. K tomu ovociu si daj aspoň za hrsť orechov, k zelenine humusovu nátierku alebo nejaké pesto. Zasýti ťa to oveľa viac a na dlhšiu dobu.

anonym_866cff
Včera o 20:26

Neješ normálne jedlo a potom sa od hladu prežieraš sprostosťami a ešte si aj myslíš, že je to extra zdravé. Ovocie ťa nezasýti a ani ti nezaručí zdravie. A ak už musíš stále jesť, jedz to, čo je typické pre náš región a cenovo dostupné - zemiaky, jablká a pod., žiadne kuskusy a podobné experimenty. Jedz normálne jedlá a nerieš ako malé decko, čo ľúbiš a čo neľúbiš.
Ale myslím, že je ti zbytočné radiť. Už si tu neraz písala a podľa mňa si nejaká divná osoba. Osamelá, prázdna, egocentrická, presvedčená o svojej pravde a nedáš si aj tak poradiť. Aj tieto témy podľa mňa zakladáš len preto, že to je tvoj jediný sociálny kontakt. Nie si schopná zamyslieť sa nad tým, čo ti tu ženy píšu a zbytočne robíš z komára somára. Reálne žiadny problém nemáš, chýba ti len zdravý rozum.

ivik4
Včera o 20:28

Tiez by som na strave nesetrila ale naco tolko ovocia denne pre boha ? 😨 to z chuti tolko pojes ?
Vsak by som len to ovocie cisto mala skoro az do vecera a to nepatrim medzi tie ktore by jedli málo.

anonym_277a2e
Včera o 20:30

Rozhadzuješ na zbytočne drahé veci. Ak chceš veľa ovocia tak kúp lacné balenie jabĺk, sieťku pomarančov a banány, to máš lacné. Čučoriedky si kúpiš v lete na trhu a namrazíš. Do jogurtov si môžeš dávať ovocie z mrazáku, vyjde to podstatne menej a kúpiš celoročne. Zeleninu - teraz sa skôr oplatí kúpiť kapustu, mrkvu, na chleba daj cibuľu. Mäso - kuracie prsia sú v akcií snáď úplne vždy a vyjdú 7€ za kilo, alebo kúp stehná, krídla a upeč, ešte lacnejšie je kúpiť celé kurča. Ja často kupujem mäso zlacnené deň pred dátumom spotreby, keď idem hneď v ten deň variť, a mávame vďaka tomu veľmi lacné čerstvé jedlá, kilo krásneho mäsa kľudne aj pod 4€. Takisto bravčové na pečenie sa dá kúpiť veľmi lacno, a skvelo zasýti. Stejky a lososy sú jedlá čo si dovolíme 2x ročne a to máme dobrý príjem. Ryby proste robím mrazenú tresku alebo podobné lacné, čerstvé si doprajeme v lete pstruhy priamo z rybníka a to stačí. Možno by sa ti oplatilo robiť viac polievok, nech sa z toho zasytiš. Podľa mňa si strašne rozmaznaná, ale dá sa to odučiť, len zo začiatku bude ťažké zmeniť zvyky

olivierko229
Včera o 20:31

@anonym_autor ak je sezona, oplatí sa obehať samozbery a pomrazit. Ísť viackrát, aj sa najesť dopuknutia zadarmo 😄 a spracovať si čo najviac. V skleníkoch kúpiš výhodne paradajky. Ja si napríklad robím polievku z našich paradajok, sterilizujem, teraz v zime mám raz dva navarené. Inú ako z čerstvých paradajok už ani nezjem. Jednoducho, urobiť si zásoby, keď je sezóna. Nielen mraziť, konzervovať, ale aj sušiť. Čerstvé asi neoklamene, zvyšok sa da 🙂

anonym_950d7c
Včera o 20:35
@anonym_autor

@lucia147852 skôr mi ide o to, že potrebujem do júna ušetriť pár tisíc popri všetkých svojich výdajoch. Čiže popri tom, na čo si pravidelne šetrím, potrebujem ešte súrne niečo navyše tak, aby som nesiahala na svoje úspory alebo čo najmenej. A keďže nepijem, nefajčím, nechodím po baroch, nedávam zbytočné peniaze za kabelky a topánky, drogériu kupujem veľmi triezvo, rovnako aj kozmetiku, tak jediné na čom ešte môžem ušetriť je strava. Netrhnem na tom veľa, ale kedy som ušetrila 150 eur mesačne, aj to by bolo niečo.

@anonym_autor
Par tisíc do júna chceš ušetriť, ale ak sa ti podarí 150 mesačne, budeš rada.
Fakt dáva zmysel.

anonym_46197a
Včera o 20:37

@anonym_autor nejes vôbec veľa.Namiesto jedla v reštaurácii si navar doma.Za cenu čučoriedok máš kilo mäsa😉keď čučoriedky, tak by som si kúpila mrazené.Jedalnicek máme na 90% podobný a miname veľa, ale viem za čo.Nejes málo mäsa?

anonym_76eac3
Včera o 20:40

@anonym_autor preboha, veď tie pomaranče sú sama chémia. Vážne, nastriekane , dovezené zo Španielska. Veď tie ti aj mesiac vydržia a nehniju. To vôbec nerobíš dobre pre svoje zdravie s tými pomarančami. Zvyšujú kyselinu a po čase sa ti pri takých množstvách na ne vyvinie alergia. Je to nezdravé. Ako prejsť jedna osoba 600 eur na mesiac? Alebo aj viac, lebo pol mesiace ešte nie je a už si minula 300? keby ste tak jedli ako 4 clenna rodina 600x4 je 2400 eur a viac na jedlo mesačne ????? Však to je ako na dvore Karla Ľudovíta 14, kráľa Slnko vo Versailles. Bože, trochu skromnosti. Daj si namiesto tých drahých, hrozných pomarančov krajec celozrnného chleba s maslom a soľou. Urobíš lepšie.

anonym_d9b798
Včera o 20:41

Tolko ovocia za den clovek zjest nepotrebuje. Staci 1-2 kusy niecoho (1 jablko, 1 pomaranc, 1 banan... slovom jeden kus... porcia je tak 100 - 150 g). Ovocie kupovat vtedy ked je jeho sezona a podla toho sa odvijaju aj ceny. Ked 250 g cucoriedok stoji 4 eur, nekupim ich, uz len z principu, ked stoja 0,99 eur, tak porozmyslam ci ano, a ked ano, tak nekupim aj pomarance aj banany aj hrusky...
Obdobne je to so zeleninou - paradajky su teraz drahea sklenikove, tak aktualne volim miesto nich inu zeleninu.
Len z ovocia a zeleniny sa clovek nenaje, je to dolezity doplnok kvoli vlaknine, vitaminom a mineralom ale nezasyti na dlho a nevyživí dostatocne, zbytocne toho bude človek jest vela.
Zdroje bielkovin - losos je fajn, ale patri k drahym potravinam a rovnaku sluzbu vedia spravit aj inez lacnejsie zdroje bielkovin.
Takze je to o vedomom nakupovani a rozhodovani sa o tom, co idem jest, uz vopred.

anonym_214b67
Včera o 20:43
@anonym_d966f1

@anonym_214b67 prečo by mala mať 4clennu rodinu?

@anonym_d966f1 tak snad nebude do smrti sama 😂

anonym_ee3c6a
Včera o 20:44

namiesto cucoriedok si kup lacnejsie ovocie. V JEDNODUCHOSTI JE KRASA.